HRVATSKI BRANITELJI IZ AFRIKE I JUŽNE AMERIKE

HRVATSKI BRANITELJI IZ AFRIKE I JUŽNE AMERIKE

22. prosinca, 2012.

 

Piše: Saša Radović

Sve do dana objave podržavao sam izjavu Predraga Matića Freda, ministra branitelja: ”Objavom registra Vlada je braniteljima osigurala neizbrisivo mjesto u povijesti.”

Očekivao sam realan broj ratnika, logistike, pa i šire ratne podrške. Smatrao sam da će to biti „Registar branitelja“, a ne „Registar branitelja i lažljivog političkog smeća koje sebe naziva braniteljima“.

Naivna nada da će se nakon objave od ukupno 502.000 branitelja iskristalizirati i odvojiti „smeće“ od preko 200.000 lažnih branitelja – nestala je, takoreći, odmah. Bilo je ovih dana tek nešto više od 10.000 prigovora na detalje i djelomično na „lažne branitelje“. No, da se i usvoje svi ti prigovori, ostaje golema buljumenta od najmanje 190.000 lažnjaka, prevaranata, lopova koji su se dokopali beneficija, lažnih invalidnina, mirovina, stanova, jeftinijih automobila… Pri tomu bi izjava ministara da će DORH progoniti lažne branitelje bila smiješna – da nije tragična. Sjetimo se samo podatka da je DORH-ov šef, Mladen Bajić do sada optužio samo jednog ratnog profitera iako hrvatska javnost zna imena desetaka ratnih profitera, zločinaca koji su opljačkali, ne milijune, nego milijarde! Oni nam se smiju i mirno šeću po parkovima svojih vila.

 

DAVNO SAM GOVORIO

Navodim isječak TV emisije:

Zagreb, 8. siječnja 2009. godine, 18 sati.

HRT, emisija „Dossier.hr“, voditeljica Ana Jelinić.

Voditeljica:

Vi ste dragovoljac Domovinskog rata od 1991. Bili ste glavni instruktor borbenih vještina Specijalnih postrojbi Glavnog stožera HV i časnik SIS-a. Izdali ste knjigu pod naslovom „Tko je jamio, jamio!“ E, pa sad po toj; tko je jamio, jamio – mislite li da bi se trebalo postupati i po pitanju registra branitelja ili bi napokon trebalo izreći istinu i utvrditi koji je to konačan i istinit broj hrvatskih branitelja?

Saša Radović:

Ja u svojoj knjizi spominjem brojku od 200.000 do najviše 220.000 branitelja i mislim da je to tako. Moja iskustva i moja istraživanja, te mnogobrojni kontakti s dragovoljcima i braniteljima, pa i dokumenti govore tako. Neobjavljivanje tog registra zapravo je manipulacija. Da smo imali 500.000 branitelja mi bi osvojili Beograd, vjerojatno i Niš, bilo bi to sasvim drukčije. 500.000 branitelja znači da je u toj brojci preko polovice lažnih branitelja.

Voditeljica:

Gospodine Radović, kome mislite da ne odgovara objavljivanje registra branitelja? Naime, svi pokušaji da se registar objavi naišli su na mnoge žestoke polemike i otpore. Čuli smo iz Ministarstva da se navodno većina braniteljskih udruga tome protivi.

Saša Radović:

Mislim da to nije točno. Uvjeren sam da se ni jedan pravi branitelj ne protivi tome. Neobjavljivanje registra je, kao što sam rekao, čista manipulacija. Tih napuhanih i lažnih 300.000 branitelja zapravo su poslušno glasačko tijelo. To je jedan od razloga. Drugi razlog je namjera da se razvodni, da tako kažem, braniteljska vrijednost. Tako napuhana brojka je nešto, jednostavno rečeno – lažno!…..

Možda nisam bio u pravu, možda nije 220.000 nego 300.000 branitelja – ali ne više! No, suludu brojku od 502.000 može se shvatiti ako zavirimo u 21. stoljeće: Od siječnja 1999. do kraja 2009. broj branitelja na popisima Ministarstava obrane i unutarnjih poslova povećan za 115.365, te s 386.301 broji 501.666 branitelja!

Kod nas u 21. stoljeću nije bilo rata, ali ratova ima svugdje po svijetu: u Africi, Aziji, Južnoj Americi… Valjda je tih novih 115.365 hrvatskih branitelja ratovalo tamo negdje daleko – kod nas, nije!

 

HLOVERKA I ČIN BOJNIKA

Što reći danas, dva desetljeća nakon Domovinskog rata o tamnom ozračju, o ogoljeloj, osiromašenoj hrvatskoj državi, obilježenoj ratnim i pretvorbenim kriminalom – s dvije vojske? Jedna je prava vojska, poštena, domoljubna, a ona druga je – lažni kordon prevaranata! Imamo više od  200.000 lažnih ratnika, lažnih bojnika, lažnih pukovnika, generala…,sve lažno! General, pod navodnim znacima „general“ Vladimir Zagorec, najodlikovaniji je general iako nije bio ni jednog dana na bojišnici. Hloverka Srzić Novak s TV koju neki zovu Zloverka, dobila je čin bojnika Hrvatske vojske. Jaca iliti Jadranka Kosor je bojnica, njen dragi Ivo Sanader iz Remetinca je pukovnik… Žalosno i istinito!

Lažni branitelji uvijek su bili lukaviji i pokvareniji od nas. Umjesto kiše, blata, krvi, ranjavanja, smrti… odabrali su toplu sobu i meki ležaj daleko od bojišta. Oni su prigrabili najviše privilegija, visokih činova, odlikovanja, zasluga…

Nažalost, i bajkovita prelijepa saga o obrani naše domovine – kao i sve u Hrvatskoj – ima crnu, kriminalnu pozadinu, prevare, manipulacije, pljačke i krađe. A, najgora i najnemoralnija je krađa braniteljskog statusa.

Ne vjerujem da se i jedan pravi branitelj stidi časne obrane svoje domovine. Ali, oni lažni – kad u besanim noćima pomisle na svoju prevaru – vjerojatno se stide!  

Anno Domini MMXll.

5 komentara

Uskoči u raspravu
 1. vedran
  #1 vedran 24 veljače, 2013, 15:38

  bravo,,,ucjenjivač si zaboravio

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Mislav
  #2 Mislav 22 prosinca, 2012, 23:59

  Tjedno.hr, pa kaj je vama da ovom lažnom dragovoljcu, lažnom instruktoru i lažnom časniku dajete prostora na vašim stranicama ?

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code