NOVI GENERALI PO BABI I STRIČEVIMA

NOVI GENERALI PO BABI I STRIČEVIMA

17. ožujka, 2018.

 

 

Nitko ne kaže da predloženi nisu zaslužili te visoke činove, ali nitko ni ne daje na uvid javnosti po čemu i zašto? U Republici Srpskoj svojedobno su objavili i knjigu sa životopisima njihovih generala. Nešto takvoga u Hrvatskoj će teško izaći, jer se kod nas i odličja i činovi, očito, i dalje dijele „po babama i stričevima“

Napisao: Mladen Pavković

Evo, kako se može ispraviti nepravda! Osobe kojima je do 31. prosinca 2005. prestala djelatna vojna služba, a koje su na dan prestanka službe bile u činu djelatnog stožernog brigadira, danom stupanja na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Državnim snagama RH, koji je predložio MORH, a Vlada RH prihvatila, i uputila u saborsku proceduru, prevode se po sili zakona u čin brigadnog generala!

O tome navodno Vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH i predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović nema pojima, niti je u tome sudjelovala!

Za pisaćim stolom

Mnoge je to neugodno iznenadilo. Kao prvo, Hrvatska već sada ima previše generala, navodno čak od 120 do 150. Nitko ne želi javno objaviti njihova imena, pa da vidimo tko je generalski čin zaslužio na prvim crtama obrane, a tko za „pisaćim stolom“.

Drugo, mediji javljaju da generalski čin opet ne će dobiti jedan Mile Dedaković Jastreb, prvi zapovjednik obrane Vukovara, ali i i niz drugih, poput Rudolfa Perišina ili Zdravka Andabaka, koji su taj čin već odavno zaslužili.

Sramotno je što Grad Vukovar ima samo jednog istinskog generala, koji je čin dobio posmrtno, a riječ je legendarnom Blagi Zadri. Što je s Markom Babićem?

Ima li ratom razorena Škabrnja barem jednog generala? Nema. A čin generala također je trebalo dati Marku Miljaniću, ratnom zapovjedniku Samostalnog bataljuna Škabrnje, koji je u vrijeme srbijanske agresije, zajedno sa svojim suborcima prošao najteže bitke.

Ove godine Miljanić će za zasluge u Domovinskome ratu dobiti jedan od najnižih hrvatskih odličja – Red hrvatskog trolista. Kad je to čuo samo je slegnuo ramenima i rekao: Bolje nismo ni zaslužili! I Dragutin Kralj, ratni zapovjednik slavne 117. brigade, koja je ratovala 1991. i koji je u vrijeme rata obnašao dužnost zapovjednika Narodne zaštite i ratnog zapovjednika Grada Koprivnice također ima samo jedno odličje, isto kao i Marko Miljanić! Po činu je pukovnik, umjesto – general!

Takvih i sličnih primjera mogli bismo još dugo nabrajati.

Nitko ne kaže da predloženi nisu zaslužili te visoke činove, ali nitko ni ne daje na uvid javnosti po čemu i zašto? U Republici Srpskoj svojedobno su objavili i knjigu sa životopisima njihovih generala. Nešto takvoga u Hrvatskoj će teško izaći, jer se kod nas i odličja i činovi, očito, i dalje dijele „po babama i stričevima“:

Nepravde se daju ispraviti

Svaki prijedlog za odličje ili čin mora biti i potpisan od onoga koji ga predlaže. Bilo bi zanimljivo vidjeti tko je i zašto predložio od Domovinskoga rata na ovamo tolike generale, a po kojima kriterijima su podijeljena tolika odličja?

Nije li malo smiješno i žalosno da svake godine 18. studenoga u Vukovar i Škabrnju, u generalskim odorama, dođu toliki generali, a da oni koji su taj čin zaslužili, a nisu ga dobili, poput Dedakovića, pred njima moraju stati – mirno? I Tomislav Merćep je zaslužio čin generala, a za „zasluge“ je dobio – dugogodišnju zatvorsku kaznu!

Dakle, kako god okrenuli, nepravde se mogu i daju ispraviti.

Pa, kad je tako onda neka se isprave, ali ne na način – ovome ćemo dati, a ovome nećemo! T

9 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Vinko
  #1 Vinko 19 ožujka, 2018, 08:18

  To što piše Frano to se ne da čitati. Frano, skrati malo i napiši kaj misliš.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. FRANO
  #2 FRANO 19 ožujka, 2018, 00:25

  DA JOŠ JEDNOM OBJASNIM ,TKO JE OVAJ STEPINČEVSKI,DINARSKO-TRIBALNO-ANTROPOIDNI TALIBAN ,BUDALAŠ ,ANTE AMTIĆ;

  TKO JE ANTE MATIĆ????
  STEPINČEVSKI TALIBAN , DINARSKI DRIPAC ALTAJSKO-MONGOLSKE PASMINE,POKRŠTENI BALIJA, NEKI ANONIMUS, KOJI SE IZLEGAO U NEKOJ DINARSKOJ ČATRNJI ,GORE JADIKE , ZOVE SE ANTE MATIĆ, SKRIBENT KRIŽARSKIH STEPINČEVSKIH , PASQUILNIH, HAJDUČKIH, TRIBALNO –TALIBANSKIH DAVORIJA IZ GORE JADIKE U KOJIMA PREBIRE KRVNA ZRNCA STANOVNIKA BALKANSKOG PODNEBLJA I NASLIJEDNO SAZNAJE ,TO SU SLAVENI POD RODNIM I NASLIJEDNJIM IMENOM JUGOSLAVENI,KOJI SU SE NASELILI NA OVE BALKANSKE PROSTORE, U DAVNA POVIJESNA VREMENA KAO HOMOGENA ZAJEDNICA KOJA JE IMALA I DANAS IMA ISTE KORIJENE ISTE ILI SLIČNE JEZIKE KOJIMA SE SLUŽE, ISTU ILI SLIČNU POVIJESNU PROŠLOST ,ISTU ILI SLIČNU KULTURU I TRADICIJU KOJU ŽIVE ,SVE DO DANAŠNJIH DANA, I UVJEK SE USPJEŠNO ODUPIRALI SVIM NAJEZDAMA ,GERMANA , LATINA ,A POSEBNO MONGOLSKIH RATNIČKIH HORDI ,ANTINIH PREDAKA , ČIJI SU SE OSTACI ,NEKOG ČOPORA ,IZOLIRANI, NASELILI NA DINARSKIM OSOJIMA I PRISOJIMA ,KAO HAJDUČKE HORDE PLJAČKAŠA I UBOJICA ,ČIJI JE ISPRDAK I NAŠ ,POŠTOVANI,HOMO EREKTUS ,MATIĆ,SA DINARSKIH OSOJA I PRISOJA ,U BINJIŠU KATOLIČKO-KRIŽARSKOG HRŠUMA , PA ARLAUČE IZ NEKE HAJDUČKE JAZBINE AVAZOM SVOJIH PRADJEDOVA IZ GORE JADIKE ,TE, NAS, SLAVENSKE ,AUTOHTONE HRVATE ,STAROSJEDIOCE NA BALAKANSKIM PROSTRANSTVIMA RASPOREĐUJE PO SVOJIM DILUVIJALNIM NAGOGONIMA . TKO JE TO HRVAT ,A TKO JUGOSLAVEN ,PA GLE PARADOKSA , U HRVATE DOMOLJUBE UBRAJA TRIBALNO –ANTROPOIDNE ,ALTAJSKO-MONGOLSKE HORDE TALIBANA ,PLJAČAKAŠA SA DINRASKIH OSOJA I PRISOJA ČIJE JE OBILJEŽJE KRIŽ ,NOŽ ,GENOCID I PLJAČKA, ČIJI JE I SAM ON ,ALATAJSKI ISPRDAK, JER SE NJIHOV RAZUM GNIJEZDI ,REČE HEGEL, NA STUPNJU ČULNE IZVJESNOSTI SA POVEREMNIM OPAŽANJEM, A KOJI JE UVIJEK SPREMAN NOGAMA GAZITI KORIJENE LJUDSKE HUMANOSTI. PA ,NAS ,ANTIFAŠISTIČKE GRAĐANE HRVATSKE ,SLAVENSKE AUTOHTONE GRAĐANE HRVATSKE, STAVLJA U ,NEKU ,SAMO NJEMU POZNATU , ODIOZNU JUGOSLAVENČINŠTINU, JER MI ,SLAVENSKI HRAVTI, NISMO STEPINČEVSKI ZATUCANI KATOLICI,KRVOLOČNIH ALTAJSKIH DILUVIJALNIH NAGONA I ČINA ,JER SU KATOLICI ,POVIJEST TO ZNA ,KRVOLOČNI KRIŽARI ,PLJAČAKŠI I UBOJICE BEZ IDENTITETA I BEZ DIGNITETA ,U ŠTO SE NE MOGU UBROJITI HRVATSKI GRAĐANI ,AUTOHTONI SLAVENI .
  .
  PA PROČITATI NJEGOVE PISANIJE NA PORTALU ,UGLEDNOM PORTALU =TJEDNO=, IOLE OBRAZOVAN ČOVJEK BI ZAKLJUČIO DA NAVEDENI SKIBENT NIJE OSOBA NEGO SPODOBA ,ČIJA JE SVIJEST REKAO BI HEGEL,NA STUPNJU NESRETNE SVIJESTI ,KADA TAKVA BIĆA NIKADA NISU SA SOBOM NI PO SEBI ,UVIJEK SU ONOSTRANA BIĆA ,ČIJI JE RAZUM SPREMAN NOGAMA GAZITI KORIJEN LJUDSKE HUMANOSTI
  NAROČITO SE TO POTVRDILO U DOBA II SVJETSKOG RATA ,KAD JE U NJEGOVOM BIJELOME LIJEVNU ,U KOLJČKOJ ŽUPI GORICA ,NJEGOV GVARDIJAN ,SREĆKO PERIĆ,IZA OLTARA ,POZVAO USTAŠKU VOJNICU DA ODMAH DOĐU U NJEGOVU ŽUPU I POKOLJU ONO MALO SRBADIJE I MEĐU NJIMA I NJEGOVU SESTRU ,KOJA SE OTELA I BOGU I CRKVI,JER SU SRBI U TOM KRAJU UVIJEK KUKOLJ MEĐU NORMALNIM ŽITELJIMA GORICE. I NARAVNO, PODIGLA SE , U TOJ GORICI ,KATOLIČKA KUKA I MOTIKA , PREDVOĐENI SVOJIM KAPTOLSKIM EGZARHOM ,KRVOLOČNIM OPATOM ,BISKUPOM STEPINCEM ,ZAPODJENULI SRBOSJEKE ZA JUNAČKE POJASEVE TE POČELI STVARATI NOVU SVOJU ,BOŽJU DRŽAVU U KOJOJ NIJE BILO MJESTA ONIM DRUGIM I DRUGAČIJIM ,ZBOG ČEGA SU IH MORALI BACATI ŽIVE U KRAŠKE JAME ILI UBIJATI MALJEVIMA ,ILI ČEKIĆIMA, KAO ,UGLEDNI STEPINČEV FRATAR ,FRA-SOTONA ,U JASNOVCU. I ,ETO TO JE GLAVOM I BRADOM SKRIBENT, DINARSKI HOMO -EREKTUS DILUVIJALNE SVIJSTI, POŠTOVANI ,ZATUCANI ,TUĐMAN-KAPTOLSKI ,JADNI ,AKADEMIK ,MATIĆ ANTE.

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Ante Matić
  #3 Ante Matić 18 ožujka, 2018, 18:48

  Blago Zadro je posmrtno odlikovan generalskim činom. Babić isto tako. Zašto je to tako, nije odgonetnut lako. Neka kažu oni koji to bolje znaju. Znam da mi je to čudno i da mi smeta. To me pomalo onespokojuje i…

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. zagorski veseljak
  #4 zagorski veseljak 18 ožujka, 2018, 17:52

  Pa to nikaj nije čudno.
  Svakakve stvari ste dopustili u ovoj državi, pa tako i dodjelu činova, odmah od domovinskog rata. zato su neki i dobili velike penzije, a da nisu iskusili pravu vojsku.
  Kad već znate tko su nositelji činova objavite ih, valjda i to nije zaštita osobnih podataka. Ili se nečeg bojite da se to ne objavi.

  A ovaj pavković je počeo puno kakit po nekim stvarima.
  Drži se više svoje udruge i bori za prava i zakonitost članstva.

  te činove najbolje nek istraži veliki Klemm – gdje se sada zavukal u mišju rupicu…Ili mu se jezik skratil…E moj Joža promenil si dlaku i ćud po potrebi…kaj i vsaki čovek.

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. FRANO
  #5 FRANO 18 ožujka, 2018, 17:22

  NAJBOLJI -DOKAZ BI BIO,ZA JAVNOST ,ALI ONU KOJA ZNA MISLITI I I KOJA ZNA KAKO SU I ZAŠTO NASTALA OVA GALERIJA STEPINČEVSKIH BOJOVNIKA ,SA PRIZNANJIMA GENERALSKIM,AKO BI NA ZIDU UMJESTO RASPELA,OBJESILI, KAO SIMBOL I KARAKTER RATA IZ KOJEG SU EMANIRALI,NOŽ, ŠMAJSER, ODNOSNO,KALAŠNJIKOV I BOMBU.TO BI B IO SIMBOL DUHA I NAUMA STEPINČEVSKIH BOJOVNIKA,ODNOSNO, GENERALA, ON IH JE VODIO U ZADNJEM VJERSKOM RATU IZ KOJEG IZIĐOŠE OVI STEPINČEVSKI MOMCI.

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. Anonimno
  #6 Anonimno 17 ožujka, 2018, 17:22

  Kakvasu to laprdanja? Dajte vi imena generala? Vi sve znate, a kakate u gaće.

  Odgovorite na ovaj komentar
 7. Anonimno XX
  #7 Anonimno XX 17 ožujka, 2018, 16:30

  Ma kakva pravda.
  kada bi nje bilo svi bi bili jednaki.
  naučite se da postoje samo Zakonitosti.
  To bi trebali znati kada ovako nešto pišete, a ne laprdati po svome.
  Kada nemate imena kako ste onda prebrojili generale.
  Oni koji su bili zapovjednici i na prvim crtama ti nisu bili podobni za činove.
  Slično je i s novinarima koji su donosili informacije sa terena u lokalnim glasilima, a “bogovi” su pobrali vrhnje.
  Pa neka već istina izađe na djelo posebno o ratnim izvjestiteljima.

  Odgovorite na ovaj komentar
 8. Drago
  #8 Drago 17 ožujka, 2018, 14:00

  Pavkoviću, gereralske činove dobivaju visokoobrazovani i osposobljeni časnici, a ne lokalni šerifi i moroni poput Glavaša, Rojsa, Merčepa. ili Šeksa.

  Odgovorite na ovaj komentar
 9. Vinko
  #9 Vinko 17 ožujka, 2018, 08:24

  Slažem se. Bravo g. Pavkoviću.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code