REFERENDUM O NOVOM IZBORNOM ZAKONU

REFERENDUM O NOVOM IZBORNOM ZAKONU

14. lipnja, 2014.

kolumna-opljackano-LN

Piše: Saša Radović

Udruga “U ime obitelji” uzdrmala je ustajalu žabokrečinu hrvatskih stranaka. Inicijativa te udruge ozbiljno „radi o glavi“ onih (cca!) 800 opskurnih, uvijek istih likova koji se rotiraju na vlasti i na svim rukovodećim položajima pune dvije decenije. U jesen će se prikupljati potpisi za promjenu Ustava, odnosno za promjenu izbornog zakona. Prijedlog je da birači na parlamentarnim izborima preferencijalnim glasovima izravno biraju svoje predstavnike u Saboru. To, zapravo, ruši razlog postojanja stranaka koje u Hrvatskoj egzistiraju samo zbog osobnih interesa stranačkih elita. Dvije stranke (HDZ i SDP), koje danas jedine mogu aspirirati na vlast, preobrazile su se u nedemokratske, kriminalne organizacije. Cilj vodstva stranaka nije briga o svome narodu, nego isisavanje resursa i debljanje svojih privatnih računa, pa je predstojeći referendum imperativ opstanka Hrvatske.

STRANKE I STRANČICE

Po pitanju stranaka Hrvatska je puna paradoksa i apsurda. Uz podatak da samo pet do osam posto građana ima povjerenja u naše stranke – apsurdan je podatak da je u deset najvećih političkih stranaka učlanjeno blizu 400 tisuća građana. Uz članove ostalih stranaka i strančica taj broj se diže, te imamo zaista respektabilno stranačko članstvo. Po nekim izvorima, svaki osmi građanin Hrvatske ima stranačku člansku knjižicu. Licemjerje i hipokrizija našeg svekolikog puka, odražava se u činjenici da razlog

lanstva nije pitanje svjetonazora ili vjere u programe stranaka – nego je to isključivo prizemni interes. S obzirom na to da je korupcija inplementirana u sve pore hrvatskog društva, logično je da stranačka podobnost ima visoku vrijednost – lakše se dolazi do posla, barem u lokalnoj upravi i komunalnim poduzećima, lakše je upisivati djecu vrtiće i škole i slično… Ukoliko stranački dužnosnik pokrade ili ošteti državu za desetke milijuna – najveća kazna je humanitarni rad (Čobanković i ostali…)

Naivni puk prilikom izbora ubacuje listiće sa zaokruženim „svojim strankama“ u kojima uski broj stranačkih moćnika odabire zastupnike, vijećnike ili dužnosnike. U Hrvatski sabor ili u Gradove i općine ulaze osobe koje odabire stranačka elita, a ne narod. U vlast i na mjesta dužnosnika dolaze podobne osobe kojima ne znamo ni imena ni fizionomije, a još manje znamo o njihovim „sposobnostima“!  Praksa dokazuje da su sve vlade i svi sastavi Hrvatskog sabora od početka nove Hrvatske do dana današnjeg bile nesposobne i korumpirane, te da im je briga za svoje građane bila zadnja rupa na svirali. Osigurali su sebi masna primanja i kraljevske privilegije zakonima koji su sami donosili. U dva i po desetljeća njihova nesposobnost, gramzljivost i korupcija gurnula nas je na samo dno u svakom smislu.

IZBORI I STRANKE

Izbori u Republici Hrvatskoj koji se temelje na strankama, a ne na osobama koje u svojim sredinama ili šire imaju kredibilitet – i dalje mogu donositi samo zlo, osiromašenje puka i bogaćenje elite. Stranke pretvorene u kriminalne organizacije pokazale su se pogubnim promašajem demokratizacije političke kulture. Osiromašenje i rasap Hrvatske pratila je niz godina vrlo ustaljena garnitura saborskih zastupnika koji se ne mijenjaju, iako se vlast mijenja. Zastupnici odgovaraju samo čelnicima stranaka i interesnim lobijima – a ne narodu. To je totalni apsurd, jer sve stvarne odluke donose ti saborski pojedinci koje do sada građani nisu mogli ni na koji način promijeniti. Danas je situacija gora nego ikada. Rad stranaka postao je najveći problem Hrvatske. Bolje sutra moguće je samo radikalnim promjenama – poglavito odbiranjem sposobnih osoba u sve vladajuće strukture. Zbog toga je važno ime, prezime i dokazana sposobnost. U tom slučaju zastupnici i dužnosnici izravno su odgovorni građanima, a ne strankama.

Inicijativa udruge “U ime obitelji” odgovor je na pitanje kako to promijeniti? Željka Markić, članica udruge izjavila je: „Referendumom će se u Ustav unijeti načela, kao što je preferencijalno glasovanje bez cenzusa i mogućnosti glasovanja elektroničkim i dopisnim putem“. Ona smatra da će se na taj način olakšati pristup glasovanju brojnim državljanima RH s prebivalištem u Hrvatskoj ili izvan nje.

Treba napomenuti da dio hrvatske javnosti, pa i dobar dio medija ima izvjestan zazor  prema Željki Markić koja je prošle godine vodila referendum o braku. No, taj zazor (oprez sa strahom) neopravdan je i potpuno deplasiran. Propitivanje prave zbilje demokracije Željke Markić nevažno je. Simpatija ili antipatija u politici je slabost. Glasnika koji donosi vijest – a ovaj puta je to vrlo dobra vijest – ne treba ubiti! Sasvim je svejedno donose li nam vijest crveni, crni, žuti ili zeleni vragovi (po Tuđmanu) – posebice ako je to dobra vijest.

Vijest Željke Markić je više nego dobra, možda jedini izlaz iz bespuća, ili bolje reći, beznađa hrvatske zbiljnosti. Najava referenduma udruge “U ime obitelji” koji daje nadu u razbijanje autokratskog, nedemokratskog i kriminalnog vođenja Republike Hrvatske – najbolje je što se dogodilo u tamnom ozračju hrvatske političke scene.

Jedno je sigurno; dvije najnepopularnije figure hrvatskog višestranačja, Zoran Milanović i Tomislav Karamarko, nisu oduševljeni novim referendumom udruge “U ime obitelji”.

Anno Domini MMXIV. /XL. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu
 1. zen
  #1 zen 14 lipnja, 2014, 09:25

  Počelo je već “to”, kako piše Petar Bukovac “ovako”:

  “Tuđmanova vizija tko u Hrvatskoj treba ratovati, a tko zarađivati njegova je najveća mana. Tako je s burze rada skoro sve nezaposlene poslao u rat, a razne hoštaplere i prevarante pretvorio u tajkune koji prije toga nikad u životu nisu ni vidjeli tisuću maraka, tadašnje najznačajnije njemačke valute” …

  Jbga Kostur, stvoreni su tada već “stališi” (staleži) koji, za “jedne” imaju a za sve “druge” nemaju veze s zdravom logikom.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. kostur
  #2 kostur 14 lipnja, 2014, 09:09

  Kad nas je ta USA pet puta spašavala – zašto nas ne spasi i ovaj puta? Gore nikako ne može biti pa nam je zaista potreban spas. Možda bi Obama to mogao svojim avionima i raketama, iako sumnjam jer našu Vladu i Sabor ne može iz fotelja maknuti ni atomska bomba. Predobro im je, a to što narod gladuje nije ih briga.

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. zen
  #3 zen 14 lipnja, 2014, 07:14

  USA, sa 300 mil. svojih državljana, ima također “dvije nepopularne stranke” koje se STALNO izmjenjuju na vlasti. Taj model naprosto je preslikan ovdje, jer nas je ta ista USA, do sada, pet (5) puta spašavala te, stoga, polaže pravo – da nas i organizira/vodi (kroz NWO).
  Uskoro slijedi i organiziranje cijele EU po modelu USA – sviđalo se to nekima ili ne (npr. Picula je žestoko protiv).
  Stoga, sumnjam da će do “takvog referenduma” uopće doći, a ako i dođe, uopće ne sumnjam kakav će biti “rezultat”. 🙂

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code