NEZABORAVNI RATNI KIRURG

NEZABORAVNI RATNI KIRURG

17. rujna, 2022.

 

Po imenu dr. Juraja Njavre tek od ove godine nosi  naziv nacionalna bolnica u kojoj je ovaj iznimni liječnik proveo svoje najteže ratne dane, vezane uz hrvatski obrambeni Domovinski rat. To je uz ostalo, što mi je veoma drago, predložila moja malenkost kad smo se opraštali od ovog velikog čovjeka prigodom njegove komemoracije, koju je organiziralo Ministarstvo hrvatskih branitelja, na čelu s Jadrankom Kosor.

Dugo je trebalo da se ta ideja ostvari, ali – nikad nije kasno!

Nu, još se jednom, s ponosom i tugom, sjećamo  legendarnog vukovarskog ratnog kirurga, bivšeg ministra hrvatskih branitelja, saborskog zastupnika – dr. Njavre. Umro je 15. rujna 2008. u  Zagrebu.

Tijekom srpske agresije na Vukovar 1991. ostao je, zajedno s dr. Vesnom Bosanac i drugim zdravstvenim djelatnicima, do kraja opsade toga grada. Četnici su ga zarobili i jedno duže vrijeme proveo je u srpskom zatočeništvu. Dobro je poznata njegova knjiga „Glava dolje,  ruke na leđa“, (1992.), gdje je opisao strašne muke kroz koje su prolazili hrvatski branitelji i civili, koji su branili Vukovar, ali i druge krajeve Hrvatske. (Po tom potresnom svjedočanstvu trebalo bi snimiti i igrani film!).

Sjećamo ga se  kao jednog od najpopularnijih hrvatskih političara. Rođen je 2. srpnja 1938. u Cerovnici, Medicinski fakultet završio je u Zagrebu, a umirovljen je u prosincu 2003.

Kad je umro, mnogi su s pravom isticali da je otišao iznimno blag i topao čovjek, veliki stručnjak i što je poglavito važno – simbol Grada Vukovara, kojeg ni stotine granata nisu mogle odvojiti od ranjenika i vukovarske bolnice.

Dr. Njavro sahranjen je uz najviše vojne počasti 18. rujna na zagrebačkom Mirogoju.

Hrvatska radiotelevizija (HRT) svojedobno je  snimila  i odličan 60-minutni dokumentarni film o ovom velikanu, ali dosad ga je prikazala možda jednom ili dva puta i to u nekim „čudnim“ terminima. Zašto, zbog čega?

Mladen Pavković T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code