PREDSJEDNIK BEČKOG EKONOMSKOG SENATA KOD PREDSJEDNIKA HAZU

PREDSJEDNIK BEČKOG EKONOMSKOG SENATA KOD PREDSJEDNIKA HAZU

16. travnja, 2015.

Edvard Busek

U palači HAZU u Zagrebu njezin predsjednik akademik Zvonko Kusić primio je u ponedjeljak 13. travnja 2015. predsjednika Bečkog ekonomskog foruma (VEF) i Senata gospodarstva Austrije dr. sc. Erharda Buseka, člana Upravnog odbora Senata gospodarstva Austrije Hansa Harrera i članove inicijativnog odbora za osnutak Senata gospodarstva Hrvatske pod okriljem VEF-a. Na sastanku se razgovaralo o nekoliko tema a poglavito o mogućosti da pokrovitelj Senata bude Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti.
Senat bi okupljao vodeće hrvatske gospodarstvenike i druge stručnjake, uključujući i akademike, a svrha bi mu bio razvoj hrvatskog gospodarstva i izvoza kao i razmjena znanja. Slične institucije pod pokroviteljstvom VEF-a već postoje u više država, među njima i u Austriji, Njemačkoj, Švicarskoj, Lihtenštajnu…
Dr. sc. Erhard Busek desetljećima je ugledniji i viđenji austrijski političar koji je od 1991. do 1995. bio austrijski vicekancelar, a od 1989. do 1994. ministar znanosti, dok je od 1994. do 1995. ministar izobrazbe. Pri tomu bio je i zamjenik gradonačelnika Beča, predstavnik Austrije u povjerenstvu za proširenje Europske unije a, od 2002. do 2008. koordinator Pakta o stabilnosti jugoistočne Europe.
Sastanku uz akademika Kusića nazočili su i potpredsjednik HAZU akademik Jakša Barbić, glavni tajnik akademik Pavao Rudan, akademik Slobodan Vukičević i tajnica HAZU Marina Štancl, a nazočila je i glavna tajnica Ministarstva vanjskih i europskih poslova dr. sc. Vesna Cvjetković.

Ivan RaosT

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code