HRVATE NI PARTIZANI NISU MOGLI UVJERITI DA JE STEPINAC KRIV

HRVATE NI PARTIZANI NISU MOGLI UVJERITI DA JE STEPINAC KRIV

22. srpnja, 2017.

 

 

Piše: Mladen Pavković

U Srbiji imaju jedno, a u Hrvatskoj drugo mišljenje o blaženom Alojziju Stepincu. Njima je ovaj sveti čovjek trn u oku, tako da se više ne treba opterećivati što drugi o njemu misle. Najvažnije je što mislimo mi, Hrvati. A za nas je on bio i ostao – sveti, bez obzira što su ga 11. listopada 1946. osudili i ponizili Hrvati (!?), u Zagrebu, na montiranom političkom procesu. Naime, još nam ni danas nije jasno, kako je Stepinac uopće mogao biti izveden pred komunistički sud? Kad je nepravedno osuđen, na dugogodišnju zatvorsku kaznu, ta je presuda nevjerojatno odjeknula u Hrvatskoj, ali i širom svijeta. Ljudi su bili zaprepašteni činjenicom da njihov nadbiskup, uz kojeg su proživjeli sve strahote rata i kojeg su itekako dobro poznavali sa svim njegovim stavovima i istančanim osjećajem za istinu i pravdu, više ne će biti u mogućnosti predvoditi Crkvu u Hrvata, već će morati sjediti u lepoglavskom zatvoru – 16 godina! Ta nepravedna osuđujuća presuda kod vjernika, izazvala je prije svega neizmjernu tugu, a zatim i strepnju od šireg progona katolika, što se i dogodilo. Građani su svoj otpor ovoj nepravdi iskazivali javnim molitvama za osuđenog nadbiskupa. Kako je presuda među narodom izazvala očigledan nemir i nepovjerenje prema vlasti zbog nepravedne osude, Komunistička je partija sa svojim aktivistima, poglavito pripadnicima SKOJ-a na sastancima tzv. „uličnih blokova“ vršila, samo njihovoj maniri svojstven, pritisak na građane da se solidariziraju s izrečenom osudom. Ovakav postupak bio je dokaz da su znali kakav je revolt izazvala presuda te su ga nastojali prisilnim iznuđivanjem solidarnosti pojedinaca s osudom prigušiti. Međutim, Hrvate nitko nije mogao uvjeriti da je Stepinac kriv, a tako je ostalo i do danas.

Sabor je rekao svoje

Nu, konačnu istinu o ovom velikom čovjeku izrekao je i objavio Sabor Republike Hrvatske, koji je na zasjedanju 14. veljače 1992. donio Deklaraciju o osudi političkog procesa i presude kardinalu dr. Alojzije Stepincu. O tom iznimno važnom dokumentu, kojeg je potpisao tadašnji predsjednik Sabora dr. Žarko Domljan, malo se zna i govori, pa ga svakako treba citirati-da se ne zaboravi. U njemu doslovce piše:

 1. Nakon devet stoljeća uporne borbe za opstanak i ponovno stjecanje državnosti, hrvatski narod ostvaruje svoju vjekovnu težnju za slobodom i neovisnošću.

 2. Upravo ovom sazivu Hrvatskog sabora pripala je čast proglasiti samostalnost, suverenitet i neovisnost Republike Hrvatske.

 3. Među tisućama i tisućama hrvatskih ljudi, koji su svojim životom i djelovanjem hrabro svjedočili o vjekovnim težnjama hrvatskog naroda, Hrvatski sabor posebno ističe i izražava zahvalnost uzoritom kardinalu dr. Alojziju Stepincu, koji je nepravedno suđen, čime je nanesena nepravda i uvreda hrvatskom narodu.

Na montiranom političkom sudskom procesu nevino je osuđen stoga što je odbio po nalogu komunističkih vlastodržaca provesti crkveni raskol i odvojiti Katoličku crkvu Hrvata od Rima i Vatikana, sa dalekosežnim ciljem uništenja Katoličke crkve, kao vjekovnog čuvara i zaštitnika očuvanja identiteta i slobode hrvatskog naroda.

Osuđen je stoga što je djelovao protiv nasilja i zločina komunističke vlasti, isto kao što je djelovao u vihoru i okrutnostima Drugog svjetskog rata, u zaštitu progonjenih, neovisno o njihovom narodnosnom podrijetlu, ili vjerskom svjetonazoru.

Iako hrvatski narod i Katolička crkva nikada nisu priznali osudu nadbiskupu Stepincu, Hrvatski sabor, kao najviše predstavničko tijelo Hrvatske, izricanjem jasnog stava prema nepravednoj osudi kardinala Alojzija Stepinca, ispravlja jednu povijesnu nepravdu i uvredu hrvatskom narodu.

 1. Osudom montiranog procesa i osude nadbiskupu Stepincu, Hrvatski sabor istodobno osuđuje političke procese brojnim nevino suđenim svećenicima, redovnicima i vjernicima, osuđujući na taj način i protunarodni komunistički režim.

Dakle, i Hrvatski sabor rekao je svoje. Što se još ovome treba dodati? Možda donijeti i „deklaraciju“ o onima koji su sudili i osudili ovog svetog čovjeka, pa da se danas na isti način sudi i njima. Naime, mi se neprestano sjećamo žrtava, poglavito u hrvatskom obrambenom Domovinskome ratu, ali ne i onih koji su krivi za njihovu sudbinu.

Cirkus za komunjare

Drugim riječima, tko je kriv što je nevini Stepinac osuđen na kaznu oduzimanja slobode s prisilnim radom u trajanju od 16 godina te gubitkom političkih i građanskih prava u trajanju od pet godina?

Tijekom suđenja, koje je bilo i cirkus za komunjare koje su dobili propusnicu da na procesu uživaju u mukama ovog čovjeka, danas blaženi, a sutra sveti Alojzije Stepinac neprestano je ponavljao: „Moja je savjest čista, a povijest će jednom reći i o tome svoj sud“.

Stoga, tražimo da se donese sud i o tadašnjem javnom tužitelju NRH Jakovu Blaževiću, njegovim suradnicima Josipu Hrnčeviću, Dragutinu Despotu i dr. Božidaru Krausu, pripadniku Ozne Nedi Milunoviću te sucu koji ga je osudio dr. Žarku Vimpulšeku! T

4 komentara

Uskoči u raspravu
 1. FRANO
  #1 FRANO 28 srpnja, 2018, 16:52

  PAVELIĆU, ŠTA ĆEMO OD SRBA ,VEŽ’U LANCE GONI UŠURMANCE!!!~
  USTAŠKI ZLOČINI U STEPINČEVOJ DRŽAVI..
   
  POTOMCI USTAŠKIH ZLOČINACA ŠIROKOG BRIJEGA PRED KRAŠKOM JAMOM =ŠURMANCI=
  U KOJU SU NJIHOVI OČEVI  BACALI ŽIVE LJUDE JER SU BILI  DRUGI I DRUGAČIJI , A  ŽIVJELI SU U  HERCEG POSKOČIJ.
   
  OVO JE NAJVJEROJETNIJE MJESTO =ŠURMANCI = KRAJ ČAPLJINE GDJE SU HERCEGOVAČKI KATOLIČKI KOLJAČI U JEDNOM DANU PRVOG TJEDNA VLADAVINE STEŠINČEVSKE BOŽJE DRŽAVE UBILI CC-A 18OO LJUDI ,MEĐU KOJIMA JE BILO 317-TERO DJECE .ŽRTVE SU BILE RAZLIČITIH VJERA ,NACIJA I POLITIČKIH UVJERENJA, U CILJU OČIŠĆENJA STEPINČEVE  BOŽJE DRŽAVE.ŽRTVE SU ŽIVE POBACANE U KRAŠKU JAMU A BILE SU U SVIM STAROSNIM DOBIMA I SPOLOVIMA,DAKLE ,ONAKO ,KAKO JE STEPINAC ZAHTJEVAIO I VATIKAN U KONKORDATU 1935 GODINE IZMEĐU III RIECHA I VATAIKANA.E ,OVO MORA DA SU OSTACI IZ KRAŠKE JAME =ŠURMANCI=, JER TAMO SE ,U TAKVOM AMBIJENTU MANJE TROŠE OVAKVI OSTACI.TAMO TREBA POSTROJITI CIJELI ŠIROKI -BRIJEG SA NJEGOVIM FRATRIMA,NEŽENJAMA,BAKOVIMA ,POTOMCIMA STEPINČEVIH KJOLJAČA,I PONOVNO IH LUSRIRATI U TRAJANJU JEDNO STOLJEĆE ,NA BILOKAVU JAVNOST. DA OVI KATOLIČKI HERCEGOVAČKI DINARSKI ALTAJSKO -MONGOLSKI MALUKAT BUDE JAVNO ŽIGOSAN ZA NEČUVENE ZLOČONE KOJE KATOLIČKA ZLOČINAČKA CRKVA STALNO SKRIVA I NIKDA DO SAD SE NIJE UDOSTOJILA DA MAKAR ODU NA MJESTO ZLOČINA SVOJIH OČEVA I ODAJU DUŽNO POŠTOVANJE ŽRTVAMA I JAVNO SE POKAJU.ETO ,POŠTOVANI  ALTAJCI IZ POSKOČKE ,TUĐMANOVE NAHIJE ,PRUŽILA VAM SE PRILIKA DA SE MAKAR MALO OGLASITE O SVOJIM ZLOČINIMA ,KOJI SU VAŠI OČEVI I PRECI ČINILI KROZ ČITAVU POVIJEST VAŠEG DINARSKOG PREBIVANAJ NA DINARSKIM OSOJIMA I PRISOJIMA,OD MLETAČKIH HAJDUKA ,UBOJICA,LOPOVA DO EGZEKUCIJSKIH HORDI U SLUŽBI EVROPSKIH VLADAJUĆIH DINATSIJA, PA ZAVRŠNO SA STEPINČEVOM BOŽJOM DRŽAVOM U KOJOJ STE KRVOLOČNO MARŠIRALI U KRVI DO KOLJEBNA.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. leonardo dora
  #2 leonardo dora 17 rujna, 2017, 23:33

  LEONARDO DORA | Halo, Apakah Anda mencari Keuangan / Pemberi Pinjaman yang sah dan terpercaya? Apakah Anda memerlukan pinjaman? Apakah Anda memerlukan bantuan keuangan yang mendesak? Apakah Anda memerlukan pinjaman segera untuk melunasi hutang Anda atau apakah Anda memerlukan pinjaman modal untuk memperbaiki bisnis Anda? Kami menawarkan semua jenis pinjaman dengan tingkat bunga 2% kepada perorangan, perusahaan dan perusahaan dengan persyaratan dan ketentuan yang jelas dan dapat dimengerti. Kami memberikan pinjaman dari jumlah apapun ke tujuan manapun jadi hubungi kami hari ini untuk mendapatkan pinjaman instan hari ini. Kirimkan kami email ke: ([email protected])

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. pogled iz centra
  #3 pogled iz centra 6 kolovoza, 2017, 08:01

  Ustaški režim je bio zločinački (tek treba utvrditi koliko), ali projekt (ideja) hrvatske države to sigurno nije – tko je tada mogao, trebao i htio biti protiv NDH koja je nastajala na razvalinama 1. “tamnice naroda” ?! –
  naravno, (osim jugoslavenskih komunista i “boraca za kralja i otadžbinu”) to su mogli biti i svi oni koji su ostali izvan nje pod terorom talijana (prije svega zahvaljujući međunarodnom pravu; tj. Londonskom ugovoru iz 1915. te Rapalskom ugovoru iz 1920.- nije tu bilo mnogo političkog manevarskog prostora). Dakle, nisu svi koji su podržavali NDH istovremeno i zločinci, kao što to nisu bili niti svi partizani, četnici i komunisti (samo treba biti pošten i priznati da su se te grupacije borile za svoje ideje – monarhističku ili komunističku jugoslaviju – prvi, a niti drugi uopće nisu u vizijama imali samostalnu hrvatsku).
  Je li u ono vrijeme ustaški pokret (umjesto stvaranja NDH) trebao pozvati hrvatski narod na otpor njemačkom, talijanskom i madžarskom fašizmu te istovremeno na otpor formacijama koje se bore za monarhističku ili komunističku jugoslaviju?- posebice kada znamo kako su zapadni saveznici “slučajno” KPJ dali primat u odnosu na četnike) – moguće je kako tada okončanjem rata ne bi imali samostalnu hrvatsku ali ne bi i trpili komunistički teror u tolikim razmjerima – čini se kako bi bilo lakše kada bi sve bilo crno ili bijelo! Što bi to značilo “podržavao ustaški i nacistički režim”, a što “podržavao četnički i komunistički režim”? – ili je sve crno-bijeli svijet, odnosno krimen (fašisti i naši antifašisti – četnici i komunisti) ili postoji ipak i siva zona prema kojoj, a kada bi bili imalo pošteni – barem iz naše hrvatske prespektive – moguće je osuditi režime (ustaški i komunistički) te imati spomenik partizanu koji se borio protiv talijanskog fašizma, kao i onome vojniku NDH koji se borio protiv jugoslavenskih terorista (četnika i partizana) – a ako već treba suditi idejama i onima koji nisu bili otvoreno protiv tih ideja; što je komunistička ideja u odnosu na ideju hrvatske države?!

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Mali od kužine
  #4 Mali od kužine 4 kolovoza, 2017, 17:44

  Nije problem što Srbi misle o Stepincu nego što i papa nije baš siguran da je zavrijedio da ga se proglasi svecem. Jel’ itko čuo za ijedan slučaj u kojem je papa prije proglašenja nekog svetim tražio da se osnuje povjerenstvo i provjeri njegovo učešće u ratnim užasima i strahotama? Da papa bez zadrške je uvjeren u njegovu svetost ne bi niti tražio ičije mišljenje. Ali je i sam svjestan da Stepinac u najboljem slučaju nije ništa skrivio za vrijeme NDH ali da je baš nešto se iskazao u spašavanju ljudi i borio protiv fašizma isto nije istina. Bilo je puno onih koji su daleko više od njega napravili pa ne bi niti bilo fer prema tim ljudima da Stepinca proglase svecem. I drugo čega je papa svjestan je da nakon nedavno otkrivenih dokumenata britanske i američke tajne službe koji dokazuju direktnu umiješanost katoličke crkve i pape u pomaganju u bijegu nacističkim časnicima, među njima i ustaškom vrhu, ne bi bilo mudro još proglasiti svetim osobu za koju nije sigurno da nije podržavala ustaški i nacistički režim. Tim više što u NDH je bilo jako puno svećenika koji su se direktno priključili ustaškom pokretu i činili grozne zločine a Stepinac nije jednom riječju nikada osudio te svećenike kamoli poduzeo neke mjere kao njihov nadređeni. Tako da čisto sumnjam da će Stepinac uskoro postati svetac. A objektivno i nije zaslužio

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code