TOMISLAVU MARIJANU BILOSNIĆU NAGRADA ZA ŽIVOTNO DJELO

TOMISLAVU MARIJANU BILOSNIĆU NAGRADA ZA ŽIVOTNO DJELO

16. ožujka, 2017.

 

 

Na posljednjoj županijskoj skupštini u ovom mandatu godine jednoglasno je potvrđena odluka o dobitnicima županijskih nagrada. Dobitnik nagrade za životno djelo je ugledni hrvatski književnik, slikar, fotograf i novinar Tomislav Marijan Bilosnić, danas poznat i u svjetskim razmjerima, koji ove 2017. godine slavi 70. obljetnicu života i 50. godišnjicu iznimno plodnog umjetničkog rada.

Dobitnici godišnjih nagrada zlatni olimpijci: trener Edo Fantela, jedriličari Šime Fantela i Igor Marenić, atletičar Stipe Žunić, za znanost Ivan Župan i Tomislav Šarić, za humanost i plemenitost Tanja Blaslov i Igor Blaslov, Udruga tehničke kulture Faust Vrančić iz Obrovca, te Zračna luka Zadar u Zemuniku. Svim dobitnicima na sjednici, održanoj u četvrtak 9. ožujka, čestitao je predsjednik skupštine Željko Lončar koji će im priznanja uručiti na svečanoj skupštini koja će se održati 20. travanja.

O Tomislavu Marijanu Bilosniću, laureatu za Nagradu za životno djelo među ostalim stoji: Tomislav Marijan Bilosnić u posljednjih pedeset godina svojom je radnom predanošću ali i humanističkom otvorenošću slobodi misli i umjetničkoga djelovanja na hrvatskoj kulturnoj sceni postao simbolična slika grada Zadra i Zadarske županije, poznat na nacionalnoj i svjetskoj umjetničkoj sceni. Tomislav Marijan Bilosnić književnik je koji dosada bilježi više od sto i dvadeset knjižnih izdanja i gotovo osamdeset samostalnih likovnih izložaba. Za mnoge od ovih pjesničkih knjiga Bilosnić je ovjenčan nacionalnim i inozemnim nagradama, za zbirku Molitve ovjenčan najprestižnijom nacionalnom pjesničkom nagradom „Tin Ujević“ ili pak međunarodnom nagradom „Vlado Puljić“ za pjesničku knjigu Afrika. I njegove najnovije pjesničke zbirke Odisej i Vrt, također su ovjenčane književnim nagradama, Odisej je dobio nagradu “fra Martin Nedić” a zbirka Vrt nagradu „Neretvanska maslina“. Nagradu Pasionske baštine Bilosnić je dobio za svoj Križni put, koji je izveden na Prvom hodočašću hrvatskih studenata u Mariji Bistrici, kao i prvu nagradu „Stjepan Kranjčić“ na Susretima hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva. Za roman Listopad, koji tematizira opsadu Zadra 1991. godine, nagrađen je Nagradom Dubravko Horvatić. Četiri godine za redom Bilosnić je dobio prvu nagradu za hrvatski književni putopis čiji je pokrovitelj Ministarstvo kulture RH.

Ipak, pjesnička zbirka Tigar autoru je donijela izniman književni uspjeh. Osim što je za nju ovjenačan književnim nagradama (npr. Crvena ruža Elbasana, u Albaniji, ili Ilinden, u Makedoniji), ona je prevedena i objavljena na četrnaest stranih jezika – engleski, njemački, talijanski, španjolski, slovenski, rumunjski, mađarski, makedonski, albanski, portugalski, bugarski, pa čak kao raritet u hrvatskoj književnosti Tigar je objavljen i na romskom jeziku.

U svemu Tomislav Marijan Bilosnić suvremeni je hrvatski homo universalis. Upravo na tragu svojih renesansnih svestranih prethodnika, on na isti renesansni i vitalistički način tretira vlastiti prostor. Stoga gotovo da nema književnoga ostvarenja u kojem Bilosnić ne evocira Zadarsku županiju, njenu povijest i sadašnjost, kulturno bogatstvo i mediteranski civilizacijski duh. Za ovoga umjetnika Zadarska županija, poglavito Ravni kotari i Bukovica je uistinu locus amoenus, sanjani i žuđeni prostor umjetničkog utočišta. Postmoderna opsjednutost poviješću u Bilosniću je pronašla vjerodostojna predstavnika. Umjetnik i Zadarska županija nakon pola stoljeća u potpunom su identitetskom simbiotičkom jedinstvu, stoga se Bilosnića s pravom naziva Zoranićem suvremenoga doba. Nagrada Zadarske županije za životno djelo čini se kao prirodno priznanje umjetniku koji je temeljni nositelj kulturno-identitetske slike Županije i Ravnih kotara u posljednjih pet desetljeća. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code