ŠERBEDŽIJA NIKADA NIJE ODRŽAO PREDSTAVU ZA BRANITELJE

ŠERBEDŽIJA NIKADA NIJE ODRŽAO PREDSTAVU ZA BRANITELJE

19. rujna, 2019.

 

Nakon rata u Hrvatskoj je dočekan  kao „junak i osloboditelj“, a za zasluge (ili što god drugo) dobio je na raspolaganje i dio otoka Brijuni, gdje svake godine priređuje kazališne i ine derneke. Nu, gdje je bio svih tih godina u vrijeme velikosrpske agresije odvjetnici ne otkrivaju, a osobito ne kako to da se u to vrijeme  ni kao gost nije pojavio u Hrvatskoj. Ne znamo i nikad nismo čuli da je u vrijeme rata na bilo koji način pomagao hrvatske stradalnike, a još manje da se kao i neke druge njegove kolege borio za Hrvatsku, gdje i danas odlično živi. Ne znamo i nismo čuli ni to da je otkako se vratio jednu predstavu ili koncert posvetio hrvatskim braniteljima i stradalnicima, a još manje da je posjetio Vukovar ili Škabrnju, da je na tamošnjim grobljima ili masovnim grobnicama zapalio svijeću

Napisao: Mladen Pavković

Mnogi su bili uvjereni da je glumac Rade Šerbedžija početkom devedesetih godina prošlog stoljeća, odnosno u vrijeme hrvatskog Domovinskoga rata napustio Hrvatsku da ne sudjeluje u njezinu stvaranju, tim prije jer je Srbin, a mi smo se borili protiv srpske agresije i okupacije. Međutim, zahvaljujući ekskluzivnom razgovoru Ivice Marijačića u Hrvatskom tjedniku (8. kolovoza 2019.) s predsjednicom RH Kolindom Grabar Kitarović, a na koji su  tek sada reagirali odvjetnici Čedo Prodanović i Jadranka Sloković (Hrvatski tjednik, 19. rujna 2019.,) saznali smo pravu istinu o Šerbedžiji.

Svadba i agresija

Odvjetnici u ime svog klijenta odgovaraju da je neistinita tvrdnja, koja je iznesena od strane urednika ovog tjednika g. Marijačića da je g. Rade Šerbedžija 90-tih otišao u Srbiju poduprijeti Miloševića, jer je proslavljeni umjetnik u to vrijeme otišao u Beograd „zato što je sklopio brak sa svojom suprugom gđom. Lenkom Udovički gdje su do odlaska u inozemstvo, jedno kraće vrijeme živjeli“. Osim toga, navode odvjetnici, „uz malo dobre volje, autor, kao i svatko drugi, lako je mogao utvrditi  kako je g. Šerbedžija  bio protivnik režima Slobodana Miloševića, a ne njegov zagovaratelj“.

„Isto tako, notorno je da je g. Šerbedžija sudjelovao u demonstracijama protiv režima Slobodana Miloševića, pisao i objavljivao pjesme protiv njega i sl. Zbog objavljivanja  takvih neistinitih navoda, na najgrublji način povrijeđeno je pravo osobnosti g. Rade Šerbedžije, odnosno njegovo pravo na dostojanstvo, ugled i čast“ – ističu Šerbedžijini odvjetnici u rubrici „pisma čitatelja“ ovom tjedniku.

Znači, ako smo dobro razumjeli ovaj demanti, nije istina da je Šerbedžija u vrijeme Domovinskoga rata dezertirao, pobjegao, da nije želio braniti hrvatsku državu, već je istina da se u to vrijeme jednostavno „poklopilo“ njegova svadba i agresija, pa zbog obveza prema ženi nije mogao biti na dva mjesta- u Hrvatskoj i Srbiji.

U Hrvatsku se sa svojom Lenkom vratio nakon završetka Domovinskoga rata, kad smo već izbrojali najmanje 15 tisuća mrtvih i doživjeli grozote kao u nekim njegovim najboljim  filmovima, poput onog kojeg je 1991. snimio u Srbiji – „Dezerter“. Nakon rata u Hrvatskoj je dočekan  kao „junak i osloboditelj“, a za zasluge (ili što god drugo) dobio je na raspolaganje i dio otoka Brijuni, gdje svake godine priređuje kazališne i ine derneke. Nu, gdje je bio svih tih godina u vrijeme velikosrpske agresije odvjetnici ne otkrivaju, a osobito ne kako to da se u to vrijeme  ni kao gost nije pojavio u Hrvatskoj. Ne znamo i nikad nismo čuli da je u vrijeme rata na bilo koji način pomagao hrvatske stradalnike, a još manje da se kao i neke druge njegove kolege borio za Hrvatsku, gdje i danas odlično živi. Ne znamo i nismo čuli ni to da je otkako se vratio jednu predstavu ili koncert posvetio hrvatskim braniteljima i stradalnicima, a još manje da je posjetio Vukovar ili Škabrnju, da je na tamošnjim grobljima ili masovnim grobnicama zapalio svijeću.

Jedino što znamo iz odgovora njegovih odvjetnika je činjenica da je u vrijeme kad se ginulo otišao u Srbiju da se oženi, a ne da podupire režim Slobodana Miloševića te da svi oni koji drugačije govore i pišu o ovom umjetniku ili umetniku na „najgori način povređuju njegovo pravo na dostojanstvo, ugled i čast“.

Stoga, oprosti dragi Šerbedžija za sve nevolje koje smo ti možebitno nanijeli, jer nismo imali pojma da si 90-tih imao velikih obveza, poput svadbe, i da je to glavni razlog što te nismo vidjeli ni čuli dok su drugi ginuli, kako bi ti jednog dana sa svojom obitelji mogao doći u slobodnu, samostalnu i neovisnu hrvatsku državu i na krvi onih koji su dali život za hrvatsku Domovinu otpočeo novi život! T

6 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Bozana Topalovic
  #1 Bozana Topalovic 23 rujna, 2019, 21:31

  Posudba novca kod nas znači brzu isplatu. Poslujemo s ciljem zatvaranja posla na obostrano zadovoljstvo. U većini slučajeva novac ćete dobiti isti dan ili čak u roku od 15 minuta od podnošenja zahtjeva. Kontaktirajte nas sada s povjerenjem. Kontaktirajte nas putem e-maila [email protected]

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Drugarica Paulina Arbutina
  #2 Drugarica Paulina Arbutina 22 rujna, 2019, 07:38

  ošlog vikenda Koprivnicom su prodefilirale snage HOS-a, i to pod okriljem sportskih igara za njihove veterane iz cijele Hrvatske. U crnom i sa zastavama na kojima se nalazi ustaški pozdrav ‘Za dom spremni’, HOS-ovci su se prvo postrojili na Zrinskom trgu, a zatim su mimohodom krenuli prema koprivničkom kampusu gdje su zapalili svijeće. Skupu, čiji je domaćin i organizator bila Udruga dragovoljaca Hrvatskih obrambenih snaga Koprivnice, prisustvovali su i predstavnici hrvatske Vlade, i to u liku izaslanika ministra branitelja Ivana Friščića koji je otvorio igre. Tako se medju ustasologe i istoricare znanstvenike svrstala i mala zapisnicarka poljoprivredne zadruge, cetnicki nastrojena Paulina Arbutina, drugarica nacelnika Dvora na Uni, Nikole Arbutine, celnika teroristicke stranke SDSS-a.

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Ulemeki srbocetnici
  #3 Ulemeki srbocetnici 21 rujna, 2019, 17:22

  Obitelj Milorada Ulemeka Legije porijeklom je iz sela Pecka pokraj Topuskog u Hrvatskoj. Otac Milan, bio je podoficir JNA, majka Natalija, domaćica. Kad se Legija 1994. godine oženio Majom Luković uzeo je njeno prezime pa je nekoliko godina, dok se nisu razveli, imao dokumente na Milorad Luković.

  Nakon atentata na premijera Zorana Đinđića 12. ožujka 2003. godine, koji je izveo Legijin zamjenik Zvezdan Jovanović, uhićeni su svi pripadnici Zemunskog klana, a likvidirani su glavni kumovi Dušan Spasojević zvan Šiptar i Mile Luković Kum.

  Legija se skrivao do 2. svibnja 2004. kad se sam predao policiji. Na Specijalnom sudu u Beogradu osuđen je na četiri maksimalne kazne od 40 godina, ali je 40 godina i ukupna kazna. Iz zatvora će izaći najranije u svibnju 2044. godine. Tako trkelja Legijin stric Ulemek iz sela Pecki, srbijanski cetnik.

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Milokradov umetnik Labrovic
  #4 Milokradov umetnik Labrovic 21 rujna, 2019, 09:07

  iniša Labrović, konceptualni umjetnik, na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića održao je performans pod nazivom ‘Ljubav prema osmijehu‘. Performans je trajao puna 24 sata (od utorka u 19 sati do srijede u 19 sati) tokom kojih se Labrović neprekidno osmjehivao kako bi, kako je kazao, upozorio kako je osmijeha – onih prisilnih i lažnih – previše oko nas. ‘Volim osmijeh i radost i vjerujem u njih, ali mi smeta to nasilje osmijeha koje ne dolazi iz istinske radosti, nego od nametnute kvazipsihološke agende i self-helpa te općenito iz te suvremene priče u kojoj je loše raspoloženje dozvoljeno samo u najužem krugu najbližih ljudi, ako i tamo’, kazao je najavljujući izvedbu koja je održana u sklopu programa festivala ‘Ekstravagantna tijela‘. Pitali smo ga je li zadovoljan kako je prošao performans i koliko se fizički iscrpio. Je li to onaj pupavcev cetnik koji je na pravoslavnom badnjackom mitingu po podu rasuo razbijene ploce, navodno vukovarske i cirilicne? Sinisa, pa labrovic, pa konceptualni umetnik, budi Bog s nama!

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. Mali cetnik Hrvoje
  #5 Mali cetnik Hrvoje 20 rujna, 2019, 17:30

  Ovu izjavu valja naglasiti zato što je njena vlasnica do toga trenutka činila sve što je suprotno ‘konceptu zajedništva’. U razdoblju na koje se odnosi proklamirano zajedništvo Hrvatska demokratska zajednica pokrenula je predizbornu kampanju na temelju mržnje prema Srbima, Jugoslaviji i ‘antihrvatskim’ elementima u društvu. Dolazeći na funkciju koju i dalje obnaša, predsjednica je dala jedan od ključnih doprinosa u širenju spomenutog narativa. Na upozorenje Milorada Pupovca o porastu nesnošljivosti prema srpskoj manjini, u veljači 2016. odgovorila je pismom u kojem je njega i tjednik Novosti optužila za ‘očite provokacije i vrijeđanje nacionalnih osjećaja hrvatskoga naroda i goleme većine hrvatskih državljana koji vole svoju zemlju’. Godinu dana nakon toga, preko austrijskog dnevnog lista ‘Kleine Zeitung’ poručila je svima ‘koji misle da im kod nas nije dovoljno dobro da mogu otići’. Velike misli maloga cetnika Hrvoja Simicevica o tome da gdja Kolinda Grabar Kitarovic laze

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. Radetov caca udbas
  #6 Radetov caca udbas 20 rujna, 2019, 04:13

  Puste zelje jos jednoga hrvatskoga domobrana, Mladene. Odakle ti “uopste zelja da potomak jednog zloglasnoga vinkovackog udbaskoga krvopije u koznom dugu kaputu” dise uljudjeno, krscanski, civilizirano i kulturno u jednoj vlaskoj doduse bivsoj koloniji. I bas taj “veliki umetnik”, BG pobjeglica zalio se svojedobno kako su mu “Veliki Hrvati” maltretirali stare roditelje. Kao da je staroga sotonu trebalo dovesti na stadion “Cibalije” i pustiti ga da govori hrvatskoj masi. Dicni fiskal Hodak kazao bi: “Idi, bre, da se leccis!”

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code