IZLOŽBENA JESEN I ZIMA U KARLOVCU

IZLOŽBENA JESEN I ZIMA U KARLOVCU

30. rujna, 2013.

11379419626

Počelo hrvatskim trianllom akvarela

Napisala: Andrea Štalcar Furač

Karlovački gradski muzej u sezonu jesen-zima ulazi u punom umjetničko-edukativnom sjaju. Nakon predstavljanja novog vizualnog identiteta web stranica muzeja i mnogobrojnih suradnji u kojima upravo prostor muzeja postaje i ključno kulturno središte grada, s pravom se može reći da Karlovac zaista ima što ponuditi. Usprkos skučenim prostornim kapacitetima, vodeći računa o pozicioniranju grada i institucije u svrhu individualnosti ali i konkurentnosti, GMK je u europsku izložbenu jesen zakoračio hrabro, programski bogato i edukacijski usklađeno. Evo što Karlovčane očekuje, a važno je naglasiti da ovakav program zasigurno otvara prostor za neke nove posjetitelje iz regionalnih gradova, prije svega-Zagreba.

6. HRVATSKI TRIENALLE

Od srijede, 18. rujna, u Galeriji „Vjekoslav Karas“otvorena je izložba 6. hrvatski triennale akvarela u organizaciji Galerije umjetnina grada Slavonskog Broda i Gradskog muzeja Karlovac. Izložba ostaje otvorena do 18. studenog 2013. godine.

Hrvatski triennale akvarela manifestacija je koja se održava, počevši od 1998., svake tri godine u zajedničkoj organizaciji Grada Karlovca i Grada Slavonskog Broda, odnosno Gradskog muzeja Karlovac i Galerije umjetnina grada Slavonskog Broda. Svake tri godine Grad Karlovac i Grad Slavonski Brod izmjenjuje se kao domaćini, ovogodišnji prvi domaćin je Galerija umjetnina grada Slavonskog Broda.

Na natječaj za izlaganje na 6. HTA prijavilo se oko dvije stotine autora. Odbor za izbor djela i nagrade triennala u sastavu: Nikola Albaneže povjesničar umjetnosti, Aleksandra Gaella Gottwald ravnateljica HDLU-a Zagreb i Feđa Gavrilović povjesničar umjetnosti izabrali su postav ovogodišnjeg HTA kao i prvonagrađenog autora. Od ukupnog broja prijavljenih autora odabrano je 69 a prvonagrađeni autor je Siniša Reberski za rad: „Mapa Eshilove maglice s detaljima anglomeracija alfa, gama, kapa i tau“

Predgovor katalogu izložbe 6. HTA napisao je povjesničar umjetnosti Feđa Gavrilović a svoju riječ dali su i Damir Jelić, gradonačelnik grada Karlovca i Mirko Duspara, gradonačelnik grada Slavonskog Broda.

BOGATA IZLOŽBENA JESEN I ZIMA

Gradski muzej Karlovac tijekom rujna, listopada, studenog i prosinca 2013. godine uz nekoliko povremenih muzejskih i likovnih izložbi i stalni postav organizira pedagoški program namjenjen učenicima osnovnih i srednjih škola. Vrijedne muzejske sadržaje žele na kvalitetniji način iskomunicirati djeci i mladima, te preko kvalitenih i stručno utemeljenih programa na aktivan način sudjelovati u odgojno i obrazovnom oprorcesu.

Tijekom trajanja izložbe 6.hrvatski trianelle organizirat će se likovna radionica posvećene akvarelu, jednoj od najzahtjevnijih slikarskih tehnika. Polaznici radionice će biti upoznati s osnovama rada akvarelu, te će biti razotkrivene neke od najefektnijih tajni akvarelističke vještine. Radionica će se odvijati u izložbenom okruženju, broj sudionika je ograničen na 30, trajanje joj je 120 minuta. Termini održavanja će se utvrditi nakon zaključenja prijava koje traju do 1. listopada.

U izložbenom prostoru u potkrovlju Gradskog muzeja Karlovac se od 4. listopada do 31. prosinca 2013. održava izložba crteža Petar Grgec: Križni put hrvatskog naroda, donacija Gradskom muzeju Karlovac kojom će biti predstavljeno vrijedno darovanje obitelji Grgec Gradskom muzeju Karlovac za potrebe izlaganja na Turnju. Crteži su nadahnuti ratnim stradanjima hrvatskog naroda tijekom Domovinskog rata. Uz izložbu će se organizirati radionica crtanja prema motivima s antiratnih plakata tušem, te će se osvjestiti emocije prikazane na crtežima ciklusa Križni put hrvatskog naroda i crtežima polaznika radionice. Radionica će se odvijati u izložbenom okruženju, broj sudionika je ograničen na 30, trajanje joj je 120 minuta. Termini održavanja će se utvrditi nakon zaključenja prijava koje traju do 15. listopada.

Radionica origamija predstavlja svojevrsni hommage Petru Grgecu i Japanu, gdje je slikarstvo Petra Grgeca doživjelo veliki uspjeh. Izrađivati će se origami vrane koje su česti motiv cjelokupnog slikarskog i crtačkog opusa Petra Grgeca, a na izloženim crtežima simboliziraju ratno pustošenje, te origami golubovi kao univerzalni simboli mira. Radionica će se odvijati u izložbenom okruženju, broj sudionika je ograničen na 30, trajanje joj je 90 minuta. Termini održavanja će se utvrditi nakon zaključenja prijava koje traju do 15. listopada.

U sklopu Dječjeg tjedna, od 7. do 11. listopada ulaz u Gradski muzej Karlovac i Galeriju „Vjekoslav Karas“ za učenike osnovnih i srednjih škola besplatan, te se za grupe posjetitelja organiziraju navedene radionice uz izložbe.

U STUDENOM IZLOŽBA VATROSLAVA KULIŠA

U studenom i prosincu 2013. godine u Galeriji „Vjekoslav Karas“ održava se izložba Vatroslava Kuliša, jednog od najznačajnijih hrvatskih suvremenih slikara. Izložbu će pratiti edukativni listić za grupne i pojedinačne posjetitelje, kao i niz likovnih radionica kojima će se polaznici upoznati sa apstraktnim ekspresionističkim slikarstvom, te mogućnostima koje u umjetničkom izražavanju pružaju boje. Likovne radionice će uz muzejskog pedagoga voditi likovna pedagoginja Ivana Maradin, odvijat će se u izložbenom okruženju, broj sudionika je ograničen na 30, s trajanjem od 120 minuta. Termini održavanja će se utvrditi nakon zaključenja prijava koje traju do 31. listopada 2013. godine.

Krajem godine završava i edukativna nagradna igra Muzejska pitalica namijenjena najmlađim posjetiteljima muzeja. Ispunjavanjem ilustriranog vodiča kroz stalni postav Gradskog muzeja Karlovac stječe se pravo na sudjelovanje u nagradnoj igri za vrijedne nagrade. Svečanost dodjele nagrada održat će se povodom Dana Gradskog muzeja Karlovac, 18. prosinca 2013. godine. U sklopu proslave Dana Gradskog muzeja Karlovac se održava dan otvorenih vrata muzeja te je ulaz na stani postav slobodan. T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code