KRAKOVI ZLA U BILDU AM SONTAG

KRAKOVI ZLA U BILDU AM SONTAG

27. svibnja, 2015.

 

Piše: Saša Radović

Kraj svibnja 2015. obilježava kritika hrvatske vlasti u najtiražnijem njemačkom tabloidu Bild am Sonntag-u. Spominju se enormni dugovi i nedostatak reforma, no u prvom su planu korupcija i kriminal – krakovi zla monstruozne hobotnice koja proždire Lijepu našu. Potvrda tomu su i dvije nove objave u našem tisku i na portalima – dva kraka zla izlaze u javnost. Teme su ratno profiterstvo i hrvatski lopovluk u europarlamentu!

Krak zla 1.

U ovom ljigavom kraku hobotnice, odnosno u prvoj priči, tema je ratno profiterstvo kao uzrok smrti branitelja i izdaja Domovine. Ukratko:

Prije više od četiri godine vijećnik Miro Bulj poslao je kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Sinju, Državnom odvjetniku Mladenu Bajiću, te prije pola godine požurnicu Dinku Cvitanu zbog nestanka 1.4 milijuna tadašnjih DM namijenjenih za kupnju oružja za obranu Cetinskog kraja. Nakon četiri godine jedini odgovor je “šutnja”.

Šira javnost tek je ovih dana saznala za ovu bezobzirnu pljačku obitelji Tedeschi u vrijeme srpske agresije. Priča je klasična, hrvatska, ratno-profiterska; prevari, uzmi, ukradi, opljačkaj, ne vrati dug, nisu važne smrti branitelja – postani tajkun! Za obranu Cetinskog kraja, odnosno za kupnju oružja, bilo je prebačeno 1.400.000 DEM (tada je to bilo 2,8 milijuna dolara!) na sinjsku tvrtku Trgosirovina, koja je novac proslijedila zagrebačkoj tvrtki Meteor Paper u vlasništvu obitelji Tedeschi. Po već ustaljenom modelu ratnog profiterstva, oružje nikada nije kupljeno, a – novac je nestao!!!

Nestankom novca nije se dogodila samo obična pljačka – nego mnogo gore! Zapravo – opljačkano je nešto mnogo vrijednije od novca u to vrijeme – tada prijeko potrebno oružje. Nije bilo oružja kad je trebalo, kad je narodu cetinskog kraja oružje bilo potrebnije od kruha. Dok su hrvatski domoljubi, dragovoljci i branitelji prolijevali krv braneći cetinski kraj lovačkim puškama i goloruki stajali ispred JNA i četničkih tenkova – zlotvori su punili svoje inozemne račune milijunima DEM. Zbog slabog naoružanja (a oružje je trebalo biti kupljeno!) poginulo je više branitelja, više ih je ranjeno, više zarobljeno, više mučeno i ubijeno u srpskim logorima smrti. Obitelj Tedeschi je ovom bezobzirnom pljačkom direktno kriva za krvavi zločin prema svome narodu i za izdaju Domovine.

No, to nije sve – i DORH za četiri godine pokrivanja ratnog profiterstva obitelji Tedeschi i time za izdaju Domovine, treba snositi tešku kaznenu odgovornost za zloporabu službenog položaja i ovlasti. Čelnici Mladen Bajić i danas Dinko Cvitan ne mogu dovijeka zatvarati oči i uši na najveće zločine protiv svoga naroda i moraju kazneno odgovarati.

Epilog 1.

Neosporno je da obitelj Tedeschi mora kazneno odgovarati za navedeni zločin, te da se mora konfiscirati današnja vrijednost ondašnjih opljačkanih DEM, što je cca 20 milijuna eura. No, to nije sve. Opće poznata je činjenica – da je sve stečeno na nezakonitom kapitalu – nezakonito! Spomenuti, pokradeni, krvavi novac omogućio je obitelji Tedeschi današnje bogatstvo – i ono je nezakonito stečeno. Treba ga oduzeti!

Milanovićeva sramna izjava „nećemo ganjati vještice“ protivna je Ustavu RH – jer ratno profiterstvo i privatizacijski zločini ne zastarijevaju bez obzira na elitizam ili prijateljstva.

Dinko Cvitan ne može još četiri godine glumiti sljepilo. Ova sramotna mrlja još je više unakazila lice Hrvatske.

Krak zla 2.

Europarlamentarac Jakovčić prima 3.500 eura kao član odbora, a još 1.500 kao član povjerenstva za reviziju Afaraka, multinacionalne kompanije za eksploataciju i izvoz kroma iz Južnoafričke Republike. Direktor Afaraka je Danko Končar, najveći ulagač u Istri.

Naivni čitatelj upitat će se, je li Ivan Nino Jakovčić stručnjak za izvoz kroma i – je li taj isti Jakovčić možda u sukobu interesa?

Na oba pitanja, odgovor je; NE! Niti je Nino stručnjak za krom, niti je u sukobu interesa – nego je u pitanju čisti kriminal ili bolje reći teška korupcija! Končar je pokupovao pola Istre – i nema nikakve sumnje da mu je Nino debelo pomagao i u kupnji i u realizacijama po poznatom istarskom urbanističkom modelu – promjenama namjene zemljišta. Korumpirani uredi, korumpirani vijećnici i Istarska županija – jeftino kupljene pustopoljine i šume pretvaraju u gradilišta. Kad treba i kad se isplati! Vrijednost zemljišta vrtoglavo raste. U Istri imamo stotine primjera. Načelnici općina i čelnici IDS-a postali su milijunaši na taj način. Najbolji primjer bio je kupnja kompleksa Dragonera – Barbariga, dijela nekadašnjeg parka prirode Brijunskog priobalja, gdje se ništa nije moglo graditi. Kupljeno je milijun m2 po cca 6 eura, a nakon expres promjene namjene u turistički kompleks, vrijednost zemljišta porasla je na 200 eura po m2. Zarada, sitnica – 194 milijuna eura! Dirigent je bio, kao i u svim istarskim aferama, Ivan Jakovčić.

Danas je vlasnik Dragonere – Barbarige Danko Končar, no pravo stanje vlasništva nemoguće je detaljno ustanoviti. Šuška se da je jednu od tvrtki u projektu Barbariga, Končar, ubrzo nakon kupnje, prodao svom poslovnom partneru Rusu Leonidu Rogotovskom iz Sankt Petersburga. Nakon toga je tu tvrtku Rogotovski preprodao prije dvije godine Talijanu Albertu Billiu iz Verone. No, kontakt s Billiem, nemoguća je misija. Adresa na kojoj je prijavljen, registriran je jedan mali smještajni objekt, a po nekim podacima čini se da mu je firma propala.

Vezati Jakovčićev kriminal s nekakvim sukobima interesa spin je za priglupi svekoliki puk i teška prijevara. Povjerenstvo za suzbijanje sukoba interesa izmišljeno je samo zato da se izbjegnu prave kazne za kriminal vrhuške. Lijepa i podobna predsjednica tog Povjerenstva, Dalija, „kažnjava“ simboličnim kaznama od 1000 do 5000 kuna. Za naše prebogate dužnosnike u sukobu interesa, to je – jutarnja kava s kroasanom!

Uz mafijske istarske mega afere (Hypo, Arenaturist, Dragonera-Barbariga, Rockwool i dr.) gdje su u mutnim igrama nestale milijarde eura, te nedavno skidanje imuniteta Jakovčiću u europarlamentu za sumnju o racketu od pola milijuna eura – ova priča o Afaraku je samo još jedna kap u moru istarskog kriminala. Jakovčić je najzaslužniji što Istra ima neslavan epitet – po glavi stanovnika ima najveći postotak kriminala u Europi. Taj europarlamentarac i jedan od stupova Kukuriku koalicije u svakoj bi pravnoj državi bio odavno iza rešetaka.

Epilog 2.

Žalosna je činjenica da se naši europarlamentarci po ovom pitanju Jakovčićeve korupcije ponašaju podlo, kukavički! Oni žive iznad oblaka i ne vide dolje – bijedu hrvatske svakidašnjice. Andrej Plenković i Tonino Picula, kurvinski su odbili dati komentar. Davor Škrlec, zastupnik ORAH-a u EP, priglupo izjavljuje da “to zapravo dovodi zastupnika u jedan moralni hazard”. Ruža Tomašić malo je manje podla, ona misli „da je to veliki sukob interesa, da se treba istražiti“.

Lijepa naša tone, tone, a zvona zvone. Prognoza gospodarskog rasta je od 1% do 2% BDP-a, dok na kamate trošimo 3,4% BDP-a. Ne zarađujemo niti za otplatu kamata. Bild am Sonntag, objavljuje Europi da 4,3 milijuna hrvatskih građana tone u sve dublju krizu. Zbog korupcije, dugova, stečaja i neprovođenja reforma – Hrvatskoj prijeti bankrot. Za svoju najmlađu članicu članica EU, Bruxelles predviđa crnu prognozu.

Korupcija je stvorila dugove, stečaje – siromaštvo puka i bogatstvo pljačkaša. Korupcija je proždrljiva hobotnica s tisuću krakova zla. Stvorila je od Lijepe naše državu siromašnih kopača kontejnera i smetlišta.

Na spomenuta, evidentna dva kraka zla – DORH i Dinko Cvitan ne smiju i dalje zatvarati oči.

Anno Domini MMXV./ 27.

3 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code