PRLJAVE TAJNE

PRLJAVE TAJNE

25. srpnja, 2014.

 

kolumna-opljackano-LN

Piše: Saša Radović

Neka institucije rade svoj posao“ nedvojbeno je najgluplja rečenica u Hrvata na koju se svekoliki puk grohotom smije. Ne treba tražiti uzrok smijehu, svi ga znamo. Ali ipak se moramo upitati – kad će se te institucije konačno probuditi iz 24-godišnjeg sna?

Tajne u Hrvatskoj postaju sve manje tajne. Vrapci na granama javno pjevaju o hrvatskoj korupciji kakve nije bilo na brdovitom Balkanu od stoljeća sedmog. Čak je i Hrvatska televizija za koju svi znamo da pjeva onako kako svira Gornji grad – počela iznositi prljavi veš svojih mentora: državne i lokalne uprave. U javnost je puštena javna optužba za teško kazneno djelo jednog Kukuriku moćnika – okosnice hrvatske vlasti. Vjerojatno taj „bogohulni“ napad na naš politički, ali i europski politički milje – nije primijetio veliki SDP-ov mag Goran Radman, jer u protivnom takva nepodobna vijest ipak se ne bi pojavila na ekranima.

PRILIKA ZA DINKA CVITANA

Tajna vijest koja više nije tajna nego ju je HRT učinio javnom, odnosi se na Ivana Jakovčića i na model kojeg je zdušno provodio dva desetljeća. Ujedno je HRT omogućio Dinku Cvitanu da promijeni smjer DORH-a i da na javnu prijavu kriminala najgore vrste ne zažmiri i ne okrene glavu – kao što je to godinama činio njegov prethodnik Mladen Bajić.

Za opće civilizacijske pojmove ovo je horror priča – no to je u Lijepoj našoj uobičajen, normalan događaj, na kakav se ne obazire ni Vlada RH, ni Hrvatski sabor, ni pravosuđe, ni policija, a ponajmanje DORH, SOA, POA, UDBA i slične institucije. Novi Državni odvjetnik mogao bi učiniti „da njegova institucija proradi“ – u pozitivnom smislu, dakako!

Nijemac Georg List u Istri 12 godina pokušava započeti projekt s polo igralištima u koji je uložio 5 milijuna eura. S obzirom na to da je 12 godina prilično dug period, te da je naišao na „papirnate“ probleme – zamolio je istarskog vrhovnika Jakovčića da ga primi i pomogne mu u realizaciji projekta. I dogodilo se ono na što bi svaki hrvatski investitor klimnuo potvrdno glavom, a Nijemcu se učinilo čudnim:

“Gospodin Jakovčić me pozvao u Poreč. Molio sam ga da me primi kako bih ga upoznao sa zaprekama na koje sam naišao u Motovunu. Susreli smo se u restoranu Cotton Club, a s njim je bio i Branko Curić. Jakovčić me saslušao i u jednom trenutku rekao sljedeće: `Trebali biste uplatiti 500.000 eura u tvrtku gospodina Curića i on će riješiti probleme u vašem projektu`. Te su me riječi šokirale” – izjavio je njemački investitor Georg List.

Dodao je i da im je tom prilikom odgovorio da mu takvo što ne pada na pamet jer je već skoro 300.000 eura platio najboljim svjetskim konzultantima za izgradnju polo igrališta i pratećih objekata:“Rekao sam im i da gospodin Curić nema nikakvog iskustva u polo projektima. Nakon što sam ih odbio, moj je projekt potpuno blokiran”.

Svaki komentar je suvišan. I gore spomenuti vrapci znaju da je to politički zločin najgore vrste, kriminal, korupcija, zloporaba službenog položaja, ucjena, reket, pljačka… Ako po običaju DORH ne gleda ni ne sluša HRT, pa isto tako po običaju zažmiri i začepi uši ako slučajno sazna za to – morat će se s europarlamentarcem Ivanom Jakovčićem (koja li sramota za Hrvatsku!) pozabaviti njegovi bruxelleski šefovi. Europa tolerira takvu sramotu u afričkim plemenima ili u Afganistanu – ali ne i u svojim redovima. Jakovčić, nakon spomenute javne objave – ne može sjediti između 751 europarlamentarca nego u Remetincu ili u Lepoglavi. Optužba na javnoj televiziji subjekt je kojeg se mora istražiti, a svako okretanje glave „institucija“ može se proglasiti pogodovanjem javno optuženima. U ovom slučaju teško može proći ignoriranje ili „hrvatski model“ – otvaranje istrage i stogodišnje trajanje te istrage.

STOGODIŠNJE ISTRAGE

Hrvatska javnost je naučila da trpi „stogodišnje istrage“ koje – ili zamru ili se pretvore u nedostatak dokaza, ali ne može trpjeti dovijeka podcjenjivanje razuma! Lijepi primjeri su: župan Valter Flego i bivši ministar Veljko Ostojić. Flego je drpio naš novac i podijelio ga sebi i svojima nezakonito podižući plaće. Ostojić je po poznatom istarskom modelu kupio jeftinu zemlju i urbanističkim kriminalom promijenio namjenu – te zaradio 24 milijuna kuna. Njihova kaznena djela su jasna kao dan i istraga je mogla biti gotova za par dana – no godine prolaze. Oni i dalje „rade svoj posao“ i mogu po volji, nekažnjeno ponavljati takva kaznena djela! Valjda do 2114. Flege i Ostojići naša su zbiljnost koja svakim danom eskalira – u negativnom smislu, dakako! Lista osumnji

enika, dužnosnika sve je veća. Uz župana Flegu i županicu Marinu Lovrić Merzel tu su i tri osumnjičena župana: za primanje mita, za korištenje luksuzne limuzine u privatne svrhe i za davanje mita (Vladimir Šišljagić, Danijel Marušić, Stipe Zrilić). Slijedi respektabilan broj osumnjičenih gradonačelnika: Knin HDZ (Rimac), Koprivnica SDP (Želježnjak), Supetar SDP (Marković), Imotski HDZ (Đuzel), Dubrovnik HNS (Vlahušić), Crikvenica (Rukavina), Gospić (Krmpotić), Beli Manastir (Doboš)… Za nabrajanje načelnika općina i ostalih dužnosnika kojima su ruke u pekmezu – trebale bi još dvije stranice.

LAKRDIJA PRAVDE

Gornja priča i lista osumnjičenih dužnosnika samo su kapi u moru zla koje vlada u Lijepoj našoj. Sve da se i dogodi čudo, pa da se nešto slično procesuira i osudi – to je lakrdija i ismijavanje pravde. Osim Sanadera koji je lukava isprika za našu karikaturu „hrvatske zbiljnosti“ – svi osuđeni političari-kriminalci sa smiješkom primaju svoje smiješne uvjetne kazne uz nekoliko sati „teškog“ humanitarnog rada. Uz to ostaju im ukradeni ili opljačkani milijuni.

Tajne sve više prestaju biti tajne. Samo u ovom tekstu spomenuto je slovom i brojem 16 imena i 16 tajni – koje više nisu tajne. Tih 16 današnjih navedenih, potencijalnih sudionika i tisuće nenavedenih i dalje razaraju ovu jadnu zemlju na brdovitom Balkanu. Hoće li konačno institucije početi raditi svoj posao? Ne karikaturu od posla kakvu danas rade te naše institucije – neprocesuiranje, ili smiješne i žalosne presude lopovima, ili oslobađanja kriminalaca – nego pravi pravni postupak i presude kao u pravim pravnim državama.

Anno Domini MMXIV./ LXI.T

 

Još nema komentara

Uskoči u raspravu
 1. Guest
  #1 Guest 27 srpnja, 2014, 08:41

  Ne treba plakati nad ničijom sudbinom, pa čak ni nad vlastitom kad se, zbog čačkanja oko tuđe imovine, “dobije po ludari”.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Korex
  #2 Korex 26 srpnja, 2014, 08:48

  Trebalo bi plakati nad sudbinom istrijana Nina – on je podguzna muha sebi samome, ali je “naš” pa mu možemo oprostiti što nas krade.

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Rade Koncar
  #3 Rade Koncar 25 srpnja, 2014, 16:25

  Kad Srbin ovdje pocme plakati nad sudbinom Nijemca – to moze znaciti samo jedno – da je njegova podguzna muha zvana – (neo)cetnik.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code