ČLANAK 300. KZh JE SRAMOTA NACIJE

ČLANAK 300. KZh JE SRAMOTA NACIJE

23. veljače, 2013.

 

Piše:Saša Radović

Od malih nogu uče nas da je pravda i dobro, bolje od nepravde i zla. Tako piše u bajkama, u većini knjiga, i u filmovima je tako. Glavni junaci, dobri i lijepi, doživljavaju nepravde od zlih i ružnih – ali na kraju pravda pobjeđuje zlo. Velike i male religije također uče da je jedini Bog dobar i da je većina od onih više bogova, kumira ili duhova – dobra! Čini se da je zaista dobro bolje od zla, da dobro uvijek pobjeđuje, da je svugdje tako! Ali,…!

Promotrimo život jednog zeca, prelijepog i nježnog kojeg proganja i proždire zla lisica. Ili morskog psa koji u trenu raskomada pametnog i dobrog dupina! Razmišljamo, je li priroda pravedna ili nije? Nije, ali mi smo ljudi, mi smo pravedni, imamo zakone, sudove…  U daljnjem razmišljanju da je rimsko pravo pojam pravde, a kasniji pravni modeli još su bolji – ugledamo na vrhu ormara malog crvenog vraga. Smije nam se paklenim smijehom i svojim dugim kažiprstom sa špicastom kandžom maše lijevo – desno. Ne, poručuje on!

TAKO JE TO U HRVATSKOJ

Robove su mogli gospodari, tući, mučiti i ubijati bez pravnih posljedica. Tek kasnije i robovima su sudili, ali to su bile drakonske kazne za sitne prijestupe. Sve do Francuske revolucije uobičajeno je bilo da postoje različiti zakoni – za povlašteno plemstvo i za obični puk. I tako, sve bliže i bliže do današnjih dana, pravda sporo ali sigurno pobjeđuje i zakoni su sve bolji i pravedniji. Danas se grupe pravnika trude da novi zakoni „nemaju rupe“, da budu krajnje pravedni – i da su svi pred zakonima jednaki.

Sve bi bilo dobro da nema onog vraga s ormara.

–  Što hoćeš? – pitam vraga i nastavljam. – Naši hrvatski zakoni su dobri i pravedni, izrađuju ih stručnjaci, prolaze javne rasprave, povjerenstva. Zakone donosi 151 zastupnik Hrvatskog sabora.

Iscerio je šiljaste zube i dalje se smije!

–  Hm, da, nema ih nikada 151, osim kad nešto slave. Ali, sjednice se održavaju i sa sedam ili deset zastupnika. No, to nije važno! – nastavljam.

Vrag skoči s ormara i kandžom ispiše na zidu: „Provedba!“.

Zatvaram oči i tamne slike pojavljuju se predamnom. Zakoni i provedba! Skupi, sportski automobili, bahati tajkunski sinovi luduju cestama, prolaze kroz crveno, ubijaju djecu, djevojke, prolaznike… Zakoni, sudovi, kazne – uvjetno tri mjeseca, pet mjeseci… tako je to u Hrvatskoj.

SPOREDNI LIKOVI POLITIČKIH OPERETA

Padaju mi na pamet neki sporedni likovi političkih opereta; Polančec, Čobanković, Kirin… Polančec vikendom spava u Remetincu, a tjednom je slobodni zatvorenik. Hm, slobodni zatvorenik! Čobanković će se „nagoditi“ s lukavim DORH-om i povući se nekažnjeno na svoju latifundiju koju je udeseterostručio u svom mandatu pokradenim eurima EU. Optužen je za manipulacije s Planinkom, ali nije optužen ni suđen zbog poticaja od milijuna kuna koje je tijekom svojih ministarskih mandata pokrao od EU. „Političari nemaju pravo koristiti se svojim službenim položajem za privatnu korist“ – rekao je Roger Waite iz EU. Čobanković, nije smio koristiti novac iz pretpristupnih europskih fondova da proširi svoju farmu – a koristio je!

Nabrajati zaobilaženje zakona i „provođenje“ u Hrvatskoj nema smisla, potrošilo bi se previše vremena. A, glavni likovi političkih opereta ne postoje u ovoj priči. Oni su nedodirljivi. Za njih ne postoje ni optužbe, ni zakoni.

Vrag vrti rogovima i pokazuje na zid. Napisao je: „Članak 300. KZH“.

PRIJAVE I KOŠ

Auh, ponovo zatvaram oči i još ih pokrivam rukom. Članak 300. Kaznenog zakona Republike Hrvatske propisuje da; …tko zna da je počinjeno teško kazneno djelo pa to ne prijavi iako zna da bi takvom prijavom bilo omogućeno ili olakšano otkrivanje počinitelja – kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine.

Taj mali vrag sve zna. Pogodio je „u sridu“! Što bi bilo da se u Hrvatskoj provode zakoni i taj zločesti, tendenciozni, i za mnoge taj nepravedni članak 300? U Remetinec, Glinu, Lepoglavu ili barem u poluslobodni zatvor u pulskoj Valturi morali bi mnogi. Republika Hrvatska ostala bi bez svoga predsjednika Josipovića, bez kompletne Vlade s Milanovićem na čelu, bez 151 saborskog zastupnika… Svi su oni znali i znaju za krvave milijune ratnih profitera, za latifundije političara i pretvorbenih zločinaca… Ako tomu dodamo i tisuće HDZ-ejaca koji „znaju i znaju“ zatvori bi pukli i prepukli od muke.

Hrvatska je, htjeli mi to li ne htjeli – zemlja znanja, svi znaju da se milijuni mogu zaraditi za par dana – samo krađom i pljačkom. I svi ti hrvatski građani koji nisu slijepi i gluhi znaju imenom i prezimenom stotine tajkuna koji jučer nisu imali ništa.

Vrag je zaista došao po svoje, svi ti građani također zaslužuju kaznu – čak i veću od tri godine zatvora. Dozvoljavaju da im se bogati kriminalci smiju u lice – baš kao što se vrag smije meni.

Član 300 KZH nacionalna je sramota Hrvatske – svi se možemo pokriti ušima i sramiti se sami pred sobom!

Možemo li naprijed? Ako nam nešto nije jasno upitajmo tajkune i političke manipulante. Prvu garnituru prebogatih bolje je izbjegavati zbog kordona tjelohranitelja, ali bi mogli porazgovarati s nekim iz druge garniture, na primjer s; Vidoševićem, Jakovčićem, Mudrinićem… Ima ih takvih mnogo, koš i još!

Treba ih upitati: „Odakle vam to?“ A, kada počnu zamuckivati i odgovarati da su zaslužni, podnesite prijave. Neće moći DORH vječno bacati naše prijave u koš!

Anno Domini MMXIII.T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code