CRNA ISTRA

CRNA ISTRA

25. travnja, 2014.

 

kolumna-opljackano-LN

Piše: Saša Radović

Najveći poluotok u Hrvatskoj ima najveći postotak korupcije i kriminala po glavi stanovnika u Europi. Svaki od nas 208.055 stanovnika Istre poslušni je podanik velike Obitelji IDS-a i moćnog capo di tutti capi-ja Nina Istriana. Možda to neki prpošni istarski revolucionar, uz čašu vina u ruci, ne želi priznati, ali činjenica je da IDS redovito dobiva na izborima. Po demokratskim uzusima moramo svi priznati volju većine, dakle vlast vladajuće Obitelji. Osim toga, nitko od tih 208.055 podanika Obitelji ne podiže glas protiv – i oni najvatreniji spuštaju glavu i gledaju u pod. Povijest, učiteljica života, naučila nas je da budemo pokorni. U dugim tisućljećima egzistencije na ovim prostorima istarski čovjek naučio je da mora poljubiti ruku gospodaru. Bilo je mnogo tih gospodara, nakon svakog „oslobođenja“ Istre imali smo novog.

Stojim uz šank s prijateljem Klaudijem. Bio je gorljivi protivnik Obitelji, ali nedavno je Nino zaposlio njegovu kćerku. Slušam njegov novi, drukčiji monolog:

Isplati nam se, najrazvijenija smo regija u Hrvatskoj – u mega aferama vrtjeli su se kod nas u dva desetljeća milijuni, pa i milijarde. Najveći dio popapao je capo i njegovi kumovi – ali ostalo je po nešto i nama. Znamo da su sve te afere bile kriminalne, ali i crni kapital ipak je kapital. Ostala nam je TDR najveća tvornica duhana na Balkanu, Rockwool tvornica kamene vune, uskoro ćemo imati i Plomin 3 na ugalj, golf terene, marine, apartmane, hotele… Prije nekoliko godina bili su neki protiv našeg Nina, bila je tu i tamo poneka pobuna, kojekakve peticije i slično, ali danas svi zajedno živimo u miru i skladno. Imamo čvrstu infrastrukturu svih privrednih subjekata, upravnih ureda, institucija, policije, carine, sudova… DORH po običaju okreće glavu kad treba i kad ne treba. Capo Nino u taj monolitni stroj ubacio je 3000 svojih, provjerenih kadrova – rukovoditelja u svim strukturama. Pri vrhu piramide obitelji je i njegov župan Valter Flego. Valter se doduše, zaigrao i nezakonito si povećao plaću, drpio nekoliko stotina tisuća kuna – ali to ćemo riješiti… U Obitelji gdje poštujemo omertu (zakon šutnje), sve je moguće.

NAŠ NAJKORUMPIRANIJI POLUOTOK

Ispijam čašu crnog vina, plaćam i mašem rukom Klaudiju. Osjećam mučninu u želucu.

Lako je promijeniti mišljenje, zažmiriti – ako se isplati! Teško je živjeti bez grižnje savjesti u močvari crnog kapitala gdje je jedini model funkcioniranja krađa i korupcija – ali Istra živi! Građani našeg najvećeg i najkorumpiranijeg poluotoka prihvatili su – da bilo kakva aktivnost u Istri mora početi blagoslovom Obitelji. Zna se da i zaposlenje čistača ulice mora odobriti Ivan Nino Jakovčić. Capo di tutti capi Nino prihvaćen je kao posljednji neprikosnoveni gospodar Istre.

Nakon posljednjeg „oslobođenja“ 1990. godine, Nino je oteo Istru od Tuđmana i zadržao je do dana današnjeg. Znao je vladati i dijeliti plijen, pa je vrlo brzo postao miljenik Tuđmana, Račana, Sanadera, Kosorice i Milanovića. Tada mlađahni capo Nino razvio je posao na političkom planu, ali paralelno i na onom „drugom“. Zaštitni znak Istre nosi u sebi tri značajke; mega afere, duhan i droge. Moćni albanski narko lobi ima u Istri jedno od svojih uporišta. Golemi crni kapital stvaran dva desetljeća nije ostajao samo u Obitelji, nego je djelomično usmjeravan prema Zagrebu – kao i prema suradnicima, domaćem i inozemnom krim miljeu.

RAĐANJE OBITELJI

Capo Nino počeo je uspon bratimljenjem s Jorgom Haiderom, prvakom austrijske fašističke stranke i autorstvom urbanističkog „istarskog modela“. Hajderov plan bio je – „Koruška do mora!“ Ninov model bio je kupiti jeftino zemlju na kojoj se ne može graditi – i nakon urbanističke promjene namjene – skupo prodati građevinske parcele. U deal-u je uvijek i korumpirana lokalna uprava ovlaštena za urbanizam. Prvi veliki posao bio je pretvaranje milijuna kvadrata prirodnog parka intaktnog Brijunskog priobalja u građevinsku zonu (zarada 194 milijuna eura). U milijardske igre Nino uvlači Pašalića i Tuđmana (plan o bankama!) te mega afera Hypo godinama trese Hrvatsku. Nino, uz velike igrače (Sanader, Walter Wolf, Striedinger, Kulterer i drugi…) dirigira poslove. Iz afera Dragonera – Barbariga, Arenaturist, Dajla, Bankomat i mnoštvo drugih, izvlači se novac za Obitelj. Samo u aferi Rockwool govori se o korupciji od 25,2 milijuna eura. Ninov model urbanističkog kriminala koristili su; bivši ministar Veljko Ostojić (zarada 24 milijuna kuna), načelnik Općine Gračišće Ivan Mijandrušić, Nadan Vidošević i „stotina drugih“ (kako javno navodi Damir Kajin). Model je kopiran i izvan Istre. Anđelko Leko prenamjenom je zemljišta na otoku Visu zaradio 6 milijuna eura. Ima toga još, istarski model je i apartmanizacija pod fiktivnim „golf terenima“ (Dubrovnik, Srđ, Istra).

U zadnje vrijeme Nino je usporio. Prije nekoliko godina „kupio“ je istarsko selo Sveti Juraj i po uzoru na film Kum – izgradio sebi grad sličan Corleoneu na Siciliji. Sada, kao sommelier (vrhunski poznavatelj vinske kulture), Nino sve više provodi vrijeme u svom vinskom podrumu. S istančanim osjećajem opasnosti shvatio je da nisu sasvim bezazlena pitanja – kad će početi ispitivanja porijekla imovine Kalmeti, Paviću, Liniću, Todoriću, Ježiću, Štroku, Končaru, Vrhovniku… – pa možda i Jakovčiću? Zna on da se to može dogoditi samo onome tko ispadne iz igre – ako je neposlušan ili ako izgubi argumente za prokazivanje onih iznad sebe! No, opasnost postoji, jer domino sistem može povući mnoge. Osim toga – u praktičnom smislu – Hrvatska više od desetljeća, sve do 23. travnja 2014. nije imala Državnog odvjetnika. Ako se „zvjezdana konstelacija“ promijeni – svašta može biti.

Iz svoga privatnog kamenog grada – latifundije Sveti Juraj, capo di tutti capi vlada s Obitelji i bavi se savjetovanjem i businessom. Proizvodi (s Todorićem) sok Ginettu kojeg nitko ne pije niti ne kupuje, ali uspijeva vraćati mjesečne otplate kredita nekoliko puta veće od županske plaće. Nitko ne pita, odakle mu?

HRVATSKA SRAMOTA

Iz lokalnog okružja Istarske županije prelazimo na područje cijele Hrvatske. Gospodara Istre, Ivana Jakovčića na širi plan izvlači Zoran Milanović. Glasovi Istre bili su prijeko potrebni Kukurikuu. Iako je znao za Jakovčićevu nezakonito stečenu imovinu, sumnjive kredite, sukobe interesa – te za kriminal i milijunsku korupciju u svim istarskim mega aferama, Zoki je čvrsto stisnuo očne kapke i začepio uši da ništa ne vidi i ne čuje. Izbori u prosincu 2011. dobijeni su – ali izgubljeno je mnogo, takoreći, sve! Milanović i SDP, uz niz promašaja – uvlačenjem Nina profanirali su hrvatsku vlast i definitivno označili Hrvatsku zemljom kriminala i korupcije.

Nažalost, na tome nije stalo! Dogodilo se najgore od najgoreg – nešto što ni jedan hrvatski građanin ne smije „progutati“. Svu našu bijedu i jad što služimo mafiji i kriminalu, do sada smo barem skrivali od razvijenog svijeta – a sada javno priznajemo Europi da nam je država moralna karikatura. Milanovićeva lista sa šefom istarske Obitelji za europarlament – sramota je za sve građane Hrvatske. Ivan Jakovčić zastupat će Hrvatsku u EU(?)! Na užas 4,5 milijuna hrvatskih građana i cijele dijaspore!

Ima li Hrvatska nešto ili nekoga da je spasi od najveće sramote – prezentacije naše države jednim Ninom Jakovčićem? Imamo li neki DORH, USKOK, nekog Dinka Cvitana ili bilo koga da nas zaštiti?

Anno Domini MMXIV./XXII. T

 

4 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code