Kod Viktora Puharića kilogram govedine za 200 dolara
Piše: Zoran Paškov, Frankfurt
Hrvatski iseljenik, šezdesetdvogodišnji Makaranin, Viktor Puharić, vlasnik je najbolje mesnice na svijetu koja se nalazi u Australiji, u Sydneyu, u elitnoj četvrti Woollahra, a koja je utemeljena 1876. godine i danas se zove “Vickor Churchill”. Gospodin Puharić potječe iz obitelji koja ima dugu mesarsku tradiciju, a u Austarliju je iz Makarske stigao 1970. godine u posjetu kod starijeg brata, a onda ostao u zemlji snova onako “trbuhom za kruhom”, od samog početka očito svjestan što želi postići u životu.
Četrdesetogodišnjim marljivim radom u mesarskoj struci Makaranin Viktor stekao je ugledno ime.U mesnicu koju je 2009.godine preuzeo od australske obitelji Churchill, uložio je 2 milijuna dolara, pa je mediji danas opisuju kako izgledom podsjeća na vrhunsku draguljarnicu. Njezine police uz vrhunski kvalitetno meso i mesne proizvode, izuzetno kvalitetni pršut, ukusno su popunje maslinovim uljem iz Španjolske, najboljim kruhom iz Sydneya, najskupljom soli koja se kopa u rudnicima na Himalaji i drugim delicijama. A na zidu stoje i autogrami slavnih koji su posjetili Viktorovu mesnicu, počevši od slavne voditeljice američkog showa Winfrey Oprah, pa do drugih poznatih svjetskih glumaca, pjevača, političara,biznismena.
SAMO RAD I RAD
Životni moto uglednog makarskog mesara svjetskog glasa je da sve u poslu mora biti na najvišoj razini, jer samo tako može se uspjeti. Zanimljivo je da pored najbolje mesnice na svijetu Vikrtor Puharić posjeduje i tvornicu “Vic’s Premium Quality Meat”, koja se nalazi Mascotu, u neposrednoj blizini zračne luke u kojoj zapošljava stotinjak radnika koji rade na obradi mesa vrhunske kvalitete, najviše govedine sa australskih farmi premium kvalitete, čiji se kilogram u Viktorovoj mesnici kasnije prodaje za nevjerovatnih 200 dolara. Uspješni šezdesetdvogodišnji makarski mesar meso i mesne proizvode distribuira i u najbolje vrhunske restorane Sydneya, Melburnea, te diljem Australije; potom u države kao što su Japan i Kina. A za svoj uspjeh uvijek skromno kaže, kako je sve postigao zahvaljujuću marljivom radu.
-Moj radni dan počinje oko pola dva ujutro i tako otprilike ovih zadnjih četrdeset godina. Prvi sam u tvornici, sve meso sam osobno biram i, za razliku od mojih stotinjak radnika, uvijek znam gdje se nalazi svaki komad mesa. U mom poslu kontaktiram i cijelo vrijeme imam posla s perfekcionistima, najboljim šefovima najpoznatijih restorana, s ljudima koji imaju najzahtjevnije prohtjeve jer kupuju od mene najbolje i najskuplje meso i za svoj novac hoće i traže samo najbolje. Teško je uspjeti, no i ostati godinama na vrhu i držati razinu, te stalno gledati poboljšati kvalitetu usluge i ponude, zapravo je još i teži zadatak. Prije dvanest godina odlučio sam se okušati u vlastitom biznisu. Veliki poticaj i rast u poslu doživio sam kad mi se priključio sin. Nakon završenog fakulteta te početka uspješne poslovne karijere, sin mi je u jednom trenutku rekao kako želi raditi sa mnom. U sebi sam mislio, Bože, nakon tolikih novaca koji sam uložio u privatni skupi fakultet i takvog dobrog posla kojeg ima, on bi u mesarstvo, no bilo mi je zapravo drago, iako to baš nisam mogao do kraja shvatiti. Ipak ulazak sina, a malo poslije i jedne kćeri, uz suprugu koja je tu već bila, dalo je novi zamah i mogu to tako reći, naša zajednička energija i volja je gurnula cijeli ovaj posao prema vrhu, ili ako hoćete kako drugi govore za ovaj naš posao, na sam vrh -kaže Puharić novinarima ” boka cro press”, naglasivši kako ne želi baš otvarati slične mesnice po cijelom svijetu.
MAKARSKA U SRCU
-Otkada je ova mesnica otvorena u ove četri godine tu je prošlo, računamo, milijun ljudi. Mi smo zapravo jedna od sydneyskih atrakcija i posebnosti. Mnogi žele doći ovo vidjeti, a kada dođu i vide, onda jasno žele i kupiti. Sve ove godine konstantno imamo pozive i ponude da koncept naše mesnice otvorimo u mnogim svjetskim metropolama, no i ovako jedva uspijevamo sve kontrolirati i voditi, jer nam je prvenstveno cilj držati postignuti nivo, a nisam baš siguran da bismo to mogli kada bi se proširili po cijelom svijetu i svugdje gdje nas zovu i hoće. Što da vam kažem, zadovoljan sam i ponosan, raditi posao koji volim- zaključuje vlasnik najbolje mesnice na svijetu, na kraju otkrivajući svoju opsjednutost Hrvatskom, Dalmacijom i rodnom Makarskom, koju nije zaboravio i koju posjećuje sa obitelji svake godine.
– Ma ja sam vam svako ljeto u Hrvatskoj. Imam kuću u Makarskoj, cijela moja obitelj, sin i kćeri koji su rođeni ovdje, s djecom svi idemo u Hrvatsku. Kroz svoj posao obišao sam i obilazim po cijelom svijetu i raznim destinacijama, no ljepšeg od našeg mora, kupanja i krstarenja sa obitelji po Jadranu nema-kaže uspješni Viktor.
4 komentara
Uskoči u raspravuTamo si bija, jesi i bićeš uvik furešt..Zašto u Makarskoj ne otvoriš mesnicu.
Što nudi iz Hrvatske? Pršut, masline…?
Makarska u srcu – dolari u džebu, ajmo domoljubi…