ZAKLANI SUNJSKI DOMOBRANI

ZAKLANI SUNJSKI DOMOBRANI

27. ožujka, 2017.

 

 

 

Trajno će ostati zapisana imena hrvatskih domobranskih mučenika Mije Crnka (za Domovinskoga rata jednoga su Crnka četnici oteli s gredskih livada – op.p.), potom Stjepana Horžića, Petra Kuzmaca, Mije Naukovića, Franje Potokara, Stjepana Puškarića, Antuna Stublije, Martina Šagovca, Jurice Šmigmatora, Zvonka Štefančića, Stjepana Videkovića, Stjepana Viljevca, Ivana Brkiševca, Mate Kapca, Blaža Krnica, Stjepana Puškarića krivajskoga, Tome Jelića, Mije Kukora i Josipa Repustića. Osim spomenutih, život su tada izgubile i sunjske starice, Ana Majnarić (1865.) I Kata Posavec (1863.)

Napisao: Josip Frković

Da moslavački, posavski i banovinski partizani, osobito sljedbenici komunističke i boljševičke provencijencije, nisu zazirali od zločinačkih pothvata i akcija i danas je – sedam desetljeća kasnije – živo u sjećanjima starijih stanovnika Prelošćice, Gušća, Kratečka, Mužilovčice, Lonje, Krapja, Plesma, Puske, Drenova Boka, Mahova i drugih sela Posavine. Zadnje ratne godine, osobito iza 1945., upadali bi šumski gerilci i pod raznim izgovorima odvodili nešto imućnije, mirne seljake. Bili su to “mrski narodni i klasni neprijatelji”, čija imovina nije izmicala pozornosti narastajuće prijetvorne komunističke revolucionarne, vrlo često i jednako lažljive velikosrpske vlasti. Jedna od njihovih prvih žrtava iz grada Siska, kod Krajiških Brđana, bio je Karlo Poetzl, otac kasnijeg poznatog hokejaša “Segeste”, Olivera. Karlo se na motociklu vraćao iz obilaska sela oko Sunje, gdje je u ratnom vihoru nabavljao hranu za obitelj. Dočekali su ga četnički nastrojeni partizani, slični onima iz kasnijega agresorskoga rata protiv Republike Hrvatske, oteli mu dvokotač i ubili ga. Nesretnik je zakopan potpuno razodjeven kraj ceste, ali su članovi obitelji doznali za njegov grob i uz pomoć moćnoga ing. Franje Knebla tijelo prenijeli u Sisak. Otimanje domoljubnih seljaka upamtili su i u Kratečkom i Mužilovčici. Kad je riječ o Sunji, u čijoj su okolici tijekom Drugoga svjetskoga rata taborile i četničke skupine, posebno krvav je i nezaboravan nadnevak 26. rujna 1944. Ipak, najkrvaviji partizansko-komunisti

ki teror zbivao se iza 1945. godine.

– Radi ilustracije, samo u jednoj noći iz sjedišta i zatvora odvedeno je 56 uglednih Sunjana na svima znano stratište/grobište hrvatskih domoljuba kod ruševina pravoslavne crkve Presvete Bogorodice, ponad četničkoga Četvrtkovca. Polovicom ožujka tu su lokaciju obišli, pokušavajući u očekivanoj masovnoj grobnici detektirati ljudske zemne ostatke, predstavnici Ministarstva hrvatskih branitelja, kazao nam je Stjepan Brleković.

Hrvatski mučenici

Bilo je to vrijeme kad su partizani ofenzivnim akcijama već ovladali mjestom. Naš sugovornik, član “Hrvatskoga domobrana” u Sisku, Stjepan Brleković, prenosi nam kazivanja svoga pokojnoga oca o dugotrajnoj borbi hrvatskih vojnika s napadačima i o zarobljavanju dvadesetak domobrana Sunje i okolnih sela, Grede Sunjske, Krivaja Sunjskoga, Vedroga Polja i Žremena. Među njima, bila su petorica 20 i 25-godišnjaka. Potpuno razoružane, goloruke, partizani su ih naredbom poznata zapovjednika i predvodnika masakra, koji za zločin nikad nije odgovarao – nego je, štoviše, u Jugoslaviji JBT-a bio uvaženi antifašist i trgovac – mladiće i starije vojnike NDH zvjerski zaklali. Toga krvavoga rujna život su izgubili oni koji su izvršavali građanske obrambene dužnosti kratkotrajne i ustaški zloćudne hrvatske države. Premda predugo prešućivane, njihove će se žrtve ratnih mučenika od 8. travnja prisjećati njima najbliži i ostali žitelji poznatog obrtničkog središta i cestovno-željezničke prometne raskrsnice. Kako Bog zlodjela ne prašta, partizanski je zapovjednik kasnije teško obolio i poludio. Na tratini Trga kralja Tomislava, ispred zgrade općine posavskoga Vukovara, niknut će “Križ istine” sa spomen-pločom.

Blagoslov “Križa istine”

U graviranu prokromu trajno će ostati zapisana imena hrvatskih domobranskih mučenika Mije Crnka (za Domovinskoga rata jednoga su Crnka četnici oteli s gredskih livada – op.p.), potom Stjepana Horžića, Petra Kuzmaca, Mije Naukovića, Franje Potokara, Stjepana Puškarića, Antuna Stublije, Martina Šagovca, Jurice Šmigmatora, Zvonka Štefančića, Stjepana Videkovića, Stjepana Viljevca, Ivana Brkiševca, Mate Kapca, Blaža Krnica, Stjepana Puškarića krivajskoga, Tome Jelića, Mije Kukora i Josipa Repustića.

Osim spomenutih, život su tada izgubile i sunjske starice, Ana Majnarić (1865.) I Kata Posavec (1863.). Poslije blagoslova “Križa istine”, mons.dr. Vlado Košić, biskup sisački, predvodit će uza župnika vlč. Ivana Faletara misu zadušnicu u župnoj crkvi sv. Marije Magdalene za zločinački ubijene domobrane. Dodajmo da će komemoraciji, očekivano, nazočiti ratni veteran Sunje, pukovnik Ivica Pandža Orkan, te sudionici križnoga puta ratnim vjetrometinama Banovine iz gradova Svetoga Ivana Zeline i Križevaca, na čelu s predsjednikom i dopredsjednikom udruge ratnih veterana “Hrvatski domobran”, Nikolom Matičićem i Jurjem Frukom. T

4 komentara

Uskoči u raspravu
 1. istinoljubac
  #1 istinoljubac 8 travnja, 2017, 15:00

  Pa zar ćemo se zauvijek osvrtati što će reći srbi ili ‘antifašisti’. Hrvatska se davno odredila prema vlastitoj prošlosti priznajući što nije bilo u redu ali ju se i dalje stigmatizira. Hrvatska ne smije reći istinu ako ta istina ne odgovara pupiju ili slaveku.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. hrvatski posavac
  #2 hrvatski posavac 27 ožujka, 2017, 20:40

  Daj se više klonite tog pozdrava…Bolje recite za kući uvijek speremni. Bilo bi vam to pametnije, a ne naje….. taj ustaški pozdrav….Zar nam nije dosta sranja na ovom posavskom kraju…

  Odgovorite na ovaj komentar
  • joe kanader
   joe kanader 8 travnja, 2017, 03:46

   Sto je vama sporno u pozdravu ? Taj pozdrav ili neka njegova inacica bio je u uporabi u Hrvatskoj davno prije Ustasa i Nezavisne Drzave Hrvatske (za tri dana slavimo njenu obljetnicu proglasenja – 10. travnja, 1941. god., sto cemo mi Hrvati u dijaspori i ove godine proslaviti). Tu je dravu priznalo 56 drzava ondasnjeg svijeta, Bila je clanica svih medunarodnih udruga, sportskih, znanstvenih i inih, sto je i nedavno FIFA objavila. Jedini razlog vasem komentaru moze biti neznanje povijesnih cinjenica, koje ste usvojili u dugogodisnjem indoktriniranju jugoskih ustanova, njihovih lazi i krivotvorina, koje su plasirali u svijet, a koji su narocito propagirali u hrvatskom skolstvu i odgjnim ustanovama, kako bi prikrili svoje strahovite zlocine nad Hrvatima. Danas, kada su informacije prilicno dostupne, nemate izgovora za neznanje ! Kada se jednom otvore arhivi, a to je neminovno, istina ce zasjati poput sunca u rano zimsko jutro, kada cak i zemlja svijetli ! Nadam se, da necete otici na drugi svijet u dubokoj zabludi …

   Odgovorite na ovaj komentar
 3. Ustani hrvatski narode
  #3 Ustani hrvatski narode 27 ožujka, 2017, 10:04

  Hrvatska vlada sa premijerom Plenkovicem je izdajnicka vlada.druze Plenkovicu vodi kuci Pupovca I Ninu Obuljan .Molimo vas ostavite Hrvatski narod u miru.Dosta je te izdaje.Za Dom .Spremni.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code