POP ĐORĐE IZ DARUVARA I POP ĐORĐE IZ PAKRACA OBA PREKRŠITELJI

POP ĐORĐE IZ DARUVARA I POP ĐORĐE IZ PAKRACA OBA PREKRŠITELJI

16. travnja, 2020.

Tvrdeći da se molitve održavaju u praznim hramovima i kako nema svjesnoga kršenja protupandemijskih mjera, kako se one poštuju. Izjavio je to predstavnicima medija o. Đorđe Teodorović. Vjernici se ne pozivaju u hramove i molitvama nazoče samo vjerski službenici. Na pitanje kako to da se na video-snimku od 7. travnja uočava znatno veći broj ljudi, djece i starijih vjernika koji ne bi smjeli biti na jednom mjestu, snalažljivi Đorđe Teodorović u znak opravdavanja tvrdi kako su prekorbrojni građani iz crkava udaljavani

Napisao: Josip Frković

Iako ga je zloguki, šovenski nastrojen patrijarh Irinej, prije kraćega vremena odlikovao za zasluge u zaštiti pravoslavne vjere i srbijanskoga naroda, molbi prvaka samozvane pravoslavne nacionalne crkve koji više brine o nasilničkim Amfilohijevim protudržavnim litijama diljem Crne Gore negoli o epidemiološkoj borbi sa smrtonosnim korona virusom, slatkorječivi i kultu svoje umišljene veličine sklon Aleksandar Vulin ipak nije udovoljio. Pravoslavni će se vjernici, kao i ostali građani, morati povinuti 80-satnoj zabrani kretanja, policijskom satu rekordnoga trajanja, čak i za obilježavanja velikoga blagdana julijanskoga Uskrsa. I dok je Srbija posegnula za drakonskim mjerama policijskog izvanrednoga stanja, kako bi prevencijom smanjila opasnost od smrtonosne zaraze i pomora svojih državljana, u Hrvatskoj zabrane okupljanja više od pet osoba bez međusobnih bliskih kontakata iz istih razloga, pravoslavni svećenici – ignoriraju. Što je dozvoljeno Jovi, nije magarcu, kaže stara latinska. Prvo je u javnost dospio slučaj daruvarskoga bogoslužja pod zarazom,  pa je šef Nacionalnoga stožera građanske zaštite i ministar policije dr. Davor Božinović najavio policijske izvide i moguće prekršajno sankcioniranje paroha Đorđa Ostojića. 

Video-snimka prekršaja iz Pakraca

I u Pakracu, sjedištu slavonske eparhije jednako je ili slično. Doduše, u sabornom hramu Svete Trojice u znak zahvalnosti Bogu i svecu zaštitniku pravoslavne eparhije Jovanu latili su se poput katolika video-prijenosa na svojoj fb stranici, tvrdeći da se molitve održavaju u praznim hramovima i kako nema svjesnoga kršenja protupandemijskih mjera, kako se one poštuju. Izjavio je to predstavnicima medija o. Đorđe Teodorović. Vjernici se ne pozivaju u hramove i molitvama nazoče samo vjerski službenici. Na pitanje kako to da se na video-snimku od 7. travnja uočava znatno veći broj ljudi, djece i starijih vjernika koji ne bi smjeli biti na jednom mjestu, snalažljivi Đorđe Teodorović u znak opravdavanja tvrdi kako su prekorbrojni građani iz crkava udaljavani. Treba li predstavniku pravoslavne vjerske zajednice doista vjerovati veliko je pitanje. Jer isti je službenik prije dvije godine (predstavio se tada kao sekretar slavonske eparhije SPC u Pakracu – nap.a.) – prilikom policijske intervencije i novčanog prekršajnoga kažnjavanja navodnih banjalučkih dobrovoljaca akcijaša bez radnih dopusnica i zabrane boravka u Republici Hrvatskoj – novinare uvjeravao u dobronamjernu (mještanima izazivačku gradnju) ograde oko hrama i manastira u Jasenovcu. 

Vulinove sulude brbljarije u Sisku

Pokazalo se kasnije da je “prognane” na radne akcije pozvao nitko drugi doli vladičanstvo. Sličan incident ponovio se, na žalost, i lanjske jeseni, kad su se oficiri i kadeti učilišta srbijanske vojske, članovi “uniformisane delegacije” uputili na komemoriranje “jasenovačkih novomučenika”. Teško je spekulirati je li beogradske sivomaslinaste vojnike i starješine pozvao i njihov kolega, niški padobranac i svojedobni dušobrižnik Vojske Srbije, episkop Jovan Ćulibrk, ali… Lažući da su davno prije najavili svoj dolazak Policijskoj postaji Novske, iz Hrvatske su odlučnim reagiranjem graničnih službi ispraćeni natrag u – građanskoj odjeći… Po svemu sudeći, jedan od “režisera” iznenadnoga posjeta srbijanskih vojnika Jasenovcu mogao je biti i njihov brbljavi samouki povjesničar, nevojnik a ministar obrane s Manjače, notorni zaljubljenik u imenjaka Vučića, Aleksandar Vulin. Bez njegova pakosnoga posredovanja zacijelo nije prošlo ni slavlje dana države i vojske Srbije u zagrebačkoj palači Mimare. Taj se kasniji persona non grata nepoželjnik u Hrvatskoj, sisačkoj i hrvatskoj javnosti neslavno predstavio na spomen-groblju ratne kozaračke djece iz 1942. i 1943. Pred samozvanim prvakom hrvatskih Srba u statusu saborskoga zastupnika Miloradom Pupovcem, izrekao je tada antologijsku nesuvislost: “Međunarodna zajednica treba da zabrani ustaštvo, jer oni koji su nedavno čekićima razbijali dvojezično/pisamske, odnosno latiničko-ćirilične natpisne ploče ulica i trgova Vukovara, isto bi to bili u stanju raditi udarcima o glave nedužne dece…”.  T 

4 komentara

Uskoči u raspravu
 1. zoki
  #1 zoki 2 svibnja, 2020, 12:01

  Zakon o “verskim” zajednicama je većnapisan u Srenskim Karlovcima,Njonjo i plenky ga trebaju samo “akceptisati”

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Anonimno
  #2 Anonimno 2 svibnja, 2020, 12:00

  Zakon o “verskim” zajednicama je većnapisan u Srenskim Karlovcima,Njonjo i plenky ga trebaju samo “akceptisati”

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Petokolonaški brlozi četništva
  #3 Petokolonaški brlozi četništva 16 travnja, 2020, 12:18

  Ako su podaci Vlade RH, odnosno MUP-a točni, takvih je petokolonaških brloga i ekspozitura u našoj državi 420. Valjalo bi temeljitije kontrolirati, ali to nije glavno pitanje. Hrvati su nestrpljivi i očekuju Zakon o vjerskim zajednicama koji će (poput Crne Gore) oktroirane srpske svetosavce osvajače, članove sekte spc nabiti nogom u prkno i poslati ih tamo gdje spadaju, u troličnu srbiju.

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. žrdina
  #4 žrdina 16 travnja, 2020, 11:29

  Sonja Biserko rekla bi, četničke ekspoziture.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code