MASKE SU PALE

MASKE SU PALE

5. srpnja, 2013.

 

Piše:Saša Radović

Na izvanredni sastanak Inicijative za Drugu Hrvatsku, 3. srpnja 2013. došlo nas je svega desetak, jer nismo stigli obavijestiti ostale. Dogovorili smo se da nema saziva telefonom ili mailom, pa imamo unaprijed fiksirane termine redovnih sastanaka. Opreznost i strah od kontrole komunikacija uvukao se u sve pore društva. Vratilo se ono olovno vrijeme kad su drugovi u kožnim kaputima kucali na vrata u poznim noćnim satima. Kožni kaputi više nisu u modi, ali oni dolaze. Ne mora priča uvijek završiti u Remetincu ili u psihijatrijskoj bolnici, ali sigurno će se dogoditi otkaz na poslu, slomljena rebra, razbijena glava. Loša riječ, rečenica u eteru ili u kafiću, pa čovjek padne na ulici, posklizne se…

S pristankom članova Inicijative prenosimo dio polemike.

 

SIMBOLIČNA LUSTRACIJA

 

–  „Ljudi, uspjeli smo! Završili smo ovaj dio posla, čestitam svima“ poručila nam je razdragana Vesna Pusić – počne Radovan.

–  Kome čestita, nama ili njima? – pita Ivan.

–  Mislim da to više nije važno – reče Franjo i nastavi. – Pusićka ima pravo kad tvrdi da su završili „ovaj dio posla“. Legalizirali su pljačke i ubojstva na europskom, pa i svjetskom nivou uvlačeći se pod zaštitu i skut Europske unije.

–  Varaš se, Franjo. Europa će inzistirati na poštovanju europskih pravnih stečevina. Hrvatska će morati postupiti u skladu s pravnim propisima Europske unije, te između ostalog izručiti Josipa Perkovića. Nadam se i da će Njemačka inzistirati na lustraciji, barem na simboličkoj razini – oponira Marijan.

–  Imaš više od 50 godina, a još si balav – odgovori Franjo i nastavi. – Maske su pale! Hrvatska je mali div među velikim patuljcima. Hrvatska Mreža jača je od cijele Europe. Ujedinjene su dvije najjače stranke SDPHDZ, europski krim milje, udbaška elita – i golemi crni kapital. Sve to željeznom rukom koordinira i vodi novi val mladih hrvatskih političara.

–  Pretjeruješ! – oglasi se Jakov.

–  Hm, mislim da ne pretjeruje – prekidam ja i dodajem. – Na Lex Perkoviću (Perkovićev zakon) i na zaštiti ostalih udbaških ubojica Zoran Milanović i njegovi poletarci pokazali su svu snagu i brutalnost tog novog vala. Ostarjela udbaška elita prenijela je Sanaderu, Karamarku, Milanoviću i ostalima stogodišnja iskustva Oktobarske revolucije, Staljinovih čistka, škole NKVD-a, Kumrovačke škole… Tu su još živi i zdravi veliki mentori, Manolić, Perković, Boljkovac… Aktualni Tuđmanovi sljedbenici, Karamarko i Milanović zajednički nastavljaju posao.

–  Da, da, Zoran je veliki borac, na kraju 12. runde zabio je svoje oštre zube u grlo Angele, Barrosa, Francuza, Engleza… – reče Željko.

–  Draga gospodo, odlazite u stranu. Od drveta ne vidite šumu. Zoran, Tomislav i poletarci otišli su dalje – upada Darko i nastavlja. – Moramo shvatiti Lex Perković na pravi način. Ostarjeli Titovi Udbaši pri kraju su svog životnog puta i nisu srž ovog problema.

–  Pa, što je onda taj sramonti Lex Perković? – ratoborno pita Marijan.

–  Zaista, Marijane, nikada nećeš odrasti – nasmije se Darko i dodaje. – Naš temeljni problem, i materijalni i moralni, je crni kapital, opljačkana imovina. Ni u jednoj tranzicijskoj državi nema 260 prebogatih multimilijunaša (svaki ima više od 30 milijuna dolara) i stotina „sitnih“ milijunaša. Opljačkali su svoju Domovinu. Obrana tih zločinaca i njihovih crnih milijarda njihov je problem i naš problem.

–  Pretjerujete s tim milijardama. Milijarda je veliki broj, to je tisuću milijuna – upada Jakov.

–  Hm, samo Todorić ima 582 milijuna eura, dakle preko pola milijarde. A tih „domoljuba“ ima mnogo, neke znamo, ali ima ih i dobro skrivenih. Pljačke u Hrvatskoj zaista se mjere milijardama – odgovara Darko.

Stanka. S terase Safari bara na Kamenjaku, najljepšem prirodnom parku Europe puca pogled ka horizontu, ka Italiji, još jednoj posrnuloj članici zajedičke Europe. Koliko nas je posrnulih u toj Europi?

Pijemo vino pomiješano s komadićima voća, u cjeniku piše da je to sangrija. Tišinu prekida Radovan.

–  Darko je u pravu. Milanović je otkazao poslušnost europskim liderima i u zadnja dva dana prije ulaska u EU bezobrazno prekršio dogovore. Iskazao je rijetko viđenu aroganciju u diplomaciji i oštro poručio da hrvatske zločince nitko nema pravo dirati. Sasvim je svejedno jesu li to udbaški ubojice, ratni ili pretvorbeni zločinci, pljačkaši ili politički kriminalci. Ostarjeli Udbaši samo su naizgled u prvom planu – završi Radovan.

–  Hoćeš reći da cijeli igrokaz i pokazivanje oštrih Zoranovih zuba ima za cilj zaštititi tajkune i opljačkanu imovinu – opet se javi Marijan.

–  Bravo, konačno si shvatio ono o čemu cijelo vrijeme govorimo – odgovori Franjo i nastavi. – Ako jedna mala Hrvatska ima toliko snage da zaštiti udbaške ubojice, ma gdje oni ubijali po Europi ili po svijetu, nema sumnje da će obraniti i svoje pljačkaše. Milijarde deponirane u svjetskim poreznim oazama Vlada RH branit će ako treba oružjem, vojskom, objavom rata…   

–  Davat ćemo europskim „pravednicima“ preprodavače kino karata, sitne dilere i tramvajske džepare. Policija je već locirala 28 osumnjičenika, 22 ih je privela, isporučit će ih – kaže Josip.

–  Ali, neće izručiti 19 ubojica, jer su ubijali prije 2002. godine! – doda Antonio.

MREŽA UBOJICA

Opet stanka. Ispijamo ono što zovu sangrija. Tmurna lica i odsutni pogledi prema horizontu. U ovom bezizlazju, jadu, treba malo humora da svi skupa ne zaplačemo.   

–  Ja sam bio u Wiesbadenu 1999. godine kod svog prijatelja Milana. Bio je dugo u Njemačkoj, zaradio, izgradio kuću, ima porodicu –  kažem i nakon kraće stanke nastavljam sa smiješkom. – Sada razmišljam kako sam pogriješio. Milan je moj najbolji prijatelj, ali je bogat. Mogao sam ga ubiti, isprazniti kućni sef, uzeti dragocjenosti!

–  Ah, ti s tvojim crnim humorom – prekida me Bruno.

–  Nije crni humor, nego crna zbilja – reče oštro Radovan. – To je bilo prije 2002. godine, tada smo mogli ubijati i klati po Europi i nikom ništa. Zoran i njegov najbliži suradnik Mladen Bajić bi nas zdušno zaštitili. Po genijalnom i sramotnom Lex Perkoviću doživjeli bi slobodni i sretni – duboku starost.

–  Apsolvirali smo današnja temu –  kaže Ivan i dodaje. – Dva, tri dana, Lex Perković vukao se po medijima, već danas sve je zamrlo. Jasno je da ulazak u EU neće donijeti nikakve pomake. Mreža ubojica, pljačkaša i hrvatske vrhuške netaknuta je, spremna! Slijedi inkasiranje novih milijarda, na redu je prodaja cesta, otoka, rijeka, šuma… Nešto će ostati za Kajmanske otoke, Djevičanske otoke, Luksemburg…

U 21 sat isključujemo diktafon, a Ibrahim zatvara svoju bilježnicu. Kaže da će zapisi ostati za neka bolja vremena. Vadimo kune iz džepa i stavljamo ih na stol. Uvijek dijelimo troškove, no uskoro neki od nas neće moći sebi plaćati piće. Danas je to dvadesetak kuna, sljedeći mjesec bit će trideset ili četrdeset. A za dva mjeseca…? Morat ćemo na sastanke pozvati nekog tajkuna, nadajmo se da će nas počastiti.

Anno Domini MMXIII. T

6 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Igor
  #1 Igor 24 kolovoza, 2013, 07:52

  Zakotrlja li se tema o europskom uhidbenom nalogu u smjeru jednakih i jednakijih u Uniji umjesto da bude muljanje za spas jednog “zaslužnog” špijuna, nije isključena živahna principijelna rasprava među članicama od kojih su ove nove upozorene da zaista postoje razlike unutar iste zajednice. Činjenica je da je Hrvatska potpisala pristupni sporazum s diskriminirajućom odredbom, no sraz stavova unutar Unije nije ništa neuobičajeno, pa tako suci u Sudu EU-a često odlučuju o tome tko je u pravu i čiji su argumenti uvjerljiviji …
  nastavak na:
  http://www.forum.tm/vijesti/lex-perkovic-otvorio-novo-pitanje-tko-je-u-eu-jednak-tko-jednakiji-1000

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Lady Gaga
  #2 Lady Gaga 6 srpnja, 2013, 17:47

  Čitajući neke objavljene tekstove a usput i kometare, u zadnjih par tjedana stekla sam dojam da je pisac komentara visoko educiran u problematiku i vrlo dobro informiran ali da se pod imenima Brahman, Igor i Splićo predstavlja jedna te ista osoba ili barem njegova braća blizanci…

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Brahman
  #3 Brahman 6 srpnja, 2013, 10:53

  Tupavci koji stalno zazivate lustraciju shvatite jedno – lustracija je protivna temeljnim pravnim vrijednostima EU. Lustrirati se moglo tamo 90.-95. Sada više ne. Ništa, nada, nix – prošo’ voz..

  Perković ostaje tu gdje je, i drago mi je da vam izlazi pjena na usta jer su napokon maske pale i vidi se da vam je čak i mrzak stari diktator Francek i njegove odluke s početka postojanja države. Ali ok, to zorno potkrepljuje vaše licemjerje, jer se kunete u Tuđmana a nemožete provariti činjenicu da se okružio “udbašima” .

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Igor
  #4 Igor 6 srpnja, 2013, 08:53

  U jednoj, ne tako davnoj, tv-seriji :”Život na sjeveru”, jedan lik je depresivce, koji su u njegovo mjesto, na Aljasci, dolazili na grupnu terapiju – “kao turisti”, nazvao – “kmekavci-ma”. 🙂
  Zašto se to kmekanje (depresija) prenosi i na njihovu djecu koja se danas popularno zovu/osjećaju kao “groupie/darkeri”?
  Zašto, … kad znamo da ne postoji virus/bakterija depresije?
  Genetika?

  Ontopic: u neoliberalizmu, ne postoji lijevo-desno već “samo” “ispravno-neispravno”, s novcem kao, istovremeno, – jedinom “kulturom” i jedinim “Bogom”.
  Upravo kako, i ovaj autor, redovito započinje i završava svoje kolumne… brojeći (ne)označeni (ot)”tuđ”(eni) novac. 🙂
  Eto, “maske” su stvarno pale. :))

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code