PICEKI KVARTETA IZ CEROVLJANA

PICEKI KVARTETA IZ CEROVLJANA

30. listopada, 2018.

 

Kad vas put nekim poslom nanese u banovinsko selo Cerovljane pounjske općine Hrvatske Dubice, pri spomenu aktivistica Anke Vučićevih, Katarine Velešnjak, Milke Banović i Ane Dragočajac, mnogi će njihovi suseljani reći kako je to društvo i kvartet „Hrvatske žene“, bez kojega nema ni jednog događaja političke, društvene i vjerske naravi. U svojim kućanstvima spomenute gospođe uzgajaju i tove piliće, dok se klanje i skidanje perja tovljenika obavlja na dvorištu Vučićevih, kod Anke i Slavka, te njihove Snježane.

Gospođa Anka članica je Pastoralnog vijeća katoličke župe sv. Trojstva u općinskom središtu Hrvatskoj Dubici, koja prvenstveno brine o stanju poratno obnovljene kapele sv. Petra i Pavla, te seoske mrtvačnice s okolišem. Najpričljivija među njima, svakako je Katarina Velešnjak (njeno prezime neodoljivo podsjeća na Gornju i Donju Velešnju u općini Kukuruzari kod Hrvatske Kostajnice – op.a.), čija je kći Josipa u Sloveniji udana za liječnika-specijalista neurokirurgije dr. Tomislava Felbabića, rodom iz pounjskoga ratnoatradalničkoga Baćina.

– Za njih, koji samo o državnim praznicima i produljenim vikendima pohode zavičaj, dio tovljenih pilića završi u ljubljanskim hladnjacima. I moj unuk Josip je doktor koji specijalizira otorinlolaringologiju, dok Ivan studira elektrotehniku, a unuka Tena u slovenskoj metropoli studira turizam. Moja druga kći Mira službenica je postaje tehničkoga pregleda motornih vozila, a njena kći Suzana je učiteljica. T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu
 1. Anonimno
  #1 Anonimno 2 studenoga, 2018, 19:24

  Hvala Bogu da se obnavlja i ovaj dio županije.
  Sreća je što su na putu prema B i H, pa valja proči kroz ovo mjesto gdje su u seoskom domu nekada bile super zabave.
  Naravno dok je bilo stanovnika.
  Sreća je što dolaze i potomci, da ih je barem više…barem se sjete svoje djedovine.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code