RADOVIĆ: MOJ OTPOR SU ISTINA I OVAJ ČLANAK, A ŠTO JE S VAMA?

RADOVIĆ: MOJ OTPOR SU ISTINA I OVAJ ČLANAK, A ŠTO JE S VAMA?

28. svibnja, 2020.

 

Teško onima koji postavljaju zakone nepravedne i koji pišu nepravdu

(Isaija, 10:1-2)

Piše: Saša Radović

KAD NEPRAVDA POSTANE ZAKON, OTPOR POSTAJE DUŽNOST! Taj imperativ univerzalnog morala dostigao je svoju punu vrijednost u ovom najgorem mandatu, najgore i najkorumpiranije vlade Republike Hrvatske. Zbog toga je dužnost svakog mislećeg Hrvata da stalno pokušava otvoriti oči našem zaglupljenom i zatucanom puku da se odupre glasovima demona i vještica s Gornjeg grada. Da daju svoj glas bilo kome; crnim, crvenim, žutim pa i crnom vragu – ali nikada više HDZ-u (Hrvatskoj Demonskoj Zajednici). I da ne slušaju priče biskupa o silnom domoljublju te Zajednice politike, korupcije i nepravde. Lijepa riječ, domoljublje; o ljubavi prema domu svom – u pravom smislu zauvijek je izgnana iz rječnika hrvatskog jezika. Simbol domoljublja postala je korupcija i pljačka Domovine, vile, jahte, mercedesi po dvorištima i opljačkani kapital na računima banaka svjetskih poreznih oaza. Moralni šljam, skupljan 30 godina prelio se preko svih ograda i granica – 15 ministara (slovima; petnaest!) ove vlade stigmatizirane korupcijom – moralo je odstupiti.

Postignuća

Jedina „postignuća” najgore i najkorumpiranije vlade i ujedno brojčano najveće u EU, kojima se hvali premijer Plenković jesu činjenice da smo najzaostalija i najsiromašnija članica s najvećim brojem parazita i uhljeba u EU i da nam najvitalniji sloj Hrvata panično bježi iz Hrvatske. Sve ostalo je u drugom planu i manje važno. Glavna tema koju još HDZ može „prodati” puku; povijesne priče iz nedavne prošlosti – više nemaju nikakvog smisla. Partizani, ustaše i četnici odavno su mrtvi, živi još samo po neki dementni starac.

Stanovnik Bolivije ili Nepala, vjerojatno će se upitati zašto bi u Hrvatskoj bilo neophodno potrebno da na predstojećim parlamentarnim izborima pobijede neki crni, crveni, žuti ili pak crni vrag – a ne HDZ?

Odgovori su surovi; Kad su nam stručnjaci i radnici pobjegli u inozemstvo zbog gore spomenute nepravde koja je postala zakon – ostalo nas je u Hrvatskoj manje od četiri milijuna. Ali, neće na tome stati – isti čas kad nam zloguki coronavirus SARS-CoV-2, glavni i najjači saveznik HDZ-a dozvoli – pobjeći će i ostali. Ne ćemo imati onih koji oru polja, radnika i inženjera po tvornicama, frizera i vodoinstalatera, a ostat će nam širi javni sektor koji broji preko 400.000 službenika, birokrata, uhljeba i parazita. Tko će nahraniti ta gladna usta pregolemog balona uprave, samouprave, administracije, uhljeba, parazita, 1.270.000 umirovljenika, bolesnika, nezaposlenih i nesposobnih za rad.

Od zastrašujućeg broja javnog sektora, dvostruko većeg nego (na primjer) u velikoj Italiji (preko 60 milijuna!), većeg čak i od onog u Grčkoj u momentu sloma – u Hrvatskoj više od 90% zaposlenih u javnom sektoru spada u prvu kategoriju javnih službenika koja je posebno zaštićena u odnosu na javne zaposlenike i zaposlenike u privatnom sektoru. Po tom postotku smo prvi u Europi, dok na primjer susjedne Italija i Mađarska imaju oko 15% zaštićenih, a Poljska čak ispod 10%. Drugim riječima nemoguće je Hrvatskoj javni sektor svesti na 1/3, što je realan broj.

Navedene brojke kao i ove koje slijede ukazuju na krajnji apsurd egzistencije ovakve Republike Hrvatske; samo onih koje zovemo političarima ima 10.000, a parafiskalnih nameta ima preko 400 uz brojne komorske doprinose. Uz golemi, jalovi balon državne uprave s 20 pregolemih, prekobrojnih i birokracijom napumpanih ministarstava + premijer tu je oko 200 područnih ureda u općinama, županijama i gradovima te oko 2000 područnih ispostava državnih tvrtki, ustanova i središnjih državnih tijela. Tu je i više od 500 državnih poduzeća i ustanova koje imaju urede, zgradurine i dakako goleme parkove preskupih limuzina s vozačima. Državnim agencijama se „ni broja ne zna.” Bilo ih je 2015. godine 40, danas vjerojatno mnogo više.

Trg robova

Hrvatski sabor olovnim bojama i uvredama kolektivnoj hrvatskoj pameti završava opću sliku svekolikog rasapa. Skup zastupnika Hrvatskog sabora, također s nepotrebnim i pregolemim pratećim svitama i uredima, s politike prelazi u priče iz druge dimenzije; u horror priče ili krimiće. To najviše državno tijelo postalo je hrvatsko ruglo – sajam rabljene ljudske robe, slično trgovima roblja u srednjem vijeku. Razlika je samo što se na tim saborskim trgovinama ne kupuju crni robovi i lijepe Crnkinje nego bijeli zastupnici.

U redanju brojeva imamo apsurdnih 576 jedinica lokalne „samouprave” s bezbroj plaćenih parazita – nažalost nitko im ne zna točan broj.

Daljnje nabrajanje brojeva, postotaka ili izračuna nema smisla – no jedno je sigurno; ovakav državni cirkus koji je poprimio zastrašujuće oblike rastrošnosti i jalovosti – najviše od svih napumpala je ova horror vlada, Andreja Plenkovića. Ukoliko spomenuti stanovnici Bolivije ili Nepala prevedu ove redove na svoje jezike – klimnut će glavom i reći „da im je sve jasno”, da ni jedan Hrvat više nikada ne smije prodati svoj glasački listić Hrvatskoj Demonskoj Zajednici.

Posljednji tramvaj

Posljednju šansu, odnosno zadnji tramvaj, dao nam je Plenkovićev saveznik u treniranju strogoće svekolikog puka – SARS-CoV-2. Udarac koji smo dobili od coronavirusa možda je osvijestio dio puka. No, je li taj dio probuđene Hrvatske dovoljan da izbjegnemo samoubojstvo nacije? Možda, možda, možda bi ipak mogli okrenuti karikaturu od države Hrvatske „naglavačke” i ponovno je u teškom novom Domovinskom ratu obraniti od pljačkaša Domovine s „rukom na srcu” i drugom rukom u džepu punom Judinih škuda. Da uhvatimo taj „posljednji tramvaj” spasa, osim coronavirusa pomogla nam je i arogancija Plenkovićeve vlade i apsolutno podcjenjivanje hrvatske pameti. Mudraci s Gornjeg grada pretjerali su sa Stožerom.

Stožer protiv opasnog i smrtonosnog coronavirusa SARS-CoV-2 sastavljen po stranačkoj iskaznici, a ne po stručnosti, krenuo je oštro. Mediji, posebice TV, 24 sata hipnotički su vrtjeli samo vijesti o zaraženima i mrtvima. Trio; Beroš, Capak i Alemka Markotić postao je TV hit! Činilo se da vole svoj puk, posebice „dobrica” Vili Beroš. Radilo se po uzorima iz svijeta i postignut je dobar rezultat.

Ali!!! Propisane su drakonske kazne za siromašni puk – ako netko izađe iz izolacije da nahrani kokoši u vrtu platit će; 8 do 12 tisuća kuna. Međutim, to ne vrijedi za masovni izlazak na izbore ili za odlazak na Svetu misu gdje će vjernici slušati laži o domoljublju HDZ-a i sigurno zanemariti mjere zaštite. Do jučer junaci obrane od zlog virusa hadezejci; Beroš, Capak i Alemka Markotić postali su ono što jesu – stranački aparatćiki koji bez empatije za svoj puk zdušno rade za izbornu kampanju. Protivno struci i ljudskosti!

Nevjerojatno je da naši ministri koji su neosporno obrazovani i inteligentni (većina vlade je u najvitalnijim godinama) ne vide brzi kraj ukoliko se zauvijek ne povuku iz politike. Prenapuhani broj ministarstava, inertnost, neodgovornost i jalovost zbog raskošnog života i premalo radnih dana u mandatu te vodstvo, poslovično neučinkovitog premijera – osiguralo je Hrvatskoj put u ništa. Kao kad alkar promaši alku. Ništa! Ni jedna korjenita reforma u cijelom mandatu ove vlade nije ostvarena!

I temeljno pitanje; je li ova i ovakva vlada u stanju provesti sljedeće reforme(?); racionalizaciju preskupe i pregoleme državne uprave – racionalizaciju 576 jedinica lokalne uprave – racionalizaciju mreže ispostava, područnih ureda, agencija, zavoda, instituta, komora, fondova – racionalizaciju mreže od 319 turističkih zajednica – racionalizaciju parafiskalnih nameta (ukidanje ili smanjenje) – racionalizaciju PDV-a u smislu plaćanja po realizaciji…

Uz navedeno, ostaje veliki broj velikih i teških reforma. Zbog činjenice da je korupcija i kriminal konstanta hrvatske politike, najteže će ići neophodna opća transparentnost svih državnih i lokalnih troškova. Moramo svi znati kuda ide svaka kuna i koliko je kuna „pobjeglo” u bračke vile ili u glamurozne ministarske stanove! Dobro znamo da će se hrvatski vrh vlasti tomu opirati na sve moguće načine – ali bez te kapitalne reforme Hrvatska neće preživjeti. Sjetimo se samo pokušaja kupovine trulih, prastarih olupina, zrakoplova F-16 Barak za 500.000.000 dolara (srećom, neuspjelo!) ili drpa grupe Borg od 500.000.000 kuna iz naših džepova (nesrećom, uspjelo!). Savjetnici, mućke, debele provizije… Ili, glupo je dalje nabrajati…

Na kraju zlo broj 1., ono što je uništilo naše gospodarstvo, moral i Hrvatsku. Pravosuđe (puk to zove KRIVOSUĐE)! Privatizacijske pljačke, milijunske i milijardske afere, ministarska i opća korupcija te opća nepravda izaziva samo posprdan osmijeh premijera Plenkovića. Ne shvaća da je ovakav status quo kraj države Hrvatske. Nemamo Tužiteljstvo (DORH to nije, jer radi/neradi samo na migove s Gornjeg grada!). Sudovi kažnjavaju samo „male” – elitu političara i kriminalaca nagrađuju humanitarnim radom ili čekaju zastare. Od opljačkanih milijarda nije konfiscirana ni jedna lipa. Pravosuđe je zaista močvara zla, jer amnestira korupciju i visoki kriminal. Iz mulja te močvare treba iščupati mnogo – mnogo prljavog, trulog, devastiranog, nemoralnog, nepoštenog, korumpiranog, kriminalnog, izdajničkog…

Na kraju treba ponoviti da Plenkovićeva vlada u cijelom mandatu nije provela ni jednu korjenitu reformu. Jedina njihova učinkovitost bila je u zapošljavanju tisuća hadezejaca, uhljeba i parazita.

Iz svega slijedi da ova i ovakva vlada ne može provesti neophodne reforme za opstanak Republike Hrvatske! Ne može to ni bilo tko iz stranke koja je Hrvatsku dovela do ruba ponora!

Sjetite se; KAD NEPRAVDA POSTANE ZAKON, OTPOR POSTAJE DUŽNOST! 1991′ bio sam mlađi, uzeo sam AK- 47 i nosio ga više od četiri godine. Danas sam star, moj otpor je istina i ovaj članak.

A, što je s vama?

Anno Domini MMXX. T

3 komentara

Uskoči u raspravu
 1. pravopisac
  #1 pravopisac 29 svibnja, 2020, 15:15

  Kad mi ovaj radović drlja s tim HDZ-njarskim glupopisom, prestanem čitati tekst. “Pet sekunda, ne će” dobim svrab.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Kostur
  #2 Kostur 29 svibnja, 2020, 09:56

  Ma kakvo sranje? Gadovi, zmije, štakori, lopovi i pljačkaši nisu vrijedni da se sere po njima!

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. pravopisac
  #3 pravopisac 28 svibnja, 2020, 08:18

  Glavno da drljaš svojim HDZ-ovskim glupopisom, a sereš po HDZ-tu.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code