NAJNOVIJE NA PORTALU

U EUROPSKOM PARLAMENTU POČELA RASPRAVA O JAKOVČIĆU I KORUPCIJI

U EUROPSKOM PARLAMENTU POČELA RASPRAVA O JAKOVČIĆU I KORUPCIJI

6. ožujka, 2015.

ivan-jakovcic_16657
Zasad je sigurno samo da je projekt Georga Lista od 75 milijuna eura u Istri blokiran

Napisao: Saša Radović

Fotografija:www. electionsmeter.com

 

Hoćemo li u Bruxellesu, 9. ožujka gledati farsu o skidanju imuniteta europarlamentarca Ivana Jakovčića? Rezultat je više nego vjerojatan, istarski mag Nino – čist i nevin bit će oslobođen od neistinite i podle prijave Georga Lista da je reketar.

Ukratko: Za Hrvatsku televiziju investitor List je izjavio da je zbog problema s realizacijom projekta polo kod Motovuna zatražio sastanak s Jakovčićem. U restoranu Cotton Club u Poreču Jakovčić mu je rekao da treba platiti pola milijuna eura tvrtki Branka Curića, tadašnjem pročelniku za turizam Istarske županije. List je to odbio s obrazloženjem da je već oko 300 tisuća eura platio najboljim svjetskim konzultantima za izgradnju polo igrališta i pratećih objekata. Projekt polo vrijedan 75 milijuna zaustavljen je.

Nedugo nakon toga List je izjavio da se u Njemačkoj podvrgnuo poligrafskom testiranju kako bi naglasio da govori istinu. Podnio je i privatnu tužbu protiv Jakovčića i na temelju toga zatražio da mu se skine imunitet zastupnika u Europarlamentu.

 

Korupcija u Europi nije poželjna

 

U svezi gornjeg saznajemo da je Odbor za pravna pitanja EP održao prvu raspravu nakon čega će se pristupiti prikupljanju dokumentacije. Iz izvora EP-a doznaje se da su članovi Odbora o tome razgovarali s Jakovčićem, koji se očitovao o osnovanosti zahtjeva. Poljski zastupnik Tadeusz Zwiefka parlamentarni izvjestitelj je za to pitanje. On će pripremiti izvješće o kojem će najprije raspravljati Odbor za pravna pitanja, a nakon toga će se o tome raspravljati i glasovati na plenarnoj sjednici. Prema izvorima u EP-u to će biti u ožujku 2015.

Najlukaviji, najdugovječniji i jedan od najbogatijih hrvatskih političara, Ivan Jakovčić Nino, vrhunski je majstor korupcije, kriminala i svih mogućih i nemogućih malverzacija. Najprije je u Hrvatskoj blokirao DORH da ne bi i ta institucija, uz privatni zahtjev Georga Lista, zatražila njegovo skidanje imuniteta u Europarlamentu. To nije bio problem, misleći dio nacije, ali i onaj koji ne misli – dobro znaju što je DORH i na koji način funkcionira. Jasno je da su se DORH-ovi, ŽDO-ovi i ODO-ovi zamjenici Državnog i odvjetnika napravili gluhi i slijepi na javne objave na HRT i u svim tiskovinama o racketu Ivana Jakovčića. Ili su možda zaista gluhi i slijepi?

Ali, da i u Bruxellesu prođe „sve kako treba“ Jakovčiću sigurno nije bio jednostavan posao. Za razliku od Hrvatske, korupcija u Europi i u svijetu nije poželjna, što više, rizično je i kažnjivo djelo.

Nema sumnje da je Jakovčić proveo opsežne pripreme da bi žedne preko vode preveo članove Odbora za pravna pitanja Europarlamenta. Žedne, ali zadovoljne s Ninovim poklonima u dolarima, eurima, funtama ili ako treba – i u zlatu! Naš Nino zna s ljudima, zna što treba… Ako uspije korumpirati Odbor, najzadovoljniji bi mogao biti onaj izvjestitelj Tadeusz Zwiefka koji treba „predobro“ sastaviti izvješće. Jako dobro bi prošao i najodgovorniji, predsjednik Odbora, Pavel Svoboda. Uz „pametno“ obrađen slučaj, glasovanje na plenarnoj sjednici EP – bila bi formalnost.

Ostaje intrigantno pitanje, je li samo hrvatsko društvo korumpirano u svim porama – ili je i Europarlament inficiran tim kancerogenim virusom? Hoće li naš Nino još će jednom pobrati lovorike – ili će pobijediti poštenje i pravda u Europarlamentu?

 

Zataškana priča o uhićenju Georga Lista

 

No, to nije sve. U obradi finesa obrane Jakovčić je u svoje kriminalne malverzacije, čini se, uvukao i hrvatsku policiju. Georga Lista trebalo je proglasiti kriminalcem, preprodavačem droge i na taj od njega učiniti nepouzdanog tužitelja za Jakovčićev reket, odnosno ucjenu od 500.000 eura.

Po svemu sudeći taj prljavi posao je preuzela policija. Lista je policija uhitila 13. rujna 2014. u središtu Zagreba, u poslijepodnevnim satima. Navodno su policijski doušnici prijavili da Georg List preprodaje drogu. U policiji nikome nije bilo čudno da bogati njemački investitor koji gradi skupa polo igrališta – na ulicama Zagreba nudi marihuanu u najlonskim vrećicama, tablete ecstasyja ili doze heroina. Kada su ga uhitili, List je glasno omalovažavao djelatnike policije i nazivao ih je pogrdnim imenima, te se pozivao se na svoje njemačko državljanstvo.

Vijest o uhićenju nakratko se pojavila na nekim internetskim portalima tek u prvoj polovici studenoga 2014. Prenesena je u raznim lokalnim istarskim medijima, ali ta vijest ubrzo su je više puta demantirana. Listov odvjetnik Dino Čehić u studenom 2014. izjavio je:

– Ovog smo se vikenda vidjeli i List je bio vrlo miran i uobičajeno raspoložen. Dodao je da je List bio u Zagrebu jedno poslijepodne prije dva mjeseca, što odgovara onom terminu kratkotrajnog zadržavanja u policiji.

U nedavnom telefonskom kontaktu, glasnogovornica Ravnateljstva policije Jelena Bikić izjavila je da se sjeća da su se o tome novinari i ranije raspitivali – te da hrvatska policija Lista nije privodila. To bi moglo značiti da je iz službenih policijskih evidencija o takvim zbivanjima, taj događaj naprosto izbrisan.

Uhićenje Georga Lista dogodilo se nakon dva mjeseca od pritužbe Lista o Jakovčićevom reketu – i zataškavanje tog uhićenja, više je nego sumnjivo. Uhićenje, a zatim brisanje tog uhićenja iz službenih policijskih evidencije, te zataškavanje predaje Lista pritvorskom nadzorniku i obrade slučaja od strane djelatnika policijskog nacionalnog Uskoka, ne može se ničim pravdati – osim intervencijom „sa strane“. Ako je to točno, treba se upitati kakva je i kolika je cijena isplaćena za takvu malverzaciju?

Pitanje; zašto policija pokušava sakriti da je List imao bilo kakvih problema s njima? U pitanju je profesionalno poštenje jednog dijela djelatnika unutar policije i policijskog nacionalnog Uskoka. To je daleko veći problem nego sam slučaj iznuđivanja 500.000 eura od investitora Georga Lista. Ova afera zataškavanja jednog nevažnog uhićenja – ali u kontekstu eventualne korupcije najvažnijeg represivnog aparata države (policija!) vrlo važnog – pitanje je od nacionalnog interesa.

Ne može se (po običaju DORH-a) zatvarati oči i uši! U detaljnu istragu mora se uključiti sam vrh Republike Hrvatske; Vlada RH, ministar Ranko Ostojić i svi profesionalni istražni elementi. Treba saznati; tko je naručio uhićenje, a zatim i zbog čega je zataškano? Velika je vjerojatnost da su se – zbog glasnog i agresivnog otpora Georga Lista – policijski djelatnici uplašili javnih obznana, pa su odustali i zataškali incident. Bilo bi jako teško objasniti da jedan strani investitor koji ulaže u izgradnju polo igrališta 75 milijuna eura – prodaje joint ili dozu heroina na zagrebačkim ulicama.

 

Projekt od 75 milijuna eura je blokiran

 

Je li lukavi Ivan Jakovčić ipak na kraju svoje izuzetno uspješne kriminalne karijere? Je li istarska Polo afera posljednja kap koja je prelila čašu? Iako Nino na izborima nije dobio mjesto zastupnika u europskom parlamentu, uspio ga je ishoditi (natjerati, kupiti…) od premijera Milanovića. Uz ono što ima, Ninu plaća od 8000 eura nije bila interesantna, bitan mu je bio imunitet od progona zbog bezbrojnih milijunskih afera u kojima je uvijek bio autor i izvođač. Čak ni lakrdija od hrvatskog tužiteljstva, zvana DORH, ne može dovijeka igrati ulogu mentalno oboljele, dementne institucije. Da Hrvatska ima „p“ od pravne države, Ivan Jakovčić bio bi u Lepoglavi, a njegova milijunska imovina prešla bi u vlasništvo države.

Na kraju treba naglasiti jednu manje bitnu činjenicu, ali vrlo važnu za gospodarsku opstojnost Hrvatske – a to je evidentna korupcija u upravi i ucjene investitora. Georg List punih i 12 i pol godina (slovima; dvanaest i pol) nije uspio pokrenuti polo projekt u Motovunu vrijedan 75 milijuna eura. Uložio je pet milijuna eura, ali je završio u blokadi jer je odbio platiti reket Ivanu Jakovčiću.

 

Anno Domini MMXV./ 13. T

5 komentara

Uskoči u raspravu
 1. data
  #1 data 8 ožujka, 2015, 00:16

  Korupcija je sa Zapada stigla ovamo a ne obratno … Stoga, nece Ninu “pasti ni dlaka s glave”.
  Od pojedinih nasih “stabala” vi nikako da vidite – “globalnu sumu korupcije”.
  Citava vladajuca eurokracija (EK) korumpirana je by USA!
  Rekoh vam vec – borite se ustvari sam sa USA poput Don Quixote-a. 🙂

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. buco debeli
  #2 buco debeli 6 ožujka, 2015, 19:47

  O Jelo ,Jelo, Jeleno prije ćeš u ćorku ti i mnogi ispravni nego li Giovanni istrijan.Vidiš li da se njega i uskok kloni ,ajd pogodi zašto….?…evo ti samo jedan segment od kompletnoga odgovora po tom pitajnju.Iz uskoka treba POD HITNO ” evakuirati” bar 70% sadašnje garniture da bi isti ,primjereno prorijeđen,tek krenuo sa kadrovskim ekipiranjem primjerenim današnjim trikovima moderne mafije.Ista srž uskoka trebala bi biti sastavljena od onih koji dooobro poznaju kako operativu ,tako konstrukcijsku – operativnu srž N’Dranghete ,Cosanostre kao i AlCaponeovih naslijednika aktivnih još i dan danas……Nisam baš uvjeren da u hr postoji politička volja za učiniti tako nešto jer to već zadire u neke interese o kojima ovdje nebih a i ne tiču me se……

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Jelica
  #3 Jelica 6 ožujka, 2015, 18:12

  neće taj još dugo

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code