TRG PREPUN PROSVJEDIKA NI JEDNA VLADA NIJE PREŽIVJELA

TRG PREPUN PROSVJEDIKA NI JEDNA VLADA NIJE PREŽIVJELA

21. studenoga, 2021.

Meanstream mediji ovaj puta nisu se bavili toliko brojem prosvjednika na Trgu, nego napadima na njihove ekipe. Proglasili su to napadom na slobodu medija. Ma nemoj, nisu napadani svi novinari, nego ekipe državne i vodećih komercijalnih televizija i nije to bio napad na slobodu novinarstva, nego na novinarsko korona jednoumlje. Je li nastavak prosvjeda pred zgradom HRT-a napad na medijske slobode ili obratno

Napisao: Dražen Stjepandić

Nijedna vlast još nije preživjela Trg prepun prosvjednika. Pobunjena masa na Trgu bana Jelačića uvijek označava nadolazeće velike političke promjene. Ono što je prethodno HDZ dovodilo na vlast, jednako tako je najavljivalo i suprotno. U subotu 20. studenoga, prepun Trg ponovno je pokazao veliko nezadovoljstvo potezima sadašnje vladajuće garniture.

Tešo je prognozirati ponovni silazak HDZ-a s vlasti, naredni izbori su dovoljno daleko, no jasno je da se režim uznemirio poput buha na zaprašenom psu. Do sada nezabilježeno jake policijske snage čuvale su središnjicu HDZ-a na Trgu hrvatskih velikana. Neki tvrde oko tisuću.

Kap koja je prelila čašu

Potpuno je svejedno što je kap koja je prelila čašu i dovela prosvjednike iz cijele Hrvatske na središnji zagrebački trg, nekada je to bila podrška danas potpuno nebitnoj radijskoj postaji 101, kasnije se prosvjedovalo zbog prava branitelja, točnije odnosu lijeve vlasti prema braniteljima, a posljednji put se prosvjedovalao zbog reforme školstva, nazvane  kurikulum obrazovanja. Stojednica je propala, odnos prema braniteljima je ostao kao što je i bio mrtvo slovo na papiru, a poslije brojnih rasprava o korikulumu, zbog korone već drugu godinu u Hrvatskoj prave nastave nema, sve je još gore nego je bilo, međutim padale su Vlade prvo Milanovićeva, pa Karamarkova, točnije Tina Oreškovića. Prethodni prosvjedi u lipnju 2016. na prepunom Trgu otvorile su put prema najistaknutijem položaju u HDZ-u tada slabo poznatom diplomatu Andreju Plenkoviću. Hoće li ga ovi subotnji srušiti?

Bilo koji od tri vrste izbora su dovoljno daleko ispre nas, ali Plenkovićev položaj u HDZ-u zasigurno nije isti kao što je bio. Ako bi se prosvjedi nastavili i još umasovili, lako moguće da bi u HDZ-u žrtvovali Plenkovića i tako se održali na vlasti kao što su svojedobno niz vodu pustili Kramarka premda je gotovo samo nekoliko dana prije toga na Izbornom saboru HDZ-a bio jedini kandidat. Sudbine Karamarkovih prethodnika Ive Sanadera i Jadranke Kosor strašno opominju kako u najvećoj stranci oni u predsjedništvo preko noći mogu se jednoglasno odreći velikog vođe i prikloniti njegovu nasljedniku.

Uobičajeno kada se Trg napuni prosvjednicima onima na vlasti bitno da u medijima pod kontrolom objave da je Trg bio manje pun, nego što je stvarno bio. Potpuno je nebitno je li u subotu 20. studenoga ili u srijedu 1. lipnja 2016. na Trgu bana Jelačića bilo 40 ili 50 tisuća ljudi. Činjenica je da je slika tramvaja zaglavljenog u masi snimljena iz zraka ili nemogućnost prolaska javnog prijevoza zorno prikazuje raspoloženje naroda prema sadašnjoj i tadašnjoj vlasti.

Također je potpuno nebitno zašto se narod okupio. I posljednji puta činilo se da masa na središnjem zagrebačkom trgu okupila zbog, na prvi pogled politički i medijski manje atraktivnog kurikuluma školstva, pokazalo se da nekakav do jučer anonimni Jokić ima veću podršku u narodu negoli Kitarovićka, Karamarko, Orešković i Petrov zajedno. I ovaj puta na političke stranice iskočit će do jučer potpuno anonimni antivakseri.

Te 2016. predsjednica se izvlačla, jednako kao sada Plenković, ona je od političarke koju je na Pantovčak dovela desnica postala je predsjednica koja balansira po lijevom centru. Svoje okretanje u smjeru kako vjetar puše pokušavala prikazati kao državničko ponašanje. Tadašnji premijer Orešković će ostati zapamćen kao krajnje neuspješni norvalski projekt. U vrijeme kad svaka čistačica u poduzećima stranih vlasnika mora znati po dva jezika, kad je normalna eliminacija za domaćeg političara glasi „ne zna ni engleski“, dobili smo premijera koji govori hrvatski slabije od veleposlanika Kazahstana, Turkmenistana, Uzbekistana, Ukrajine, Madžarske… No, ono što je još gore, na gospodarskom području pokazao se tek kao novi pjevač starih neuspješnih privrednih pjesama.

Bože Petrova ovaj put nije bilo, a prošli put pokušavao se spasiti zabijajući Karamarku nožu leđa bez ikakve zadrške. Sebe i Most pokušavao je održati u sedlu taktikom svjedoka pokajnika. Prvi je bacio kamen na onoga tko ga je zapravo doveo na vlast, a na vlasti na državnoj razini jednako kao i u Metkoviću nije postigao nikakve rezultate. Ovaj put Most su na Trgu predstavljali Miro Bulj, Nikoa Grmoja i Nino Raspudić.

Kad Plenković prvi prilazi Milanoviću

Na velikom valu korona frustracija zasurfali su Zlatko Hasanbegović i Velimir Bujanec pokazujući kako stvar nimalo nije naivna. Prije nekoliko dana predsjednik Zoran Milanović je jasno istanuo ono što su i prosvjednici na Trgu u subotu poručili.

Dva dana prije toga u Vukovaru nije Plenković Milanoviću prvi prišao, objašnjavajući u medijima da je to zbog skorog dolaska francuskog predsjednika Emmanuela Macrona. U Vukovaru je prvi prišao i rukovao se s Milanovićem, a zasigurno se sjećate kako to svojedobno na Pantovčaku nije želio.

Meanstream mediji ovaj puta nisu se bavili toliko brojem prosvjednika na Trgu, nego napadima na njihove ekipe. Proglasili su to napadom na slobodu medija. Ma nemoj, nisu napadani svi novinari, nego ekipe državne i vodećih komercijalnih televizija i nije to bio napad na slobodu novinarstva, nego na novinarsko korona jednoumlje. Je li nastavak prosvjeda pred zgradom HRT-a napad na medijske slobode ili obratno? T

2 komentara

Uskoči u raspravu
 1. FRANO-MARXISTA
  #1 FRANO-MARXISTA 2 prosinca, 2021, 16:57

  POŠTOVANI STJEPANDIČU ,DRUŽE ,V OLIO BIH KADA BI SMOGAO SNAGE DA MI KAŽEŠ,A ŠTA DA JOŠ DODAMA OVOM TVOM KOMENTARU ,OSIM DA PRIZNAŠ ,DA SI GA UKRAO OD MENE,PA SVE REKAO U MOJE IME .DAVNO SU PROŠLA MOJA VREMENA KOJA SU MI NALAGAL ,AJD IDEMO ,KOLEGA NA JEDNO PIĆE.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Mujo Basinac
  #2 Mujo Basinac 21 studenoga, 2021, 13:54

  Naravno da se neprijateljskog vojnika treba napasti,jer on nikad ne spava.
  Napali su one koji konstruiraju laži,a napd su izvršili oni ZDS-i.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code