OD MEDICINSKE SESTRE DO NAJBOGATIJE ŽUPANICE

OD MEDICINSKE SESTRE DO NAJBOGATIJE ŽUPANICE

8. lipnja, 2013.

 

konf bus

Put do slave Marine Lovrić-Merzel

 

Piše: Josip Frković

Prisjećajući se duhovite pošalice Stipe Mesića o iskakanju lika njegove predsjedničke protukandidatkinje Jadranke Kosor (HDZ) iz svake konzerve i kutije, mnogi stanovnici Sisačko-moslavačke županije s jednakim su se – ali primjetno suzdržanim –  zanimanjem pitali koliko će se novca u kampanju utrošiti. Osobito za predizborne skupove SDP-ove Marine Lovrić-Merzel  (49) i njenih političkih partnera. Prilikom dolaska u Novsku, istina, ekipu iz Siska dočekale su maškare s parolama dobrodošlice „najbogatijoj županici najsiromašnije županije“ . Nelagoda pitanja čak i o stopi nezaposlenosti predizborni pohod u zapadnoj Slavoniji ipak nije usporila. Direktor izbornoga stožera „Marina – Najbolje za Sisačko-moslavačku županiju“, Željko Marjanović, brojni savjetnici i suradnici, međutim, ocijenili su kako se biračima sveprisutne miljenice bivšeg i sadašnjeg predsjednika države iz Predsjedništva SDPH-a,  moraju podastrijeti sva vrijedna ostvarenja u minulom, drugom mandatu, ali i projekti za naredne četiri godine. I rezultat nije izostao. Na čelu SDP-ove koalicijske liste devet stranaka (uz HNS, HSLS, HSU i SDA, bile su tu i interesne lokalne strančice, DSU, A-HSS, HDRS i SPH), Lovrić-Merzelova nadmoćno je u drugom krugu pobijedila protukandidata HDZ-ove koalicije Ivu Žinića.

ŠVERC IZ TURSKE 

U završnom sučeljavanju pred mikrofonima i kamerama Petrinjskoga radija, 28. svibnja, glinski  je arhitekt dobio odgovor o tromilijunskim troškovima SDP-ove kampanje. Konačan, službeni izvještaj, tek slijedi.  Možda i obrazloženje opravdanosti angažiranja cijelih timova županijskih službenika, vozila i ostalih resursa. U pitanju stručnih i domoljubnih zasluga dragovoljac Domovinskoga rata i bojnik HV-a Ivo Žinić, sasvim nepotrebno i nedžentlmenski, dohvatio se i razvojnoga puta svoje protukandidatkinje. Pa i „notornoga ratnoga import-šverca konfekcije iz Turske“ . Premda mu je rođena Siščanka, njegovana žena i govornički obdarena političarka, bivša bolnička servirka, medicinska sestra i voditeljica poslovnice transportne tvrtke, stjecanjem akademske titule diplomirane inženjerke prometa u najmanju ruku – kolegica. Slične, uvredljive opaske o bivšoj servirki, upućivao je u ranijim skupštinskim okršajima i bivši saborski zastupnik HDZ-a i direktor u HAC-u mr. Željko Krapljan. Nekadašnji  pričuvni policajac, zapovjednik sunjske obrane i  17. domobranske pukovnije, kao da je namjerno zaboravio odakle je sam krenuo. Da je na putu do brigadirskog čina i dviju diploma kriminalistike i prometa, počinjao kao – vodoinstalater.  Od  burnoga raskida s HAC-om i lanjskoga povratka u Sisak, Krapljan se uz potporu Pintarićeve ekipe izbornim inženjeringom na nestatutarnoj izbornoj skupštini gradskoga HDZ-a, 12. svibnja, domogao prve pozicije.  Sklopivši očigledan politički pakt s Dinkom Pintarićem, u koji su bile uključene i obveze uzvrata i potpore dugovječnom gradonačelniku u narednim lokalnim izborima, Željko Krapljan je ubrzo bez natječajne procedure postao direktor Gradskih tržnica „Sisak“. Iako je GTS lani evidentirao gubitke, njegov je direktor prihvatio stranačku kandidaturu  za mogućega zamjenika HDZ-ova župana.  Ipak, Marina Lovrić-Merzel će i, poslije dinamične i bučne kampanje za povjerenje birača, sa zaostalih skupocjenih jumbo-plakata građane još dugo podsjećati na obećane dvije milijarde investicija.

Država će dio novca stvorenog u sedam gradova i 12 općina, iz proračuna ministarstava,  vratiti u ratom i grabežom poharanu županiju. Svakako s blagim osjećajem gorčine, nekadašnja Marina Lovrić (13. lipnja 2009. vjenčala se s uspješnim dizajnerom, kazališnim redateljem „Daske“ i brojnih povijesno-turističkih manifestacija, te suvlasnikom Radio-Quirinusa Mladenom Merzelom –op.a.), morala se prisjetiti razdoblja pred  otprije četiri-pet godina. Pod burnim pritiscima  braniteljske i pravaške populacije, zbog prosinačkog posjeta 2008. Beogradu i Novom Sadu (prigovaralo joj se za navodne kontakte pomirbe s tamošnjim srpskim pobunjenicima i ponekim zločincima), vješta je političarka na kraju ipak postigla suglasje s perjanicama Đapićeva HSP-a.

LINIĆEVA KUMA  

Najistaknutije haespeovce uključila je neposredno izabrana županica u vlast mnogočlane koalicije, te, uz odobravanje javnosti i potporu budućega supruga, organizirala Dan županijskih branitelja, prvi u državi . Među pravašima, ondašnji kandidat HSP-a za župana i kasniji predsjednik Županijske skupštine Željko Kardaš, i ove je godine bio njen protukandidat.  Željko Soldo i Pejo Trgovčević, pak, željeli su u fotelju gradonačelnika Novske i Petrinje. U koalicijskom SDP-ovu bloku našli su se ove godine kao zamjena pravašima, čelnicima DC-a i SDSS-a, prvaci Autohtonoga HSS-a Branka Borkovića i HDRS-a županijskoga zaposlenika Rajka Mladenovića. Međutim, od 18. ožujka i posljednje sjednice Županijske skupštine u drugom mandatu počela je koordinirana „topnička priprema“ HDZ-ove oporbene koalicije. Toga nadnevka, za aktualnoga sata i u izravnom radijskom prijenosu, Željko Krapljan je postavio pitanje „je li gospođa županica, uz pomoć lažne uputnice i dijagnoze, na račun HZZO-a početkom veljače u Općoj bolnici obavila skupocjenu estetsku operaciju…“. Slučaj je provjeravao i DORH, odbacujući, međutim, sumnje na liposukciju moćne pacijentice skalpelom dr. Jadranka Kovjanića. Supruga vrsnoga kirurga, slučajno ili ne, zaposlena je u županijskoj razvojnoj agenciji. Dovoljno za tendencioznu poveznicu. Na novinskoj konferenciji, pak, dugovječna je županica s gnušanjem odbacila spomenute optužbe, ekskluzivno pokazujući  dvjema novinarkama šesti, novi ožiljak od operacije hernije. Žalila je k tomu što se iz tabora suparničke političke opcije netko naslađuje  „nad mojih izmišljenih četiri-pet karcinoma…“. Novi i najteži udar iz tabora HDZ-a uslijedio je tridesetak dana poslije. Nesuđeni HDZ-ov župan i njegov zamjenik, Ivo Žinić i Željko Krapljan, predočili su DORH-u, Uskoku, MUP-u i predsjedniku Vlade Milanoviću vjerodostojne dokumente o sumnjivu, bajoslovnom bogatstvu Marine Lovrić-Merzel. Pitali su se tada je li u ovom i drugim slučajevima neopravdana bogaćenja SDP-ovih političara presudna uloga Lovrić-Merzelovkina kuma, ministra financija Slavka Linića.       T

 

7 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Tucak
  #1 Tucak 21 lipnja, 2013, 13:12

  [quote name=”Intelektualac ekonom”]Treba kaat silovito ovu milfaču stvarno je dobra[/quote]
  Slažem se sa intelektualcem. Priča se u SDP-ovoj centrali na Iblerovom trgu da nosi samo haltere…

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Intelektualac ekonom
  #2 Intelektualac ekonom 21 lipnja, 2013, 08:31

  Treba kaat silovito ovu milfaču stvarno je dobra

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. money
  #3 money 10 lipnja, 2013, 19:28

  Ajde tetko, pokazi gdje je lova …

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Branka
  #4 Branka 9 lipnja, 2013, 17:08

  Popravite naslov članka
  Grrrrrrrrrrr
  ne kaže se medecina već medicina !

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. Sasa
  #5 Sasa 9 lipnja, 2013, 14:22

  svaka cast milanovicu na izboru. doticna gospodja izgleda kao ocvala sefica nekog jeftinog bordela iz siska

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code