CRNA MUHA U KOLINDINOJ PUNDŽI

CRNA MUHA U KOLINDINOJ PUNDŽI

22. rujna, 2014.

kolumna-opljackano-LN

Piše: Saša Radović

Rujanska nedjelja, čekam Stankovićevu prvu ovosezonsku emisiju u 14 sati. Pratim portale, na jednom nalazim intervju zbog kojeg je prelijepa ruska misica Inna Zhirkova (23) morala vratiti krunu.

U intervjuu su joj postavili nekoliko jednostavnih pitanja iz opće kulture. Prvo pitanje bilo je: „Okreće li se naš planet oko Sunca ili je možda obrnuto?“.

Miss Rusije nasmiješila se i pokazala biserni niz zubiju. Bila je odlučna u odgovoru.

–  Sunce se okreće oko Zemlje! – zacvrkutala je Inna i dodala. – Kad bolje promislim, mislim da se možda i Zemlja okreće oko Sunca, ali ne znam, nemam pojma koji je točan odgovor. 

Zbog „gafa“ Inna je izgubila, ne samo krunu nego i pravo natjecanja za titulu Miss svijeta.

Još je punih 30 minuta do 14 sati i prelazim na piratski snimak UFC Night fight 52 održan u petak. Laka kategorija i jedan borac pune tri runde bježi po borilištu i izbjegava borbu. Jednoglasno gubi meč. Anemično i dosadno.

NEKOLIKO OPĆINA

I konačno 14 sati, Stanković najavljuje Kolindu Grabar Kitarović. Ugodan smiješak, visoka plava pundža i decentni crni komplet s bijelim prugama. Moderne štikle od 12 centimetara, možda i 15! Zgodna, samouvjerena, očekivao sam odlučne odgovore.

Ali…! Predsjednička kandidatkinja HDZ-a, Kolinda Grabar Kitarović bila je vrlo kratko samouvjerena i konkretna. Njezini opći i uvodni dijelovi bili su sheme: “Osjetila sam poriv da pomognem Hrvatskoj kako bi postala bolja, prosperitetnija i pravednija“, „Smatram se dovoljno jakom da to mogu napraviti”, “Predsjednički sam kandidat i moram poštovati volju građana”, “Trebaju nam promjene”…

–  A, odgovori? – upitat će znatiželjni izletnik koji je nedjeljno popodne proveo u prirodi.

Tišina, osmijesi, odgovora nema, ili su takvi da je bolje da ih nema. Elelegantna dama izjavila je nekoliko puta da su Stankovićeva pitanja teška, pa nije čudo na nismo saznali njezine stavove o životnom partnerstvu, o ćirilici u Vukovaru, o prijevremenim parlamentarnim izborima, o Dariju Kordiću, o Trgu maršala Tita, o abortusu, o legalizaciji marihuane…

Grabar Kitarović je bila konkretna jedino u kritici predsjednika Josipovića koji je „zaposlio podobne i podignuo im plaće“.

Nakon Stankovićevog inzistiranja na odgovorima, o smanjivanju broja zaposlenika u državnoj upravi Grabar Kitarović ipak je odgovorila: “Ja sam za racionalizaciju. Ja sam da se smanji broj zaposlenika u Uredu predsjednika. To bi bilo konkretno”. Ne smatra da treba ukinuti županije, a tek nekoliko općina bi ukinula.

ZASTUPNICI NA TERENU

Gospođa Grabar Kitarović vjerojatno nije upoznata da Hrvatska ima 21 parazitsku županiju kojoj je jedina funkcija distribucija sredstava, da Hrvatska ima 127 gradova i da ima fantastičnih 429 općina. Svih tih 587 jedinica ima golemi broj administracije i brdo plaćenih savjetnika i vijećnika. Grabar Kitarović vjerojatno ne zna da mala Hrvatska ima skoro 500.000 zaposlenih u javnom sektoru, a da je u tom broju barem 200.000 nepotrebnih „uhljeba“, političkih parazita. Njezina kritika da se smanji broj zaposlenika u Uredu predsjednika, stoji – bilo bi dovoljna i jedna trećina današnjih zaposlenika – ali što je to prema spomenutim parazitima u javnom sektoru.

Najsmješniji i ujedno znakovit odgovor bio je u svezi male prisutnosti Tomislava Karamarka u Saboru. Grabar Kitarović je kazala: ”On je puno vremena provodio na terenu. Vjerujem kako će sve informacije koje je prikupio na terenu iskoristiti u Saboru…“  Pitanje na kojem je to terenu umjesto u Saboru boravio Karamarko? Je li to teniski ili možda golf teren? Evidentno je da našoj kandidatkinji za predsjednicu RH ne smetaju prazne klupe u Hrvatskom saboru. Karamarka, Keruma i niz „štrajkaša“ u Saboru Hrvatski narod nije izabrao za „teren“.

Jedini konkretan odgovor u cijeloj emisiji Kolinda Grabar Kitarović dala je na pitanje kada je zadnji puta plakala: “Plakala sam kada sam se opraštala od bivšeg šefa. On je bio divan čovjek koji uvažava sva mišljenja”.

A jedino upečatljivo u ovoj nedjeljnoj emisiji bila je jedna crna muha u plavoj pundži gospođe Grabar Kitarović. Građani su našu kandidatkinju ocijenili s vrlo, vrlo previsokom ocjenom 7,14.

Ovo nedjeljno popodne, osim prve ovosezonske emisije ”Nedjeljom u 2”, ostaju mi u sjećanju; – glupi odgovor prelijepe ruske misice Inne i bježanje po kavezu (borilištu) onog borca lake kategorije.

Možda ponedjeljak donese nešto bolje.

Anno Domini MMXIV./LXX.     T

4 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Guest
  #2 Guest 24 rujna, 2014, 21:31

  Mozda je upravo “to” ta “crna muha” o kojoj govori author … :)))
  Da bi se bolje snasao u ovom neo-liberalnom svijetu kojem gdja Kolinda nedvojbeno pripada evo “malo” informacija o trenutnom stanju:

  hu-benedikt.hr/?p=21637

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Mare Nostrum
  #3 Mare Nostrum 23 rujna, 2014, 08:38

  Dopada mi se njen odgovor na pitanje o Titu: … “vratio je Istru i Dalmaciju nasoj Hrvatskoj” … lijepo je to bilo cuti od nase lijepe Istranke !

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code