I HRVATSKA TREBA ODLIKOVATI ADMIRALA BAROVIĆA I NJEGOVA ZAMJENIKA ĐUROVIĆA

I HRVATSKA TREBA ODLIKOVATI ADMIRALA BAROVIĆA I NJEGOVA ZAMJENIKA ĐUROVIĆA

21. srpnja, 2016.

 

Izjava HHO-a o dlikovanju admirala Vladimira Barovića

Za HHO: Ivan Zvonimir Čičak

Ovih dana mediji su prenijeli vijest o tome da je crnogorski predsjednik Filip Vujanović, u povodu Dana državnosti Crne Gore, posthumno dodjelio Orden za hrabrost admiralu bivše JNA Vladimiru Baroviću. Admiral Barović početkom Domovinskog rata bio je na visokim komandnim mjestima u Hrvatskoj, u mornarici bivše JNA. Poznat je po tome što je odbio je izdati naredbe o otvaranju vatre na primorske i dalmatinske gradove od Pule do Visa, gdje je bilo njegovo zadnje mjesto službe. Admiral Barović naredio je povlačenje ostataka JNA s otoka Visa. Potom je izvršio samoubojstvo 29. rujna 1991.

U oproštajnom pismu, napisanom na otoku Visu na kojem se tada nalazilo zapovijedno mjesto bivše Jugoslavenske ratne mornarice (JRM), objasnio je razloge koji su ga naveli na taj čin. Glavni razlog je bio agresija Srbije i crnogorskih rezervista na Hrvatsku. Stajalište je pokojnog admirala Barovića da je to djelo suprotno tradicionalnom crnogorskom poimanju časti. Po njemu Crnogorci se ne mogu boriti i uništavati vlastite građane koji im ništa nisu skrivili. Njegovo mišljenje djelio je i drugi časnik JNA, također Crnogorac, Krsto Đurović. Njega su prema svjedočenju hrvatskoga generala Nojka Marinovića pred splitskim sudom, pripadnici jugoslavenske vojne službe pretukli do smrti. Barović, suočen s vlastitom nemoći u sprečavanju JRM u razaranju hrvatskih gradova, u znak neslaganja s politikom Slobodana Miloševića počinio je samoubojstvo uz želju da bude sahranjen na Visu. Njegova posljednja želja je poštovana pa je i sahranjen na Visu. Napominjemo da se sve ovo događalo baš u trenutku kada su crnogorski rezervisti u službi JNA razarali Dubrovnik i okolicu, a što je kuluminiralo stravičnim razaranjem na blagdan sv. Nikole 06. 12. 1991.

Danas u još uvijek turbulentnim političkim vremenima, kada se suočavamo s logikom i razmišljanjima iz nedavnih ratnih vremena, Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO) smatra da bi i hrvatske vlasti trebala posthumno odlikovati admirala Vladimira Barovića, a također i Krstu Đurovića. Bila bi to snažna poruka kojom bi se istakle vrijednosti drugačijeg razmišljanja na ovim prostorima kroz hrabro djelovanje dvojice oficira koji us žrtvovali vlastite živote odbivši sudjelovanje u ratu protiv Hrvatske. Jer, bio je to doista čin hrabrosti koji zaslužuje priznanje i koji je svijetli primjer kako se u vrijeme rata može djelovati u skladu s osobnim poimanjem časti, profesionalnim vojnim standardima poštujući međunarodne uzuse o pravilima ratovanja.

HHO stoga poziva predsjednicu Republike, Kolindu Grabar Kitarović, da odlikuje Vladimira Barovića i Krstu Đurovića hrvatskim vojnim odličjima za junački čin u ratu, budući su to oni doista i zaslužili. Osim toga bila bi to snažna poruka o drugačijem poimanju posljednjeg rata koji nam još uvijek pokušavaju nametnuti ostaci velikosrpskog projekta. Uz to, bio bi to i doprinos učvršćivanja dobrosusjedskih odnosa s Republikom Crnom Gorom koja nam se uskoro treba pridružiti u zajedničkoj obitelji NATO pakta.

2 komentara

Uskoči u raspravu
 1. ustaša
  #1 ustaša 4 kolovoza, 2016, 12:53

  triba im jebat mater četničku

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Poluprovokator
  #2 Poluprovokator 26 srpnja, 2016, 06:28

  Cast i ljubav prema Domovini i ljudima je bila pokretacka sila mnogih nas i zalosno je vidjeti kakve su sitne duse tada isplivale iz polusvjeta i tadile protiv interesa Domovine i planiralo pljacku i privatizaciju te rasprodaju nacionalnih interesa.
  Zato nikada netreba prestati pricati o ovakvim velikim ljudima koji su nas sve zaduzili svojim zivotom i velikim djelima.
  Slava im i miran pokoj vjecni!

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code