ODRŽIVI RAZVOJ LOKALNIH ZAJEDNICA

ODRŽIVI RAZVOJ LOKALNIH ZAJEDNICA

15. lipnja, 2019.

 

Uloga žena u razvoju lokalnih zajednica, Održivi razvoj otoka na Mediteranu te Obnovljivi izvori energije i pametni gradovi teme su o kojima se govorilo drugi i treći dan zadarske međunarodne konferencije o Održivom razvoju (lokalnih zajednica) Euro – Mediterana. Oko 90 sudionika iz 17 zemalja tako se kroz različite primjere i iskustva moglo direktno upoznati sa spomenutim temama.

Drugog dana konferencije, članica Upravnog odbora ALF-a, bivša senatorica i ministrica visokog obrazovanja Jordana, Rowaida al Maitah, Inet Lelite, Women’s NGOs Cooperation Network of Latvia te Alicia Abrid, Arab Woman’s Solidarity Association Belgium istaknule su važnost uloge žena u lokalnim zajednicama i na tržištu rada. Abrid je naglasila kako je za društvo na globalnoj razini iznimno važna izgradnja mostova potpore među ženama. Rolanda Sliaziene, Diversity Development Group iz Litve, predstavila je Erasmus+ projekt “Create a puppet, create yourself” (Stvori lutku, stvori sebe), koji ima za cilj razbiti i pomaknuti granice unutar samog sebe.

O Održivom razvoju otoka na Mediteranu govorili su Sanja Rendić-Miočević iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Iva Sušić, iz Projekta Rijeka 2020., Sylvain Petit, The Priority Actions Programme/Regional Activity Centre (PAP/RAC) i Denis Kleva, Udruga Sol – Olib. Predstavljena je Nacionalna razvojna strategija hrvatskih otoka do 2030. koja za cilj ima razviti koncept pametnih otoka; Projekt Rijeka 2020., program djelovanja društva na otoku Zlarinu gdje je cilj očuvati zdrav okoliš; kao i problemi s kojima se susreću stanovnici otoka Oliba i drugih malih hrvatskih otoka.

Na trećem, ujedno i zadnjem danu konferencije, središnje teme bile su održivi razvoj, obnovljivi izvori energije, važnost proizvodnje energije u lokalnim zajednicama, pametni gradovi i važnost očuvanja kulturne raznolikosti na talijanskim i mediteranskim otocima. O navedenim temama raspravljali su Gian Luca Atzori, Rete Italiana Dialogo Euromediterraneo – RIDE, Daniele Messina, FMPS Italija, Toni Vidan, EGSO Hrvatska, Adriano Bisello, EURAC Italija i Ivana Rogulj, Društvo za oblikovanje održivog razvoja Hrvatska. Toni Vidan naglasio je kako u kreiranju energetske politike trebala bi biti uključena cijela javnost te bi se trebalo poticati lokalno stanovništvo u korištenju obnovljivih izvora energije, dok je Ivana Rogulj predstavila projekt RMPPI (Renewable Micro Power Plant Initiative) kojemu je cilj ojačati i mobilizirati istraživačke i inovativne kapacitete za rješavanje problema integracije obnovljivih izvora energije.

Zaključak okupljanja u Zadru osnaživanje je uloge civilnog društva kako bi postalo pokretač ključnih promjena, bilo da se radi o društvenom poduzetništvu, o ulozi žena u razvoju lokalne zajednice, o održivom razvoju otoka na Mediteranu ili korištenju obnovljivih izvora energije. T

3 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Marie Alice
  #1 Marie Alice 6 siječnja, 2020, 13:35

  SRETNA NOVA GODINA SVIMA PROCITAJTE OVE KORISNE INFORMACIJE ZA GODINU 2020. KAKO DOSTAVITI ZAJAM PO JEDNOSTAVNOM PORUKU.
  Zovem se Marie Alice, samohrana sam majka 3 djece i takoder sam medicinska sestra u Zagrebu. Ovo je moja prica u 2019. godini, prevarili su me neki zajmodavci, svejer sam tražio kredit dok konacno nisam upoznao ovu lijepu ženu koja mi je pomogla da dobijem internetsku zajam. Ovo je opipljivo svjedocanstvo kako sam primio kredit od 60,000 eura uz kamatnu stopu od 2%. Receno mi je da je zajmodavac i žena kojoj vjerujem, pa sam odlucio kontaktirati s njom i ona mi je pružila priliku da podnesem zahtjev za kredit od njene tvrtke koji sam lako dobio, ali objašnjenje je da sam dobro zaradio kredit zdravlje i s manje stresa. Ako vas zanima zajam, možete joj se obratiti putem e-maila: ([email protected]) (WhatsApp: +16014560144)

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Maria Guadalupe
  #2 Maria Guadalupe 7 rujna, 2019, 01:59

  Pozdrav Prijatelji su Maria Guadalupe, ovdje sam kako bih informirao sve što sam doživio online kada sam tražio kredit. Izgubio sam mnogo novca tražeci zajam dok nisam upoznao VLADIMIRA FINANCIAL INVESTITORA. Tko mi je pomogao dobiti kredit od 60000 eura po kamatnoj stopi od 2%. Ako trebate kredit i ako ste ozbiljni, savjetujem vam da poslušate moj savjet i kontaktirate je putem e-pošte: ([email protected])
  Kontaktirajte putem aplikacije WhatsApp: +16014560144
  za vaš zahtjev za kredit, hvala na slušanju

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. chris
  #3 chris 17 srpnja, 2019, 12:49

  NAJBOLJI ONLINE LJUBAVNI SPELL CASTER JE DOBIO SVOJ LJUBAVNIK, MUŠKO, ŽENU, DJEVOJČICU ILI BOYFRIEND BACK. DODAJTE NJEGOVO POGON NA WHATSAPP: +2349083639501
   -Email- [email protected]
  Pozdrav svima Am Christian Hofman, ja sam iz SAD-a. Radim za međunarodne tvrtke Apache Corporations, upoznao sam Babu Nosu na svom putovanju u Afriku, otišao sam tamo na ugovor Pregovori i izgubio sam u drugoj tvrtki, bio sam uništen i slomljen, a prije samo nekoliko mjeseci bio sam razveden, moja žena je otišla s mojom djecom i ovaj posao je bio moj put natrag u dobar život i vraćanje moje obitelji. Nakon moje konzultacije s Babom Nosom, izveo je čaroliju za mene i ja sam dobio ugovor i nekoliko mjeseci kasnije moja supruga i djeca su mi se vratili i sve sam to dugovao duhovnoj čaroliji i moćima Baba Nosa. Ja sam svjedok baba Nose, duhovnog oca mnogih velikih ljudi. za bilo koji od vaših duhovnih problema i to će biti riješeno. Može vas obogatiti bez krvnih rituala, vratiti vašu bivšu ženu, bivšu suprugu, bivšu prijateljicu ili djevojku samo ako danas možete pisati ili WhatsApp baba Nosa
        2349083639501. ako imate problema sa sljedećim?;
  (1) Ako želite svog bivšeg natrag.
  (2) ako uvijek imate loše snove ili seks u snu.
  (3) Želite biti promaknuti u svom uredu.
  (4) Ako vam je potrebna moć da osvojite sudski predmet
  (5) Bilo koji oblik čarolije
  (7) Čarolija zapovjednog tona
  (8) Zaštitni prsten
  (9) Prsten za uspjeh putovanja
  (10) Duhovna moć za Božje ljude
  (11) Vezite muža / ženu zauvijek za sebe
  (12) Želite da žene / muškarci trče za vama. (13) Ako želite dijete.
  (14) Želite biti bogati bez krvnih obreda. (15) Ako vam je potrebna financijska pomoć.
  (16) Biljna njega
  (17) Ako ne možete zadovoljiti seksualnu želju svoje žene. zbog loše erekcije.
  (18) Ako imate bolest i moć HIV-a za liječenje raka, nazovite Baba Nosa na +2349083639501
  TRADICIONALNA MEDICINA Biljni kućni i domaći liječnici. Adresa ureda br. 20 traka od slonovače, stanje Ife Osun … k

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code