MLADEN BAJIĆ JE ODGOVORAN ZA RATNE ZLOČINE

MLADEN BAJIĆ JE ODGOVORAN ZA RATNE ZLOČINE

12. siječnja, 2012.

jurasinovic-3 

 

 Francuski odvjetnik hrvatskog porijekla Ivan Jurašinović u domaćoj javnosti postao je poznat zbog sudskog spora sa bivšim predsjednikom Stjepanom Mesićem. Spor između Mesića i Jurašinovića izbio je pošto je odvjetnik u Francuskoj podnio kaznenu prijavu u ime Marina Tomulića protiv Marka Nikolića zbog pokušaja ubojstva, u kojoj je naveo da je Mesić „svojevrstan politički patron naručitelja ubojstva Hrvoja Petrača“.
Mesić je nakon toga novinarima 2006. rekao „da bi bilo najbolje da posjeti Vrapče kad dođe u Zagreb, jer tamo takvim ljudima mogu pružiti efikasnu pomoć. To je sjajna prilika, neće ga puno koštati, a naši liječnici su poznati po efikasnosti.“ Ivan Jurašinović je nakon te izjave Stjepana Mesića tužio zbog nanošenja duševnih boli i na zagrebačkom Općinskom sudu dva puta je nepravomočno proglašen krivim, ali  Županijski sud ukinuo prvu presudu suca Nikole Raguža iz 2008., no isti sudac je tri godine poslije ponovno donio istu odluku na koju se Mesić može ponovno žaliti, kao što je to učinio i prvi put. Sud je presudio da bivši predsjednik francuskom odvjetniku na ime oštete treba isplatiti 70 000 kuna.
Ivan Jurašinović rođen je  u gradu Angers u  Francuskoj 1979 godine. Studije prava  završio je  u Parizu 2002. Odvjetnikom je  postao u prosincu 2003 godine.Otac mu je  roden u Hrvatskoj  Kostajnici a majka je Francuskinja. Osim odvjetničkih aktivnosti član je  izvrsnog odbora  “Maison de l’Europe” (Kuće Europe), institucije koje je cilj promicanje Europske Unije u Francuskoj.


Razgovor s gospodinom Jurašinovićem za portal Tjedno obavljen je dopisnim putem.
Kako bi opisali ponašanje bivšeg predsjednika na zadnjem ročištu ?

–    Prisutnost dvojce francuskih promatraca, predstavnika francuske odvjetničke komore i sindikata odvijetnika francuske, vidno je zbunilo gospodina Stipu Mesića. Shvatio je da vise nije Predsjednik te da je zapravo uvrijedio i prijetio odvjetničkoj struci u cijelini. Shvatio je isto tako da osim suca koji mu postavlja pitanja odgovore čeka i francuska javnost. Još od početka postupka gospodin Mesić je objašnjavao, u više navrata, da je njegova izjava, u kojoj me upućuje u azil, bila samo šala i da je ja nisam razumio. Pred sudom  je promijenio strategiju tvrdeći da zaslužujem liječenje. Nema dakle vise nikakove simbolike u njegovom govoru, utoliko više što je precizirao da nije nikada imao namjeru da me internira. On priznaje dakle da ima, ili barem u najmanju ruku da je imao, tu moć. To potvrđuje da sam ja imao pravo kada sam se osjećao ugroženim i tako je to i bilo shvaćeno u Francuskoj. To je razlog zbog kojeg su Odvjetnička komora, Sindikat odvjetnika Francuske i Europsko društvo demokratskih odvjetnika odlučili poslati dvojicu promatrača u Zagreb.

Što mislite o sadašnjem stanju u hrvatskom pravosuđu?

–    Hrvatski pravosudni sustav, u kojeg ubrajam i odvjetnike, je zaporavo zrcalo hrvatske zbilje.
Nakon pada berlinskog zida Hrvatska nažalost nije imala iste uvjete, kako i ostale zemlje bivseg komunistickog bloka, postupno se preobraziti u uistinu demokratsku zemlju. Srbijanska  agresija na Hrvatsku i dugotrajni obrambeni rat unistili su gospodarstvo i osiromasili hrvatske gradane. U isto su se vrijeme odvijali pretvorba i privatizacija te su se dobra, poduzeća i tvornice kupovali novcem predhodno isisanom iz tih istih poduzeća. Umjesto da pravovremeno sprijeci sve te kriminalne radnje, pravosudni sustav naslijeden iz bivse države i bivseg sustava aktivno je sudjelovalo u tom procesu. U bivsoj je drzavi pravosudni i policijski sustav bio u službi Partije i politickih moćnika. Osim časnih iznimaka ista je situacija i danas. Oličenje okorijelog korumpiranog pravosudnog djelatnika je Glavni drzavni odvjetnik Mladen Bajic. Sukladno autentičnim dokumenata koje posjedujem on je izravno odgovoran za ratne zločine počinjene tijekom Domovinskog rata. Ucijenjeni Ivo Sanader i Tomislav Karamarko su isto tako vjerno i pokorno služili domaćim i stranim moćnicima. Na Zoranu Milanoviću i njegovoj Vladi, koja uživa velike simpatije u Francuskoj i Europi, je  da suvereno uspostavi pravnu državu.     


Svojedobno ste komentirali okolnosti oko ubojstva Ivane Hodak. Je li to ubojstvo povezano s ubojstvom Ive Pukanića? Je li bivši predsjednk Mesić možda povezan s ubojstvima Ivane Hodak i Ive Pukanića? Imate li nekih novih spoznaja o ubojstvima Ivane Hodak i Ive Pukanića?

–    Nakon ubojstva Ivane Hodak 6. listopada 2008. godine, u francuskim pravosudnim i političkim krugovima spominjale su se razne mogućnosti tim vise što je u to vrijeme Predsjednik Republike Hrvatske boravio u gradu Evian-u u Francuskoj. Francusku nije posjetio na poziv francuskih vlasti već je na vlastitu inicijativu dosao prisustvovati sumitu « world policy conference ». Budući da nisam kompetentan u tom predmetu, te da sam isto tako vezan tajnosču nekih postupaka u tijeku, savjetovao bih novoj hrvatskoj vladi, koja je nedavno najavila mogućnost dodatnih istrage tih ubojstava, da se obrate svojim kolegama u Francuskoj koji će im, uvjeren sam, izaći u susret.


Koliko poznajete materijalnu situaciju bivšeg predsednika Stipe Mesića? Znate li da se priča da navodno ima enormno tajno bogatstvo?

–    Budući da  građani Republike Hrvatske imaju zakonsko pravo biti upoznati stanjem imovine njihovog bivšeg predsjednika, a jedan dio njih javno izražava sumnje glede njezinog porijekla,  zakonska je obveza državnih institucija hitno provjeriti realno stanje i o tome obavijestiti građane. Podsjećam da sukladno presudi Europskog sud za ljudska prava  informacije financijskog karaktera ne podliježu zaštiti privatnosti. Ako provjeravanja otkriju nezakonistosti potrebno je  postupati sukladno zakonu.

ODVJETNIČKA KOMORA ODBIJA IZDATI POTVRDU

Svojedobno ste na sudu u Francuskoj zastupali obitelj Kovač i dobili ste spor. Kako će se obaviti  naplata oštete od Biljane Plavšic, Radovana Karadžica i Ratka Mladića?

–     Presuda je prevedena i službeno dostavljena. Niti jedan od trojice  nije izrazio žalbu tako da je presuda postala pravomoćnom. Gospodin Kovač je nedavno podvrgnut novom liječničkom vještačenju te sam podnio novu potražnju za odštetu od 550.000 €. Nakon odluke Suda u Parizu „Republika Srpska“ će biti dužna  priznati sudsku odluku.


Predstavite nam Vaše sadašnje preokupacije i daljne planove.

–    Namjeravam otvoriti odvjetnički ured u Zagrebu ali me u tome spriječava Hrvatska Odvjetnička Komora koja mi odbija izdati potvrdu na koju imam pravo sukladno hrvatskom zakonu. T

Piše: Dražen Stjepandić

7 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Amadeus
  #1 Amadeus 6 veljače, 2012, 04:29

  Jurasinovic bolje priznajem stanje u pravosudju od najodgovornijih u drzavi. Nada Landeka je otvorila prostor, ocekuje se promocija na Pravnom faksu u Zg I tako se otvara klima ozdravljenja pravosudja.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Simeon II
  #2 Simeon II 21 siječnja, 2012, 11:31

  Mislim da nije daleko dan kada ce Bajic zavrsiti iza resetaka a i mnogi drugi s njime!!!

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. RINGISPIL
  #3 RINGISPIL 14 siječnja, 2012, 14:56

  ETO,CAK IZ DALEKE FRANCUSKE SE VIDI KOLIKO SMRDI HRVATSKO PRAVOSUDJE.

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. marko
  #4 marko 12 siječnja, 2012, 18:15

  Možda ne bi bilo loše napisati koji tekst o Hrvatskoj odvjetničkoj komori. Tamo započinje korupcija u pravosuđu

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code