PREDSTAVLJANJE ZBORNIKA KRUNO KRSTIĆ U ZADRU

PREDSTAVLJANJE ZBORNIKA KRUNO KRSTIĆ U ZADRU

26. svibnja, 2015.

Naslovnica knjige studija, rasprava i članaka Krune  Krstića

U organizaciji Društvo hrvatskih književnika, Ogranak Zadar i Društva zadarskih Arbanasa u četvrtak, 28. svibnja 2015. godine, s početkom u 12 sati, u Izložbenoj dvorani Znanstvene knjižnice u Zadru, organizira se predstavljanje knjige studija, rasprava i članaka Krune Krstića, a u izdanju Leksikografskoga zavoda Miroslav Krleža, Glasa Koncila i Društva hrvatskih književnika.

Krunoslav Krstić bio je izniman intelektualac, u krugu znalaca visoko cijenjen kao vrstan znanstvenik, jedan od najvećih hrvatskih filozofa, psihologa i jezikoslovaca, jedan od najzaslužnijih hrvatskih albanologa. Intelektualac-poliglot, koji je govorio engleski, njemački, francuski, ruski, talijanski španjolski, kao klasični filolog izvrsno je poznavao latinski i grčki, a kao albanolog dao je velik prinos istraživanju povijesti i jezika zadarskih Arbanasa – piše Božidar Petrač, priređivač Zbornika,

U programu predstavljanja Krstićevih studija, rasprava i članaka sudjeluju mr. Božidar Petrač, predsjednik DHK; dr. sc. Antun Vujić, glavni ravnatelj Leksikografskoga zavoda Miroslav Krleža; dr. sc. Bruno Kragić, ravnatelj Leksikografskoga zavoda Miroslav Krleža; prof. dr. sc. Josip LISAC, Sveučilište u Zadru i doc. dr. sc. Marko Vučetić, Sveučilište u Zadru. Pozdravnu riječ okupljenima uputit će Enio Grdović, predsjednik Društva zadarskih Arbanasa, dok će moderator ovoga vrijednog predstavljanja biti Tomislav Marijan Bilosnić, predsjednik Ogranka DHK Zadar.

Ova Krstićeva zbirka tekstova svakako je najpreglednije djelo samih Krstićevih djela, ali i najpotpunije djelo o Krstiću. Uvršteni članci, rasprave i studije obuhvaćaju sva važnija područja u kojima je djelovao kao polihistor, poliglot, kulturni povjesničar, a posebno kao filozof koji se usudio izići iz filozofije per se i krenuti prema predmetnosti filozofije u povijesti, jeziku, životu i društvu – kako kaže Antun Vujić, autor predgovora ovoga Zbornika.

Kruno Krstić, hrvatski jezikoslovac, filozof, psiholog, enciklopedist, prevoditelj i kritik,

rodio se u Arbanasima  kod Zadra, 13. studenoga 1905., a umro u Zagrebu, 6. prosinca 1987. godine.T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code