ŠTO SE SKANDIRALO U 2. KOLU PRVE HNL

ŠTO SE SKANDIRALO U 2. KOLU PRVE HNL

24. srpnja, 2013.

130719 Dinamo-Zadar 015

U sklopu projekta „Izravna prevencija navijačkog nasilja”, promatrači HHO-a pratili su utakmice 2. kola Prve HNL i zabilježili sljedeća događanja.

GNK DINAMO – NK ZADAR – 3:0

Utakmica je odigrana u Zagrebu, na stadionu Maksimir, u petak, 19.07.2013. s početkom u 20:15h pred oko 7.000 gledatelja (službeni podatak kluba), od čega oko 100-tinjak pripadnika Bad Blue Boysa (navijačka skupina GNK Dinamo). Gostujućih navijača nije bilo. Valja napomenuti da je na početku pripadnika BBB-a  bilo svega 30-ak  na južnom dijelu istočne tribune. Nakon što su počeli skandirati u 32., 36. 44.minuti “Mamiću cigane odlazi iz svetinje”,  ostatak stadiona reagirao je zvižducima. U poluvremenu BBB-ovci su se  popeli na vrh tribine,  očito s namjerom da izazovu bolji zvučni efekt. Tamo im se pridružilo još 70-ak navijača. Homofobno i rasističko navijanje nastavili su i u drugom poluvremenu,  ali  je publika, na njihova skandiranja,  svaki puta reagirala zvižducima.

HNK HAJDUK – HNK RIJEKA – 1:1

Utakmica je odigrana u Splitu, na stadionu Poljud, 21.07.2013. s početkom u 19:00 sati, pred  oko 25.000 gledatelja (službeni podatak kluba), a među njima se našlo više od 5.000 pripadnika navijačke skupine Torcida (HNK Hajduk), te oko 350 pripadnika Armade, navijačke skupine HNK Rijeka.

Već u 5. minuti Armada “otvara” utakmicu skandiranjem: “Tovarske pičke!” što se ponavlja i u 15. minuti, uz skandiranje: “ Jebi se, jebi Splite, Rijeka je šampion“, na što Torcida odgovara šovinističkim navijanjem: „Šugava Rijeko,smrdljivi grade, pobit ću pola tvoje Armade. Šugava Rijeko, puna si Srba, ne brini Rijeko ima još vrba” , te „Srbe na vrbe!“. U 23. minuti Armada ponovo skandira: “Jebi se, jebi Splite…“, te „HNS pederi, nogomet ste sjebali!“.

U 40. i 45. min Armada skandira:“Tovarske pičke!“, na što Torcida odgovara „Šugava Rijeko smrdljivi grade, pobit ću pola tvoje Armade. Šugava Rijeko, puna si Srba, ne brini Rijeko ima još vrba” , te “HNS pederi, ngomet ste sjebali“.

U 23. minuti počelo je  paljenje bengalki i petardi, što se nastavilo u 51. i 59.  minuti, kada je Torcida priredila pravu „piromansku feštu“ upalivši 2 dimne bombe i 15-ak bengalki, od čega jedna bačena u teren. Cijeli stadion na ovo je reagirao glasnim zviždukom, što je bila jasna poruka neslaganja s ovakvim divljaštvom.

Valja napomenuti da je u izravnom tv-prijenosu,  reporter MaxTV-a izvjestio i osudio pirotehničko orgijanje Torcide, upozorivši da je takvo ponašanje nedopustivo i kosi se sa Zakonom o suzbijanju nasilja na sportskim terenima, te stavovima UEFE.

HHO pozdravlja  odnos onog djela publike, koja je zvižducima izrazila neslaganje s nedopustivim ponašanjem dijela navijača na stadionu. Stoga pozivamo navijače, da pod sloganom „Zazviždimo protiv rasizma i  divljaštva“ ubuduće reagiraju na  slične pojave na bilo kojem stadionu u RH.  

NK OSIJEK – NK LOKOMOTIVA – 1:2

Utakmica odigrana u Osijeku na stadonu Gradski vrt, 22.07. u 20:15 sati pred oko 2.000 gledatelja od čega stotinjak pripadnika Kohorte (NK Osijek), dok gostujućih navijača nije bilo.

Utakmica je protekla u korektnom ozračju, koje je Kohorta narušila skandiranjem  u 19. min. „HNS pederi nogomet ste sjebali“, da bi, potom, nezadovoljna odlukom suca, uzvikivala „Jebote Mamić“. U nekoliko navrata skandiraju Lokomotivi „Purgerske pičke“, a u 79. min je upaljeno nekoliko baklji.

Hrvatski helsinški odbor

Ivan Zvonimir Čičak, predsjednikT

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code