RADOVIĆ: HADEZEVIRUS

RADOVIĆ: HADEZEVIRUS

3. svibnja, 2020.

 

Uklonite zločince oko sebe!
(Novi zavjet, Korinćanima I 5,13)

Piše: Saša Radović

Coronavirus SARS-CoV-2 postao je po popularnosti prvak svijeta. Lijepe glumice, glumci, pjevači, političari i sav celebrity mogu se sakriti iza tog malog, nevidljivog ljepotana. Oni koji ga vide pod elektronskim mikroskopima kažu da je lijep, simpatičan i okrugao. Da je malo veći rado bi se s njim poigrali dečkići i curice po dječjim vrtićima.

SARS-CoV-2 sliči staroj morskoj mini, zapravo kugli iz koje vire eksplozivni pipci, s tim da naš virus na vrhovima pipaka ima još i krunu (kruna; lat. corona). Na svom imperijalnom putu oko svijeta coronavirus je napravio mnogo zla. Iako je manje smrtonosan od poznatih epidemija; kuge, kolere, španjolske gripe ili ebole, ovaj mali zločinac zadrmao je planet Zemlju i promijenio povijesni razvoj političkih sustava. Ukazao je na sve mane demokracije i vratio povijesni kotač unatrag.

Za razumijevanje posljednjeg zaključka potrebna je šira elaboracija.

Kineski boom

Za traženje uzroka ili inicijalne točke današnje coronakrize potrebno je vratiti se tridesetak godina unatrag do pada Berlinskog zida 9. studenog 1989., simbola kraja komunističkog razdoblja, Tranzicijske zemlje pokušale su uvesti neka demokratska pravila i zakone, ali se model već u početku iskrivio. Pušteni sa željeznog lanca Partije ove ili one države, lideri KGB-a, UDB-e, Stasija, mađarske Államvédelmi Hatóság, rumunjske Securitate, poljske ABW i ostalih – u svojim su državama stvarali pseudodemokratske verzije totalitarnih grupnih diktatura. Zgrabili su vlast i privatizirali državne resurse. Danas tri decenije, nakon pada Berlinskog zida taj proces je završen i u sustavu vladanja nema većih odstupanja. Stvoren je zatvoreni sustav dviju klasa; bogatih tajkuna i osiromašene mase puka.

Ovoj elaboraciji treba dodati da i razvijene demokracije imaju razliku bogatih i siromašnih, ali puk živi u humanijem okružju i u daleko višem standardu. Nisu im baš sve pokrali.

Prve naznake pukotina u novom „demokratskom” sustavu novih država događaju se posljednjih desetak godina kad se spomenute dvije klase približavaju kritičnom pojmu, „1% : 99%”. To znači da je bivši zajednički kapital u bivšim komunističkima državama lopovskim zakonima vlasti, korupcijom i kriminalom podijeljen na malu skupinu političko – kriminalnog lobija koja danas ima 99% kapitala i na svekoliki puk kojemu je ostalo 1% bivših resursa.

2019. godina kulminirala je u tim takozvanim demokratskim opcijama tihim, ali opasnim turbulencijama obespravljene mase. U dvije najveće države bivšeg komunizma koji je poprimio spomenuti, nedefinirani sustav pseudodemokracije – u Rusiji i Kini dostignute su kritične vertikale. Putin ipak relativno dobro pliva u svom carstvu, ali kineski Xi Jinping u prebrzo rastućoj Kini sve je teže držao kormilo u ruci.

Ukratko; 2019. godine krenulo je iz Wuhana. Umjetno stvoreni SARS-CoV-2 programirano je krenuo Kinom i po uzoru na pokolj na trgu Tianmen, drakonskim mjerama – brzo disciplinirao razularene tajkunske lidere. Znamo da je na Tianmenu bilo oko 10.000 žrtava, uglavnom studenata, ali u ovoj kineskoj coronakrizi nikada nećemo saznati broj maltretiranih, ranjenih i mrtvih.

Ono što se ostali svijet nije nadao došlo je iznenada prodorom coronavirusa preko kineske granice. Svi, ali baš svi politički sustavi; lijeve, desne, kraljevine i umjerene opcije kao i ekstremno totalitarni sustavi – malog su zločinca s krunom na pipcima prihvatili kao dar s neba. Dogodio se nezapamćen blitzkrieg – ekspresnim uvođenjem drastičnih zabrana svih vrsta u nevjerojatno kratkom vremenu lideri su „dobili krila.” Svi gospodarski i ini problemi stavljeni su „pod tepih.” Silan strah puka cementirao je položaje, inače uzdrmanih vlasti Merkelice, Johnsona, Macrona, Contea, Sancheza, Orbana, Pahora, Plenkovića… Zaista dar s neba za povlaštene i iz Pakla za ostali puk! Razvoj političke stvarnosti vraćen je korak unatrag.

Pad gospodarstva i standarda

Prodor coronavirusa u prirodnim resursima najbogatiju državu EU – i ujedno najzaostaliju i najsiromašniju u EU, imao je relativno slab učinak zaraze i smrtnosti, ali je učinio nemjerljive političke štete. Hrvatska koja je dostigla dno u Europi, sa zlogukim coronavirusom, kapitalnim suradnikom HDZ-a, sigurno kreće u dno, dna!

Plenkovićeva uhljebnička stranka kojoj tanku paukovu nit vlasti drže korumpirani Bandićevi žetončići, (prodani stranački izdajnici!) brojala je svoje posljednje dane 2019. godine. U ovom HDZ mandatu mega afere (Agrokor, Borg, Uljanik, 3.maj …) u kojima su razgrabljene milijarde, sramotne kupnje saborskih zastupnika i evidentna korupcija i kriminal dijela ministara Plenkovićeve vlade – konačno su otvorile oči svekolikog puka. Uz sve to, ali i uz strmoglav pad gospodarstva i standarda – 2019. godine (svako peto dijete u Hrvatskoj je gladno!) Plenkovićev HDZ bilježio je konstantan pad rejtinga sa sigurnom perspektivom gubljenja vlasti. Ali!!!

Siječnja 2010. otvorilo se nebo za hrvatsku „demokraciju”. Pala je sjekira u med. Poslovično jalova vlada koja nije riješila ni „r” od prijeko potrebnih reforma, djelovala je začuđujući učinkovito. Stvoren je HDZ Stožer za borbu protiv COVID-19, bolesti koju proizvodi coronavirus SARS-CoV-2 – i isti čas počela je agresivna predizborna kampanja za parlamentarne izbore. U Stožeru je jedini uvjet bio članstvo stranke, stručnost je bila manje važna.

Izbori

Počelo je oštro. Igre „treniranja strogoće” pasivni i zaplašeni puk bezpogovorno je prihvatio. HDZ mudraci s Trga žrtava fašizma izmišljali su testove o izdržljivosti puka na represije. Povrijeđena su ljudska prava u nekoliko elemenata, umjesto zakonskih mjera, HDZ Stožer je krojio protuustavno i protuzakonito – ono što je htio vrh HDZ-a. Dijelom su to bile mjere po uzorima ostalih zemalja, ali velikim dijelom discipliniranje puka u svrhu izborne kampanje. Glavne uloge u zavođenju mase dobili su Vili Beroš i Krunoslav Capak kojima je garantiran stranački uspon i briljantna karijera. Role su dobro odigrali – simpatični „dobrica” Vili i strogi Krunoslav, ali ne treba zaboraviti da im je najveća i glavna karakteristika – članstvo u HDZ-u. A moralni lik svakog hadezejca zrcali se u rezultatima; zaostajanju za svima i u raseljavanju radne i pametne Hrvatske s vjekovnih ognjišta.

Pretjerivalo se u medijima – u svim vijestima sve je isključeno osim brojki zaraženih, i umrlih od SARS-CoV-2. Ni jednom riječju nije spomenuta gripa (influenca, 55.000 zaraženih u 2019/20.) s više zaraženih od coronsavirusa i s također velikim brojem mrtvih od sezonske gripe (posljednji podatak ZZJZHR je iz 2019, godine, 117 mrtvih te sezone).

Ono najvažnije koje nas je „stjeralo” ispod repa EU – kriminalne mega afere i nedjelovanje „institucija koje NE rade svoj posao”, katastrofalno gospodarstvo, te stalno nove tisuće neradnika, uhljeba i parazita u državnoj i lokalnoj upravi – nestalo je iz vijesti kao krpom obrisano. Dakako, obrisan je i paničan bijeg goleme mase radnika i stručnjaka iz Lijepe naše zbog opće nepravde.

Vrhunac treninga strogoće bio je u prijedlogu Plenkovićevog savjetnika „crnog labuda” (R. Kopal) da se kompletan hrvatski svekoliki puk kontrolira 24 sata dnevno putem mobitela. Vjerojatno je sročen i kakav prijedlog zakona koji bi obvezao sve Hrvate da se čipiraju?

Temelj cijele priče je u kontroli svih i isključivanju političkog djelovanja oporbe tako da je zabranjeno svako okupljanje (osim vladi, saboru i stalnim proslavama svega i svačega od strane vladajućih). Crkva je preuzela najvažniji segment izbora – s propovjednica će se u svetim misama ugurati najvažnija 11. zapovijed – ZA HDZ! U crkvama nema ograničenog broja skupa, za razliku od svih ostalih okupljanja. Donijet će se i zakon o zabrani rada nedjeljom da bi što više vjernika došlo na misu i škrabice punilo milodarima. Taj skupi sporazum HDZ-a i Crkve platit ćemo svi mi; osim one milijarde koje dajemo svake godine Kaptolu, izgradit ćemo još novih crkava – umjesto škola ili bolnica!

Mudraci s Gornjeg grada zaključili su da je ovako pripremljen (prepariran, hipnotiziran) puk – zreo za izbore što prije! Ne u jesen kad ćemo se svi probuditi iz coronamamurluka – nego ŠTO PRIJE! Najbolje bi bilo sutra, dok još traje opći strah i lažna priča o „pobjedi HDZ-a” nad coronavirusom!

Što još reći ili napisati? Možemo li se nas neorganiziranih, manje od tri milijuna, većinom djece i staraca, suprotstaviti na skorim izborima moćnoj i bogatoj falangi od cca milijun organiziranih vojnika HDZ-a? Što to znači, upitat će netko? Odgovor je sljedeći; Koalicija koja se navodno već dogovara (interesna zajednica, HDZSDP) broji 211.000 hadezejaca, 30.000 reformiranih komunista i po 3 člana (glasača) porodice svakog člana ove interesne zajednice! To je cca jedan milijun glasačkih listića! Tomu treba dodati uobičajenih lažnih listića – nekoliko stotina tisuća (mrtvi glasači, osobe s nekoliko adresa i sl.).

Uz ovako izmanipulirane izbore Plenković će vjerojatno uz današnjih 20 ministarstava (najviše u EU) dodati još desetak novih ministarstava i još mnogo ureda, komora, agencija… I po ustaljenim uzusima, slijedit će nove mega afere i pljačke onoga što je još preostalo (Jadran, otoci, šume, oranice, rijeke…).

Priča o Davidu i Golijatu nije previše logična – ali se možda ipak dogodila? Male su, minimalne, minorne šanse za misleću Hrvatsku da narod konačno progleda, ali NADA umire posljednja.

Anno Domini MMXX. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code