PROVOKACIJE SPC-a U HRVATSKOJ I CRNOJ GORI NE PRESTAJU

PROVOKACIJE SPC-a U HRVATSKOJ I CRNOJ GORI NE PRESTAJU

19. travnja, 2020.

 

SPC podmeće i slavi lažnu 800. obljetnicu i da na području Republike Hrvatske odlukom kralja Aleksandra iz 1920. (pod plaštem integralnoga jugoslavenstva – op.a.) oktroirana crkva svih Srba ma gdje bili velika bogatstva oteta od Hrvatske pravoslavne crkve prisvaja kao i u Crnoj Gori. A to da su životima platili osramoćeni i potom smaknuti poglavar HPC-a Germogen i deseci svećenika ni spomena

Napisao: Josip Frković

Nakon što su za katolički Uskrs članovi SDSS-a u “Novostima” pripremili pregled nacionalističkih nepodopština neformalnih skupina s prijetećim porukama grafita u pojedinim dijelovima Zagreba i Splita, spominjući kao eklatantan primjer “svakako rastućeg fašističkoga raspoloženja” – usred protuepidemijske koronakrize i sanacije posljedica razornog potresa u Zagrebu – okupljanje kod spomenika rijetkih pripadnika postrojbe HOS-ove 9. bojne “Rafael vitez Boban” trebalo je takav dojam u “vascelom ugroženu srpstvu” pojačati. Slijedi potom i alarmantna vijest o vandalizmu nepoznatih počinitelja doista ružnim grafitnim porukama na išaranu partizanskom spomeniku u Banskom Grabovcu (Petrinja), kamenu spomeniku oko kojeg su se uz jugoslavenski kameleonski praznik ustanka ljeti desetljećima masovno okupljali komunisti i antifašisti. Bez podsjećanja na pretpovijest teškoga stradanja prevelikog broja srpskih seljaka Banovine – navodno 1285 žrtava – od stotinjak dana staroga osvetničkoga režima NDH. Riječ je o 23. srpnju 1941. i oružanom napadu skupine četničkih partizana Vasilja Gaćeše i Nikole Demonje na zgrade općine i željezničke postaje Banskoga Grabovca, kojom prilikom su smrtno stradala četvorica nedužnih državnih službenika Hrvata. Za razliku od četiri dana kasnijega srpanjskog događaja u ličkom Srbu, Donjem Lapcu i, osobito, Boričevcu, napad četnika Đoke Jovanića ostavio je za sobom pustoš i stotine mrtvih hrvatskih seljaka U Brotnju, pak, samo iz obitelji Ivezić 34 člana raznih godišta. Usprkos svemu, naročito krvavoj povijesnoj istini o četničkom naslijeđenu zulumu nad Hrvatima, dvorski beogradski i komunistički moćnici srpanjske događaje iz 1941. proglasiše praznikom ustanka naroda Hrvatske. Poslije obnove spomenika u Srbu, za mandata nasljedne Sanaderove premijerke Jadranke Kosor iza 2009., održava se i obilježava u demokratskoj Hrvatskoj kao ustanak srpskoga naroda?! Kažu na obljetničkim dernecima, samo zato što Srbi oduvijek nisu mogli trpjeti i samu pomisao na hrvatsku državu, a sada i ustaški režim.

Agresivni Porfirijev Jovan Pavlović

Ali, vratimo se na aktualna politička događanja između dvaju Uskrsa, katoličkoga i pravoslavnoga. Dok tjednik “Novosti” na dugo i široko raspreda priču o slučaju Banskoga Grabovca (Petrinja), podsjećamo na događaj otprije tri i pol godine, kada je skupina SDSS-a i SPC-a predvođena predsjednikom stranke i saborskim zastupnikom Miloradom Pupovcem i mitropolitom zagrebačko-ljubljanskim Porfirijem, stigla u Sisak. Važan je po svemu odjek prve verzije. “Podrška napadnutom sisačkom parohu”, osvanuo je odmah naslov na stupcima tjednika srpske manjinske zajednice. Zašto se spominje napad, fizički ili verbalni, kad ga i nije bilo? Odgovor na to pitanje očito znaju upravo spomenute i još neke osobe. Pri tome mislimo na umirovljenoga paroha o. Petra Oluića, koji je u Sisku poslije o. Boška Bogunovića djelovao od 1971. do nedavna umirovljenja, protiveći se pritiscima rastućega velikosrpstva u kritičnim prijeratnim trenucima bio čak i raščinjen. Jedan je o. Petar Oluić iz nerazdvojnoga trolista kršćansko-muslimanskih doratnih svećenika Siska. Stav zajedništva, vjerske i nacionalne tolerancije, zadržali su sve do agresivnih nastupa Porfirijeva prethodnika, pok. mitropolita Jovana (Pavlovića), koji se svojski zalagao za demonstraciju svekolike ugroženosti srpstva, referendumsku autonomiju, otcjepljenje od Hrvatske i stvaranje pobunjeničko-terorističke okupacijske tvorevine sao krajine. A povod tadašnjem dolasku mudrih glava iz Zagreba 7. srpnja 2016. bila je provala u pravoslavnu crkvu sv. Petke i parohijski dom, ured i stan obitelji paroha Veselina Ristića. Nepoznati provalnici razvalili su sva vrata, otuđili dio crkvenoga inventara i osobnih stvari svećenikove obitelji, o čemu je sisačko-moslavačka policija obavila istragu i odmah obavijestila javnost.

Nelagoda i strah zbog identiteta

Milorad Pupovac je naglasio da će biti dobro ako se sve desilo s motivom koristoljublja, a ne iz osjećaja mržnje i nepoštivanja hrama Pravoslavne crkve.
„Sa zaprepaštenjem smo primili vijest o provali i došli smo izraziti podršku ocu Veselinu i svim pravoslavnim vjernicima. Jer to je atak na sve koji se ovdje okupljaju“, kazao je mitropolit. “Povreda hrama povreda je savjesti i slobode pravoslavnih vjernika, pa stoga molim institucije da pojačaju pozornost i osiguraju uvjete da svećenik može mirno obavljati svoje obveze.“ Porfirije je dodao da je uz nesretni događaj u crkvi sv. Petke i parohijskom domu primio izraze potpore gradskih vlasti ,Katoličke crkve i Islamske zajednice. “Bilo je riječi i o položaju Srba u županiji i gradu Sisku, a nelagoda i strah zbog svoga identiteta najveći su problemi”, zaključuje u “Novostima” Nenad Jovanović. Susretu s parohom Ristićem bili su nazočni i sisačko-moslavački dožupan iz vodstva SDSS-a u Vukovaru Bogdan Rkman (naslijedio ga je aktualni dr. Dušan Bjelajac – op.p.), predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Dušan Polimac, vijećnik Županijske skupštine Vlado Đaković i načelnik općine Dvor Nikola Arbutina.

Irinejevo bezakonje u Crnoj Gori

Na drugoj strani, u Beogradu, u ovogodišnjoj uskrsnoj poslanici patrijarh srpski Irnej ističe:
„Isto tako, braćo i sestre, sjetimo se naše braće i naših sestara u Crnoj Gori koji trpe veliko bezakonje i nepravdu. Bezakoni ‘zakoni’ ukinuše istinu i pravdu u Crnoj Gori. Nekada ponosna i dična Crna Gora, poznata po čojstvu i junaštvu, danas pokušava da našoj Crkvi otme ono što je vijekovima bilo njeno, ono što je čitav srpski narod sa svojim vladikama, svećenstvom i monaštvom gradio i stvarao. Svetinje Crne Gore, mnoge od njih starije od same Crne Gore, jesu svetinje naroda“, naglašava patrijarh.
O tome da SPC podmeće i slavi lažnu 800. obljetnicu i da na području Republike Hrvatske odlukom kralja Aleksandra iz 1920. (pod plaštem integralnoga jugoslavenstva – op.a.) oktroirana crkva svih Srba ma gdje bili velika bogatstva oteta od Hrvatske pravoslavne crkve prisvaja kao i u Crnoj Gori. A to da su životima platili osramoćeni i potom smaknuti poglavar HPC-a Germogen i deseci svećenika ni spomena. Pod plaštem diktatorskoga socijalizma, pak, slučaj lažne crkvene zajednice i “obnovljene” Pećke patrijaršije velikosrbi su hegemonistički pospremili pod skupocjeni oteti ćilim. T

3 komentara

Uskoči u raspravu
 1. mary
  #1 mary 21 travnja, 2020, 10:19

  Jeste li u financijskoj krizi, tražite novac za pokretanje vlastitog posla ili plaćanje računa? Svi se zajmovi s niskom kamatnom stopom od 2% primjenjuju sada putem e-maila na: ([email protected]) ili WhatsApp nas na +1 443 281 3404

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Privremeni upravitelj grada
  #2 Privremeni upravitelj grada 21 travnja, 2020, 09:49

  Je li to onaj privremeni upravitelj Petrinje, onaj kaj je rekal da bu dužnost obavljal volonterski, a na kraju je u blagajni konstatiran minus od dva i pol milona kuna?

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Od grafitov se usral jedino Darinko srboljub
  #3 Od grafitov se usral jedino Darinko srboljub 20 travnja, 2020, 10:21

  Brzom reakcijom gradske uprave Petrinje i gradonačelnika Darinka Dumbovića uklonjeni su ustaški i grafiti mržnje ispisani na spomen kompleksu Banski Grabovac nedaleko od Petrinje.
  Grafiti su uklonjeni samo dan nakon što su ispisani!
  Tak su nam javili sa šugavoga portala Miloševićevi “zečevi” s Banovine: “Ustaški grafiti hitno neuralizovani!”, veliju u naslovu velike vijesti. Koji im je vrag, zakaj bi se mi trebali stideti i njima biti pokorni, em su nakon Cera 1915. i njihove jedine vojne pobede, rat z nama zgubili. Ono kaj su nama četniki radili do 1990. mi bi trebali zabraniti slovo i glas S = srbin, svetosavlje, sava, slobodan, sranje i tak dalje. isto tak treba zabraniti u Hrvatskoj sve kaj počima sa slovom R i glasom = ravna gora, zatim M (milošević, martić…) . U Petrinji se zbog velike grabovačke laži usrao jedino novi veleposjednik Darinko Srboljub.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code