GUSLARI ZASLUŽUJU MAKSIMALNU PAŽNJU ZNANOSTI O KNJIŽEVNOSTI

GUSLARI ZASLUŽUJU MAKSIMALNU PAŽNJU ZNANOSTI O KNJIŽEVNOSTI

20. prosinca, 2015.

Mile5
Sve u svemu Mile je Krajina obilježio skoro čitavo stoljeće svojom nazočnošću i djelovanjem na vrelu narodnog stvaralaštva nastupajući kao neumorni kroničar sudbonosnih društvenih zbivanja i previranja, pronicljiv analitičar karaktera i oštar kritičar ljudskih slabosti, čuvar tradicije, a istodobno otvoren ovodobnim izazovima i više od svega imao je vizionarski duh. Duboko svjestan časne uloge narodnoga žreca, guslara i pjesnika

Napisao: Ivan Raos

Zadnju ovogodišnju tribinu održala je Udruga OS 16. prosinca 2015. u Knjižnici i čitaonici Bogdan Ogrizović u Zagrebu, na kojoj je pod nazivom “Hrvatski guslar Mile Krajina posljednji čuvar tradicije hrvatske  narodne epike” u ciklusu Hrvatska nematerijalna baština održala redavanje prof. Tuga Tarle, predsjednica Udruge.
Mile Krajina ostavio je velik kulturski trag u hrvatskom ovodobnom epskom stvaralaštvu uz dičnu popularnost koju je među narododom stekao, kao vrstan pjesnik i mislilac koji svojim umjećem i dostojanstvenim držanjem i upečatljivim nastupima uvelike je doprinosio ugledu i promicanju guslarstva u Hrvatskoj i svijetu. Uzdigavši ga u Hrvatskoj na pijedestal koji mu pripada u kontekstu narodnoga stvaralaštva oslonjenog na bogatu tradiciju hrvatske epske književnosti od Andrije Kačića Miočića do danas. Pronosio je Krajina guslarsko umjeće diljem svijeta na tri kontinenta s ponosom ističući svoje domoljublje i odanost kršćanskim vrjednotama.

Promicanje identiteta

Osnovna zadaća Udruge OS je promicanje hrvatskog kulturskog identiteta u svijetu, stoga je na ovoj tribini Hommage hrvatskom narodnom guslaru i pjesniku ukazala na prvu obljetnicu smrti poznatog zadnjeg hrvatskog guslara, narodnog pjesnika i pjevača Mile Krajune (1923. – 2014.), koji nas je napustio 13. listopada 2014. godine ostavivši hrvatskom narodu svoju bogatu ostavštinu svoga pjesničkog izričaja, mudrosti i humanosti. 
Naglasci predavanja prof. Tuge Tarle bili su na hrvatskoj obvezi očuvanja i promicanja hrvatske epske tradicije i guslarskog umijeća, osvješćivanju kulturskog identiteta i učtivog karaktera narodnog epskog stvaralaštva, na prvom mjestu bio je Hommage jednom od zadnjih hrvatskih guslara/pjevača koji je u tomu ponosnom pozivu vidio svoje puno ljudsko i umjetničko ispunjenje. Autentičnost, dostojanstvo, snaga imaginacije, ponos, osjećaj za ritam i sklad, rječitost i iznad svega čestitost i domoljublje krasili su ovog kršnog i karizmatičnog pjesnika guslara koji je umio pronijeti svijetom čast i ljepotu pučkog oralnog stvaralaštva, slavne događaje, iskustvo i mudrost pretočene u deseterce i oplemenjene otegnutim i monotonim repetitivnim zvukom gusala.
 Prema riječima Tuge Tarle, hrvatski guslar Mile Krajina bio je jedan od zadnjih legendi narodne epike, promicatelj i pronositelj hrvatske kulture, brižni čuvar tradicije, hodočasnik, glazbenik velki pjesnik, mudrac i mislilac… To što ga recentna stručna teorija i kritika najčešće zaobilaze, a takvu književnu vrstu čiji je on bio najbolji predstavnik podcjenjuje, najviše govori o samim njezinim perjanicama.
Jedan od najuglednijih svjetskih stručnjaka za tradicijsku epsku književnost sa sveučilišta La Palmas de Gran Canaria i šef na katedri španjolske filologije prof.dr. Maximiano Trapero nakon susreta s Milom Krajinom na festivalu deseterca u Manacoru na Mallorci 2004. godine (La Muestra de Poesía Improvisada) o tomu je rekao sljedeće: „Guslari i epsko narodno pjesništvo s područja Hrvatske zaslužuju maksimalnu pažnju znanosti o književnosti. Tim više što moramo konstatirati da ovaj tip rapsodijskog pjesništva sa svojim opusom i karakteristikama možemo smatrati zadnjim živim svjedočanstvom arhaičnog modela narodne poezije koju poznaje Europa.”

Guslari na ponos Europe

„Kao pojava Mile Krajine je zaista impresivan: visok, snažan, uzdignute glave i uspravna tijela, plemenita držanja, s pametnim pogledom koji ukazuje na vidovitost; u ruhu koje stilom podsjeća na antičke guslare, u osobito upečatljivoj i bogatoj nošnji… Sve na njemu ukazuje na autoritet i dostojanstvo, s kojim nosi svoje 82 godine. Ali nije me samo impresionirao svojom vanjštinom. Pred umjetnošću Mile Krajine osjećao sam se kao ispred živog uzorka “svjetske baštine”.
Svjetski ugledan španolski filolog Maximiano Trapero smatrao je da bi hrvatske vlasti trebale posvetiti više pažnje ovoj specifičnoj narodnoj umjetnosti kako bi održali živom ovu tradiciju. Predložio je da se osnuje jedan istraživački projekt koji bi obuhvatio cjelovit pjesnički (repertoar) opus Mile Krajine i drugih guslara poput njega, ali i da država odlučno potiče njihovo stvaralaštvo u Hrvatskoj. Taj bi opus (repertoar) svakako trebalo ozbiljeno zabilježiti, zaštititi i znanstveno proučavati kao izvor koji može poslužiti raznim znanstvenim područja istraživanja i znanstvenicima o etnoglazbi.
„Takav projekt – smatra Trapero – predstavljao bi veliku uslugu ne samo Hrvatskoj, nego i Europi i svijetu. Umijeće Mile Krajine kao i drugih malobrojnih preostalih guslara ne predstavlja samo kulturno dobro Hrvatske već je to nasljedstvo i svjedočanstvo pan-europske kulture. Umjetnost Mile Krajine bez dvojbe je dragulj nematerijalne umjetničke baštine čovječanstva.” Svi koji smo imali čast upoznati Milu Krajinu s ovim se riječima jednostavno moraju složiti.
Sve u svemu Mile je Krajina obilježio skoro čitavo stoljeće svojom nazočnošću i djelovanjem na vrelu narodnog stvaralaštva nastupajući kao neumorni kroničar sudbonosnih društvenih zbivanja i previranja, pronicljiv analitičar karaktera i oštar kritičar ljudskih slabosti, čuvar tradicije, a istodobno otvoren ovodobnim izazovima i više od svega imao je vizionarski duh. Duboko svjestan časne uloge narodnoga žreca, guslara i pjesnika posvetio se predano toj misiji služeći joj ponosno i u dostojanstvu do posljednjega časa. Stoga hommage ovom časnom gospodinu samo je skroman pokušaj da ga u našoj kolektivnoj memoriji sačuvamo od zaborava.T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code