PROŽDRLJIVA HOBOTNICA

PROŽDRLJIVA HOBOTNICA

18. ožujka, 2018.

 

 

Piše: Saša Radović

Ovih se dana događaju silne političke i prirodne turbulencije. Tri kapitalna događaja drmaju Balkanom, ili barem zapadnim dijelom Balkana. Priprema se prijedlog rušenja podpredsjednice vlade Republike Hrvatske, ministrice Martine Dalić. Ako bajna ministrica padne može se dogoditi čitav niz problema, može se raspasti HDZ, može pasti vlada, pa premijeru Plenkoviću neće biti drugoga nego odlazak u Bruxelles. Valjda će se prijatelj Juncker pobrinuti za njega. A, Hrvatska bez HDZ-a i ove vrlo uspješne vlade ne bi mogla preživjeti. Može se jedino raspasti. Od postojećih 20 županija moglo bi se proglasiti 20 samostalnih, slobodnih i nezavisnih država. Slično kao što se raspala bivša Jugoslavija.

Bilo bi šteta da naša ministrica ne preživi ovaj nepotrebni i neprijateljski potez oporbe. Svaki njezin televizijski nastup je impresivan i čista je ugoda za gledatelje. Na sva pitanja novinara, Martina Dalić odgovara dugim lijepo sročenim monolozima. Doduše, ti monolozi nemaju nikakve veze s pitanjima, ali djeluju umirujuće i simpatično. Ministrica nam poručuje da svakim danom sve više napredujemo i time umiruje uznemireni puk.

Što se tiče onog prijedloga opoziva, znamo da od toga nema ništa. Poslušno Plenkovićevo saborsko jato, ponizni Srbi, Romi i ostale manjine u Hrvatskom saboru, podignut će ručice – i ništa od rušenja drage nam Martine.

No pasaran

No, sve to nije ništa u odnosu na daleko veći problem, teško ili nikako rješiv. To je zločudna, bolje je reći zločinačka rodna ideologija koja nam prijeti izvana, posebice iz Europske unije. Lukavo i podlo skrivena je u Istanbulskoj deklaraciji. Nitko je ne vidi, jer je nema u tekstu, ali se osjeti njezin pogubni utjecaj i smrad onih trulih struktura sa Zapada. Zamislite samo da nam Šuica i Petirka ošišaju svoje bujne kose, onako na “nulu” i da javno obznane da su muškarci. Umjesto dvije zastupnice u EU, imali bi dvojicu zastupnika. To bi po Istanbulskoj konvenciji bilo moguće, ali srećom, tako nešto je ovdje nemoguće. Lijepa naša, po Ustavu sekularna država, koju neki zovu “katolibanskom džamahirijom”, ne želi da se mijenja rod i spol, kako tko hoće. Iz dubine srednjevjekovnog mraka izranjaju likovi; Stier, Ilčić, Bruna Esih, Brkić, Raspudić, presvijetli kardinal Bozanić i drugi zaštitnici hrvatskog morala. Glasno poručuju poslušnom puku: “No pasaran”! Ne ćemo ratificirati Istanbulsku konvenciju. Ne ćemo dozvoliti Šuici i Petirki da se ošišaju. Ne mogu ni pravi muškarci, kao što su Jandroković, zvani Njonjo ili vitez Reiner šetati gradom u ženskim haljinama ili, ne daj Bože, u mini suknjama. Ne želimo da nam Hrvatski sabor i cijela Hrvatska postanu crna močvara i kaljuža nemorala, korupcije i kriminala – iako novinari tvrde da se to dogodilo još davne 1990. i da traje do danas. Ti zlonamjerni i nepodobni novinari financirani su izvana od stranih sila, Soroša, Zuckerberga, Kim Jong Una i ostalih.

Na prvi pogled, čini se da se s ultra desnog krila otvara urota protiv Plenkovića, jer premijer tvrdi da Istanbulska konvencija nije ni zloslutna ni zločinačka nego da je OK. Ali, s druge strane stižu vijesti da naš premijer uz to svoje OK, drži “figu u džepu”, da je sve prijevara, spin, zamagljivanje očiju svekolikog puka. Umjesto reforma i malo više kruha na stolovima nude se, u maglu zamotane priče o imaginarnim strahovima.

I treći ružan događaj je pred nama; prirodna nepodobština, poplave na sve strane, topi se snijeg, kiša pada, klizišta – ruše se kuće… Slično se događalo prije nekoliko tisuća godina u Sodomi i Gomori. To središte raznih vrsta nemorala nije uništeno snijegom i poplavama nego sažgano sumporom s neba. Ali rezultat je isti!

Tri četvrtine vremena na vijestima TV i radio postaja, zauzimaju priče o sedam srušenih kuća i o poplavljenim podrumima. Stižu i slike reportera koji gacaju po ulicama u gumenim čizmama. Ipak, sve nije tako crno, u svakom zlu ima i dobra. Strašno je, ali dobro došlo da se sve zacrni pred očima i da se ništa ne vidi. Ona dva strašna događaja s početka teksta (sjetite se; ministrica Dalić i Konvencija) i ova Božja kazna stigla s neba, odmaknula su i naš puk i vladu RH od manje važnih, marginalnih, sekundarnih “problemčića”. Zaboravili smo na Agrokor, milijardsku i najveću koruptivnu aferu u Europi, na neophodno potrebne reforme, na stotine tisuća blokiranih građana, ovrhe, deložacije, raseljavanje i umiranje Hrvatske.

Uz sve to, u praznoj sabornici prolazi radno vrijeme zastupnika u usamljenim monolozima pojedinih vrlih oporbenjaka, zapravo u jalovim žalopojkama zbog promjene saborskog Poslovnika. Vladajući hoće da oporba ima što manje vremena za primjedbe, replike, da se što manje čuju bilo kakvi nepodobni prijedlozi. Drugim riječima, da ne bude bilo kakav “protiv” jedinoj, državotvornoj

Hrvatskoj Demokratskoj Zajednici.

Četvrtina građana gladuje

Pa, kad se probudimo i osvijestimo, udarimo se po čelu. Opet su nas prevarili. Sve te pričice, slike, suprotstavljena mišljenja, saborske svađe i svjetonazorska trabunjanja, ne mogu se jesti – a Hrvatska je gladna. Premijer Plenković na sva silna pitanja o Agrokoru, nestalim milijardama i o 160 Ramljakovih preskupih savjetnika, ima genijalan, pomalo papagajski odgovor – da se u Hrvatskoj dobro živi i da je on zaslužan za to! Ponovit će isto i na pitanja o reformama, korupciji ili o ministrici Dalić, ali neće komentirati činjenicu da jedna četvrtina naših građana gladuje. I vladi RH i premijeru svejedno je što se ovrhama za par tisuća kuna duga oduzima (bolje je reći; krade) krov nad glavom i da mladi stručnjaci i radnici, zajedno s porodicama odlaze, bježe što dalje od šahovnice i priča o svjetloj budućnosti. Ne žuri vlada s prijedlozima zakona koji bi barem odgodili nestajanje, ne samo naše nego i njihove države. S oblaka iz visina, zaslijepljena eurima i hedonizmom, elita ne vidi da se dolje događa democid, odumiranje ovog komadića Balkana koji zovemo Hrvatskom. Oni ne vide da će im se to razbiti o glavu. Rapidno nestaje ne samo naša nacija nego i sve ostale manjine koje žive s nama. A, golema bulumenta vlasti i pratećih uhljeba, najveća u EU (po broju stanovnika!), i dalje sisa posljednje što je ostalo na oglodanom kosturu Hrvatske. Ta proždrljiva hobotnica raste, sve je veća, sam Plenković je navodno uhljebio preko 4000 novih uhljeba. Uhljebljuju i ostali “rodijake” i prijatelje na tisuće slatkih zaposlenja gdje se ne radi ništa, ali plaće nisu loše. Imamo 4260 savjetnika koji rade za 2325 voditelja, a pomaže im 2263 zapisničara i još 2148 stručnih referenata. To je bilo jučer, danas ih je vjerojatno više. Agencijama, komorama, odborima, povjerenstvima i sličnim grupacijama – masno plaćenim, ni broja se ne zna. Jedino što zanima političku elitu je stabilnost, da njihov mandat traje do kraja i da “puni kao brodovi” požive u blagostanju i bogatstvu.

Lokalna uprava je po broju zaposlenika također na vrhu EU. U 429 općina, u 127 gradova i u 20 županija – tisuće vijećnika plaćeni su, umjesto da volontiraju kao u većini razvijenih, bogatih država. Plaćaju se tisuće i tisuće “službenih puteva” i honorari za nepostojeće poslove.

Najbolji primjer malim općinskim uhljebima, ali i onim velikim, pruža naša predsjednica Kolinda. Putuje, putuje i troši, troši… Uz 60 milijuna godišnje koliko stoji samo njezin Ured, tu su bačeni teški milijuni na grandiozna i konstantna putovanja u inozemstvo. Dakako, predsjednica ne putuje sama, uglavnom vodi čitave timove. Rezultate tih puteva (izleta) vidjet ćemo za nekoliko desetljeća – ili nikada! Sada predsjednica dijeli “šakom i kapom” odlikovanja po Argentini i donosi nam svoju novu titulu i povelju počasne građanke Buenos Airesa. Na diku i čast svih nas. Kad se vrati u bijeli Zagreb grad, vjerojatno će opet bezrazložno seliti svoj Ured po gradovima i selima Lijepe naše. Uz nove i velike troškove.

I na kraju, najgore od svega, blizu 4000 dragovoljaca i branitelja oduzelo je sebi živote. Nenarodna vlast je ubila sve ono za što su se borili i stvorili ovu karikaturu od države. Ti ponosni i jedini pravi domoljubi nisu htjeli živjeti u državi koja propada i životari na dnu, ispod repa svih tranzicijskih država. Bilo im je ispod časti.Koliko ćemo još izdržati?

Koliko će još spinova izmisliti maheri s Gornjeg grada? I hoće li ona sve veća, spomenuta, gladna hobotnica proždrijeti sama sebe? Jer više neće imati što jesti.

Anno Domini MMXVIII.

T

2 komentara

Uskoči u raspravu
 1. FRANO
  #1 FRANO 20 ožujka, 2018, 22:43

  SOCIJALISTIČKA EVROPA PROTIV KAPITALISTIČKE, PITAJU SE NEKI ,REKAO BIH, LJEVIČARI, KAKVU EVROPU TREBAMO.!!??

  ŠTA DANAŠNJOJ LJEVICI UOPĆE ZNAČI IDEJA EVROPE? A DRUGA , NE MANJE VAŽNA: ŠTO JE I TKO JE DANAŠNJA EVROPSKA LJEVICA=?
  NARAVNO, DA SE TAKVO PITANJE UOPĆE POSTAVLJA, UVJEK, KADA SE ZA NEKU NEPOZNANICU, BILO DRUŠTVENOG ILI PRIRODNOG KARAKTERA, ŽELII SAZNATI SUŠTINA.
  A ŠTO SE MENE TIČE,JA BIH PRIJE POSTAVIO PITANJE SEBI I SVIMA KOJI U TOJ EVROPI , KOLONIJI AMERIČKE IMPERIJALNE TVOREVINE, ŽIVE, A TKO JE DANAS , I ŠTA JE DANAS EVROPA? JA MISLIM DA ONA NEMA NI POLITIČKE NI DRUŠTVENO POLITIČKE FIZIONOMIJE. ONA JE ARENA, PROSTOR ZA NADMETANJE ROBOVLASNIKA TOTALNO I NEODGOVORNO , PREMA SEBI, A POSLI I PREMA SVIJETU SADAŠNJOSTI, ZA UNIŠTAVANJE LJUDSKE I PRIRODNE SUPSTANCIJE U TRCI ZA PREVLAST I APSOLUTNOG BOGAĆENJA.TOJ I TAKVOJ DUHOVNOJ KLIMI DAJE SVOJ PEČAT KATOLIČKA CRKVA KAO NAJDOMINANTNIJA KRŠĆANSKA TVOREVINA SA OSTALIM DIJELOVIMA KRŠĆANSKE UDRUŽBE.
  I, SADA SE PITAMO, DA LI U TOJ EVROPI POSTOJI NEKA UDRUŽBA,PRITISNUTA OVAKVIM SREDNJO-VJEKOVNIM TERETOM ŽIVLJENJA,KOJA POKUŠAVA UKAZATI NA SVE NEVOLJE KOJE LIČE NA PRAVO SREDNJOVJEKOVLJE VLADAVINE KRIŽARSKOG KRŠĆANSTVA.

  JA , A MISLIM DA TAKO REZONIRAJU MNOGI , NE SAMO U HRVATSKOJ , NEGO U ČITAVOJ EVROPI, DA TAKVA UDRUŽBA DRUŠTVENO-POLITIČKOG KARAKTERA NE POSTOJI.SVE NABROJANE , TAKOZVANE, LIJEVE ORGANIZACIJE NA OVIM EVROPSKIM PROSTORIMA VEĆ PEDESET GODINA SU U SIMBIOZI SA TAKOZVANIM DEMOKRATSKIM BLOKOM KRŠĆANSKE ORIJENTACIJE, ZA REVIZIJU POVJESTI, ALI ONE ANTIFAŠISTIČKE, NAZVAVŠI JE TOTALITARNOM, PA ZA NEKU RAVNOTEŽU DODAJU JOŠ NACISTIČKE,A ZNAMO TKO JE BILA ZAPADNA EVROPA OD 1939 PA DO 1945 GODINE, LOJALNA NACIZMU I UDRUŽENO RUŠILA SVE ŠTO JE DOTADAŠNJA CIVILIZACIJA IZGRADILA U SVIM PODRUČJIMA DRUŠTVENOG ŽIVOTA. .ČITAVA DRUGA POLOVICA DVADESETOG STOLJEĆA PROTEKLA JE U REVIZIJI ANTIFAŠIZMA, DODAJUĆI MU STALJINIZAM KAO , PO NJIMA, NAJODIOZNOJE OBILJEŽJE. I S PRAVOM SE TREBA PITATI TKO SU OVE TAKOZVANE LIJEVE PARTIJE NA EVROPSKOM TLU KOJE SE TOBOŽ POČINJU ORGANIZIRANO BAVITI DANAŠNJIM STANJEM TOTALNO OSIROMAŠENE EVROPE?I SVE ŠTO NABROJAH, TIČUĆI SE NJIHOVIH POLITIČKIH ORIJENTACIJA I DJELOVANJA, NIJE VRIJEDNO SPOMENA. VODE SE TEORETSKE RASPRAVE KAKO POPRAVITI STANJE UMJESTO KAKO PROMJENITI STANJE. NIJE NEPOZNATO MNOGIMA U EVROPSKIM TAKOZVANIM LIJEVIM STRANKAMA ILI POKRETIMA DA SE STANJE KLASNO USTROJENIH REŽIMA NE MOŽE LIJEČITI VEĆ GA TREBALO MIJENJATI JOŠ PRIJE 5O GODINA . ZBOG TOGA MORAM CITIRATI MARXA, VJEČITO AKTUELNOG, KOJI KAŽE:POVJESNO JE PRAVILO, KOJE JOŠ NIJE PROMIJENJENO, DA SE SUPROTNOSTI ZAJEDNICE NEJEDNAKIH MOGU RAZRIJEŠITI SAMO NJIHOVIM ZAOŠTRAVANJEM I DOVOĐENJEM DO TRAGIČNOG RASPLETA U KOJEM NESTAJE I SAMA SUPROTNOST. TO SE MOŽE POSTIĆI SAMO REVOLUCIONARNOM PRAKSOM PROLETERIJATA KOJI JE MATERIJALNO ORUŽJE I SRCE EMANCIPACIJE ČOVJEKA.= A ZNAMO TAKOĐER ŠTA JE TO OTUĐENI ILI OSAMOSTALJENI DIO KAKAPITALA KOJI JE KONDENZIRAN , NAROČITO, POSLIJE DRUGOG SVJETSKOG RATA U EVROPI I KOJI JE INSTALIRAO I ATLANSKI PAKT,REPLIKU SVETE ALIJANSE, DA ŠTITI I PROMIČE EKSPANZIJU KRŠĆANSKO-ROBOVLASNIČKOG USTROJA SVIJETA. NIJE NEPOZNATA NJEGOVA RATNO-HUŠKAČKA AKTIVNOST U EVROPI POSLIJE DRUGOG SVJETSKOG RATA, I RATNI POHODI, DIREKTNO ILI INDIREKTNO U AZIJI I AFRICI U CILJU APSOLUTNE DOMINACIJE ZAPADNOG KRIŽARSTVA. NAVODIM ,KRIŽARSTVA, JER SU SKORO SVI PREDSJEDNICI AMERIKE SVOJIM TRUPAMA U RATNE POHODE UPUĆIVALI SAVJET DA SU ONI KRIŽARI KOJI ŠIRE ZAPADNU KULTURU , DEMOKRACIJU I SLOBODU ONIMA KOJE OKUPIRAJU. KENEDI TO GOVORI SVOJIM VOJNIM SURADNICIMA U NAPADU NA KUBU, AJZENHAUER U ENGLESKOJ , 1944 GODINE , HRABREĆI SVOJE TRUPE , PRIJE ISKRCAVANJA, DA SU ONI KRIŽARI I TAKO SE MORAJU PONAŠATI. BUŠ PORUČUJE SVOJIM ESKADRONIMA NA IRAK DA SU ONI KRIŽARI KOJI DONOSE SLOBODU, KULTURU I DEMOKRACIJU ZAPADNOG KRŠĆANSTVA.ALI KARAKTERISTIČKNO JE DA VATIKA ,KAO BASTION KRŠAĆNSKE ZLOČINAČKE CRKVE ,KRVOLOČNE PRAKSE DJELOVANJA,A KOJI PROPOVJEDA,SA JAVNIH GOVORNICA ,MIR ,SURADNJU ,BRATSVO MEĐU LJUDIMA,JER SU LJUDI STVORENI NA SLIKU I PRILKU BOGA ,PA JE SVAKO IGNORIRANJE TIH PORUKA BOGOHULJENJE, ALI KAKO VIDIMO U PRAKSI,NIKADA SE NIJE OGLASILA PROTIV OVE TERORISTIČKE ZAPADNE SVETE ALIJANSE KOJA KROZ ČITAVU POVIJEST, OD SREDNJEG VIJEKA I PRIJE ,PA DO DANAŠNJIH DANA NIJE SE PROTIVILA ,UVJEK HEGEMONISTIČKO-OKUPACIJSKO-PLJAČAKŠKIM POHODIMA ,UPRAVO ZAPADNIH KATOLIČKIH ALIJANSI.
  NARAVNO , ZNAMO KAKVU KULTURU,SLOBODU I DEMOKRACIJU DONESOŠE AMERČKI OKUPATORI U KOREJU, VIJETNAM, ARAPSKI POLUOTOK, U IRAK, IRAN, AVGANISTAN ,JUGOSLAVIJU, UZDUŽ SJEVERNE AFRIKE , SA SVOJIM KRŠĆANSKIM SAVEZNICIMA, ZAPADNOM EVROPOM , A POSEBNO VELIKOM BRITANIJOM I FRANCUSKOM, NACISTIČKOM NJEMAČKOM KOJA SE SADA SAMO DRUKČIJE ZOVE.
  DAKLE , KADA SPOMINJEM AGRESIVNO IMPERIJALISTIČKI KRŠĆANSKI ZAPAD ONDA MISLIM NA UNIŠTENJE SVAKE IDEJE DRUGAČIJIH DRUŠTVENO-EKONOMSKIH ODNOSA.ZATO IM JE BIO POSEBNO VAŽAN STALJINIZAM KAO IDEJA KOJA SIMBOLIZIRA JEDAN DRUGAČIJI DRUŠTVENI SISTEM, DRUŠTVENO VLASNIŠTVO NAD SREDSTVIMA ZA PROIZVODNJU KOJE TREBA UNIŠTITI.SLEDSTVENO TOME TREBA SE SJETITI RAZNIH PROVOKACIJA ZAPADNE EVROPE UDRUŽENE SA SVOJOM MATICOM AMERIKOM, A POTKRIJEPLJENA DUHOM VATIKANA KOJI RAZNIM ISTUPIMA NAVJEŠĆUJE NEKO NOVO DOBA SA PUTOVANJIMA PAPE VOJTILE S KRIŽOM U RUCI I POD MANTIJOM ,MAČEM, A U SVIJESTI OKRUTNI ,KRV OLOČINI ZLOČINAC . OVO MAČEM, METAFORA LIKVIDACIJE ISUSOVACA PO JUŽNOJ AMERICI I ONIH DRUGIH SLUŽBENIKA SVETE MATERE CRKVE VOJTILINOG TIPA EKUMENSTVA PO JUŽNOJ AMERICI I AMERIČKOG PROJEKTA IMPERIJALNOG DUŠOBRIŽNIŠTVA , A PROTIV SVIH ONIH KOJI NE VJERUJU VOJTILINOM EKUMENIZMU POD OKRILJEM SVETE MATERE AMERIKE.
  ZATO ĆU I JA CITIRARTI , FRANCUSKU EKONOMISTICU CATHERINE SAMARY, AUTORICU NEKOLIKO KNJGA O UNUTRAŠNJEM I VANJSKOM NAPADU NA JUGOSLAVENSKO SAMOUPRAVLJANJE I UNIŠTENJE JUGOSLAVIJE. TREBA JU ČITATI I OBZNANITI PO CIJELOJ EVROPI.
  SAMO SE TREBA SJETITI , A ONI MLAĐI NEKA POTRAŽE LITERATURU , DVIJU RADIO STANICA =SLOBODNA EVROPA= LOCIRANIH ,A GDJE BI DRUGDJE NEGO U TAMPON DRŽAVI , SJEDIŠTU PROPAGANDNIH SREDSTAVA KOJE SU NADMAŠIVALE SVOGA PREDHODNIKA , NACISTIČKOG STRUČNJAKA ZA OBMANU-GEBELSA, NEGO U ZAPADNOJ NJEMAČKOJ , MINHEN I FRANKFURT. ČITAVA INTELEKTUALNA LIJEVA I DESNA ZAPADNA EVROPA BIJAHU UJEDINJENE U RUŠENJU SVAKOG NOVOG PORETKA KOJI NIJE U SLUŽBI UJEDINJENOG IMPERIJALNOG KRŠĆANSTVA NA ČELU SA MATEROM-AMERIKOM.
  U TOM 5O GODINA AKTIVNOM PROPAGIRANJU ZAPADNE KRŠĆANSKE DEMOKRACIJE BIJAŠE TRIUMF , RUŠENJE BERLINSKOG ZIDA , KOJI DANAS ANALOGNO NAVJEŠĆUJE RUŠNJE NJEGOVIH RUŠITELJA.
  APSTRAKTNO SE SPOMINJE DEMOKRATIZACIJA ČITAVOG DRUŠTVENO-EKONOMSKOG SISTEMA. ALI , KAKO BEZ REVOLUCIJE?, KOJI MODUS BEZAZLENIJI UZETI? JEDINI I DALEKOVIDNI EVROPLJANIN GRČKI EKONOMISTA LAPAVITISAS KOJI POZIVA TE NADOBUDNE TEORETIČARE, TAKOZVANE LIJEVE ORIJETACIJE, DA SE EVROPA NE MOŽE REFORMIRATI VEĆ JU TREBA MIJENJATI, NIJE BIO POPULARIZIRAN. NARAVNO, NAVODI RAZLOG, EURO, ŠTO JE ZA MENE EFEMERNO . DA LI JE EUR ILI NEKA DRUGA VALUTA. TREBA RAZVLASTITI VLASNIKA , UZURPATORA. TREBA DAKLE SRUŠITI MOĆ KAPITALA, A ON JE MOĆAN TOLIKO :KAŽE MARX KOLIKO MOŽE KUPITI.
  PO MENI NAJOZBILJNIJE UPOZORAVA SAMIR AMIN =DELINKING= , MORA BITI DIO RADIKALNE LIJEVE , POVRATKA INTERESU RADA, A NE KAPITALA.=.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Anonimno
  #2 Anonimno 18 ožujka, 2018, 18:19

  Bravo gospon Saša.
  Vašim napisima nisu potrebni komentari, ali je žalosno što poruke ne dolaze do onih kojima su upućeni.
  Ili oni tjeraju samo svoje.
  Ministri naši izjavljuju nebuloze, narod se zgraža…
  No premijer ima puno povjerenje u svoje ministre.
  Samo da se ne bi poskliznuo na bananu, napio stražnicu ili pak polomio ekstremitete.
  Ili ne daj Bože sve u paketu.
  samo tako znaju voditi državu.
  No i paket kad se šalje treba imati adresu.
  Zato vam i dalje puna podrška od nas građana…daj Bože da uspijete u svojim naumima..samo bit će teško jer tu nešto loše diši..
  Sad još i ova ISTAmbulska KOnvenRUPCIJA.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code