“RAJSKA DJEVO” POD POHORJEM UZA ZABRANU HRVATSKE ZASTAVE

“RAJSKA DJEVO” POD POHORJEM UZA ZABRANU HRVATSKE ZASTAVE

1. studenoga, 2016.

 

get_img

Slovenija je, bez ikakve sumnje, najveće groblje Hrvata iza Drugoga svjetskoga rata, a Dobrava najveći hrvatski grob, čijem je pokopu u slobodi nazočilo na tisuće sunarodnjaka iz domovine, Europe i cijela svijeta. Kad se plavi autobus sisačke turističke agencije „Laterne“ konačno zaustavio u prigradskoj Dobravi, bili smo nemalo iznenađeni i povrijeđeni upozorenjem mladoga službenika državnoga protokola Slovenije da vijenac „Hrvatskog domobrana“ iz Siska do mrtvačnice možemo unijeti samo bez hrvatskog državnoga barjaka?!

Napisao: Josip Frković

Punih jedanaest sati trajalo je najnovije hodočašće četrdesetak sisačkih članova „Hrvatskoga domobrana“. Iza Sedmoga hrvatskog žrtvoslovnoga kongresa u Zagrebu, Varaždinu i Varaždinskim Toplicama, gdje je brojnim sudionicima iz domovine i inozemstva prezentiran i referat o stradanjima 45.000 Hrvata od zločinačkoga staljinističkoga režima JBT-a iza 1945., potom drugoga odlaska članova Izvršnoga odbora u Hudu Jamu i rudnik Barbarina rova na simboličan ispraćaj lijesa s dvije tisuće monstruozno živih zakopanih naših sunarodnjaka prema gradu pod Pohorjem, bili su poštovatelji stoljeće i pol stare tradicije viteštva hrvatske domobranske vojske i na mjestu zadnjih velikosrpskih zločina nad Hrvatima Pounja, Banovine i nesretnoga Baćina. Posvud za stradanjem i mučeništvom Hrvata. Spominjući kongresnike viktimologije u prvoj hrvatskoj prijestolnici, gdje je središnju organizatorsku i znanstvenu, te vodeću političku ulogu osude komunizma imao prof. dr. Zvonimir Šeparović, kažimo da smo prepoznatljiva šarmantno sjedokosoga gospodina, bivšega hrvatskog inoministra s većim brojem etičkih sudaca JBT-ovu komunizmu i ratno-poratnom zločinu zatekli i u gradu pod Pohorjem. Bili su ondje i potpredsjednik HŽD-a Ante Beljo, Igor Vukić iz „Trećega Jasenovca“, potom Franjo Talan iz uspješnoga varaždinskoga povjerenstva za obilježavanje brojnih zločina partizana, knojevaca, oznaša i udbaša, te pripadnika tzv. narodne milicije, koji su predugo i u svijetu nezapamćeno okrutno presuđivali bez krivnje, suda i zakona.

Lipanjska misa u Hudoj Jami o Udbini

Presuđivali onima koji su branili pravo Hrvata na opstojnost svoje domovine, vjere i nacije. Masovno su ih ubijali, od djece i staraca do uniformiranih domovinskih vojnika, osobito osokoljeni ateizmom, lenjinskim otrovom i protuhrvatskom mržnjom sanjari velike Srbije iz nezaboravnoga beogradskog pašaluka, učenici Staljinova gubernatora Šapajeva, JBT-a. To što su potomci prvoratnih i drugoratnih domobrana, vojnika znakovita imena, te domobrani Domovinskoga rata krenuli put Slovenije, u kojoj je preko šest stotina hrvatskih masovnih grobova, podjednako su zaslužni članovi Izvršnoga odbora OHD-a koje fenomen Hude Jame privlači poput magneta, jer su i mnogi njihovi najdraži „ostali negdje na križnim putovima“, ali i sisački iskreni prijatelj, Roman Leljak, koji Europi i sedam desetljeća iza genocida nad Hrvatima otkriva krvave istine. S njim se čelništvo gradske udruge ratnih veterana upoznalo prilikom lanjske svete mise zadušnice pred ulazom u bivši rudnik kamenoga ugljena. Služili su je celjski škof, te austrijski i hrvatski biskup, mons. Stanislav Leskovšek i mons. dr. Mile Bogović. Gospićko-senjski katolički čelnik pokrajine, tom je prilikom – kao i više puta ranije na znamenitu Krbavskom polju – vjernicima najavio prevoženje zemnih ostataka hrvatskih žrtava u udbinsku Crkvu hrvatskih mučenika i svehrvatski grob. To što je iz oporbe slovenski političar SDS-a Janez Janša uspio Vladu svoje zemlje obvezati na daljnje vađenje pouglenjenih skeleta iz plastičnih kašeta bivšega rudnika i osguranje milijuna eura za taj zahvat, nimalo nije obvezivalo prvoga aktera „lex Perkovića“, hvala Bogu trajno bačena u ropotarnicu povijesti Zorana Milanovića i njegove komunističke sljedbenike.

Novo stratište Hrvata Pečovnik

Nije, doduše, ni Jadranku Kosor, nasljednu premijerku razočaravjućeg Sanadera, šest godina ranije, prilikom otkrića čudovišnih zlodjela kojima su željeli zatrijeti svaki trag hrvatstva. Bili su Siščani i početkom listopada u Hudoj Jami kod Laškoga, kad je simbolični lijes pri otpremi ka spomen-parku pokopališča Dobrave, u tihoj molitvi ispratilo mnogo osviještenih protivnika krvavoga komunizma iz dviju susjednih država. Osim predsjednika Dežele, Boruta Pahora, kojega mnogi Slovenci označavaju komunistom, nitko od službenih predstavnika Hrvaške nije zamijećen. Tek Roman Leljak, odnosno Josip Jurčević, Ante Beljo i Bruna Esih, neslužbeno. Upravo ondje, u Hudoj Jami, Leljak je obznanio javnosti da se u armiranim betonom zatvorenu rudniku Pečovniku – između Hude Jame i Laškoga, u celjskom ozemlju – nalazi još dvanaest tisuća trupala (!) hrvatskih mučenika. Slovenija je, bez ikakve sumnje, najveće groblje Hrvata iza Drugoga svjetskoga rata, a Dobrava najveći hrvatski grob, čijem je pokopu u slobodi nazočilo na tisuće sunarodnjaka iz domovine, Europe i cijela svijeta. Kad se plavi autobus sisačke turističke agencije „Laterne“ konačno zaustavio u prigradskoj Dobravi, bili smo nemalo iznenađeni i povrijeđeni upozorenjem mladoga službenika državnoga protokola Slovenije da vijenac „Hrvatskog domobrana“ iz Siska do mrtvačnice možemo unijeti samo bez hrvatskog državnoga barjaka?! Što bismo drugo doli popustili, na tlu smo susjedne suverene države koja diktira uvjete obilježbe poratnoga najvećega zločina nad zločinima učinjenih Hrvatima. A Roman Leljak je čelnika OHD-a elektroničkom poštom upozorio samo na zabranu unošenja transparenata.

Protokolarna zabrana hrvatske trobojnice

I dok su iz Zagreba članovi Hrvatskog generalskoga zbora kretali u 11 sati, Siščani su bili dva sata brži, raniji. Kretali smo se trasom preko Buzina, južne zagrebačke obilaznice, preko graničnoga prijelaza Maclja i Ptuja do Maribora. Odmah su u svečanom postroju vijenac s natpisom „Za Hrvatsku – uvijek“ do mjesta odlaganja i pred kamerama komercijalnih TV-postaja donijeli tajnik OHD-a Zdenko Bobetko i Tomislav Martinatto. Upaljene lampaše svijeća, pak, u foajeu mrtvačnice uz molitvu su odložili Ante Živković, koji je među prvima u netom osamostaljenoj RH 1990. ekshumirao tijelo svoga oca i ostalih drniških nevinih sumještana Dabnja, obnovio crkvu i spomenik, kojem je prije četvrt stoljeća na Komarevu smrtno stradao njegov potomak, hrvatski vojnik Robert, potom dragovoljci Domovinskoga rata, Ivan Krakar, Ivan Antolčić, Zvonimir Laktašić, Berislav Gmaz, Milan Vlahinić, Darko Kompes, Marijan Batovanja, Ljupko Lipovac, letovanićki slikar Bižo Škofač, Stari i Mladi Prelac, vukovarska Siščanka Mara Jozić… Doznajemo da se predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović ljudima čije su kosti položene u dosad najveću grobnicu Hrvata u Dobravi poklonila sat prije podneva. Svi ostali članovi izaslanstava uputili su se prema gradskom središtu, gdje se Siščani iščuđavaju Titovoj i Partizanskoj ulici, „paklu i sotoni“, reče gospodin Živković. Kod mariborske katedrale, koja je najavljena kao mjesto vjerskog katoličkoga obreda, na čelu sa nadškofom Alojzijem Cviklom i hrvatsko-slovenskim biskupima, morali smo dalje, prema prekrasnoj stolnoj gotičkoj crkvi. Unutrašnjošću je i visokim boltama prispodobiva engleskim srednjovjekovnim hramovima, ali ne i dovoljno prostrana za sve koji su željeli ući. Primjećujemo među katoličkim velikodostojnicima biskupe Josipa Mrzljaka i Milu Bogovića iz Varaždina i Gospića.

Kolinda, Plenki i Petrov u sprovodu

Vraćamo se, međutim, na središnju komemoraciju i simbolični sprovod na Dobravu, gdje se poznatim jezikom ljudskih prava okupljenima i hrvatskim dužnosnicima i inima obraća predsjednik Slovenije Borut Pahor, s nadom u uljuđeniju budućnost. Bez komunističkih genocida i divljačkih pogroma. Od hrvatskih dužnosnika, kojima su sve do nedavno bile upućivane kritike zbog gluhoće prema slovenskim grobištima, vidimo Andreja Plenkovića, Božu Petrova, generale Ljubu Ćesića Rojsa i Marinka Krešića, Vladu Šeksa. U spomen-parku podno vitkih jela i borova, uz razvijene državne i lokalne zastave, odjednom se gotovo spontano začula iz svih grla poznata vjersko-domoljubna pjesma „Rajska Djevo, kraljice Hrvata“. Ispred glavnoga ulaza u Dobravu, odakle se prema domovini upućuje duga kolona crnih limuzina i kombija, oko omiljena bucmastoga i oniskoga urednika „Bujice“ Z-1 televizije, Velimira Bujanca, okupljaju se brojni Siščani. Isto tako i s „ljutim Hrvatom“ iz Budačke ulice u Gospiću, glumcem Božom Alićem, ministarskim junakom i novim saborskim zastupnikom Zlatkom Hasanbegovićem, ocem Aleksandrom Ivanovićem, arhiepiskopom Hrvatske Pravoslavne Crkve, heroinom Vukovara gđom Gregorić i drugima. Među prvima, tu su bračni par Zdenke i Ivice Bujgera, Marijan Batovanja, Vinko Skenderović, Josip Novosel, Slavko Doželenčić i Ovanin, Branka Paripović, Marijan Smernić, šef gradske Mladeži HDZ-a Siska Stjepan Vužić, barjaktar Ivan Sklizović…Oko 18 sati, vozač Perković i direktor turističke agencije „Laterne“ Ivor Galetić pozivaju nas u plavi bus. Krećemo prema Ptuju, Maclju, Krškom, Zagrebu i Sisku. Usput nas posredstvom mobilnoga telefona Zdenko Bertović uveseljava i obavještava o osobnom rekordu: SDP-u je za nedavnu kampanju donirao 100, a HDZ-u 50 kuna. Sve u skladu s mogućnostima, zabilježio je Danijel Prerad s internetskoga sisačkoga portala. T

8 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Ticxav
  #1 Ticxav 4 veljače, 2024, 18:02

  amoxil online purchase amoxicillin for sale buy amoxil online cheap

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Xdcjxu
  #2 Xdcjxu 3 veljače, 2024, 01:43

  purchase accutane pills accutane 20mg drug accutane cost

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Gjebyq
  #3 Gjebyq 2 siječnja, 2024, 00:45

  allergy medications prescription list names of prescription allergy pills best prescription allergy pills

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. barnaba cizmin
  #4 barnaba cizmin 3 studenoga, 2016, 18:05

  FRANO odkud tebi te gluposti,pa opce je poznato da su samo partizani cinili takve zlocine i da je narod samo od njih bjezao.
  Prisilno su odvodili ljude u sumu sa sobom i one koji im se nisu htjeli pridruziti likvidirali ito na najzvjerskiji nacin. Ima stotine svjedocanstava njihovih zlocina.Ma pricas gluposti i lazes kao i tviji komunisti.

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. Jerko Bogdan
  #5 Jerko Bogdan 3 studenoga, 2016, 17:57

  Ante odkud ti znas tko je taj FRANO
  De stare ti mile reci nam nesto vise o toj nespodobi,ako znas.

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. Ante
  #6 Ante 3 studenoga, 2016, 08:10

  Pozivam DORH i Cvitana da trajno zabrane nastup teško bolesnoga, umobolnoga FRANE PETRUŠIĆA, odnosno da SOA i VOA pronađu petokolonaški brlog Udbe koji je iz Beograda još 90-ih zadužen da prosipa ovakav izmet.

  Odgovorite na ovaj komentar
 7. FRANO
  #7 FRANO 2 studenoga, 2016, 17:27

  OPET OVAJ ,POŠTOVANI GOSPODIN FRKOVIĆ,ISPRDAK STEPINČEVSKOG NEKOG KRVOLOČNOG KRIŽARA ,IMA INTELEKTUALNE SVIJESTI I OBRAZA DA SE OPET JAVALJA PISANIJAMA KOJE NISU DOSTOJNE DA SE POJAVE U JAVNIM GLASILIMA ,A KAMOLI DA IH SE ČITA ,JER SU NJIHOVI SADRAŽJI ,NAJGORE VRSTE I NAJPRIZEMNIJE VRSTE KRVOLIČNA ,KRIŽARSKO-STEPINČEVSKA LAŽ. OV E SLIKE SU VIŠE DEMONSTRACIJA USTAŠKO-KOLJAČKE PROPAGANDE,NEGO POČAST NEKIM LJUDSKIM BIĆIMA ,MKAR SPODOB AMA, DA SE KOLJAČKO-NACISTIČKO-RASNA DRŽAVA,SA KRIŽEM I RASPELIMA, PRIKAŽE OPRANA OD SVIH ZLOČINA,A HUMKE I STRATKIŠTA NA SVE STARNE PO CIJELOJ HRVATSKOJ I BOSNI I HERCEGOVINI KOJE SU OBILJEŽENE ,A BEZBROJ IH NIJE , I NIKADA TI STEPINČEVSKI KATOLICI,ALTAJSKLI DINARSKI ,POKRŠTENI HRVATI,BALIJE, PROFESIONALIN UBOJICE ,KOLJAČI ,PLJAČKAŠI, NISU ISKAZALI MAKAR KAJANJEM ,A KAMOLI HODOĆASTILI TOM SV OM KAJANJU ,PA OBIŠLI TA STRATIŠTA KOJA SAM I SAM OBIŠAO i saznali kako su njihiovi preci žive ljude palili oko plasta sijena ili Žive bacali u kraška jame,BEZ OBZIRA NA DOB I SPOL.PA POŠTOVANI FRKOVIĆU ,ZAISTA VAM SE DIVIM DA SMAŽETE SNAGE ,ONE DUHOVNE ,DA SVOJU MRŽNJU SVE VIŠE AKTIVIRATE ,ONAKO KAKO SU TO ČINILI I IMALI U SVOJOJ NISKOJ ,KOLJAČKOJ SV IJESTI VAŠI PRECI KADA SU SE TAKO NEPRIMJERENO LJUDSKOJ SVIJETI ,CIVILIZIRANOG HOMO-EREKTUSA,2O-TOG STOLJAĆA ,PONAšali zločinački prema civilnom stanovništvu ,samo zato što su drugi i drugačiji.

  Odgovorite na ovaj komentar
 8. Slovenci su naši
  #8 Slovenci su naši "divni" susjedi! 1 studenoga, 2016, 07:14

  Ako je Slovenija zemlja hrvatskih grobova, ako su poslije rata tamo partizani pobili nekolko stotina tisuća hrvatskih vojnika, zarobljenika i civila, taj zločin su isplanirali Tito, Kardelj, Kidrič…, a taj planirani zlčin izvršili su Slovenci Matija Maček i neki mladi skojevci Slocvenci i Kosta Nađ i njegovi neki skojevci i skojevke, tko je onda tu lud, a mi stalno krivimi neke druge. Tito nikad nije somenuo oca Hrvata,a dičio se svojom majkom Slovekom! Mašala!
  Čast izuzecima. Slovenci su uz Srbe naših najljući neprijatelji od svih naših susjeda i onih koji su naš narod tlačili i zlostavljali kroz stoljeća. Taj mladi Slovenac policajac ne podnosi hrvasku zastavu i kad bi mogao narađe bih zabranio da itko iz Hrvatske ddođe do Hude jame.Takvi su žive zazidali naše povnike i civle u tu Hudu jamu.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code