SVIJET MU SE DIVI, A HAZU GA NIJE UZEO NI ZA DOPISNOG ČLANA

SVIJET MU SE DIVI, A HAZU GA NIJE UZEO NI ZA DOPISNOG ČLANA

25. listopada, 2015.

ivan-dikic-der-professor-fuer
Nijemci o njemu pričaju same hvalospijeve. Tako i prof.Werner, Mueller-Esterl, predsjednik Sveučilišta Goethe, za Ivana Đikića je nedavno izjavio kako Đikić za njega predstavlja idealnog znanstvenika koji s entuzijazmom i neiscrpnom energijom pristupa znanosti i podučavanju studenata

Napisao: Zoran Paškov/ Frankfurt

Prof. dr.Ivan Đikić, jedan od vodećih strukturalnih biologa u svijetu, danas profesor i direktor Goetheova Instituta za biokemiju II (IBCII), te direktor Buchmannova instituta za molekularne znanosti života (BMLS) postao je novi član Europske akedemije sa sjedištem u Lodnonu. Nijemci su izuzetno ponosni na ovaj uspjeh priznatog Hrvata koji daje svoj veliki doprinos istraživanjima tumora, po kojima je priznat i poznat u svijetu, a posebice u Njemačkoj.
Tako njemački dnevnik “Frankfurter Neue Presse”, hvaleći profesora Đikića, posebno ističe njegove velike zasluge u svijetu molekularne medicine i prestižne nagrade koje je do sada osvojio širom svijeta, poput: priznanja američkog (AACR) i europskog (EACR) udruženja za rak, zatim njemačke nagrade “Hans Krebs “2010, te 2013. nagrade “Gottfried Wilhelm Leibniz” .
Ponosan na novo veliko priznanje koje mu je došlo iz obitelji europskih znanstvenika, prof.dr. Ivan Đikić kaže:
-“Zbog ovog izbora u Europsku akademiju jako sam počaščen “.
Prijem u Europsku akademiju može se reći da je i jedna vrsta krune dugogodišnjeg marljivog i svjetski priznatog istraživačkog rada prof. dr. Ivana Đikića, koji već više od 25 godina stvara izvan svoje domovine i koji u Hrvatskoj slovi za poznatog popularizatora znanosti u našoj javnosti.

Idealni znanstvenik

Nijemci o njemu pričaju same hvalospijeve. Tako i prof.Werner, Mueller-Esterl, predsjednik Sveučilišta Goethe, za Ivana Đikića je nedavno izjavio kako Đikić za njega predstavlja idealnog znanstvenika koji s entuzijazmom i neiscrpnom energijom pristupa znanosti i podučavanju studenata.
-Osobito mi se sviđa njegova kreativnost, konceptualno razmišljanje i originalna vizija vođenja instituta i projekata u znanosti – kazao je prof.Mueller-Esterl.
I dok Đikićev istraživački rad prepoznaju širom svijeta neki će se u Hrvatskoj prisjetiti kako HAZU prije nekoliko godina slavnog prof.dr. Ivana Đikića nije izabrao za svojeg dopisnog člana, što je i danas posebno neshvatljivo Nijemcima, kao i sama činjenica da je prof.Đikić tada bio više citiran nego svih 18 hrvatskih akademika medicinskog razreda HAZU, a poznato je da se nečija znanstvena postignuća najbolje ogledaju u citiranosti njegovih radova.
Mnogi se pitaju, kako će se hrvatsko društvo koje teži unaprijeđenju znanosti u budućnosti odnositi naspram ovakvih svjetskih znanstvenih veličina, i da li će im se i dalje na jedan način zatvarati vrata u domovini, ili će se naša zemlja s njima ponositi. Puno toga, nažalost, ovisi o našoj politici koja često puta trči ispred znanosti.

Pisanje stranih medija
Cestitao mu i Goethe

njemacki mediji ponosno pisu o ivanu Djikice T

3 komentara

Uskoči u raspravu
  1. antikrist
    #1 antikrist 27 listopada, 2015, 06:55

    ko mu je kriv što nije proučavao bugu i vugu i ostale čobane iz 7.stoljeća, sad bi bio predsjednik akademije, možda i države..

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code