INCIJATIVA ZA II.HRVATSKU U PREMANTURI

INCIJATIVA ZA II.HRVATSKU U PREMANTURI

24. travnja, 2013.

 

Piše: Saša Radović

VII. okrugli stol Inicijative „Za ll. Hrvatsku“ u Premanturi, 21. travnja 2013. okupio je do sada najveći broj sudionika, 43! Interesantna izmjena misli vodila se oko IV. točke pod naslovom, „Ratno i pretvorbeno profiterstvo“. S obzirom na to da su konkretni i općepoznati slučajevi profiterstva jedna od stalnih tema Inicijative, težište diskusije bilo je traženje mogućnosti pokretanja postupaka.

(s dozvolom većine, objavljujemo sažeti dio zapisnika)

IV. točka dnevnog reda, uvodna riječ:

(Radovan) Prošla su dva desetljeća po pitanju zakašnjenja procesuiranja ratnog i pretvorbenog profiterstva. Zbog toga se do danas šteta povećala, po nekim procjenama, do brojke od stotinu milijarda eura. Pri tomu se uz milijardske zarade kriminalnog političkog miljea i njihovih satelita treba uzeti u obzir šteta nastala propašću privrede kroz napuštene i devastirane pogone, tvornice i ostalo. Danas nećemo spominjati detalje, bankarski kriminal, šverc nafte, oružja i drugo… Razmotrimo kako, nakon zločinačkog pokrivanja tog ratnog i pretvorbenog profiterstva od strane vlasti i posebice DORH-a, otvoriti Pandorinu kutiju?

Hrvoje podiže ruku.

 

(Hrvoje) Otvoreno je presudom Sanaderu, doduše nepravomoćnom.

 

(Radovan) To je minorna crtica, kap u moru i ne možemo računati da je to pravi početak. Osim toga Sanaderu nije oduzeta ni jedna lipa od pokradenih milijuna. Nećeš valjda reći i da je Čobankovićeva karikatura od presude neki pozitivni pomak. Pravi početak mora biti istodobno otvaranje procesa protiv općepoznatih ratnih profitera, temeljem stotina kaznenih prijava s dokazima i relevantnim sumnjama. U pretvorbenom kriminalu još je jasnija slika, 98% pretvorbe nezakonito je. Pokradene milijarde treba vratiti narodu. To je evidentirana činjenica i bilo koje svjetsko tužiteljstvo pokrenulo bi postupke. Hrvatska je izuzetak i po tom pitanju ne uklapa se u demokratske norme.

 

(Želimir) Godinama pokušavamo inicirati procesuiranja. Kao što si spomenuo, pretvorba je evidentni kriminal. Osim toga poslane su stotine, možda i tisuće kaznenih prijava, tužba, požurnica… Iako mediji, posebice službeni, nisu skloni objavama ove teme – ipak je objavljeno mnogo članaka u tisku, TV emisija. I portali su vrlo aktivni. Imamo i izdavaštvo, nekoliko knjiga je u opticaju. Što još možemo učiniti?

 

(Ivan) Internet! Smatram da je Internet najjači medij.

 

(Saša) Nije! Odnosno, jest, ali ne u Hrvatskoj. Neosporno je da je Internet najveći neprijatelj svih nedemokratskih iskoraka tamo gdje je informacija slobodna. No mi smo daleko od demokracije i pravne države. Cenzura je jaka i vijesti su filtrirane. Dovoljno je reći da 80% tiska financijski pokriva Agrokor i Adris. Slobodni portali jedva životare, a država i dalje štiti bogate lopove. Šansa koju je imala aktualna Vlada RH da uspostavi tužiteljstvo – prokockana je Milanovićevom sramotnom potvrdom Mladena Bajića za državnog odvjetnika.

 

(Antonio) Ne slažem se u potpunosti. Ti, Saša objavljuješ najveći broj članaka u Hrvatskoj o nedjelovanju institucija Vlasti protiv korupcije i kriminala. Stalni si suradnik portala Tjedno.hr, a prenose te i drugi. Posjetitelja portala svakim danom je više.   

 

(Franjo) Saša je u pravu. U internetu se događa sličan fenomen kao i kod dnevnog tiska, informacija je viđena, pročitana – i uskoro zaboravljena jer nestaje u vremenu i prostoru. Moramo računati i na to da konkretnu informaciju u novinama ili na portalima veći dio čitatelja preskoči ili ne primijeti.

 

(Borivoj) Nezavisni portali grcaju u problemima financiranja. Znate što se događa, kad nemaš para, a poderu se gaće. Ipak, moji poznanici i prijatelji, svi redom, prešli su na e-novosti. Dnevni tisak sve se manje kupuje.

 

(Radovan) Ako eliminiramo korumpirani tisak i državnu TV ostaju nam nezavisni portali i izdavaštvo, odnosno knjige. Knjiga se najviše boji naša korumpirana vlast. Knjige ostaju na privatnim policama i u bibliotekama. Generacije koje dolaze čitat će istinu o svojim očevima, kriminalcima, ubojicama, lopovima… Kao što je rekao Franjo, podaci u tisku i TV , pa i na portalima nestaju. Knjige ostaju za povijest.

 

(Branko) Po tome smo najjači, takoreći jedini. Od četiri autora knjiga koji pišu o hrvatskim aferama, trojica su iz Inicijative za II. Hrvatsku. Margetić, Radović i Petričić u svojim knjigama dali su više materijala zrelog za procese – nego što je skupilo cijelo hrvatsko pravosuđe zajedno s policijom, USKOK-om i DORH-om. Vjerujem da su i knjige Dražena Rajkovića vrijedne, nažalost nisam imao prilike pročitati.

 

(Franjo) Rajkovićev magistarski rad bio je pod naslovom „Hrvatski model financiranja Domovinskog rata“ no on radi i na istraživanju šteta prouzročenih pretvorbom i kriminalom.

 

(Saša) Najveći problem je u financiranju. Rastrošna vlast troši velika sredstva da onemogući naš rad. Kontrola svih medija, cenzura i eliminacija nepovoljnih vijesti – skup je posao. Za razliku od njih, mi trošimo tisuće sati svoga rada bez naknade zbog nekakvog boljitka svekolikog pasivnog i bezvoljnog puka. Da nije bilo donacija Radovana Smokvine za tiskanje knjiga, naš trud ostao bi uzaludan.

 

(Bruno) Margetić je otišao korak dalje. On već 40 dana štrajka glađu. Traži javno priznanje istraživačkim novinarima za otkrivanje korupcije i kriminala.

 

(Nermin) To je jalov posao. Nikakva korist što će netko odati priznanje s figom u džepu.   

 

(Saša) Svi mi trebali bi dobiti priznanja, no Domagoj je daleko ispred svih nas. Domagoj Margetić je najzaslužnija osoba u Hrvatskoj za neku buduću demokraciju i uspostavu pravne države II. Hrvatske. Razotkrio je do detalja najveću milijardsku mega aferu Hypo i niz drugih afera. Da imamo tužiteljstvo, s njegovim podacima očistili bi Hrvatsku i bili bi već odavno u EU. Milijarde opljačkanog kapitala bile bi u Hrvatskoj, ne bi bilo državnih dugova, a prebogatih tajkuna bilo bi možda 26 – a ne 263 koliko ih ima danas!

 

(Radovan) Svaka akcija, pa i ovaj Margetićev rizični potez štrajka glađu, pozitivan je pomak. Moramo nastaviti traženje modela otvaranja procesa protiv ratnog i pretvorbenog kriminala.

Završit ćemo ovu IV. točku konstatacijom da pripremamo izdavanje dviju knjiga s temama o stanju u Hrvatskoj.

Okrugli stol završio je u 22,30 sati. Svi zaključci ostaju za internu upotrebu Inicijative.

 

Anno Domini MMXIII. T

4 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code