RENATU BARETIĆU NAGRADA GORAN BUJIĆ

RENATU BARETIĆU NAGRADA GORAN BUJIĆ

23. listopada, 2019.

 

 

U kategoriji Književnici Novinari – Kategorija mladi nagradu je dobio književnik, novinar i znanstvenik iz Makedonije, dr. sc. Stefan Markovski.

U kategoriji Književnici novinari izvan RH nagradu je dobila književnica, novinarka i znanstvenica dr. sc. Ana Vitanova – Ringačeva iz Makedonije.

Nagradu za životno djelo dobio je: Nedjeljko Jusup (Zadar, 7. siječnja 1951.), novinar, publicist, predavač i urednik, utemeljitelj te prvi i dugogodišnji glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list

Napisao: Nikola Šimić Tonin

Hrvatsko književno društvo, Zadarski ogranak, pokrenulo je projekt dodjele nagrade koja nosi ime Gorana Bujića, novinara, pisca, urednika, koji nas je prerano napustio nakon teške bolesti. Uz Dane HKD, Dodjeljuje se i nagrada Donat za književni doprinos te Nagrada za životno djelo.

O ovom događaju Nikola Šimić Tonin, predsjednik Hrvatskog književnog društva Ogranak Zadar, koji je uz HKD, HKD Og. Zadar, organizator dodjele nagrada.

– Potaknut izvornom idejom profesorice i književnice, Žakline Kutija, zajedno s njom dakako i uz nesebičnu pomoć i podršku Zadarskoga lista, Hrvatskoga književnoga društva, Hrvatskoga književnoga društva Ogranak Zadar kojem sam na čelu, odlučili smo pokrenuti književnu nagradu u sjećanje na Gorana Bujića: “Goran Bujić – Književna nagrada – Književnici novinari”, i nagrade “Donat” za književni i kulturni doprinos uz Dane HKD, uvidjevši potrebu za istom, te “Nagrade za životno djelo” ispravljajući i nanesenu nepravdu prema nekima od autora koji su nepravedno zaobilaženi, a svojim su radom ostavili neizbrisiv i značajan trag u kulturi, kulturnome životu RH i izvan njenih granica, kazao je Šimić Tonin te dodao:

– Nagrade će se dodjeljivati godišnje, 28. studenog na Goranov rođendan, a o nagradama će odlučivati žiri koji će se sastavljati za svaku tekuću godinu.

Za ovu godinu žiri su činili: Žaklina Kutija, Nikola Šimić Tonin, dr. sc. Erni Gigante Dešković, Valerio Orlić, Ante Gregov Jurin, dr. sc. Dragan Gligora, Akademik Vasil Tocinovski, Davor Jašek, Ante Nadomir Tadić Šutra, Goran Mrnjavac, Mirjana Majić, Andreja Malta.

Nagrada se sastoji od diplome i umjetničke slike/fotografije, eminentnih zadarskih umjetnika.

Prijedlozi su stizali iz svih pet Ogranaka HKD: Zadra, Rijeke, Splita, Zagreba, Osijeka.

Prilikom dodjele nagrade upriličit će se književna večer na kojoj će biti riječi o stvaralaštvu Gorana Bujića te nagrađenih autora, uz bogat kulturno-umjetnički program.

O Goranu Bujiću

  1. studenoga 1955. u Zadru rođen je Goran Bujić, pjesnik, kritičar, esejist i novinar. Osnovnu i srednju školu pohađao je u Zadru, a studij komparativne književnosti i filozofije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu te je na istom Sveučilištu magistrirao iz područja filoloških znanosti.

Kao srednjoškolac radio je u Zadarkomercu te kao student u izdavačkoj kući Naprijed u Zagrebu. Još kao apsolvent počeo je objavljivati članke, dobivši kolumnu TV fokus u Večernjem listu 1979. godine. Književnu kritiku objavljuje u svim relevantnijim časopisima i novinama (Republika, Delo, Pitanja, Forum, Dometi, Dubrovnik, Quorum, Revija, Književna reč, Polja, Dubrovnik, Zadarska revija, Zadarski tjednik, itd., više od 360 recenzija).

Uvršten je 1981. u Panoramu mlade hrvatske kritike. Priče objavljuje u više časopisa za književnost: Republika, Pitanja, Dubrovnik, Istra, Revija.

Od prvih ratnih dana surađuje u Zadarskome listu, od pokretanja ove novine, gdje do posljednjeg trenutka biva urednikom kulture i priloga Donat.

Od objavljenih knjiga značajno mu je djelo magistarski rad Život i djelo Josipa Juga Šuljića, a posebnu pozornost na svoj rad privukao je romanom Zlatni šut (Zagreb, 1983.). Izbor iz poezije objavljen mu je u časopisima Dometi (1980.), Zadarska revija (1982.), Rival (1995.), Sokolar (1998.) itd. Svojim prikazima i osvrtima uvršten je u panoramu Mlada hrvatska kritika, a također je uvršten u Guju u njedrima – panoramu novije hrvatske fantastične proze (Rijeka, 1980.) te u desetak drugih knjiga raznih autora.

Goran Bujić preminuo je 5. srpnja 2011. godine.

Laureati:

Književna nagrada – Goran Bujić – Književnici novinari pripala je književniku i novinaru Renatu Baretiću

U kategoriji Književnici Novinari – Kategorija mladi nagradu je dobio književnik, novinar i znanstvenik iz Makedonije, dr. sc. Stefan Markovski.

U kategoriji Književnici novinari izvan RH nagradu je dobila književnica, novinarka i znanstvenica dr. sc. Ana Vitanova – Ringačeva iz Makedonije.

Nagradu za životno djelo dobio je: Nedjeljko Jusup (Zadar, 7. siječnja 1951.), novinar, publicist, predavač i urednik, utemeljitelj te prvi i dugogodišnji glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list.

Nagrada Donat za kulturni doprinos pripala je Zadarskom listu – 25 godina Zadarskog lista.

Književnu nagradu Donat za književni doprinos dobili su: Pjesnik, profesor, glazbenik, aforizmičar… Danko Ivšinović i Pejo Šimić hrvatski i bosanskohercegovački književnik.

Vidimo se 28. studenog u MMD Gradske knjižnice Zadar u 18 00., na dodjeli nagrada. T

 

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code