SVJETSKI DAN BORBE PROTIV ZLOUPORABE DROGA

SVJETSKI DAN BORBE PROTIV ZLOUPORABE DROGA

26. lipnja, 2015.

154381_5556

Svjetski dan borbe protiv zlouporabe droga obilježava se 26. lipnja. Ove godine UNODC (United Nations Office for Drug and Crime), agencija UN-a za problematiku ilegalnih droga i kriminaliteta, apelira na sve ljude da se aktivno uključe u promicanje zdravlja i rad na aktivnostima koje će pridonijeti borbi protiv zlouporabe droga.

U povodu Svjetskog dana borbe protiv zlouporabe droga, Hrvatski Crveni križ kao organizacija koja je važan dio sustava borbe s problematikom ovisnosti u RH, želi ukazati na sve veći problem tzv. „novih droga“.

Nove droge po kemijskom sastavu najčešće spadaju u jednu od grupa poput sintetskih kanabinoida, sintetskih katinona, fenetilamina, triptamina i drugih. Ta sredstva su dostupna u slobodnoj prodaji, najčešće u obliku osvježivača za prostore, mirisnih aroma za istu namjenu, kristala/soli za kupanje i sličnog. Iako ti preparati nisu namijenjeni za ljudsku konzumaciju, mlade osobe ih često konzumiraju zbog njihovih učinaka na stanje svijesti. Konzumiranje takvih sredstava u bilo kojem obliku, posebice kod mladih osoba, može prouzročiti iznenadnu smrt“, ističe dr. Siniša Zovko, voditelj Odjela za prevenciju ovisnosti Hrvatskog Crvenog križa.

Ako se analizira problematika ovisnosti o drogama u Hrvatskoj, epidemiološke činjenice mnogo govore: prvi kontakt s drogom kod osoba u Hrvatskoj događa se sa 16 godina starosti. Prvi kontakt s heroinom ostvaruje se s 19 godina, a prvi kontakt sa službenim institucijama koje se bave problematikom bolesti ovisnosti, događa se s 26 godina starosti. Jednostavna računica pokazuje da ljudi deset godina nesmetano uzimaju droge, razvijaju tešku bolest ovisnosti, a na liječenje se javljaju kasno.

Tijekom protekle godine u Hrvatskoj je zbog zlouporaba droga liječeno 7 812 osoba. Od toga broja, 6241 osoba liječena je zbog opijatnog tipa ovisnosti. Liječene osobe sve su starije (prosječna dob liječenih muškaraca je 34,7 godina, a žena 33,2 godine) što odgovara općem europskom trendu kod opijatnih ovisnika.T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code