PLAMEN I PIRANGATE

PLAMEN I PIRANGATE

27. srpnja, 2015.

Piše: Saša Radović

Požari, požari i afera Pirangate obilježavaju tamnim tonovima vrelo hrvatsko ljeto 2015. Za Hrvatsku i za Hrvate vrlo loše – ali ne i za sve Hrvate. Svi oni kojima odgovara da prve vijesti budu o požarima i o Piranskom zaljevu – prave tužna lica, ali pršte od veselja. Odvlači se pozornost od još goreg, vlast kupuje vrijeme, puk neće prigovarati na preskupim putovanjima zrakoplovima i helikopterima, na proslavama, pijanim noćima i vožnjama službenih limuzina. Prizori užarene stihije i stalna opasnost za kuće i naselja od plamena pokrivaju golu hrvatsku stvarnost – stavljaju u drugi plan rasipnost parazitskog klana političara – i bliski grčki scenarij! Afera Pirangate izvrstan je dodatak ovom zamagljivanju svijesti svekolikog puka.

Pirangate

Za neupućenog čitatelja afera Pirangate ima elemente dobrog trilera. Ukratko; Slovenija je najprije blokirala Hrvatsku u ulasku u EU uvjetujući ukidanje ZERP-a. To je riješeno, međutim slovenski premijer Pahor krajem 2008. godine opet blokira otvaranje daljnjih poglavlja Hrvatskoj, iako su se sve ostale zemlje članice EU zalagale za nastavak pregovora. Pahorov uvjet je bio – Piranski zaljev i želja za pripojenjem dijela hrvatskog teritorija.
Zbog kritika Slovenije u EU, pregovori se ipak nastavljaju. U napeti triler uvodi se ženski lik. U romantičnim šetnjama oko Bohinjskog jezera, Jadranka Kosor se 2009. dogovora s Borutom Pahorom oko arbitraže. Time se završila slovenska blokada našeg ulaska u EU.
Godine prolaze, ali Slovenija se ne odriče apetita na hrvatsko more. I ne samo na more. Nastavlja sa spletkama i direktno narušava rad arbitražnog suda. Na svjetlo dana izlaze tajni transkripti razgovora Jerneja Sekoleca, člana arbitražnog suda sa slovenskom zastupnicom pred sudom, Simonom Drenik iz Ministarstva vanjskih poslova. Sekolec prenosi detalje iz povjerljive diskusije predsjednika suda Gilberta Guillaumea i ostalih arbitara. Kaže Simoni da su: “Slovenci dobili što su htjeli na moru” – odnosno najmanje 2/3 Savudrijske vale (Piranskog zaljeva).
Sekolec citira Simoni rečenicu predsjednika suda Guillaumea: “Dobili ste što ste htjeli na moru, zato ne biste trebali navaljivati na kopnu”.
Sokolec nadalje izjavljuje: “Mene je predsjednik već pritisnuo i rekao da ne navaljujem s tim (kopnenom granicom). On ima u glavi jednostavno rješenje: vi dobijete otvoreno more, ali tu, ali tu (kopno) ne radite nikakve poteškoće”.
Transkripti jasno ukazuju na skriveno, podlo slovensko utjecanje na sud i relevantan su dokaz da je svaki daljnji rad arbitražnog suda – ništavan i apsurdan!
Hrvatska je bila ucjenjena blokadom ulaska u EU, ali je ipak prihvatila arbitražu „u dobroj vjeri i u povjerenju“. Jasno je da povjerenja – više nema! To što su Jernej Sekolec i Simona Drenik dali ostavke ne znači ništa, osim što Slovenija priznaje svoju podlost u ovoj aferi.

Spinovi

Vlada, Hrvatski sabor i Karamarkovi domoljubni bojovnici okrenuli su se jalovom poslu. Umjesto da kratko i jasno poruče Sloveniji „da je igra gotova“, da od arbitraže ne treba ostati ni „a“ – i da se svi skupa okrenu ka gospodarstvu – cijela ta takozvana elita pravi od buhe slona. Izgubit će dane i tjedne u jalovim i beskorisnim polemikama umjesto – jednostavnog prekida ugovora o arbitraži. Josip Leko saziva izvanrednu sjednicu Sabora za 29. srpnja i uznemirava 151 zastupnika na dvomjesečnom zasluženom odmoru. Gospodin Leko vjerojatno nije poslao pozive, na primjer, Kerumu i sestrici, Karamarku i još barem stotini zastupnika koji su redoviti u nedolasku na sjednice. Dobar dio njih pratit će sjednicu na TV s Brijuna (7 kuna dnevni pansion) i iz drugih jeftinih ljetovališta. Uostalom, dobro nam je poznat taj hrvatski – ili bolje reći, bezobrazni, balkanski običaj – da zastupnici Hrvatskog sabora beru debele plaćetine za trajne nedolaske u sabornicu. Za razliku od tih neodgovornih uhljeba koji kradu narodni novac, u EU takvi paraziti plaćaju svaki nedolazak na sjednicu.
No sve to, i požari i Pirangate, spinovi su kratkog daha. Odgađa se saznanje o onom što neminovno dolazi – o naplati duga svih hrvatskih vlada, o ovrhama otoka, Jadrana, rijeka, šuma… Oduzet će nam sve! Moćna Trojka; Svjetska banka, Svjetska trgovinska organizacija i Međunarodni monetarni fond (MMF), dovršavaju svoj posao. Korumpiranim hrvatskim vladama i političkoj eliti gurnute su silne milijarde kredita – za koje se znalo da ih je nemoguće otplatiti. Dio posla je realiziran – parazitski klan hrvatskih političara pobrao je svoj dio kredita i spremio milijune na račune u poreznim oazama, Sada slijedi završni dio! Zbog nemogućnosti vraćanja kredita MMF nameće privatizaciju (prodaju) obiteljskog srebra, povećanje poreza, smanjenje plaća, mirovina i javnih usluga energetskog sustava, vodovoda i ostalog. Nameti i harači dostižu astronomske visine. Hrvatska gubi samostalnost, slobodu i nezavisnost, a puk postaje ekonomsko roblje privatnih korporacija.
Ostvarila se i pogubna Tuđmanova vizija o 200 bogatih obitelji (no danas ih je više!). Ratni profiteri i pretvorbeni zločinci opljačkali su Hrvatsku – sebi i generacijama svojih potomaka osigurali su živote u blagostanju i bogatstvu. Mnogi od njih otišli su ili će otići iz gospodarski i moralno razorenih ruševina bivše Lijepe naše.

Čija će biti Istra?

Naivni Hrvat ne zna kome će pripasti Istra, je li novi vlasnik Krka neki dubajski princ, hoće li Kupa i Korana postati vlasništvo američkog businessmana Johna Smitha? Koliko će MMF dobiti na dražbi za Dubrovnik s dubrovačkim zidinama i Lovrijencem?
Piranski zaljev, pa i teški požari, zanemarivi su problemi u odnosu na rasap sustava koji nam kuca na vrata. Treba glasno i jasno reći da uz ponovni izbor interesne zajednice SDPHDZ na vlast – nikakvi dragovoljci i branitelji neće moći obraniti Hrvatsku. Silne milijarde dugova kojima je ta interesna zajednica zadužila Hrvatsku – jače su oružje od svih pušaka i tenkova s kojima smo branili nezavisnost i slobodu Hrvatske. Za opstojnost nacije treba nam nešto još jače; novo, moćnije…
Anno Domini MMXV./35. T

4 komentara

Uskoči u raspravu
 1. leonardo dora
  #1 leonardo dora 18 rujna, 2017, 07:49

  Zdravo,
  Ovo je obavijestiti javnost da je gospođa Leonardo Dora, renomirani zajmodavac za osobni zajam, otvorila financijske mogućnosti za sve one koji trebaju financijsku pomoć. Trebate li trenutačni zajam za brisanje duga ili vam je potreban kapitalni zajam za poboljšanje poslovanja? Jeste li ikada odbijali od banaka i drugih financijskih agencija? Samo zato što smo ovdje za sve vaše financijske probleme. Mi pružamo kamatnu stopu od 2% javnosti, tvrtke i zajednice na jasan i lako razumljiv način, ove odredbe i uvjete. Nije potrebno provjeriti kredit, 100% zajamčeno.
  Pošaljite nam e-poštu na: ([email protected])

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Božo
  #2 Božo 31 srpnja, 2015, 14:57

  Nije loše, nije loše. Opet proradili komentari

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. klarens
  #3 klarens 28 srpnja, 2015, 00:20

  Akira Miyawaki (宮脇 昭 Miyawaki Akira?, born 29 January 1928) is a Japanese botanist and expert in plant ecology, specializing in seeds and the study of natural forests. He is active worldwide as a specialist in the restoration of natural vegetation on degraded land. Since 1993, he has been Professor Emeritus at Yokohama National University and Director of the Japanese Center for International Studies in Ecology. He received the Blue Planet Prize in 2006
  ————————————————————————–
  Dalje ??????????????????
  ————————————————————
  Gljive moje,
  ————————————————————
  Konja do vode, konja do vode !!!!!!!!!!!!!!!!

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. klarens
  #4 klarens 28 srpnja, 2015, 00:15

  Gor vatra ???????
  ++++++++++++++++++++++++
  Josh ko klinac pitao sam ljude
  ++++++++++++++++++++++++++++
  One shto zhive na moru
  ++++++++++++++++++++++++++++
  Koja budala sadi lako zapaljiva drva
  ++++++++++++++++++++++++++++
  Tamo gdje vode za gasit nema ????
  ++++++++++++++++++++++++++++
  SHLAMPERAJ ???? ILI ?????
  ++++++++++++++++++++++++++++
  Idem pogledat na internet kak se zove
  —————————————————
  Onaj mudri Japanac kaj sve zna
  —————————————————
  O DRVECHU
  ============================
  Vracham se odmah !!!

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code