LINIĆ SLIJEDI STALJINA

LINIĆ SLIJEDI STALJINA

31. srpnja, 2013.

 

Piše: Saša Radović

Prevruće ljeto, previsoke temperature i previsoka svakodnevna skakanja cijena svega i svačega – nisu svakome neugoda. Dapače, uspavanost puka i inertnost zbog sparine vrhuška koristi – za spas Hrvatske, za nove namete, harače, trošarine, nove i novije poreze. Proračun se mora napuniti, pred nama su dva-tri mjeseca odmora, ljetovanja… Golema buljumenta vlasti mora se dobro odmoriti. Brijunske i ine vile uz more ili uz jezera besplatne su za dužnosnike i njihove obitelji, ali održavanje tih ljetovališta nije besplatno – stoji milijune kuna, pa i eura. Treba tomu dodati poslugu, hranu, piće, tjelohranitelje, službena vozila, vozače…

NABIJANJE NA KOLAC

Neki od tih vrijednih dužnosnika skratit će ljetovanje. Milanović s dva pobočnika, Linićem i Bajićem, još uvijek jaše u punom galopu. Provodi se ideja velikog teoretičara i praktičara vladanja Josifa Visarionovića Staljina:“ Čovjek je kao vijak – što ga bolje stisneš, bolje drži!“ Slavko Linić u toj provedbi zdušno slijedi misli druga Staljina. Položio je zakletvu kao Titov pionir, pa SKOJ-evac, pa čelnik u SKJ, pa u SKH, pa u SDP. Taj hrvatski Vlad Tepeš, nabit će na kolac sve bakice koje prodaju salatu bez fiskalne blagajne. Ako kakav zločinac-konobar bude imao deset kuna u džepu previše – strogi ali pravedni Slavko zatvorit će lokal. Taj zli konobar ukrao je, opljačkao, tih deset kuna od svih nas, od države Hrvatske, pa i od samog Linića. Šuška se da neki ministri smatraju da takve kriminalce treba oštrije kazniti – možda da se zatvore lokali u cijelom kvartu? U svakom slučaju to je humanije od nabijanja na kolac namazan svinjskom mašću.

Ostaje pitanje što učiniti s onima koji pokradu mnogo, mnogo više od zlog konobara. U HTV-ovoj “Nultoj točki” 29. srpnja 2013. Linić bez trunke srama priznao je da on i Vlada štite velike lance (Konzum, Billa, Kaufland i dr.). Otvoreno u ekran izjavio je da su „inspekcije otkrile nepravilnosti i u velikim trgovačkim lancima, ali ih nisu zbog toga zatvorili.“ Dodao je nekoliko puta da ugostiteljima blagajna mora štimati “u lipu”i da će kazne biti rigorozne. U emisiji nije bilo govora o korupciji, a još manje o eventualnim provizijama!

Lako je shvatiti Linića. Ako se radi o milijunima eura ili nešto više, i on i ravnateljica Poreznog ureda, Nada Čavlović Smiljanec, nemoćno sliježu ramenima. Za obračune takvih velikih i kompliciranih poreza potrebno je poznavanje više matematike (derivacije, integrali, matrice)… Ni Slavko ni Nada nisu slušali, a još manje polagali matematiku iz drugog semestra. No, tu je još nešto. Onaj treći jahač (na drvenoj kobili), Mladen Bajić budno čuva i pazi da Slavko i Nada ne zapitaju tajkune: „Odakle vam to?“i „Jeste li platili porez na to?“

No, prizemne i sitne probleme bakica i konobara, s više ili manje truda, riješit će kordoni novih inspektora, poreznika i policajaca. Sve te kazne, porezi i maltretiranje „malih“ imaju svoj cilj – zaštitu nezakonito stečene imovine „velikih“, odnosno legalizaciju opljačkanih hrvatskih resursa. Svekoliki puk treba stisnuti, ugušiti, da ne diše, da ne gleda, da ne čuje… i zakonom legalizirati pljačku pretvorbenih i ratnih profitera.

POREZ NA OPLJAČKANO

Rješenje je Zakon o porezu na nekretnine, odnosno finese tog zakona. Pripreme se vrše sustavno i planirano. Početkom godine Linić je aktivirao plašenje puka tim zakonom, da bi nakon zastoja od nekoliko mjeseci opet zakon bio aktualan. U međuvremenu se radi na definiranju detalja: kako zauvijek eliminirati strah „velikih“ od konfiskacije opljačkanog, posebice nakon ulaska u EU!? Najvjerojatnija varijanta provedbe zakona je – Staljinov stav – maksimalno „stisnuti“ svekoliki puk!, svaku zakonitu manju nekretninu, stan, garažu, nadstrešnicu – solidno oporezovati. Dok puk grca u poreznim dugovima i ovrhama – nitko neće pitati gdje je i kako ta imovina pokradena ili opljačkana! Nekretnine i imovine, mjerene milijunima ili milijardama stečene „nesrazmjerno“ s primanjima – idu u legalizaciju!

Za tajkune se može uvesti plaćanje posebnog poreza na nezakonito stečenu imovinu! Lako je pretpostaviti da će takav porez biti „simbolično progresivan“, tako da će na golemu imovinu biti – simbolično malen! Vjerojatno će nekoliko tisuća tajkuna i tajkunčića povući i dio pohranjenog (često krvavog!) plijena iz inozemstva – da bi ga legalizirali na taj način. Vlada RH, izvlačenjem posljednje kune iz džepova gladnih staraca i osiromašenog puka, dobit će epitet najgore Vlade „od stoljeća VII.“ – ali i epitet spasitelja hrvatske kriminalne kreme.

Iako se ovaj aranžman čini blag i benevolentan prema surovim haračima i svakodnevnom „stiskanju vijaka“ – elita ipak strahuje zbog provedbe. Buđenje prekarijata (sloja obespravljenih) u svjetskim okvirima može se proširiti i na pasivnu hrvatsku javnost. Mogla bi se dogoditi nova 91′. Ovaj put bi novi dragovoljci znali odabrati pravu stranu prema kojoj se okreću puške. Popucali bi prozori na glamuroznim vilama, potonule jahte! Teško bi zaštitarska tvrtka DORH uspjela zaustaviti nove dragovoljce.

Ipak bi bolje bilo da spomenuti trio Milanović, Linić i Bajić zaustavi galop. Linićeva prijetnja zatvaranjem lokala zbog duga od deset kuna, a istovremeno svjesno i namjerno izbjegavanje potraživanja višemilijunskih dugovanja povlaštenih i prebogatih – ravno je izdaji svake ljudskosti i općih moralnih odrednica. A porezom na opljačkano – legalizirati opljačkano, sramota je svih nas!

Može se dogoditi ono što je drug Staljin previdio. Ako vijak previše stisneš – pukne!

 

Anno Domini MXXIII.T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu
 1. Premantura
  #1 Premantura 5 kolovoza, 2013, 11:54

  [quote name=”Ivan Pauletta”]Kada ministar Linić pokuša dovesti državu u red, sumnjivi bogatuni optuže ga da slijedi Staljina ili za primanje mita. :)))[/quote]
  Da, jer kažu … ne laje pas zbog sela već zbog samog sebe … :)))

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Ivan Pauletta
  #2 Ivan Pauletta 4 kolovoza, 2013, 21:22

  Kada ministar Linić pokuša dovesti državu u red, sumnjivi bogatuni optuže ga da slijedi Staljina ili za primanje mita. :)))

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Tržni inspektor
  #3 Tržni inspektor 2 kolovoza, 2013, 08:59

  Ne znam zašto autor ove teme toliko “riga svoju žuć” na ministra Linića?
  Sinoć je ministar lijepo objasnio (prenijeli su to svi tv-dnevnici) o čemu se ustvari radi.
  Ukratko, uvođenjem fiskalne (i ine) discipline po tržnicama, radi se o “smrti šverca i švercera”.
  Brani li ovaj autor “tako” šverc/švercere?!
  Nema samo “sitnog šverca”, jer “krupni šverc” najčešće počiva upravo na tom “sitnom” – “dilerskom švercu”.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code