NOGOMET I BDP

NOGOMET I BDP

10. rujna, 2015.

 

Piše: Saša Radović

Dobar sam, jako dobar poznavatelj nogometa, baš kao i sav muški dio hrvatske nacije. Ima nas Hrvata po nekim statistikama oko 2 milijuna (bez dijaspore) – i svi mi znali bi sastaviti najbolju reprezentaciju Hrvatske. Neki od nas – barem u mislima, zaigrali bi bolje od Modrića i Mandžukića…
No, šalu na stranu, nakon poraza od Norveške zaista nam nije do šale. Nas, 2 milijuna pravih hrvatskih muškaraca, slabo je spavalo te subote na nedjelju 5. rujna 2015. Neki od nas, upitali smo se – kako je to moguće? Vrtio nam se film unatrag, u silno vraćanje lopte unatrag umjesto unaprijed prema onom Nylandu, norveškom vrataru. Više je bilo dodavanja prema našem golu nego prema njihovom. Spominjati pri tomu taktiku slično je Milanovićevoj priči o uspješnosti njegove vlade. Ukratko; jalov nogomet, jalov sustav kao i sve ostalo, jalovo, jalovo, jalovo…
Nogomet je najvažnija sporedna stvar na svijetu – ali ipak samo sporedna. No, taj vražji nogomet je ono što nas tjera da ne spavamo kad Mandžo promaši siguran gol, ili kad po sto i prvi puta Rakitić vraća loptu na našu stranu. Umjesto da gurne loptu tamo na onu stranu, da raspali prema Norvežanima, Talijanima, Bugarima! Ima li to nešto prokleto jalovo u hrvatskom nogometu, baš kao što je sve prokleto jalovo što nam dotakne vlada ili Hrvatski sabor? I evo paralele, nameće se sama po sebi – refleksija je to jalove vlasti, ne samo u nogometu, nego i u svemu hrvatskom. Vlast slaba, nacija nam slaba – kažu da svaki narod ima vlast kakvu zaslužuje. Što možemo, pokrijmo se ušima, najgore je kad vas udare direktno istinom u glavu – a ta istina je slaba, jalova, nikakva…
“Nije istina da smo slabi, jalovi i nikakvi! Imamo porast 1, 2 BDP-a!” – povikao bi naš elokventni i naciji dragi premijer Zoki, nakon obilnog ručka i obvezne druge butelje u Taču. Zatim je dodao jednu od svojih genijalnih izjava: “Da bismo sutra imali više, danas trebamo stati na kočnicu. Na istom smo brodu, on nije šupalj, ali oluja je…”.

BDP

Hm, BDP?! Golemi dio svekolikog puka pojma nema što znače ta tri slova. Problem je što i oni koji otvore Google ne saznaju mnogo više. Ekonomski rječnik iskazuje golu formulu i egzaktan postotak, ali ono iza, background – duboko je skriveni slijed zbivanja. (BDP, engleski Gross domestic product, GDP) je makroekonomski indikator koji pokazuje vrijednost finalnih dobara i usluga proizvedenih u zemlji tijekom dane godine, izraženo u novčanim jedinicama.
Dakle, prilično nerazumljivo, zar ne? Pa ipak, iz ovih teoretskih postavki moglo bi se zaključiti da BDP odražava standard nacije ili da je barem neka naznaka standarda. Uz veći BDP bilo bi logično da se bolje živi. Ali!!!
Svezu BDP-a i standarda građana moguće je vezati samo u uređenim i pravnim državama, ali ne i u Hrvatskoj. Mi imamo oštro podijeljene kaste, pa je nemoguće dobiti realne rezultate standarda u odnosu na porast BDP-a. Naša elita iliti umreženi koloplet političkog i kriminalnog lobija, svjetlosnim je godinama udaljena je od puka i zaštićena kordonima tjelohranitelja i specijalaca – Oni i puk, dva su svijeta dijametralno oprečna i razdvojena kao nebo i zemlja, vatra i voda, raskoš i glad… Prebogatoj kasti; gregurićima, lukovićima, todorićima, valentićima, linićima, lovrić-merzelicama i ostaloj eliti, kriza ili prosperitet nacije ne znače ništa. Imati 200, 300 milijuna eura ili milijardu na osobnom računu – znači ne misliti o nekom BDP-u, ili uopće se brinuti o naciji. A, oni imaju…
S druge strane je drukčija slika; imamo siromašne i jako siromašne. Tu je i slika takozvane kontejnerske kaste s pozadinom od zelenih plastičnih kontejnera, sa stotinama tisuća gladnih kopača. Kopaju, traže korice kruha i po koju odbačenu, trulu jabuku. S iste strane su i tisuće dječaka i djevojčica koji čekaju školski odmor i svoj jedini dnevni obrok iz školske kuhinje. Za ručak ili večeru njihovi roditelji nemaju kuna, a još manje eura.
Stari, pretjeruješ! – prigovorio mi je prijatelj.
Istina se koji puta čini pretjerivanjem, posebice na dijelu nemirnog i brdovitog Balkana koji zovemo Hrvatskom. A, istina rigidna i bolna je da tu žive – pljačkaši i opljačkani; vlahovići, vidoševići, sanaderi… – i oni bezimeni, obespravljeni, ovršeni, deložirani i gladni!

Porast od 1,2 posto

Vraćajući se na temu BDP-a, odnosno na pompozno najavljeni Milanovićev porast od 1,2 posto BDP-a, potrebno je spomenuti sljedeće: Kao prvo, porast od 1,2 posto je u okvirima statistike pogrješke. Dakle, taj podatak je neuvjerljiv i vrlo vjerojatno lažan kao što je lažan, na primjer Kukuriku “Plan 21”. Još bolji su primjeri “šarenih laža” koje nam serviraju s TV ekrana Milanović i Grčić o svjetlim perspektivama – ili Bauk sa svojim lažnim biračkim spiskovima.
Laži i prijevare za trenutak pustimo. Zatvorimo oči i pravimo se da vjerujemo našoj vladi – da je zaista porast BDP-a 1,2 posto i da zaista izlazimo iz krize.
Što mi imamo od toga?
Kao što se iz gornjeg može zaključiti, Hrvatska je strogo podijeljena na prebogate i siromašne. Pokušajmo zamisliti koliko će porast BDP-a donijeti milijunčića prebogatim, a koliko jada i bijede onim siromašnim, s ruba egzistencije? Prebogati će biti za “nijansicu” bogatiji – i to im ništa neće značiti. Ali će zato – i te kako značiti onima s ruba. Zbog nesrazmjera minimalnog porasta BDP-a i svakodnevnih poskupljenja, past će duboko, preduboko! 1,2 posto BDP-a je zadnja stvar o kojoj će kasta siromašnih i obespravljenih razmišljati.

Nogomet i jalove hrvatske vlade

Korist od lažnog ili od pravog porasta BDP-a za bijednih 1,2 posto imat će jedino golema buljumenta političkih parazita, članova interesne zajednice SDPHDZ. U predizbornoj kampanji SDP će na tisućama preskupih jumbo plakata objaviti izlazak iz krize – HDZ će obećavati još bolji BDP. Za naivni puk bit će to borba za vlast – za misleći dio Hrvatske, izborna farsa i dogovor o foteljama. Svojim milijunskim crnim fondovima bratske stranke osigurat će nastavak pljačke ostataka resursa Domovine. I nastavak prodaje obiteljskog srebra. Vlast i oporba i dalje će dijeliti zlatni kolač, debele saborske i rukovodeće plaćetine i privilegije. Obje vodeće stranke užasavaju se svake promjene i bilo kakvog smanjenja pregoleme administracije i ostalih parazita. Cca 800 članova interesne zajednice SDPHDZ s tisućama dobro plaćenih podobnih satelita i dalje će pljačkati svoj narod kao i u 25 godina “hrvatske nezavisnosti”. Bit će to nastavak pogubne hrvatske povijesti, nastavak jalovih hrvatskih vlada – u svemu osim u osobnom bogaćenju elite. Jalovost će se reflektirati i na sve segmente hrvatske zbiljnosti; od nogometa do našeg života!
Jedino što nije jalovo u premijerovoj izjavi je da Hrvatska konačno treba stati na kočnicu. No, to “stati na kočnicu” ne bi bilo dobro za dvije vodeće stranke. To bi značilo zaboraviti na pogubnu “hrvatsku šutnju”, izaći na ulice i glasno poručiti lopovima: “Dosta!” I zauvijek izbrisati iz hrvatske povijesti imena stranaka HDZ i SDP koje su opljačkale i izdale Domovinu.
“Ceterum autem censeo HDZSDP esse delendam”

Anno Domini MMXV./ 44. T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu
 1. leonardo dora
  #1 leonardo dora 18 rujna, 2017, 07:48

  Zdravo,
  Ovo je obavijestiti javnost da je gospođa Leonardo Dora, renomirani zajmodavac za osobni zajam, otvorila financijske mogućnosti za sve one koji trebaju financijsku pomoć. Trebate li trenutačni zajam za brisanje duga ili vam je potreban kapitalni zajam za poboljšanje poslovanja? Jeste li ikada odbijali od banaka i drugih financijskih agencija? Samo zato što smo ovdje za sve vaše financijske probleme. Mi pružamo kamatnu stopu od 2% javnosti, tvrtke i zajednice na jasan i lako razumljiv način, ove odredbe i uvjete. Nije potrebno provjeriti kredit, 100% zajamčeno.
  Pošaljite nam e-poštu na: ([email protected])

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code