SLOVENIJI  ĆE PRIPASTI PIRANSKI ZALJEV

SLOVENIJI ĆE PRIPASTI PIRANSKI ZALJEV

22. srpnja, 2015.

grafika-slovenija-hrvatska-1437546817-705535
Hrvatska je odlukom Arbitražnog suda izgubila Piranski zaljev, zbog kojeg se još od raspada Jugoslavije 1991. sporila sa svojim sjevernim susjedom, tako da će ta oblast ipak pripasti Slovencima, ekskluzivno doznaju zagrebački Večernji list i beogradski Kurir. Obadva dnevnika se pozivaju na vlastiti izvor.

Odlukom koja je uslijedila poslije tri godine arbitraže Slovenci će dobiti izlaz na otvoreno more, odnosno direktan pristup međunarodnim vodama, što je važno za tu članicu EU, dok je Hrvatska završila kao potpuni gubitnik. Prema presudi, podjela zaljeva bit će 75 prema 25 ili 66 prema 33 posto u korist Slovenije, što će zvanično biti saop
eno krajem godine. Odluka je konačna, pa poražena strana nema pravo žalbe.
To što je Slovenija izašla kao pobjednik ne treba posebno čuditi ako se zna da je prethodnih mjeseci veoma aktivno lobirala kod većine članova Arbitražnog suda da se takva odluka donese.

– Sud će u listopadu održati još jednu sjednicu, ali već sad je sve gotovo rješeno. Uostalom, nakon što je početkom godine slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec rekao da „ima neslužbene informacije da bi presuda mogla ići u korist Slovenije“, postupak je dobio drugačiju konotaciju. Nema sumnje da je Slovenija izašla iz okvira regularnog ponašanja u arbitražnom postupku i da je sve vrijeme privilegirana kod sudaca Arbitražnog suda – kaže izvor Kurira i dodaje da je više situacija koje to potvrđuju:

– Predsjednik Arbitražnog suda, tijekom postupka je više puta u odnosu s Jernejom Sekolecom, slovenskim predstavnikom u sudu, ukazivao na to da je razgraničenje na moru već riješeno u korist Slovenije.
Izvor beogradskog Kurira navodi da su se slovenski predstavnici pred sudom početkom ove godine dogovorili o „specijalnom pristupu“ članu suda Brunu Simi.
– Čak su ugovarali večere s njim jer je Simona Drenik, članica slovenskog stručnog tima u arbitraži, smatrala da bi šef suda mogao posebno uvažiti neke argumente ako bi oni došli od Simija. Sekolec je tada govorio da već „radi na Simiju“ – navodi izvor Kurira. T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code