STIPE ŠUVAR U UDŽBENIKU IZ POVIJESTI STAVLJEN MEĐU HEROJE, DOBIO PROSTORA KAO TUĐMAN

STIPE ŠUVAR U UDŽBENIKU IZ POVIJESTI STAVLJEN MEĐU HEROJE, DOBIO PROSTORA KAO TUĐMAN

10. kolovoza, 2021.

 

Od tv serija i filmova na temu Domovinskog rata, gimnazijalcima se preporuča da (jedino) pogledaju i raspravljaju o kontraverznoj tv seriji „Nestali“, dok recimo o izvrsnim domoljubnim i ratnim  filmovima  poput „Broj 55“, koji je svojedobno na Pulskom filmskom festivalu pokupio sve nagrade i priznanja- nema ni riječi

Napisao: Mladen Pavković

Nakon što su izašli iz tiska neki (novi) udžbenici iz povijesti (konkretno za četvrti razred gimnazije, Alfa, 2021.) živi hrvatski branitelji još mogu samo pjevati zajedno s glazbenim sastavom Baruni:

„Bio sam hrvatski ratnik/Sada sam samo patnik/Godine sjećanja brišu/i novu povijest pišu./ Jednom smo čekali novu/Daleko u snježnom rovu/Od dobrih želja i nada/ Pogledaj, gdje sam sada/ Kome još trebam ja/Sjena od čovjeka/Leđa mi okreću svi/Hej, moja ljubavi/U mojoj duši je zima/Za sto života je ima/Da sam bar pao s njima/S mojim ratnicima/Kome još trebam ja….“

Šest autora

Naime, ako je suditi po tom udžbeniku (u potpisu su šest autora, među kojima i Ante Nazor) učenici gimnazije učit će da su hrvatsku državu stvorili isključivo mrtvi hrvatski branitelji i jedan još živ! A taj koji je još živ i koji je u rubrici „Oni su stvarali povijest“ i koji je dobio nekoliko redaka više i od samog prvog hrvatskog predsjednika i vojskovođe dr. Franje Tuđmana je legendarni ratni zapovjednik, umirovljeni general HV – Ante Gotovina. (Svaka čast!).

Dakle, u toj brošuri među onima koji su, kako autori navode, „stvarali povijest“, kroz relativno kratke životopise učenici će učiti da su suvremenu, slobodnu i samostalnu hrvatsku državu stvorili ovi (nažalost) stradali Junaci: Josip Jović (1969.-1991.), Andrija Matijaš Pauk (1947.-1995.), Mile Blažević Čađo (1955.-1991.), Damir Tomljanović – Gavran (1968.-1994.), Blago Zadro (1944.-1991.), Marko Babić (1965.-2007.), Vlado Gotovac (1930.-2000.), Rudolf  Perišin (1958.-1995.), Gojko Šušak (1945.-1998., i naravno tu je desetak redaka i o dr. Franji Tuđmanu (1922.-1999.). (Inače, Gotovcu i Šušku jedino nisu objavili fotografiju!?).

A kad pišu o Tuđmanu (str. 247.) onda se spominje (opisuje) njegova partizanska prošlost, a završava s rečenicom- „Nakon pobjede HDZ- a 1990. na izborima izabran je za predsjednika Hrvatske.“!?

Nestali i Broj 55

Zanimljivo je također da i Stipu  Šuvara (sic!) obrađuju u rubrici “Oni su stvarali povijest“ te da je ova komunjara dobila  gotovo isti prostor kao i Tuđman! Bože, pomozi!

Od tv serija i filmova na temu Domovinskog rata, gimnazijalcima se preporuča da (jedino) pogledaju i raspravljaju o kontraverznoj tv seriji „Nestali“, dok recimo o izvrsnim domoljubnim i ratnim  filmovima  poput „Broj 55“, koji je svojedobno na Pulskom filmskom festivalu pokupio sve nagrade i priznanja- nema ni riječi! T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu
 1. FRANO-MARXISTA
  #1 FRANO-MARXISTA 11 kolovoza, 2021, 19:08

  ANTE NAZOR , I MATO RUPIĆ, TUĐMANOVI FALANGISTI , NAPISALI POVIJEST KRIŽARSKO-KRSTAŠKOG RATA U HRVATSKOJ I NAZVALI GA DOMOVINSKI. MAŠALA !!!!.

  ČIM JE ANTE NAZOR UČESTVOVAO U PISANJU POVIJESTI O TUĐAMNOVOJ DRŽAVI ZNAMO DA ĆE TO BITI PRAVI UDŽBENIK O POTOMCIMA STEPINČEVIH KRIŽARA KOLJAĆA KAKO SU ZAPOČELI RAT U HRVATSKOJ I KAKO SU JE OSLOBODILI OD SVIH ZATEČENIH VRIJEDOSTI KOJE SU STVORILI RADNICI ,SAMOUPRAVLJAČI. TOME SU SVJEDOCI SVI GRAĐANI ..POSEBNO MJESTO TREBA DATI ULTRA ZLOČINCU MERČEPU KAKO JE VJEŠAO SRBE U VUKOPVARU ,U KLAONICI PO ČENGELAMA ČEMUI SE ŠUŠAK I VICE VUKOJEVIĆ,SALJAČKA ,KATOLIČKA ,HERCEGOVAČAK ,ZASTUCANA VUCIBATINA IZNENADILI ,PIŠE DARGO HEDL . NE TREBA ZABORAVITI U TOM SMISLU I ZLOČINAČKI DOPRINOS GLAVAŠA I ŠEKSA KAO NJEGOVOG NADREĐENOG. VJEROJATNO JE ANTE NAZOR I OSTLI SASTAV ,KATOLIČKIH DINARSKO TRIBALNIH POVJESNIČARA, SU ZABORAVILI OPISTAI SISAK GDJE JE VELIKI BROJ SRBA IZVOĐEN IZ SVOJIH KUĆ I LIKVIDIRAN PO ISTOM UZORU KAO 1941 GODINE KAKO SU RADILI NJIHOVI OČEVI . DO DANAS SE SAMO DVOJICI SUDI,ALI STIDLJIVO ,JER SE NIGDJE NE SPOMINJU MASOVNA UBOJSTVA UPERENA PROTIV VJERSKE PRIPADNOSTI I RADI PLJAČKE IMOVINE ŽRTAVA. A TI KATOLIČKI PLJAČKAŠI MOŽDA NOSE NAZIV BRANITELJI. MERČEP JE PRAKTICIRAO SRPSKO ISTREBLJENJE PO VUKOVARU I OKOLINI ,PO UZORU NA LUBURIĆA , DOK JOŠ RAT NIJE BIO NI NA VIDIKU .PA ŠUŠKOVA I VICE VUKOJEVIĆA AGRESIJA NA VUKOVARSKO PREDGRAĐE NISDU NI SPOMENUTI.SVE SU TO POVIJESNA MJESTA ALI SIGURNO IH NEMA U UDŽBENICIMA .NEMA SIGURNO U UDŽBEMNICIMA NI TIH ZLOČINAČKIH ČINA KAKO SU PO ZAGREBU ,A TEK SE TREBA ZAPITATI KAKO JE BILO U PROVINCIJI , TUĐMANOVI ,KATOLIČKI FALANGISTI ODUZIMALI SRBIMA , GRAĐANIMA HRVATSKE, PO ZAGREBU STANOVE ,KUĆE ,AUTOMOBILE, NARAVNO, PRIJE TOGA SU MU/IM ZAPRIJETILI ,MALTRETIRALI IH I NARAVNO IZ STRAHA DA SE NE DOGODI JOŠ VEĆE ZLO ,POUČENI PRIČAMA IZ NDH-AZIJE SRBI SU SPAŠAVALI ŽIVU GALAVU A FALANGISTI UZIMALI STANOVE , KUĆE,AUTOMOBILE I OSTALU IMOVINU .O TOME JE PRIJE 2 GODINE ,NAŠIROKO PISALA NOVINARKA NOVOG LISRTA , SANJA MODRIĆ,KOJA JE SVJEDOČILA TAKVIM SLUČAJEVIMA KAO I JA I MNOGI DRUGI HRVATSKI GRAĐANI ,AKO BI HTJELI ILI SMJELI PRIČATI ISTINU.DAKLE ,NAŠI BRANITELJI,ODNOSNO ,RUŠITELEJI TRAŽE U UDŽBENICIMA SAMO SEBE, ALI U NAJBOLJEM SVJETLU . A RAT JE POGAĐAO SVE GRAĐANE ,NE I PODJEDANKO ALI SVI SMO GA NA RAZNE NAČINE OSJETILI A NEKI SU NI KRIVI NI DUŽNI
  IZGUBILI GLAVU SAMAO ZATO ŠTO SU BILI SRBI ,HRAVTSKI GRAĐANI , NA DRUGOJ STRANI ,PO ISTOM POSTUPKU SAMO ŠTO SU BILI KATOLICI ,HRAVTI. ZATO TE UDŽBENIKE TREBA PONOVNO PREKONTROLIRATI I SUVREMENO ,ISTINITO, POKAZATI ŠTA SE DESILO U HTAVTSKOJ , U KRVAVOM VJERSKOM RATU, KADA SU SE SUKOBILE DVIJE ZLOČINAČKE RELIGIOZNE ORGANIZACIJE ,ONA ZAPADNA KATOLIČKA ,KRVOLOČNA ,SA SVOJOM SESTROM ,ONOM TAMO NA ISTOKU SVETOSAVSKOM , ,ČETNIČKO KRVOLOČNOM, SA KOJOM SE PODIJELILA U JEDANSAESTOM STOLJEĆU I OD TADA REŽE I LAJU JEDNA PROTIV DRUGE ,A 1941 I 1991 I KRVOLOČNO SE OBRAČUNAVAJU RADI DUHOVNE I TERITORIJALNE DOMINACIJE OVIM PROSTORIMA.
  PREM TOME OVI UDŽBENICI BI TREBALI SVE TO SADŽAVATI, SADRŽAVATI KAKO BI NAŠA POKOLJENJA IMALA VJERODOSTOJAN POVIJESNI ARGUMET DA SU NJIHOVI OČEVI VODILI KRVOLOČNI VJERSKI RAT A RASPOLAGALI PLANETRANOM TEHNIKOM I TEHNOLOGIJOM.-KAKVOG LI PARADOKSA?

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code