POVJERENSTVO ZA OSLOBAĐANJE LOPOVA

POVJERENSTVO ZA OSLOBAĐANJE LOPOVA

26. ožujka, 2019.
Print Friendly, PDF & Email

 

 

Ne zakidaj bližnjega svoga i ne otimaj mu, plata nadničareva da ne prenoći u tebi do jutra”

(Mojsije/2., 19.13)

Piše: Saša Radović

Po podacima objavljenim na stranici Thetoptens.com gdje mogu sudjelovati ljudi iz cijelog svijeta, Hrvatska je osvojila titulu najgluplje zemlje na svijetu! Iz iskustva znam da je to točno, jer pripadam najglupljoj skupini glupih u Hrvatskoj. Bio sam dragovoljac od 91. do 95. odlikovani časnik HV, i stvarao sam ovu karikaturu od države. Može li gluplje? Uvjeren sam da dobar dio mojih suboraca misli slično.

Na gornje, ni malo lijepe redove inicirala me simpatična ministrica Žalac. Ostala mi je njezina slika u mislima kako se u dugom tamnom kaputu muči hodati u tankim crvenim cipelicama s astronomski visokim petama. Na trgu u Gornjem gradu. Odmah sam je počeo žaliti, još prije nego što će pasti pod teški žrvanj strašnog Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Istraga i kazna

Ministrica Gabrijela Žalac sjedit će za stolom a članovi Povjerenstva i poglavito predsjednica Povjerenstva pokušat će saznati, je li povrijeđen članak 2. Zakona o sprječavanju sukoba interesa – je li privatni interes ministrice utjecao na njezinu nepristranost u obavljanju javne dužnosti.

Tu počinju opasnosti za svakoga tko se nađe u položaju naše Gabrijele, jer su moguće razne vrste izvlačenja podataka od osumnjičene osobe. Znamo da policija, inspektori ili istražni stručnjaci imaju zakonom limitiranu presiju pri ispitivanje u istrazi. Drugim riječima ne smiju šamarati, tući, razvlačiti na kotaču kao što se činilo s vješticama ili hereticima da bi dobili odgovore na pitanja. No sa stručnjacima iz ovog Povjerenstva je druga priča. Nigdje, pa ni u članku 33. gore spomenutog zakona gdje se definiraju uvjeti članova Povjerenstva – ne treba stručnost iz okvira kriminologije i iz područja istraživanja. Članovi Povjerenstva mogu biti diplomirani meteorolozi, kirurzi, arhitekti, akademski kipari ili slikari, veterinari i slično. Zamislite samo kako bi bilo da jedan kirurg metodom trapanacije (probijanje lubanje) pokuša pronaći podatke o mercedesu Gabrijele Žalac. Ili da joj zubar počne čupati zube i vikati; priznaj, priznaj …

Šala, ali u ovoj šali ima više od pola istine. Apsolutno nestručni članovi Povjerenstva vrše stručan posao istrage i suđenja. Oni su samozvani policajci, inspektori kriminolozi i suci, općinskih, vrhovnih i ustavnih sudova. Jedino predsjednik/ca Povjerenstva mora imati pravni fakultet, ali to ne mijenja stvar.

Ti i takvi laici, amateri pronašli su svojim „istragama” do sada mnoštvo „griješnika” dužnosnika i „osudili” ih na drakonske kazne; 2.000 kuna, 5.000 kuna pa rijetko i više. U tom društvu griješnika plaćice su oko 20.000 kuna, tako da prosječna kazna od cca 3.000 kuna iznosi jednu sedminu plaćice. O onim ostalim primanjima možemo samo sanjati – sjetimo se Sanadera Vidoševića, Bandića… Možemo zaključiti da prosječna kazna Povjerenstva (šestina plaće dužnosnika!) još ako je dužnosnici isplaćuju u ratama, ne znači – ništa! Ali, ta bijedna „kazna” rješava sve drugo – godine zatvorskih kazna u Lepoglavi ili Glini i oduzimanje nezakonito stečene imovine. Sudionici (da ne kažemo zločinci i pljačkaši) koji su u aferama pokrali milijune, a u mega aferama (Hypo, Agrokor, Uljanik, 3. maj i dr.) i milijarde, plaćanjem kazna Povjerenstvu čisti su i nevini kao proljetni cvjetovi.

Mi, naivni, otupljeni i zatucani puk sve to progutamo s priglupim osmijehom na licu i ponekom pametnom izjavom: „Pa neka kradu, naši su!” Neka mi netko kaže da nismo glupi, gluplji i najgluplji!!!

Rad povjerenstva

Što reći o Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa? Je li to još jedna lukava i podmukla podvala našem svekolikom puku? Jest, ali to je ujedno i amnestija za golemi broj kriminalnih djela političke elite. Umjesto konfiskacije opljačkane imovine i zatvorske kazne, dužnosnici plaćaju 2.000 ili 3.000 kuna.

U toj pogubnoj, lopovskoj sferi, mreži korupcije i kriminala upletenoj s dužnosnicima ima protunarodnih, protuustavnih i izuzetno podlih elemenata. Sam Zakon o sprječavanju sukoba interesa u članku 3. degradira hrvatski puk, vrijeđa nas i smješta u podređeni položaj u odnosu na 45 vrsta dužnosnika. Jednakost, ljudska prava i dostojanstvo svakog stanovnika Republike Hrvatske, ugrožene su komponente i smještene u vrijeme robovlasništva ili feudalizma. Na primjer u članku 3. alineja 41. jasno se može iščitati da „…članovi uprava trgovačkih društava koja su u većinskom državnom vlasništvu…” mogu pokrasti ili opljačkati pet ili deset milijuna kuna i – možda za to platiti sitnu kaznu. Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa upregnut će svoje jako stručne članove da utvrde „sukob”, pa će možda i njihovi „stručni” suci, osuditi okrivljenika s 5.000 ili čak 7.000 kuna. Lopov, kriminalac koji je korupcijom, mitom i manipulacijom spremio pet ili deset milijuna u vlastiti džep, a zatim platio kaznu – čist kao beba, novim će se mercedesom odvesti u dvorište svoje vile. Takvih i sličnih pričica može se naći za šankom u svakom kafiću.

Ostavke

Nakon ove groteskne priče o Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa, ima još jedna pričica s Gornjeg grada. Treba se upitati, što je s ostavkama ministara i dužnosnika? Što bi morao učiniti ministar da bi mu savjest naložila ostavku? Za razvijene zemlje postoji odgovor, jer postoji savjest, u Hrvatskoj odgovora nema – jer je pitanje apsurdno! Savjesti kod nas nema, utopila se davno u prljavoj močvari korupcije, a posebice u kupoprodaji zastupnika u Hrvatskom saboru.

Ostavke ili odstupanja s dužnosti, također su elementi koji prečesto služe u Hrvatskoj za podvale i prijevare svekolikog puka. Kad netko „od njih” korumpira, pokrade ili opljačka – postavlja se pitanje sukoba interesa – i ostavke. Naš puk veseli se (kao kad susjedu krepa krava!) da će taj i taj ministar morati dati ostavku. A, s tim ostavkama ministara i dužnosnika, kao i s kaznama za sukob interesa – brišu se svi „svjetski i hrvatski” grijesi, a ukoliko je bilo krađa i pljačka, briše se i to! Nema nikakvih istraga ili, ne daj Bože zatvorskih kazna, oduzimanja opljačkane imovine i slično. Odu ministri ili dužnosnici na punu plaću još 12 mjeseci, a prime još i debelu otpremninu. Zatim dobiju dobar uhljebnički posao, još bolje plaćen. A, ludi narod se veseli!

Mečka

Vraćajući se na aktualnu temu o mercedesu ministrice Žalac, treba reći da se opet dogodilo ono – tresla se brda, rodio se miš! Slično kao s ministrima Krstičevićem, Kujundžićem, Zdravkom Marićem, Nadom Murganić… Dakle, ništa! I da se dogodi ostavka, prihvaćanje ostavke ili „teške kazne” Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, simpatična ministrica može zadovoljno trljati ruke. Debela otpremnina (u plaćama i dr.) i nova „mečka” u dvorištu dovoljni su za nasmiješeno lice.

O nekoj drugoj „pravoj” kazni nema govora. Nitko ne smije reći da je Gabrijela nešto „mućkala” s tim mercedesom, jer DORH će garantirati da zaista nije mućkala. Druga strana priče su zli novinari i zla misleća hrvatska javnost. Jer, ono što nam nitko ne može uzeti niti kazniti nas – je sumnja. A, nema ni malo sumnje da svaki misleći hrvatski građanin – sumnja da je onaj lijepi, novi mercedes iz dvorišta – mito za nepristranost u obavljanju javne dužnosti. Ako je tako, kako sumnjaju građani – djelo (nedjelo!) je to koje po zdravoj pameti nema veze sa sukobom interesa – nego s korupcijom i kriminalom, odnosno s policijom, istragom i sudovima.

Od svih ovih crnih slova na papiru, ostaje nam samo pitanje; hoće li „nadasve stručni” istražitelji i suci Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa – provesti istragu i proces suđenja protiv Gabrijele Žalac zbog novog mercedesa iz dvorišta? I hoće li je osuditi s 2.000 kuna ili 5.000?

Anno Domini MMXIX T

2 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Kostur
  #1 Kostur 29 ožujka, 2019, 19:57

  Black Jack, apsolutno se slažem s Tobom. Bandu lopovsku treba samo pitati: “Odakle ti to?” i kad nema odgovora – konfiscirati imovinu. Tako rade zemlje gdje se nije ukidao Zakon o porijeklu imovine.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Black Jack
  #2 Black Jack 27 ožujka, 2019, 14:25

  Ma fučkaš povjerenstvo za sukob interesa!

  26.travnja 1990 godine je Sabor Socijalističke Republike Hrvatske donio Zakon o prestanku važenja Zakona o ispitivanju porijekla imovine i oduzimanja nezakonito štečene imovine.

  To je bio glavni akt da bi se titini šumski banditi u pretvorbi i privatizaciji mogli dočepati društvene imovine.

  Imovine koja je nakon 45 većinom nacionalizacijom oteta Hrvatima sada je privatno vlasništvo antifašističke mafije – četnikpartizana !

  Odgovorite na ovaj komentar

<