PIROMANSKO-BOMBAŠKA FEŠTA U MAKSIMIRU

PIROMANSKO-BOMBAŠKA FEŠTA U MAKSIMIRU

25. travnja, 2017.

 

 

U okviru projekta “Izravna prevencija navijačkoga nasilja” promatrači HHO-a pratili su utakmice 29. kola MAXtv Prve HNL, te su na temelju izravnog uvida i prikupljenih podataka zabilježili sljedeća događanja:

NK OSIJEK – NK INTER 2 : 1

Utakmica 29. kola MAXTV Prve HNL odigrana u petak 21. travnja 2017. u Osijeku na stadionu u Gradskom vrtu. Susret je pratillo oko 1.800 gledatelja, među kojima veća skupina Kohorte (navijačka skupina NK Osijeka), dok gostujući navijači nisu primjećeni.

Susret je odigran u sportskom ozračju bez navijačkih ispada.

NK ISTRA 1961 – HNK RIJEKA 1 : 1

Na stadionu „Aldo Drosina“ u Puli je u subotu 22. travnja 2017. u 19.00 sati odigran susret 29. kola MAXTV Prve HNL pred blizu 5.000 gledatelja od kojih je gotovo 1.500 bilo pripadnika Armade (navijačka skupina HNK Rijeke), a Demona (navijačka skupina NK Istre 1961), koji su obilježavali 25 godina osnutka, okupilo se oko 200. Cijeli susret protekao je u žestokom navijanju, pri čemu je bilo i nekoliko navijačkih ispada. Armada je uglavnom korektno pratila utakmicu osim što su u 19. i 87. minuti skandirali „Tovarske sluge“, a u 78-oj se čulo i „Istarske pizde“. U 67. minuti na dva su mjesta zapalili upaljivu smjesu s plamenom poput bengalki.

Demoni su bili znatno „aktivniji“. Već u 9. minuti aktivirali su jdnu petardu, a nešto slično bengalkama zapalili su u 28. i 78. minuti. Aktivirali su i dvije dimne kutije u 28. minuti. Dobrim dijelom utakmice Demoni su s povremenim prekidima pjevali i skandirali „Jebem te Rijeko“, posebno u 14., 56., 61-oj, pa sve do kraja susreta. Riječanima u 17-oj minuti skandiraju „…voli Srbina riječka Armada“, a skandiranje „Riječke pičke“ moglo se čuti u 18., 19., 34. i 69. minuti. Na neke sudačke odluke odgovorili su skandiranjem „Jebo vas Mamić“ 36., 37. i 87. minuta, a u 37-oj su suce „počastili“ povicima „Lopovi, lopovi“.

GNK DINAMO – HNK HAJDUK

Utakmicu Dinamo – Hajduk sa stajališta huliganizma na stadionima pamtit ćemo kao „piromansko-bombašku feštu“ i nezamisliv izliv mržnje dviju navijačkih skupina.

Utakmica Dinamo – Hajduk održana je u Zagrebu 22. travnja 2017. pred oko 15 tisuća gledatelja od čega 2.500 pripadnika navijačke skupine Bad Blue Boys (NK Dinamo) i oko 2.000 pripadnika navijačke skupine Torcida (HNK Hajduk). Već na početku utakmice seksističko skandiranje BBB „HNS pederi, nogomet ste sjebali“ i Torcidino „I purgera i Riječana i šakama i nogama „. Već u 3. minuti prva baklja na tartan stazu (BBB) i njihovo skandiranje „.. kolcem i lancem i bokserom u glavu, sve za Dinamovu slavu„ te u 18. minuti prva eksplozivna naprava slabijeg intenziteta.

U 23. minuti Torcida skandira oko 2 minute „Mrzim Dinamo, srpsko ime to“, potom „Ubij, ubij purgera“.

BBB u 38. minuti aktiviraju slabiju eksplozivnu napravu, a potom nekoliko minuta skandiraju „Mamiću Cigane, odlazi iz svetinje“, te potom nastavlja „Tito partija, Hajdukova armija“, te „Ubij, ubij tovara“.

U 44. minuti BBB skandira „Tovarske pičke“ dok istovremeno Torcida odgovara „Purgerske pičke“, te potom u 45. minuti opet „Ubij, ubij, tovara“, „Tovarske pičke“ i na koncu „HNS pederi, nogomet ste sjebali“.

Torcida u 52. minuti skandira „HNS pederi, nogomet ste sjebali”, a potom „Jebo vas Mamić“.

Od 56. minute jednom petardom počinje „piromanska fešta“ Torcide, a potom u 61. minuti Torcida aktivira 30 baklji koje baca na tartan stazu i jednu na teren, i pali 10 dimnih naprava. U 65. minuti Torcida skandira „Jebem te Dinamo“. Primjećuje se da na južnoj tribini gdje je smještena Torcida gore stolice.

Kako ne bi ostali „dužni“ Torcidi, BBB pale desetak baklji koje padaju u igralište, a 5 na tartan stazu i aktiviraju 25 snažnih topovskih udara. Potom slijede još 3 baklje. U 80. minuti BBB skandiraju nekoliko minuta „Mamiću Cigane, odlazi iz svetinje“, a Torcida začinjava cijelu priču skandiranjem „Hrvatska policija, mito i korupcija“, pa je u tom piromanskom kaosu utakmica prekinuta na nekoliko trenutaka.

No, navijački protesti započeli su izvan stadiona i prije početka „najvećeg derbija”. Kao što je poznato Hrvatska posljednjih dana ima problema s novom regulacijom prometa na granicama, a i s gužvama na naplatnim kućicama. Kako bi pridonijeli što većem kaosu na hrvatskim cestama pripadnici Torcide su na naplatnim kućicama pri ulasku u Zagreb organizirali plaćanje cestarine isključivo u metalnim kovanicama što je stvorilo nepreglednu kolonu automobila.

Petnaestak minuta prije utakmice kolona navijača koja je kupovala karte protezala se od zapadne tribine sve do spomenika sportašu, dakle preko 150 metara, i to u nekoliko redova. Prema procjeni stručnjaka navijači su to organizirali zato da bi prilikom ulaska u stadion bili slabije pretresani i tako unijeli pirotehnička sredstva. Zbog toga je ulazak navijača na sve tribine trajao gotovo do 30-te minute utakmice.

Nakon pozitivnog iskustva na utakmici reprezentacija Hrvatske i Ukrajine, opravdano je postaviti pitanje kako su bile pripremljene i što su radile redarska služba i policija.

Za Hrvatski helsinški odbor

Ivan Zvonimir Čičak T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code