PRIČA VETERANA IVANA KORENA

PRIČA VETERANA IVANA KORENA

29. siječnja, 2018.

 

 

Imena onih, pak, koji se nikad nisu vratitli s križnih putova i prokletoga Bleiburga su Josip (Mijo) Črnko, Mato (Tomo) Jezdec, Stjepan (Janko) Krasulja, Mato (Đuro) Jakopović, Joso (Đuro) Jakopović, Ivica (Ivo) Jakopović, Stjepan (Ivan Šoštarić, Mato (Ivan) Hubelić, Stjepan (Franjo) Pavlenić. Vojnici NDH koje su doma bez suđenja pogubili partizani:Stjepan (Đuro) Črnko, Mato (Ivan) Jezdec i Stjepan (Ivan) Jezdec

Napisao i snimio: Josip Frković

Nadomak desne savske obale i u neposrednoj blizini zapuštenih termalnih vrela sisačkoga veleindustrijalca Petra Teslića iz dvadesetih godina prošloga stoljeća, u Boku Palanječkom, dom je umirovljenoga vrsnoga strojara, kolekcionara staroga oružja, kroničara sisačkoga kraja i ratnoga veterana Domovinskoga rata, Ivana Korena (74) i supruge mu Marice rođ. Prelog (70). Do kuće Korenovih, kao do poluotoka, stiže se preko visokoga nasipa i prirodne naplavne depresije što se u jesenskim danima pretvara u umjetno jezero, a za ostalih godišnjih doba je livada „općenarodne imovine“ koja pripada svim Bočanima ili pak služi kao nogometno igralište. U bivše posavsko selo s drvenom kapelom sv. Petra i Pavla što ga lokalni povjesničari spominju po navodnom skloništu braniteljskih četa utvrde bana Tome Bakača Erdoedyja protiv Turaka u 16. stoljeću, na ušću Kupe u Savu, ondašnji je mladić iz sisačke Kontrobe/Rimskoga prokopa ili Četvrte ulice doselio zbog životne odabranice. Prolazeći životne Scile i Haribde, domoljubni su Korenovi mijenjali prebivališta i obiteljske prilike, te postali roditelji dvojice sinova, Ivana i Merlina, te djed i baka četvero unuka. Kad je riječ o našem sugovorniku, koji zadnjih godina iz zdravstvenih razloga češće izostaje s hodočašća „Hrvatskoga domobrana“ u povijesna mjesta naše domovine i u inozemstvu, Ivan Koren intenzivno radi na skupljanju izvornih dokumenata i fotografija, te istraživanjima i bilježenju događaju iz prošlosti svoga, hrvatskoga i katoličkog puka.

Bleiburg bez povratka

I dok se u jednoj uporabnoj sobi na policama mogu pronaći tisuće ispisanih čaša i pokala, druga, ona s pogledom na ulicu i kuću rođaka Malovićevih, zapravo je radni kabinet najstarijega u kući. Onoga koji s dugogodišnjom tugom i osjećajem nepraštanja engleskim i partizanskim zločincima – jer bilo mu je tada tek nepunih godinu dana – pamti materina sjećanja o tužnu rastanku s mužem kod Hrvatima krvavoga Dravograda i najvećega hrvatskoga groblja diljem Slovenije. O svome i tegobnim životima Posavaca, Koren ispisuje i slaže knjižni blok stotina stranica, odnosno skripte pod naslovom „Sad vam bum to povedal“. Velik je to i odgovoran autorski i knjigovežački zalogaj, jer se vlasnik tiskare „Domigraf“, susjed Mato Domitrović, mora snalaziti u šivanju i spajanju stranica A-4 formata.

Bil sem teška sirotinja, pa mi i danas pred zgradom Gimnazije navru suze na oči kad se sjetim ondašnjih želja. Počel sem u željezari, ali i želju postati pilot. Motal sam se po petrinjskom uzletištu. Nis’ poput tisuća Hrvatov uspel u nakani, zbog zdravstvenih problemov, pa sam strojarski posel do 1969. obavljal u „Gavriloviću“, a onda u „Radonji“ i u stambenom poduzeću kao predstojnik triju zibelskih nebodera”, priča načitani, druželjubivi i glagoljivi Ivan. Godine 1975. natječajem je dobio posao u INA-Rafineriji nafte, u kojoj je, ali i u odori HV-a, dočekao i mirovinu. Nakon 35 godina rada na rafinerijskim aromatima, umirovljen je kao strojarski nadzornik i 1603 dana u logistici 134. biogradske brigade HV-a, primio je 1.680 kuna. Bio je razočaran, ali nije klonuo. Pokazuje nam pri tome veliki zidni izložbeni okvir, nešto poput obiteljskoga stabla i korijena: “pokojni ded’ je bil u Boki, jadranskoj „Kriegsmarini“ k.u.k. Franza Josefa austrijanskoga, otac Ivan sa Srebrićem i Milom Butkovićem služio je u stranačkoj ustaškoj postrojbi NDH poznatoga Petrinjca Štajcera (bojnik Hajdinović zapovijedao je ondje domobranima – nap.a.), stric Drago bil je legionar njemačkoga Wehrmachta, a ja sam postal vojnik dr. Franje Tuđmana, prvoga hrvatskog predsjednika i oca domovine RH. I sinovi Korenovi, Ivan i Merlino, nisu sjedili doma prekriženih ruku, bili su policijsko-vojni branitelji. Pa, Koreni su oduvijek bili ratnički raspoloženi!”

Posavci pamte svoje žrtve

Događajnica iz 1945., koja nije zaobišla ni mnoge Bočane, koji su izgubili mlade živote bez ikakve istrage i suđenja, rječito kazuje da se u to vrijeme ratno-poratnoga kaosa, ništa nije trebalo dokazivati…“, zapisao je na 237. stranici svoje memoarske knjige Ivan Koren. I doista, šest desetljeća kasnije, Ivek je u slobodnoj Hrvatskoj zabilježio imena onih kojima je najveći grijeh bio to što su bili Hrvati. Ponosan je pri tome što je i njegov otac Ivan Koren iz Siska u vrijeme grčevite borbe za opstanak NDH bio časnik Hrvatske vojske. Imena onih, pak, koji se nikad nisu vratitli s križnih putova i prokletoga Bleiburga su Josip (Mijo) Črnko, Mato (Tomo) Jezdec, Stjepan (Janko) Krasulja, Mato (Đuro) Jakopović, Joso (Đuro) Jakopović, Ivica (Ivo) Jakopović, Stjepan (Ivan Šoštarić, Mato (Ivan) Hubelić, Stjepan (Franjo) Pavlenić. Vojnici NDH koje su doma bez suđenja pogubili partizani:Stjepan (Đuro) Črnko, Mato (Ivan) Jezdec i Stjepan (Ivan) Jezdec. Neki od ovih podataka, doduše, bitno se razlikuju od onih u „Sisačkom žrtvoslovu“ pok. Adama Zahirovića, ali je najbitnije da se sumještani sjećaju žrtve svojih domoljubnih susjeda. Zadovoljan što su članovi sisačkoga Ogranka „Hrvatskoga domobrana“ potaknuli ideju i prihvatili zadaću obilježavanja stratišta i grobišta žrtava zločinačkoga komunističkog režima (119 lokaliteta u županiji – op.a.), Ivan Koren nam je nabrojio i žrtve na području općine Martinske Vesi. U Desnoj Martinskoj Vesi bilo ih je 39, u Lijevoj 38, Desnom Dubrovčaku 13, Desnom Trebarjevu 22, desnom Željeznom 7, Desnom Jezeru Posavskom 4, Lijevoj Luci 22, Lijevom Željeznom 2, Lijevom Trebarjevu 6, Ljubljanici 8, Mahovu 54, Palanjku 25 i Setušu 11. Po svemu, veli, Mahovo s 54 žrtve također zaslužuje bijeli „Križ istine“.

Pučka škola u Podjarku i Tišini

Prije četiri godine naš je domaćin započeo opsežan posao, pa mu u kronologiji preostaje obrada još dviju godina Posavine i Boka Palanječkoga. Bit će tu puno riječi o nesretnom i siromašnom djetinjstvu, u kojem, i uz bake i djedove, nije bilo prave, pouzdane potpore. Jedni su, puka sirotinja, bili na Viktorovcu, a drugi u Tišini Kaptolskoj.

Moj je mogući izbor bio veoma tanak.Izgledniji je bio ona tišinski, s teškom tlakom, kravama i konjima, sa skromnim obrocima. Stričevi su pomagali koliko su mogli, ali s vječitim osjećajem da ću im uzeti nešto od jadnoga grunta. Prva kraj šume, stara djedova kuća u Tišini i danas stoji, a meni pri tome naviru sjećanja. I suze, jer sam uvijek zagledao gdje pronaći koru kruha i ublažiti glad. Na žalost, iza očeva nestanka majka se udala za gospona Franju Bajsića, koji me mnogo puta nahranio, oblačio i pomagao u svim situacijama. Živjeli su u capraškom stanu, a moja polusestra zove se Zdenka, do danas održava sa mnom dobre odnose. Ponekad sam, međutim, dospijevao i u Staru Drenčinu kod babe Krovinčeve, sestre mojega djeda Josipa. Bil sem dakle svačiji i ničiji, pa i danas pri pomisli na te dane osjetim gorčinu. Od najranijega djetinjstva živio sam trezvenjački, bez ijedne kapi alkohola. Prvo polugodište pučke škole završio sam u Podjarku, kod babe i dede Korenovih, a drugo u Tišini. U osmogodišnjoj sam pak postao đak Gradske pučke učionice u Trećoj ulici. Ipak, usprkos svim nevoljama, završio sam zanat kvalificirana strojobravara. Od tri razreda s 94 učenika, bio sam jedan od 24 završena majstora. O mom teškom životu i životu posavskih sumještana sve ostaje zapisano za mlade naraštaje. Morti dragi Bog pomore, pa završimo i selski muzej, veli pričuvni stožerni narednik HV-a. O Boku i martinskoj Posavini neka se zna, čita i čuje…” T

5 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Štefek
  #1 Štefek 18 veljače, 2018, 08:20

  Ovaj tip Ivan pun je samohvale, a bio je samo čuvar Ininog odmarališta i usputni skladištar brigade HV-a. Slaba mu penzija za velike zasluge, a nije dobio ni očekivani čin. Bogek moj, kaj bu on. Mora iskati napredovanje…

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. MERLE
  #2 MERLE 12 veljače, 2018, 23:26

  E MOJ “frano” VEĆ SAM O TEBI PISAO PA STVARNO TEBI NEMA POMOĆI!!! MOJU KONSTATACIJU DA TEBE NE BI “primili” NA LIJEČENJE NI SVIJETSKE UMOBOLNICE JER SI TI STVARNO NEIZLJEČIV!!! NEMOJ SE VIŠE JAVLJATI JER SVAKI PUT KADA PROČITAM “tvoj komentar” SHVATIM DA TI NISI VRIJEDAN KOMENTARA JER TI SAMO SI JAKO BOLESTAN I POŠTO SAM JA OBIČAN NORMALAN ČOVJEK TEBE STVARNO ŽALIM I JOŠ JEDANPUT KONSTATIRAM “TEBI NEMA POMOĆI”!!! AMAZING GRACE!!!

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Gavrilo
  #3 Gavrilo 31 siječnja, 2018, 18:23

  Eh, taj frano, kopilan staljinova kopilana šapajeva, koji se pola stoljeća predstavljao kao jbt, premda ga je Wehrmacht u Drvaru skuhao u kotlu za seljački sapun. Zatrlo mu se ime i pleme, đava ga odnija! Otrov kagebeovski-udbaški, koji u svakom Hrvatu vidi ustašu a ne vidi ostašu u svojoj domaji. frano govno vlaško…

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Dr. Mengele
  #4 Dr. Mengele 29 siječnja, 2018, 19:08

  Moj Frane tifus ti osušio grane,od buva ti žuta kosa,od picajlzli ti guza bosa,jesi li ti išta u životu pročitao osim Komunističko-talmudskog manifesta.

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. FRANO
  #5 FRANO 29 siječnja, 2018, 17:34

  TKO JE JOSIP FRKOVIĆ?????

  OPET POTOMCI STEPINČEVIH KRIŽARA KOLJAČA ARHEOLOGIZIRAJU POD VODSTVOM POTOMKA SLAVNIH, HRVATSKIH USTAŠOIDNIH KRVOLOKA,POŠTOVANO I UVAŽENOG FRKOVIĆA.!
  OČEKJE SE DA ĆE OVAJ POŠTOVANI STEPINČEV SLJEDNIK U IDUČEM SVOM IZVJEŠTAJU OBAVJESTITI POTOMKE STEPINČEVIH KRIŽARA, KOLJAČA,PLJAČKAŠA ,UBOJICA ,DA SE ODLUČIO ORGANIZRATI ISKOPAVANJE STEPINČEVSKIH LEGIONARA NA STALJINGRADU I U UIKRAJINI ,SAD PRIJTELJSKOJ KATOLIČKOJ ZEMLJICI.
  PA JE OČEKIVATI DA NA OVOM UVAŽENOM ,SLOBODNOM PORTALU,POŠTOVANI FRKOVIĆ SE SLIJEDĆIH DANA OGLASI O BROJU ISKOPANIH STEPINČEVSKIH KRIŽARA ,ŽRTAVA KOMUNISTIČKE CRVENE ARMIJE,U STALJINGARDU I OKO,TE NA TERITORIJU NAMA ,SAD BLISKE, KATOLIČKE UKRAJINAE.

  POŠTOVANI FRKOVIĆ , PO PREZIMENU BI PRIPADAO USTAŠKO-KOLJAČKO-KATOLIČKOJ DINASTIJI KRVOLOČNIH , POSLUŠNIH I VJERNIH HRAVATA, IRANSKO-VLAŠKE PASMINE, NASELJENIH U LIČKO-SENJESKOJ,IMOTSKO -ZADARSKOJ I HERCEGOVAČKO- POSKOČKOJ NAHIJI. ONI SU PO PROFESIJI ZATUCANI KATOLICI ,ČOBANSKE SVIJESTI ,ČIJI RAZUM JE UVJEK ,U INTERESU SVOJE CRKVE , SPREMAN NOGAMA GAZITI KORIJENE HUMANOSTI. ONI SU ,TAKOĐER, KRIŽARSKI OBUČENI VOJNICI SVOJE ZLOČINAČKE CRKVE U HRVARTA, UVJEK SPREMNI OČUVATI KASTINSKU VLAST KATOLIČKE, STEPINČEVE BOŽJE DRŽAVE.
  PA NAŠ FRKOVIĆ ,OSTATK OSTATAKA SLAVNE DINSTIJE,USTAŠKO-LIČKO-SENJESKIH, IRANSKO-VLAŠKIH HRVRTA SE PRIHVATIO ARHEOLOŠKOG ISTRAŽIVANJA KOSTIJU KRIŽARSKIH VOJNIKA ,STEPINČEVE BOŽJE DRŽAVE, KOJE SU KOMUNISTI ,JEDNOSTAVNO REČENO,POKLALI. UH ,BOGA MU LJUBIM, VEĆ JE DO SADA OBJAVIO NEKOLIKO ARHEOLOŠKIH NALAZA SAMO NISU FORENZIČARI UTVRDILI KOJOJ SORTI PRIPADAJU NAĐENI SKELETI ILI DRUGI TRAGOVI I ZAPISI,DA LI VLAŠKOJ ILI IRNASKOJ PASMINI HRVATA. NAŠ SE FRKOVIČ, IZGLEDA,POSREDSTVOM STEPINČEVE CRKVE ,DOGOVORIO SA NJEMAČKOM ANĐOM OD BERLINA I NJEZINOM SLUŽBOM HIMLEROVIH ESKADRONA SMRTI, DA SE UPRILIČI ISKOPAVANJE LEŠEVA OKO STALJINGRDA I DEFINIRA NAČIN USMRČENJA NJEMAČKIH KATOLIKA I KATOLIKA CIJELE ZAPADNE EVROPE ,OD NARVIKA DO GIBRALTARA ,KOJI SU DOŠLI SA NAMJEROM ,ONOM HUMANOM ,KATOLIČKOM, GENETSKI IZMJENITI SLAVENSKE KODNE DNK-AOVE I UZGOJITI NOVU SORTU EVROSKOG KATOLIKA,KRIŽARA, FENOTIPA ARIJEVCA. A ONI SU KRVOLOČNO POGUBLJENI ,MOŽDA POKLANI OD CREVENIH RUSKIH KOMUNJARA. TO BI SIGURNIO KONSTATIRAO NAŠ FRKOVIĆ KOJI JE I POKRENUO ARHEOLOŠKO ISTRAŽIVANJE I PRIKUPLJANJE SKELATA,ZAPISA IDRUGIH DAVORIJA KAO DOKAZA KOMUNISTIČKIH ZLOČINA. PA SLEDSTVENO TOME, NAŠ FRKANDŽIJA ,PRAVI GENETSKI POTOMAK SVOJE DINASTIJE, TRAŽI DA SE U MINHENU OBJEDINI SUĐENJE RUSKIM I JUGOSLAVENSKIM,ODNOSNO, HRVATSKIM PANONSKIM I ZAGORSKIM KRVOLOČNIM KOMUNISTIMA I DA SE JAVNO DEFINIRA DA SU KOMUNISTI I ŽIDOVI BILI UGROZILI ZAPADNE KATOLIKE ,ZBOG ČEGA SU SE ODLUČILI DA IH GENETSKI PROMJIJENE A ONI SU SE OSVETNIČKI PONIJELI PROTIV VATIKANSKO-NCACISTIČKOG KONKORDATA POTPISANOG 1935 GODINE KOJIM JE DOGOVORENA GENATSKA TRANNSFORMACIJA ŽIDOVA ,ROMA I KOMUNISTA.
  PA JE ZA POHVALITI OVOG NAŠEG FRKOVIĆA KOJI TAKO USTRAJNO ISTRAŽUJE KOMUNISTIČKE ZLOČINE KOJI SU ,UMJESTO UŽIVALI U MIRNOJ I PLEMENITOJ KATOLIČKOJ NDH-ZIJI, KOMUNISTI , ŽIDOVI I ROMI SE PODIGLI NA NOGE ,UZELI, LOPATE, VILE, MOTIKE I NA KRAJU HRVATOSJEKE I POKLALI KRIŽARE I DRUGE POTPORNE ĆLANOVE EGZARHA ,BLAŽENOHG HOLOKAUSTAŠA ,UTEMELJITELJA BOŽJE DRŽAVE ,STEPINCA ,NA PRAVDI BOGA .

  PA BI BILO PO PRAVDI I BOGA I EVROPSKE KATOLIČKE DEMOKRACIJE DA SE JEDNOM ZAUVJEK PROMJENI VLADAJUĆA POVIJESNA LAŽ, DA SE SKINE STIGMA , DA SU KATOLICI ,USTAŠKOG ODGOJA I NACISTIČKI NIJEMAC ,SKLONI ZLOČINIMA UMJESTO DA SE KONSTATIRA DA SU ČINILI ONO ŠTO EVROPU MIJENJA GENETSKI, STVARANJEM NOVOG FENOTIPA ,ČOVJEKA ARIJEVCA I TAKO UČINILI HUMANI POKRET ZA OBNOVU EVROPE , I DA SE JEDNOM ZAUVJEK DEFINIRA KRIVNJA ZA POKOLJE U II SVJETSKOM RATU KOJE SU UČINILI ,KOMUNISTI ,ŽIDOVI ,ROMI I OSTALA LUMPEN-PROLETERSKA BURANIJA A NE NACISTIČKO-VATAIKANSKA KOALICIJA ,TE SE PROŠIRI SUĐENEJ U MINHENU ,KAKO NA CRVENE RUSKE KRVOLOKE TAKO ISTO NA JUGOSLAVNESKE ,ODNOSNO HRVATASKE KOMUNISTIČKE UBOJICE. NEKI MISLE DA JE TO ČIN OSVETE,ALI NIJE JER SU UČESNICI NA STRANI VATIKANSKO-NACISTIČKE KOALICIJE SVI SMJERNI KATOLICI KOJIMA NIJE CILJ OSVETA NEGO DOKAZ DA SU U HRVATSKOJ ,PA I U JUGOSLAVIJI ,KAO I RUSIJI ZLOČINE PRAVILI KOMUNISTI, ŽIDOVI I ROMI. A NE KATOLICI. XXXX

  DOKLE ĆEMO PREKOPAVATI GROBIŠTA IZ II SVJETSKOG RATA I ISKOPANE LEŠEVE NAZIVATI ŽRTVAMA ,A TI KATOLIČKI ANTROPIDI DOŠLI NAORUŽANI IZ RAZNIH PREDJELA EVROPSKOG PROSTORA SA OSNOVNIM I JEDINIM CILJEM, DA UBIJU SVAKOG ONOGA KOJI JE DRUGI I DRUGAČIJI ,NOSEĆ SA SOBOM PROGARAM EUGENIKE I INSTRUKCIJE PO KOJIMA, SVI ONI KOJI NISU ARIJEVSKIH, BIOLOSKIH I KONSTITUTIVNIH IZGLEDA MJESTO IM JE POD ZEMLJOM. TO JE BIO PROGRAM NACI-KATOLIČKE ZLOČINAČKE UDRUŽENE EVROPE ,PROTIV SVIH SLAVENA ,ROMA ,ŽIDOVA I NEARIJEVACA. TA NACI-KATAOLIČKA EVROPA , OD NARVIKA DO GIBRALTARA, SA SVOJIM ESKADRONIMA SMRTI, BILA JE UJEDINJENA NA TOM PROGRAMU NACISTIČKO-KATOLIČKE TVOREVINE KOJI SU PO OVOJ NAŠOJ HRVATSKOJ , A U TA RATNA VREMENA PO CIJELOJ EVROPI , A POSEBNO NA BALKANU I ISTOKU EVROPE ,PO SSSR-U, PROVODILI TAJ SVOJ KRVAVI ,NEZAPAMČENI ZLOČINAČKI PROGRAM PROTIV ČOVJEČNOSTI.
  PRENMA TOME SVI TI LEŠEVI IZ TOGA RATA JEDINU ZASLUGU SU IMALI DA BUDU SKLONJENI POD ZEMLJU KOJU NI NJE, KAO ZLOČINAČKA BIĆA, NISU BILI DOSTIJNI .
  PA KAKO SE TO TA KOMISIJA PREDICIRA KAO KOMISIJA ZA ŽRTAVE ,UMJESTO DA TE ISKOPINE NAZOVE ZLOČINAČKI OSTACI LJUDSKIH SPODOBA ,KOJI SU DOŠLI IZ RAZNIH PREDJELA ZAPADNE EVROPE SA JEDNIM JEDINIM CILJEM DA UBIJU SVAKOG DRUGOG I DRUGAČIJEG ČOVJEKA SA NAVEDENIH PODRUČJA ,KOJA SPOMENUH, MEĐU KMOJIMA I NAŠA DANAŠNJA HRVATSKA. NARAVNO DA I NAŠE QUISLINGE MORAMO SVRSTATI U ZLIOČINCE KAO I ONE KOJI DOĐOŠE IZ TUĐINE ,JER SU IMALI ISTI PROGRAM I CILJ ,PA I NAŠI ZLOTVORI NE MOGU SE NAZVATI LJUDSKIM ŽRTAVAM OSIM SPODOBAMA.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code