OVAKO VIŠE NE IDE

OVAKO VIŠE NE IDE

10. studenoga, 2012.

 

Piše: Saša Radović

Netko laže da će nas Velika Britanija raširenih ruku primiti u svoje okrilje – u EU! Istina, pojam sve više profaniran u Lijepoj našoj, drukčija je. Otvoreno nam je, i čak prilično nediplomatski poručeno iz lijepog Londona da imamo previše otvorene, neprocesuirane korupcije i kriminala i da moramo dobro oprati pravosuđe.

O DORH-u koji igra igricu, „volim te – ne volim te“, i koji optužuje ili ne optužuje po podobnosti – bruji ne samo Europa nego i cijeli razvijeni svijet. Čelnik, Mladen Bajić, koji godinama štiti ratne i pretvorbene zločince, mogao bi biti Državni odvjetnik samo u Kazahstanu, Bjelorusiji i Sjevernoj Koreji.

Sažeti tekst iz zapisnika sa sjednice Odbora za europski nadzor održane 18. listopada 2012. (o ovom tekstu hrvatska javnost nije obaviještena).

 

Britanski parlamentarci u Odboru za europski nadzor zaključili su da u Hrvatskoj još ne postoji nezavisno sudstvo sposobno za otkrivanje i kažnjavanje sukoba interesa, korupcije i organiziranog kriminala. Citat: “Upitno je hoće li to biti postignuto do pristupanja EU?“. Neosporno je da Hrvatskoj predstoji još dug put do učinkovitog i djelotvornog pravnog sustava, navodi se u zaključcima Odbora. Članovi tog odbora ne vjeruju ni u punu suradnju Hrvatske s Haaškim sudom. Posljednji zaključak je da monitoring mora ostati i nakon pristupanja, te da je to jedina preostala opcija za EU.

MOMENTALNE SMJENE

Zašto nam naša ministrica vanjskih i europskih poslova, Vesna Pusić maže oči apstraktnim slikama i lažima? Zašto ne objavi istinu da nam sudstvo i tužiteljstvo zaslužuju momentalne smjene, a neki pojedinci i kaznene sankcije?

Nažalost, razlog neistina lansiranih iz resornog ministarstva nije samo operetno zavaravanje javnosti, nego i nešto daleko opasnije. To je javna podrška našem posrnulom i profaniranom pravosuđu, ali i pogubnoj intenciji Vlade RH da prikrije ratne zločine profiterstva i pretvorbenog profiterstva. Nakon izjave Milanovića, Miljenića, Linića… da se neće baviti vješticama, odnosno da se ne žele baviti oduzimanjem i procesuiranjem imovine stečene kriminalom i korupcijom u pretvorbi i privatizaciji – Hrvatska se javno deklarira kao zemlja legalnog kriminala u kojoj se štite zločinci.   

Nije čudno da nam Engleska i Europa okreću leđa. Sukladno ovakvoj izjavi, danas ili sutra, nakon uspješne oružane provale u Zagrebačku ili Poštansku banku, pljačkaši mogu mirno trošiti svoj milijunski plijen bez straha od policije i hrvatskog pravosuđa.

Po svemu se čini da je EU sve dalje, no to nije naš najveći problem. Najveći problemi uvijek dolaze iznutra, u ovom slučaju to je bahata Vlada koja gura svoje građane ispod ruba egzistencije.

Rješenje je teško, ali moguće. Treba probuditi hrvatski puk. Iako je politička elita svjetlosnim godinama daleko od siromašnog puka, zajednička je moralna kaljuža u kojoj se svi valjamo. Nema u Hrvatskoj „dobrih i loših“, u vlasti i u puku ostalo je samo ono loše! Vlast grabi što može, cijedi posljednje kapi svojih podanika novim i novijim haračima svih vrsta, s jednim jedinim razlogom; opstati što duže na enormnim primanjima i golemim privilegijama.

S druge strane ni puk ne zaslužuje bolje stanje, pasivno i kukavno prihvaća siromaštvo i očiglednu pljačku onog što je ostalo. Nitko ne zaustavlja arogantnog Linića u namjeri da uzme zadnji komad kruha sa stola nezaposlenih i staraca, ali i da oslobodi bogate nameta.

BAHATA VLAST

Iz gornjeg, moglo bi se zaključiti da ništa u Hrvatskoj ne valja i da se ništa ne može. No, takav negativistički stav ne vodi nikuda. Od goreg može biti gore, ali može biti i bolje. I loša vlast i loš puk mogu se popraviti, ali pitanje je kakvim modelom, mekim demokratskim ili tvrdim krvavim. 

Demokratski način podrazumijeva angažman 4.000.000 stanovnika, odnosno svih onih koji mogu danima živjeti i spavati na ulicama. Treba mirnim putem zaustaviti sve, od tajkunskih trgovačkih lanaca do kioska za sladoled ili novine, tramvaja, automobila… Linićev novi porez na imovinu kojom prelazi granicu egzistencije najvećeg broja građana do sada, zbog krajnje beskrupuloznosti, može imati pozitivan učinak – konačni i pravi otpor obespravljene i drogirane Hrvatske.

Bahati Markov trg mora shvatiti da ovako dalje ne ide! Mora se okrenuti od zaštite crnog kapitala, razvlastiti tajkune, konfiscirati nezakonito stečenu imovinu, radikalno očistiti pravosuđe. Treba prekinuti s neodgovornim zaduživanjem bez dozvole naroda, smanjiti goleme troškove političke elite, 270.000 korisnika državnog proračuna svesti na razumnu mjeru, Hrvatski sabor svesti na polovinu zastupnika, smanjiti broj županija, gradova, općina, ukinuti parazitsku masu agencija, plaćenih povjerenstava, odbora, savjetnika, ukinuti masu političkih parazita…

Ekonomiju moraju voditi stručnjaci, a ne političari – amateri, bez jednog dana radnog iskustva u struci.

A naša ministrica Vesna Pusić mora početi govoriti istinu o imageu Hrvatske u svijetu i istinu o prilazu u EU.

Anno Domini MMXll.  T                     

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code