NACIONALNI KURIKULUM

NACIONALNI KURIKULUM

2. prosinca, 2017.
Print Friendly, PDF & Email

 

 

Piše: Saša Radović

Nema sumnje da se Hrvatska vraća u bajkovitu prošlost u prohujala stoljeća naših predaka, u mir i spokoj romantičnog stada koje slijedi svoje pastire. Kolinda i premijer Plenković, mentori radikalnih katoličkih udruga i konzervativnih političkih strančica, pod budnom kontrolom Kaptola – obećavaju nam blagostanje kakvo nikada nismo imali. Kolinda kaže: Hrvatska će biti najrazvijenija zemlja Europske unije i svijeta. To vam obećajem.”

Zlo od početka

Stigli smo do dna europskog dna, pa je jasno da se Kolindino obećanje ne odnosi na ovaj život, nego valjda na onaj drugi, zagrobni. Jedino moramo biti poslušni, ne trebamo razmišljati – i sve će doći samo po sebi. Kad umremo isposnički u hladnim sobama s praznim stolovima, možda doživimo to obećanje.

Za stvaranje Hrvatske kao najrazvijenije zemlje “onog drugog” svijeta potrebno je konstantno

stvarati uvjete, da stado bude apsolutno poslušno i da slijedi tvrd nacionalni i religijski identitet. To nedvojbeno rezultira radikalne anti stavove prema drukčijima po naciji, vjeri ili seksualnoj orijentaciji. No, takav anticivilizacijski nazor nije genetski ugrađen u ljudska bića. Zajedničko življenje tijekom tisućljeća stvorilo je kod čovjeka empatiju, ljubav prema bližnjem, toleranciju i uvjerenje da je činiti dobro bolje i snažnije od zla.

Kratka povijest Republike Hrvatske uči nas da to baš i nije tako. Zlo je od početka ušlo u sve pore nove države i poharalo svo ono dobro. Pohlepna hrvatska vlast pokrala je i opljačkala sve resurse koje su stvarale generacije Hrvata. Vrh tog ledenog brijega ove se 2017. godine pokazao u milijardskoj mega aferi Agrokor.

Iako je svima jasno da ćemo, mi hrvatski građani, pokriti i te milijardske dugove Agrokora –

kompletan sustav pljačke naroda ne pokušava se izmijeniti (nema nikakvih reforma!). Što više, pojačani su svi provedbeni mehanizmi da se dosadašnji neolibaralni kapitalizam i crony

kapitalizam pretvore u klasični KRIMI KAPITALIZAM u najekstremnijem obliku. Rodijački

kapitalizam (crony) je konzumiran, jer su se svi važni rođaci, prijatelji i njihovi prijatelji ubacili u onu pogubnu viziju o “200 bogatih obitelji”. Sada se radi na širem planu, nacionalnog i religijskog identiteta. Naprijed mogu samo oni “ispravni”, ustrojeni po kaptolskim mjerilima.

Put ka stvaranju “ispravnog” stada isključivih stavova prema drukčijima bez obzira na to je li riječ o drugoj naciji, vjeri ili progresivnijem razmišljanju, nije bio lagan. Pripreme su se vršile od samog početka hrvatske državnosti. Čvrsta veza vlasti i Kaptola počela je Tuđmanovim prijedlogom: “Osigurajte nam priznanje, i vratit ćemo vam imovinu.” I bi tako, u početku korektno, ali kasnije se otelo svim dogovorima. Umjesto Isusove skromnosti, Crkva je postala prebogata, glamurozna tvorevina. Po Ustavu RH, sekularna država Hrvatska, uz Poljsku i Mađarsku, skrenula je u opasni katolibanski fanatizam. Poslušno stado treba voditi od rođenja pa sve do smrti. Moramo naučiti živjeti po novim/starim uzusima življenja. Što prije to bolje, najbolje odmah od početka, od javnih vrtića, škola, sveučilišta, TV-a, radio emisija, tiska, bolnica i pogreba. Agresivno, prisilno, s nevjerojatnom upornošću, sve

jače i jače. Vraćanje u duboku i mračnu prošlost po religijskim vertikalama morala nije lagan posao i morao se godinama planirati i realizirati svaki dio nauka. Jedan segment vraćanja u prošlost je i oživljavanje mrtvog latinskog jezika. Papa Pio XII. smatrao je uporabu latinskog plemenitim znakom jedinstva i sredstvom protiv bilo kojega iskrivljavanja pravog nauka Crkve. Dio katoličke tradicije je i znanje osam kratkih molitava na latinskom jeziku.

Možemo se nadati da će se latinski jezik uskoro uvesti i u našu redovnu nastavu. Već je počelo.

Mrtvo slovo na papiru

Prva riječ novog školskog nauka je KURIKULUM što je latinski ekvivalent “curriculum vitae” – a znači prikaz života ili životopis. Kurikulum je novo ime za školski program. U jalovom brdu papira o školskim reformama piše da tih “kurikuluma” ima i više, spominje se: “Nacionalni kurikulum temelj je za izradu školskog kurikuluma.” Taj Nacionalni kurikulum valjda drukčije tretira našu naciju od ostalih manjinskih nacija koje žive u Hrvatskoj.

Žalosno je, tragično i pogubno što je taj kurikulum ili kako god se zvao – mrtvo slovo na papiru. Dok pokraj nas marširaju i prelaze ispred nas Bugari, Rumunji, Albanci, pa i neka afrička plemena, Plenković i njegova pregolema masa ministara – spavaju po pitanju kurikuluma. Vlade prije njih i oni godinama spavaju. Mali stranci pripremaju se za život modernog doba na sasvim drugi način nego mali Hrvati. U njihove školske “kurikulume” ulaze nova saznanja.

Zašto je to tako? Postoji samo jedan odgovor – naš sustav ne želi podnijeti nikakav pomak

unaprijed, bez Agrokora, Hypa i ostalih mega afera u kojima “200 obitelji” i dalje pljačkaju ostatke kostura Hrvatske. Uzimanje milijardskih kredita bez znanja i dozvole naroda, pa ni s dozvolom Hrvatskog sabora nije u skladu ni međunarodnih uzusa, ni moralnih norma. Mi građani Hrvatske nemamo pojma koliki su astronomski dugovi naše države, jer ne možemo vjerovati objavljenim podacima. Previše često vlada RH ne govori istinu (da ne kažemo: laže!) i daje lažna obećanja (sjetimo se obećanja o kupnji INE ili slično…). O moralu vlasti dovoljno je spomenuti sramotno, koruptivno kupovanje zastupnika, odnosno kupovanje vlasti. Nezamislivo u demokraciji kojom se kiti naša država.

Još jedan važan čimbenik u silnom otporu novog pristupa školovanju je Građanski odgoj i

obrazovanje. Zabrana dolazi s Kaptola i stranaka s predznakom Pavelićevog “U”. U pilot programu Građanskog odgoja u nekoliko riječkih škola ispitivanja su ukazala na “daleko veće poštovanje osoba koje su drukčije od mene.” A to je u potpunosti kosi s tendencijama okoštalog sustava.

Nove generacije odgojene u našem okorjelom, zastarjelom i konzervativnom školskom

“kurikulumu” neće se buniti na bilo kakve odluke svojih pastira. Zbog toga ne treba probijati

žabokrečinu školskog sustava – jer trebamo mlade, poslušne radikale s naglašenim nacionalnim nabojem i s jasnim religijskim identitetom. Oni ne smiju gledati “sa strane” – ugrađena su im pokrivala za oči kao kod konja koji vuku zaprege. Ti konji – ili naša djeca, mogu gledati samo u pravcu u kojem vuku svoja preteška kola.

Iz svega slijedi da ćemo Nacionalni kurikulum, temelj za izradu školskog kurikuluma” čekati jako dugo. U dugim godinama koje slijede, možemo se nadati samo minimalnim pomacima kojima će nas i dalje zavaravati vlada RH. O pravom Školskom programu iliti Kurikulumu (curriculum vitae) možemo samo sanjati.

Anno Domini MMXVII. T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu
 1. FRANO
  #1 FRANO 11 srpnja, 2018, 03:15

  TKO JE NAŠA OKTROIRANA PREDSJEDNICA, OBRAZOVANA STJUARDESA I KATOLKINJA.???

  NAŠA ,OKTROIRANA ,NEUKA I NADA-SVE KATOLIČKI ZATUCANA PREDSJEDNICA, NAMA, NAJBROJIJIM GRAĐANIMA HRVTSKE,ONIM ANTIFAŠISTIČKE SVIJESTI,ŠALJE RUŽNU PORUKU DA SE U HRAVTSKOJ UGNIJEZDILA SVIJEST NACI-KLERILANO- FAŠISTIČKA KOJU TREBA NJEGOVATI I ČUVATI U SVIM NJENIM SVOJSTVIMA,ZBOG ČEGA SE I LIČNO PREDICIRALA SVOJIM OVLASTIMA DA TO POTVRDI ,PA JE TO POTVRDILA ODLIKUJUĆI JEDNOG NEUKOG –KLERIKALNO-KATOLIČKI ZATUCANOG KRIžARA ZLOČINAČKE CRKVE U HRV ATA ,KAKVIH JE BILIO ,U ZAPADNOJ EVROPI NA TISUĆE ,POSLANI U SLUŽBU VOJNIH OBAVJEŠTAJNIH SLUIŽBI ZAPADNIH ,NACI-KLERIKALNO-FAŠISTIČKIH REŽIMA KOJI SU TE SVE POTOMKE HRVATSKIH QUISLINGA III-ĆEG RE ICHA UKLJUČILI U TERORISTIČKE HORDE ZAPADNE KRŠĆNEKE POŠASTI HLADNOG RATA , OBUČILI IH I PRETVORILI U OPĆI TEROR PROTIV SVIH DRUGIH I DRUGAČIJIH ,S OB RAZLOŽEN EJM DA SU ONI ,SVI TAMO ,NA DRUGOJ STRANI, NA ISTOKU , DRUGI I DRUGAČIJI ,JER SU USPOSTAVILI DRUGAČIJE DRUŠTVENE I DRUŠTVENO-PROIZVODNE ODNOSE KOJI SU U APSOLUTNOJ PROTIVRIJEČNOST ZAPADNOM ,KRŠAĆNSKO-KLASNO-KASTINSKOM SUSTAVU DRUŠTVENIH I DRUŠTVENEO PROIZVODNIH ODNOSA ,KOJI SE ZASNIVAJU NA ROBOVSKOM SUSTAV’U ODNOSA.
  PA ODLIKOVANI TERORISTA ,VODOINSTALATER, ŠTEDUL,S’OBZIROM NA STUPANJ NJEGOVE INDIVIDUALNE I DRUŠTVENE SVIJESTI U ČASU KADA SE ODLUČIO DA PRIBJEGNE NA ZAPAD ,U TERORISTIČKE HORDE ,NIJE IMAO SPOSOBNOST DA RASUĐUJE ŠTA JE TO POLITIČKI PERSPEKTIVNO ILI SUSTAVNIJE ZA NJEGOVU PERSPEKTIVU ŽIVLJENJA,OSIM DA GA SE KAO ZATUCANOG KATOLIKA,POTOMKA STEPINČEVSKOG NEKOG KOLJAČA-PLJAČKAŠA POŠALJE ,DA OPET U SLUŽBI ZLOČINAČKE CRKVE ,PODUMENTE I KROVNE ORGANIZACIJE EVROPSKOG TERORIZAMA,POŠALJE JOŠ JEDNOG NEUKOG ,ALI ISKRENOG SLJEDNIKA SVOJE CRKVE NA ZAPAD U ORGANIZIRANU HORDU TERORA ,ZAPADNOG –KATOLIČKO-ANTISOCIJALISTIČKOG LAGERA SA JOŠ JEDNOM SPRAVOM VIŠE ZA NASILJE I PROIZVOĐENEJ LJUDSKIH ŽRTAVA, A DA NIJE NI SVIJESTAN ŠTA TO ZNAČI.
  PA GESTA ILI ODLUKA ,NAŠE ,OKTROIRANE PREDSJEDNICE,IZASLNICE SVETE ALIJANSE, AVGANISTANSKE VOJNIKINJE I KATOLIČKI KRUNISANE GLAVE ,DA
  SVOJIM AUTORITETOM ,SVOJIM DRUŠTVENIM STATUSOM , POŠALJE PORUKU SVIM GRAĐANIMA HRVATSKE I ŠIRE ,A GARAĐANI HRVATSKE SU U NAJVEĆEM POSTOTKU ANTIFAŠISTI ,KOJI SU SE S’PUŠKOM BORILI PROTIV KATOLIČKOG, KRVOLOČNOG TERORA U DOBA III –ĆEG REICHA ,UTEMELJENOG U VATIKANU ,IZMEĐU III-ĆEG REICHA I ZLOČINAČKOG CENTRA ZAPADNOG KRŠĆANSTVA ,VATIKANOM, DA SE TERORIZAM ,AKO JE U SLUŽBI KATOLIČKE ZLOČINAČKE,KASTINSKE , CRKVE ,A ONA JE UVIJEK U SIMBIOZI SA VALDAJUĆIM KAPITALOM, ISPLATI, JER SE VREDNUJE KATOLIČKOM POSLUŠNOŠĆU I QUISLINŠTVOM ZAPADNOM KALSNO-PLJAČAKAŠKOM, SUSTAVU ODNOSA ,A ON JE KRŠAĆNSKI.

  Odgovorite na ovaj komentar

<