PARTIZANI TRAŽE VEĆE MIROVINE

PARTIZANI TRAŽE VEĆE MIROVINE

14. travnja, 2022.

 

Svez antifašističkih boraca i antifašista (SABA) pokreće program pomoći za živuće borce NOB-a od kojih je 781 u starosnoj, 176 u invalidskoj mirovini, ali i za njihovih 5753 udovica ističući kako oni nisu izjednačeni u pravima s braniteljima Domovinskog rata, donosi agencija Hina.

U Ustavu Republike Hrvatske nedvosmisleno je iskazano antifašističko utemeljenje. Nažalost, u političkoj praksi od 1990. pa do danas hrvatske vlasti nisu bile dosljedne u poštivanju proklamiranog načela, ističu u SABA-i u povodu 17. obljetnice Deklaracije o antifašizmu koju je Hrvatski sabor donio 13. travnja 2005.

Dodaju da u ustavnom izražavanju hrvatskog antifašizma nije uslijedila očekivana promjena odnosa prema antifašističkoj baštini, prije svega u odnosu na prava sudionika Narodnooslobodilačke borbe (NOB).

”Na djelu su zabilježene restrikcije, sve do ukidanja na zakonu stečenih prava boraca i invalida NOB-a, posebno u pogledu mirovina i invalidnina. Sudionici NOB-a nisu izjednačeni u svojim pravima s braniteljima Domovinskog rata, premda je to u skladu s međunarodnim konvencijama i odlukama Svjetske veteranske federacije”, ističe tajnik SABA-e Miroslav Kirinčić.

Ističe da u osnovnim pravima, ratni vojni invalidi NOB-a nisu izjednačeni s ratnim vojnim invalidima Domovinskog rata ni u principu da za jednako tjelesno oštećenje mora biti jednaka mirovina. U SABA-i napominju da se to odnosi i na vojne umirovljenike bivše JNA, borce NOB-a, kojima su smanjene mirovine, iako su trebale biti izjednačene s umirovljenicima Hrvatske vojske.

”Za istaknuti je i da potpora udrugama boraca i invalida NOB-a od pojedinih ministarstava, posebno Ministarstva hrvatskih branitelja, nikako nije u skladu s ustavnim opredjeljenjem te da je neusporediv s tretmanom braniteljskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata”, ističu u SABA-i.

Uz to, dodaju da bi antifašistički borci i udruge trebale imati punu potporu ministarstava što zahtijeva i Deklaracija o antifašizmu kojom se ”poziva državna tijela da zakonskim sredstvima i djelatnošću čuvaju i unaprjeđuju antifašističke stečevine, vrijednosti i opredjeljenja hrvatskog društva i Republike Hrvatske te rade na očuvanju dostojanstva i skrbi nad sudionicima antifašističke borbe”.

U SABA-i kažu da su borci NOB-a u gotovo svim aspektima psihofizičke i socijalne pomoći tijekom proteklih 30 godina uskraćivani u svojim pravima iako ih je sve manje. Prema njihovima podacima, od 2013. umro je 6151 borac i 1400 invalida NOB-a, a i broj udovica boraca – odnosno korisnika obiteljske mirovine smanjio se sa gotovo 18.000 na 5753.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje (HZMO) za prosinac prošle godine, u starosnoj mirovini je još šest nosilaca partizanske spomenice 1941.  koji u prosjeku primaju 5920 kuna neto mirovine, jedan je u invalidskoj mirovini s 3816 kuna, a treba pribrojiti i 122 korisnika obiteljskih mirovina koje u prosjeku iznose 3823 kuna.

Korisnika boračkih mirovina ostvarenih na ”boračkom stažu” i stupanju u NOB do 9. rujna 1943. ukupno je 3813, a nakon toga datuma još 2897. Ukupno je svih korisnika boračkih mirovina – starosnih, invalidskih i obiteljskih 6710, od kojih je 937 muškaraca i čak 5737 žena s prosječnom neto mirovinom od 3050 kuna. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code