PAVKOVIĆ: U SRBIJI TREBA POSTAVITI SPOMEN PLOČE NA MJESTIMA GDJE MUČILI I UBIJALI HRVATE

PAVKOVIĆ: U SRBIJI TREBA POSTAVITI SPOMEN PLOČE NA MJESTIMA GDJE MUČILI I UBIJALI HRVATE

26. listopada, 2019.

 

 

U Srbiji nam ne daju ni da postavimo spomen ploču na logorima u kojima su mučili i ubijali nevine Hrvate, a kamoli da na nekom tamošnjem groblju netko postavi spomen ploču nekom hrvatskom Junaku Domovinskoga rata.

Zanima nas: tko je dozvolio da se takve ploče postavljaju u Vukovaru i oko njega, te zbog čega se ljudima koji veličaju zločine i četništvo ne sudi, kao što se to radi pojedinim Vukovarcima koji su razbijali dvojezične ploče?

Napisao: Mladen Pavković

Ne stišava se bura u Vukovaru oko ćirilice, odnosno bacanja na pod notornog statuta ovoga grada koji je na sjednici Gradskog vijeća časnom i uvaženom gradonačelniku Ivanu Penavi predao neki Srbin na ćirilici, a još su uvijek aktualna i suđenja oko razbijanja ploča na dvojezičnom pismu u ovome gradu.

U Srbiji i Republici Srpskoj oko takvih stvari nemaju problema, jer tamo  se ne može dogoditi nešto slično, kao primjerice da ih se provocira na takve i slične načine.

U Hrvatskoj je moguće da se i srpskim iliti četničkim „herojima“ posve legalno odaje počast. I nikome ništa. Zbog toga nitko ne odgovara, već su tvorci ovih zlodjela i dobro zaštićeni.

To je nama naša borba dala.

Spomenik na „srpskoj zemlji“

Koliko puta je već objavljeno da se na mjesnom groblju u Borovu selu i srpskom vojnom groblju „Aleja“ u Vukovaru nalaze spomenici srpskim zločincima. Tako primjerice opet moramo podsjetiti da i dalje postoji spomenik ratnom zločincu Vukašinu Šoškočaninu “komandantu obrane Borova sela, narodnom junaku“ koji je tako proglašen na velikoj  Srpskoj skupštini u Belom Manastiru  25. rujna 1991. Taj spomenik je, piše, postavljen na “srpskoj zemlji“.

A zločinačka skupina četnika Beli orlovi podigla je 1977. na srpskom, četničkom vukovarskom groblju spomenik također ratnom zločincu Vojislavu Miliću, „prvoj žrtvi rata u Borovu, koji je poginuo 2.5.1991.“ na njegovu ulazu i na taj način taj je četnik  „dao život za slobodu srpskom narodu“.

U Srbiji nam ne daju ni da postavimo spomen ploču na logorima u kojima su mučili i ubijali nevine Hrvate, a kamoli da na nekom tamošnjem groblju netko postavi spomen ploču nekom hrvatskom Junaku Domovinskoga rata.

Zanima nas: tko je dozvolio da se takve ploče postavljaju u Vukovaru i oko njega, te zbog čega se ljudima koji veličaju zločine i četništvo ne sudi, kao što se to radi pojedinim Vukovarcima koji su razbijali dvojezične ploče?

Nu, ne samo da im se ne sudi, takve i slične ploče samo što nisu proglašene i za „kulturno dobro“, jer ih često čuva i hrvatska policija!

Rušili, palili, ubijali

Ne znamo kako to oni na vlasti ne shvaćaju da se na taj način odaje počast istima onima koji su  rušili, palili i ubijali i koji su prouzročili  mnogobrojne tragedije 90-tih tijekom njihove borbe za „otadžbinu“?

Hrvatski branitelji, a poglavito stradalnici Domovinskoga rata ne mogu se pomiriti s tim činjenicama, a još manje zaboraviti golgote koje su prošli u vrijeme obrane i stvaranja hrvatske države.

Dosta je priča o zločinima za koje nitko nije odgovarao, tim prije jer svaki zločin ima svoga zločinca.

Ali, ako se već ne mogu ili ne će procesuirati ratni i ini zločini, onda što je razlog da se barem spriječi velikosrpsko veličanje počinjenih zločina, te neprestano izjednačavanje žrtve i agresora? T

6 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Junak Nebojsa Devetak
  #1 Junak Nebojsa Devetak 30 listopada, 2019, 09:33

  Višnjić me zaintrigirao još kada je kao urednik potpisao knjigu ‘Razgrtanje pepela’, čiji je autor poznati velikosrbin i četnik iz Siska Nebojša Devetak – govori Pandža i dodaje: – U toj knjizi se hrvatski branitelji nazivaju ‘ustašama’, ‘zločincima’ i ‘krvolocima’, veliča se ‘Srpska vojska Krajine’, a platili su je hrvatski porezni obveznici! U ime izdavača SKD ‘Prosvjeta’ knjigu je potpisao Slobodan Uzelac, bivši potpredsjednik Vlade RH, a državna tajnica u Ministarstvu kulture u to je vrijeme bila aktualna ministrica Nina Obuljen.

  Orkan je u Bujicu donio nekoliko primjeraka novina ‘Vojska Krajine’, koje je izdavao ‘Glavni štab Srpske vojske Krajine’ iz Knina, a u informativnoj službi ‘Štaba’ radio je Nebojša Devetak, čiju je knjigu izdalo hrvatsko Ministarstvo kulture i uredio Čedomir Višnjić! Toliko o srpskim “knjiznicarima”. Medju njima i junaku Nebojsi Devetaku, koji je u Rafineriji Sisak “svoje pesme hteo da stampa kirilicom”.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Sveta Paraskeva slabinjska
  #2 Sveta Paraskeva slabinjska 28 listopada, 2019, 12:42

  SLABINJA – Povodom Slabinjske hramovne slave – Prepodobne matere Paraskeve – Svete Petke, prigodnu molitvenu službu, služio je Gosp. Slaviša Simaković, Protojerej – stavrofor kostajničko – dubičke parohije. U prisustvu brojnih vjernika iz Slabinje i okolnih mjesta osvećen je slavski kolač i žito. Javlja to specijalni dopisnik kostajnicko-dubicke parohije 800 godina stare spc Mile Krajisnik. Okupilose mlogo vernoga naroda srpsko-srbijanskoga, ko bi drugi, kad su starosjedioci Hrvati odavno pobijeni i otjerani iz te vlaske vukojebine Milana Bijukovica, nacelnika milicije Mikeliceve Petrinje. Vlaski bezvjernici lepo drze tradiciju i hram u stanju kao da je iz turskih ratova, trava i zbunje raste iz portirnice.

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Idi, bre, da se lecis, Svetozare!
  #3 Idi, bre, da se lecis, Svetozare! 28 listopada, 2019, 11:35

  BEOGRAD – Prošlo je četvrt veka od jednog od najvećih egzodusa srpskog naroda u 20. veku.Prema podacima Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” u vojnoj akciji “Oluja” pobijeno je i nestalo više od 2000 Srba, preko 220.000 ljudi je prognano, a potpuno je uništeno oko 20.000 srpskih kuća.Gde su danas svi ti prognanici iz Krajine, Like, Banije, Dalmacije i Korduna, kako i od čega žive saznaćete u novom izdanju Kvadrature kruga.

  Urednik emisije Branko Stanković autor je 18 dokumentarnih filmova i dve drame koje su ekranizovane na RTS-u, a i mnoštva dokumentarnih emisija, koje su, kao i filmovi, nagrađivane na domaćim i međunarodnim festivalima. U agresivnoj usporedbi srbadije da je na hrvatskoj strani (zrtve) poginulo 30.000 vojnika i civila, a na fasistickoj, martoloskoj cak dve iljade, hrvatske su zrtve doista minimalne. Milicajac Martic takticki prognao je 220.000 srbalja, a 20.000 kuca u vlasnistvu Subnora (posrbica) poruseno. Tako iz BG-pasaluka javlja (slika s RTS maloga ekrana) krnjacki vojvoda i lepotan. Pre gradjanskoga rata, u kojem su vekovni raspameceni gubitnici zeleli Hrvate zbrisati s lica zemlje, doticni je polupismeni Svetozar Dancuo (tesko je citao i latinicu i cirilicu) bio dopisnik karlovackoga dopisnistva Vecernjega lista iz Krnjaka (zamenio ga Sasa NEkosanovic). Idi, bre, da se lecis!

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Anonimno
  #4 Anonimno 27 listopada, 2019, 13:37

  Slažemo se, slažemo.

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. Anonimno
  #5 Anonimno 26 listopada, 2019, 07:33

  Bravo, g. Pavkoviću.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code