VARGINALIJE

VARGINALIJE

16. prosinca, 2014.

kolumna-opljackano-LN

Piše: Saša Radović

Ovih se dana po kafićima šuška o privatnoj inicijativi ministara za oporavak i boljitak Hrvatske. Vijest je neprovjerena, ali ima realne temelje. U vrijeme Božićnih i Novogodišnjih blagdana pet ministara kreće na put oko svijeta u svrhu promidžbe Lijepe naše. Bauk, Vrdoljak, Maras, Grčić i Zmajlović kreću, svaki sa svojim službenim vozilom i vozačem. Kolonu vozila prati terenac s pet tjelohranitelja. Ministarske zlatne kartice vrijede diljem svijeta, tako da nema problema oko plaćanja goriva, hotela, trajekata… Kreće se ponajprije u Grčku, gdje će ministri ugovoriti nove investicije, a zatim prema Kazahstanu, Maleziji i dalje. Predviđen je odmor od nekoliko dana u Sjevernoj Koreji gdje će naši ministri izmijeniti iskustva s velikim vođom Kim Il- Sunom. Itinerer uključuje Australiju, Južnu Ameriku, te u povratku Afriku. Datum povratka nije određen.

Vijest je procurila s Gornjeg grada, a povod za put oko svijeta bio je skijaški izlet ministra Varge. Svojim izletom u luksuznom službenom audiju na zasluženi snježni odmor u Italiju, Varga se može smatrati idejnim začetnikom ove, hvale vrijedne, akcije naših ministara.

APSURD, GROTESKA, SRAMOTA

Priča koju će veliki dio čitatelja shvatiti kao grotesku – nije bez veze. Spomenutog puta oko svijeta vjerojatno neće biti – ali srž priče ostaje. To je potpuni krah svakog poimanja „nove pravednosti i pravDA-e“ ali i svake ljudskosti. O demokraciji je smiješno i govoriti. Naši ministri u svom podivljalom hedonizmu izgubili su sve kriterije. U državi koja 12. kvartal grca u recesiji – oni luduju, troše kao pijani milijarderi! Slijedi nekoliko bisera, službenih izjava institucija Republike Hrvatske:

Iz Ministarstva zdravlja tvrde da u Varginom izletu (a samim tim i spomenutom putu oko svijeta!) nema ništa sporno s obzirom da ministri službeni automobil s vozačem imaju na raspolaganju 24 sata dnevno, kažu iz ministarstva.

Genijalno obrazloženje dao je ministar uprave Arsen Bauk. Kaže da to nije u suprotnosti sa Vladinom odlukom da najviši dužnosnici koriste 24 sata dnevno službeno vozilo. On misli da je bolje da se putuje s vozačem da se ne bi, ne daj Bože, dogodila prometna nesreća. Postoji razlog zašto postoji takva odredba. Ministri su izuzetno vrijedna stvorenja i puk mora plaćati njihovu sigurnost. „S pravnog aspekta, to je u skladu s tom odlukom koja je bila na snazi i u prijašnjim vladama”, rekao je ministar Bauk.

Vargin izlet i virtualni put oko svijeta petorice ministara nisu kapitalni prigovori ovoj nenarodnoj vlasti. Nabava skupocjenih limuzina s kožnim, grijanim sjedištima, s desetak zvučnika i s bezbroj konja ispod haube, pa i respektabilna četa službenih vozača kojima je radno vrijeme 24 dnevno – nisu preveliko opterećenje u odnosu na desetke milijarda godišnjeg budžeta koje se bacaju na prenapuhanu upravu i privilegije elite. Prigovor i ono što se mora dogoditi u Republici Hrvatskoj je kardinalna promjena preskupog ustroja države. Danas (ne sutra!) treba na Zavod za zapošljavanje poslati 21 župana, 127 gradonačelnika i 429 načelnika. S njima moraju otići tisuće i tisuće masno plaćenih uhljeba, parazita, savjetnika, pomoćnika, zastupnika, vijećnika… Slijede bezbrojne komore, zavodi, uredi… Treba postaviti upravu na racionalnim temeljima po uzoru na razvijene zemlje.

Milanović i Karamarko ne žele, ali i nisu u mogućnosti razočarati svoje uhljebe i otjerati ih na biro rada. Ne mogu razočarati ni razmaženu elitu smanjujući privilegije. Reći će da je besplatno saborsko jelo i ljetovanje na Brijunima od 7 kuna dnevno, ništavno u odnosu na ukupne troškove države. O nekakvoj socijalnoj osjetljivosti ili uopće o moralu, veliki stranački vođe i beskrupulozno gornjogradsko društvo – nemaju pojma!

Vlast se neće riješiti ni skupih limuzina s vozačima, ni talijanskih skijališta, ni parazita kakvim se pokazao Varga. No, posljednje mrvice sa hrvatskih stolova sve brže nestaju – i nešto se mora dogoditi.   

NISU DOVOLJNE OSTAVKE

Što reći, osim otvoriti prozor i pljunuti na ulicu. Nije pristojno, ali sve je bolje nego pasivno slegnuti ramenima. Država zatrovana kriminalom, korupcijom i suludim privilegijama političke elite – nije država. Svojim zločinačkim zakonima i aktima – u koje se uklapa i blagoslov o ovom Varginom izletu u Italiju – Hrvatska je izgubila svaku demokratsku značajku.

Kao dragovoljac 1991. – 95., i časnik HV – stidim se takve svoje države. S obzirom da sam teško bolestan ne mogu se priključiti svojim „šatorskim“ braniteljima – ali poručujem: „Nisu dovoljne ostavke Freda Matića, premijera Milanovića i njegove proždrljive svite ministara – treba tražiti njihovu kaznenu odgovornost za rasap Domovine. I ne sam tražiti – nego to i provesti!“.

Anno Domini MMXIV./ 4. T

8 komentara

Uskoči u raspravu
  1. splićo
    #1 splićo 18 prosinca, 2014, 19:53

    a šta bi ti radoviću,,,vlast?,,,,,

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code